28 Ekim 2009 Çarşamba

O da Artık Bizden Biri {Rijkaard'ın Derbi Yorumu}

Haftasonu oynanan Fenerbahçe derbisinin yankıları sürüyor. Derbiyi yorumlayanlardan biri de teknik direktörümüz Frank Rijkaard oldu. Galatasaray Tv de yayınlanan programa katılan Rijkaard derbi ile ilgili görüşlerini samimiyetle anlattı. Hakemden atmosfere kadar derbi ile ilgili her şeyin konuşulduğu programda benim gördüğüm en dikkat çekici şey başlıkta da belirttiğim gibi Rijkaard'ın artık bizden biri oluşuydu. Fenerbahçe'yi tanımış olmasıyla, büyük bir farkındalıkla yaptı açıklamalarını. Sanıyorum bir vukuat bekliyordu, kendisine anlatılanlardan onu çıkarmıştı ama bu beklediğini de aşan bir durumdu ki biz bunu her sene yaşıyoruz malesef :) Rijkaard'ın sözlerinden madde madde başlıklar çıkardım. Gelin değerlendirelim birlikte;

* Yaşananlar utanç verici. Provokasyonu iyi yapıyorlar, bizim sadece biraz daha akıllı olmamız gerekiyordu, yapamadık. Yaşanan tüm olaylar Fenerbahçe'nin stratejisinin bir parçasıydı. Çünkü, bizim ne kadar iyi bir takım olduğumuzu biliyorlardı. Bu durum, bizden çekindiklerini ve ne kadar gergin olduklarını gösterir. Ne yazık ki onların oyunlarına geldik ve mağlup olduk

İşte buna katılırım. Hemde tüm kalbimle. Hani herkesin birbirine sorduğu bir soru var; 10 yıldır neden kazanamıyoruz? Bu Kadıköy'de bize ne oluyor? diye. İşte o sorunun cevabı bu aslında. Biraz daha akıllı olmak. Bu tahriklerin yapılacağını hepimiz biliyoruz, bile bile gidip bu kumpasın içine sürükleniyoruz. Tahrik olmamamız lazımken koyver gitsin diyoruz ve bu hale geliyoruz. Bu yüzden oyuncular Kadıköy'de tuzla buz oluyor. Pazar akşamı oynanan maçta hangi Galatasaray'lı futbolcuyu kendi performansıyla izleyebildik? Arda? Kewell? Nonda? Leo? Ayhan? Servet?.. Hiç birini. Rijkaard sanırım maçtan önce mental olarak da takımı hazırlamaya çalışmış. Dikkat ederseniz kızdığı nokta Fenerbahçe'nin yaptıkları değil, onu zaten bekliyor. Kızdığı nokta takımın onun tabiriyle Fenerbahçe'nin stratejisine uymuş olması. Son cümle maçın özetidir aslında. Ne yazık ki onların oyunlarına geldik ve mağlup olduk. Nokta bu kadar.

* Stattaki atmosfer çok gergindi. Futbolcuların sakin kalmaları zordu. Bunlar futbolu kirleten görüntüler ama bu durum büyük futbolcular için ekstra bir motivasyon sebebi olur. Maalesef bunu beceremedik.

Fenerbahçe'li arkadaşlar diyorlar ki Galatasaray zaten iyi oynamadı ki neyin kavgasını veriyorlar. İşte oynayamamanın sebebi bu durumlar zaten. Bu gerginlik, bu stres. Şimdi eleştiriyoruz falan ama bir sistem kurulmuş Saraçoğlu'nda o sistem de tıkır tıkır işliyor. Şöyle ki; rakip takımı ablukaya alan bir taraftar var. Fenerbahçe, Saraçoğlu'nda rakip takımı hem fiziksel, hem de zihinsel olarak pres altına alıyor. Bu baskıdan kurtulabilen bir Galatasaray, Fener'i her zaman, her kadrosuyla yener. Rijkaard bunun farkına vardı bugün. Tahminimce seneye daha sağlam önlemler alır. Yada belki bu sene kupada Fenerbahçe ile yeniden eşleşiriz bir maç daha olur Saraçoğlu'nda. Şu mağlup olma zinciri kırılırsa gerisi kolay. Baskı atılır, daha rahat top oynanır gibi geliyor bana.

Rijkaard'ı eleştirmek haddimiz değil. Onun futbol kariyeri hocalığı ile, futbolculuğu ile benim yaşımın belkide iki misli. Her daim olduğu gibi hocamıza ve takımımıza güveniyoruz. Fenerbahçe maçı 34 maçtan biriydi kaybedildi. Tıpkı Ankaragücü maçı gibi.. Bundan sonra önümüzde bu akşam oynanacak olan Bucaspor maçı var. Sonra da Sivas maçı. Bize dur yok öyleyse durakta yok :) Yürüyedur Galatasaray'ım..

6 yorum:

  1. iyi hoş güzel de, bu görüntüler ali sami yen'de de oluyor. fenerbahçe'ye yöneltilen bu ithamlar galatasaray için de geçerli o zaman?

    ki bunun yıllardır bi ton örneği var, sayın rijkaard ve sizin geçmişi hem de yakın geçmişi değerlendirip suçlamaları öyle yapmanızı dilerdim.

    fenerbahçe taraftarının ve bazı futbolcuların yaptığı cidden hoş değildi, ama bunu sadece bizim camiamıza mahsus bir şey olarak göstermek de hoş değil.

    öncesinde de dedim, bunu siz de yaptınız. hatta diğer takımlarda. galatasaray gibi kendini ispatlamış bir takım psikolojik baskıyla baş edemiyorsa çoğu zaman, şapkayı önüne koyup düşünmeli bu kulüp. "neden" demeli.

    saygılar...

    YanıtlaSil
  2. Ben bunlar Ali Sami Yen'de olmuyor demedim ve orada da olduğunu 88 kere yazdık. Kimseye mahsus edilen bir şey yok. Ama hakemin daha maçın başı kafası yarılıyor ve böyle bir etkiye alma yöntemi dünyada yok. Galatasaray maçlarında hakemin kafasının yarıldığına daha şahit olmadım.

    YanıtlaSil
  3. hakemin yarılmasa da, futbolcuların da başına bir ton şey gelebilirdi önceki maçlarda. hem işin ilginci galatasaray tribünlerinden o kadar kontrolsüz geliyordu ki cisimler, fener'den çok galatasaraylılar etkileniyordu.

    benim asıl değinmek istediğim galatasaray fener'den kat be kat üstündü, psikolojik baskının bile işe yarayamayacağını düşündüm.

    ciddi bi konsantrasyon sorunu var, bu başka stadda da başlarına gelebilir.

    tekrardan da belirteyim fenerbahçe'nin yaptığı cidden tasvip edilmez. hatta siz yaptınız biz yaptık "haktır" demek de yanlış.

    asıl değinilmesi gereken noktalar bunlar belki öncelikli olarak. ama takımın teknik ve düşünsel sorunlarına inilmiyor. bahene istediği kadar yeterli olsun daha yapıcı olmak için bunları da geçmek lazım.

    YanıtlaSil
  4. Derbi analizimi okuduysanız maçla ilgili zaten dediklerinizi yazdım. Hatta çoğu Fenerbahçeli arkadaş objektif yorumlarından ötürü teşekkür ediyorum dedi :) Yorumlar yaparken önceden ne yazmışız onları da okursanız daha güzel olabilir :)

    YanıtlaSil
  5. zaten sürekli bakıyorum, sadece buna bir şeyler yazmak zorunda hissettim kendimi. geçen sene de galatasaray'ın akibeti benzer şekildeydi, iyiydi, bir şeyler yolunda gitmedi.

    mantaliteyle aşılırdı.

    kaybettiği fenerbahçe veya lig değil uefa kupası oluyor. ciddi anlamda rahatça finale çıkardı ama olmadı. normalde galatasaray'ı sevmem ama atak oynayıp da bir yere gelmemeleri önce futbol sever olduğum için beni üzüyor.

    bambaşka bir şey daha var fenerbahçe'nin emsalsiz bir ceza alması gerek. saha kapatma veya seyircisiz oynamadan başka.

    daha yapıcı olsa iyi olur. meydan savaşına döndü iyice :)

    YanıtlaSil
  6. Malesef bizler bu maçı futbol bayramı olarak görmek yerine savaş olarak görüyoruz. Herkes maç izleyenler bile bir şekilde geriliyor. Dünya derbisi diyoruz Dünya üzerinde maçı yayınlayan 5 tane kanal yok.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir