25 Kasım 2009 Çarşamba

İtinayla Tarih Yazılır {Manchester United 0-1 Beşiktaş}

Öncelikle Manchester United'in iddiası yoktu, yedeklerle oynadı, maça asılmadı, isteseler kazanırlardı gibi geyikleri bırakalım. Beşiktaş, Manchester United'i Old Trafford'da yenerek büyük bir tarih yazmıştır. Şimdi gelde Şampiyonlar Ligi'nde kaçan puanlara yanma diyorum. Bu maçta Beşiktaş'lı futbolcuları yürekten kutlamanın yanında en büyük alkış Rüştü'ye. Eski Rüştü'yü hatırladı ve maçı Beşiktaş'a getiren isim oldu. Bu arada Manchester United kendi sahasında bir seri yakaladığında Türk takımlarından çok çeker oldu. 96'da Boliç, 2009'da Tello uzaktan attığı gollerle Manchester United'in serilerine son verdiler. Mustafa Denizli'de bu galibiyetle Şampiyonlar Ligi'nde ilk galibiyetini almış oldu. Şimdi Beşiktaş'ın grubuna baktığımda öncelikle Cska Moskova'yı mutlaka yenmemiz gerekiyor ve Wolfsburg'un da Manchester United'den mutlaka puan alması gerekiyor. Manchester United deplasmanda kazanırsa Beşiktaş'ın galibiyetinde bile malesef üçlü averajdan Avrupa'ya veda ediyoruz. Şimdi bütün kenetlenmemiz Beşiktaş'ın Avrupa Ligi'ne kalması yönünde.

Beşiktaş ligde son haftalarda üst üste kazanıyordu ve en önemlisi defansıyla büyük övgü topluyordu. Çünkü Fenerbahçe ve Trabzonspor'la oynadıkları maçlarda gol yemediklerini görebiliriz. Bu maçta Manchester United'in yedeklerle çıkması aslında beni biraz korkuttu. Çünkü Manchester United bu sezon hiç formda değil ve kendileri açısından bu maçın önemi olmadığı için daha düşük tempoda oynayabilirlerdi. Bu da Beşiktaş'ın işine yarayacaktı. Manchester United'in bu maça çıktığı kadroya baktığımızda genç ve kendilerini ispat etmek isteyen futbolculardan kurulu olduğunu görebiliriz. Beşiktaş bu maçta 4-2-3-1 sistemiyle oynadı ama sahaya çıkan kadrosuna baktığımızda sahaya çıkan 11'de Tello ve Bobo'nun haricinde sol ve sağ açık oynayan futbolcuların bile defansif aksiyonu yüksek futbolcular olduklarını görebiliriz. Beşiktaş güçlü savunmasını bu maçta da ön plana çıkardı ve zaten galibiyetin anahtarı biraz o oldu. Manchester United oyunun genelinde topu ayağında tutan ekip olmasına rağmen maçın ilk ve son bölümleri haricinde etkili hücumlar yapamadılar. Beşiktaş ise kontra toplarla ileri çıkmak istedi ve gol aradı. Yine de hücumda fazla oyalanmayıp rakibe top yapma iznini verdiler.

Beşiktaş'ın savunması gerçekten çok önemli futbolculardan kurulu ve sağlam bir orta saha ile beraber işin defans yönünde harika iş çıkartıyorlar. Geçtiğimiz sezon Ernst için etrafında oynayan futbolcular adına büyük şans diyordum, şimdi ise Ferrari için bunu söyleyebilirim. Ferrari defansı mükemmel şekilde organize etmesinin yanında, Manchester United'in genç ve hareketli forvet oyuncularına göz açtırmadı. Etrafında oynayan futbolcularına da güven verdiği için Beşiktaş bu maçta takım savunmasını harika uyguladı. Ayrıca Fenerbahçe maçının aksine Beşiktaş bekleri bu maçta fazla ileri çıkmadılar. İbrahim Üzülmez ve İbrahim Kaş daha çok defansta kalıp önlerinde oynayan Ekrem Dağ ve İsmail Köybaşı'na güven verdiler. Yani Mustafa Denizli'nin çıkardığı kadroları genelde eleştiririm ama bu maçta doğru sistemle ve doğru futbolcu tercihleriyle oynadılar.

Maçtan gözüme çarpan notlara gelirsek:

  • İsmail Köybaşı'nı bu maçta çok beğendim diyebilirim. Genç yaşında bir anda kendini Old Trafford'da buldu ama maçın ağırlığını mükemmel kaldırdı. Ayrıca sol açık gibi de oynayabilmesi onun çok iyi bir bek futbolcusu yapacak. Türkiye'de biliyorsunuz sol bek oyuncusu çok az ve defansif Hakan Balta ile işi götürmeye çalışıyoruz.
  • Batuhan Karadeniz için sürekli oynasın, çok yetenekli falan diyorum ama bu çocuk kafa olarak düzelmeyecek gibi. Bu sezon ilk defa üstelik Manchester United maçında forma şansı bulmasına rağmen sahaya adım attığı an çok gereksiz bir sarı kart gördü.
  • Tello'nun önemine dikkat çekmek istiyorum. Tello benim Beşiktaş'ta en çok beğendiğim futbolcuların başında geliyor. Sezona formsuz başladı ve çoğu maçta Mustafa Denizli onu kullanmak istemedi. Ama Tello sağlıklı ise mutlaka oynamalı. Yusuf'tan da Tabata'dan da çok daha iyi futbolcu olduğunu belirtebilirim. Bugün de çok iyi bir futbol oynamadı, hatta formsuzluğu devam etti diyebiliriz ama 30 metreden attığı golü izledik.
  • Beşiktaş taraftarına da büyük bir alkış gerekiyor. Maç boyunca susmadılar ve Old Trafford'da bir bakıma Manchester United taraftarlarını susturdular.
  • Erhan Güven'in şimdi neden kötü futbolcu olduğunu bir kere daha anladım. Beşiktaş bu adamı nereden buldu bilmiyorum ama malesef beş para etmez. Maçın sonlarında az daha takımı yakıyordu. Kullandığı her pas olumsuzdu ve Evra oyuna girdikten sonra o kanat bir anda yol geçen hanı oldu.
  • Rüştü'yü işte bu yüzden seviyorum ve Türk tarihinin gelmiş geçmiş en büyük kalecisi diyorum. Tecrübesini sahaya yansıttı, iki mükemmel kurtarışla son dakikalarda maçı Beşiktaş'a getirdi.
  • Manchester United'in hücumcuları Beşiktaş'ın katı savunması karşısında oldukça zorlandılar. Macheda, Welbeck, Park ve Anderson'un fazla etkili olduklarını söyleyemem. Bir ara sadece duran toplarda etkili olabiliyorlardı.
  • Ferguson bu maçı fazla önemsememenin faturasını ağır olmasa bile ödeyecektir. Şimdi herkes bir anda Beşiktaş'ın yaptığı sürprizi konuşuyor. Manchester United zaten formsuzdu, bu mağlubiyette bunun üstüne tüy dikti.
  • Son sözüm Ernst ve Fink ikilisine. Sadece mükemmelsiniz demek istiyorum.

5 yorum:

  1. Bu arada aynı resmi paylaşmışız. :))

    YanıtlaSil
  2. Yazının girişine +1

    http://cineshoot.blogspot.com/2009/11/her-yerinden-opuyorum-rustu.html

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle Manchester United'in iddiası yoktu, yedeklerle oynadı, maça asılmadı, isteseler kazanırlardı gibi geyikleri bırakalım.

    Geyik değildi ki bu :p tebrikler Beşiktaş. Ah Ferguson Ahh!

    YanıtlaSil
  4. Beşiktaşın tek tarihe katkısı aldığı galibiyetle ülke puanı olacaktır yoksa öyle çok çok muhteşem bir başarı sayılmaz yine de güzel oyun için tebrikler.

    YanıtlaSil
  5. Bence muhteşem bir başarıdır ve Türkiye adına çok büyük bir gururdur. Dün Türk olduğum için bir kere daha gurur duydum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir