15 Aralık 2009 Salı

O da Geldi Geçti {Saša Ilić}

Sportif Cümleler'de güzel yazılar yazıyoruz ama biraz nostalji eksikliği hissettim. Yani eski futbolcuları, maçları falan hiç yazmadığımızı farkettim. Bu yüzden benim canlı olarak izlediğim futbolcuları {genelde Galatasaray'lı isimler olacak} arada Sportif Cümleler'de kısaca anmaya karar verdim. Hepimizin aklında iyi veya kötü şekilde kalan futbolcular mutlaka vardır ve bu konunun altında bunları tartışabiliriz, anılar anlatırız, güler eğleniriz.

Geçenlerde aklıma Sasa Iliç düştü. Bloga eğer Meira kadroda olsaydı yazısını yazdığımda bunu paylaştığım forumlardan Iliç olsaydı nasıl olurdu şeklinde bir mesaj okumuştum. Iliç'in futbol tarzına baktığımda en iyi halinde bile bu kadroda oynayamazdı ama oynadığı iki sezonda Galatasaray'a olan katkılarını asla unutamayız. Özellikle Gerets döneminde gelen rekor puanlı şampiyonlukta Iliç büyük rol oynamıştı. Galatasaray o sezon Iliç, Ümit Karan ve Necati üçlüsünden bolca yararlanmış ve bu futbolcular belki kariyerlerinde maksimum performansı 2005/2006 sezonunda göstermişlerdi. Iliç'de o sezon attığı 12 golle şampiyonlukta önemli rol oynamıştı. Ondan sonraki sezon ise Galatasaray'da genel olarak büyük bir düşüş yaşandı. Takıma Arda Turan ve Mehmet Topal gibi genç yetenekler katılmasına rağmen takım içinde farklı durumlar oluştu ve herkeste büyük düşüş vardı. Bu düşüşlerden en çok etkilenen isimlerden birisi de Iliç oldu. Sanki bir önceki sezon 12 gol atan kendisi değilmiş gibi bir performans gösterdi ve sezon sonunda 900 bin avro gibi bir rakama Salzburg'a satıldı. Sonrasında Larissa'ya falan gittiğini duydum ve bugünlerde ülkesine dönmek istediği konuşuluyor.

Iliç'in futbol tarzına baktığımızda onun için gizli forvet diyebiliriz. Yani bugünlerde Nonda'nın oynadığı maçlara baktığımızda onun oynamaya çalıştığı futbolu o günlerde Iliç mükemmel uyguluyordu. Ama 4-3-3 gibi sistemlerde Iliç'in, Nonda'nın oynamaya çalıştıkları bu futbol asla ekmek yiyemez. Iliç'in oynadığı maçlarda topla çok oynadığını göremeyiz, fazla mücadele ettiğini, rakibe savunma yaptığını falan göremeyiz. Hatta maç içerisinde ismini fazla duymayız. Ama bir yerden çıkar bir gol atar, bir tane asist yapar ve bir bakmışız maçın adamı olur. Iliç'in oynadığı dönemde özellikle ceza sahası dışından içeri kat edip attığı gollere çok şahit oldum. Ayrıca kısa boyuna rağmen iyi de kafa topuna çıkardı ve takımının gol yüküne büyük katkı sağlardı. Galatasaray'a transfer olduğunda asıl beklentiler bir 10 numara olması yönündeydi ama farklı tarzıyla ön plana çıktı. Galatasaray'da oynadığı dönemde başarılı olmuştur diyebilirim ve her zaman kendisini iyi hatıralarla hatırlayacağım. Iliç'e yönelik tek düşündüğüm olay hala mevkisini tam olarak bilmememdir. Yani bir orta saha desem değil, forvet değil, kanat oyuncusu değil ama kendisine uygun sistemde başarılı bir futbolcuydu.

3 yorum:

  1. seviyoruz bu adamı

    YanıtlaSil
  2. iliçin futbol zekası yeter...

    YanıtlaSil
  3. Çok severim İliç'i. Değerini bilemedik bence. Ben de kısaca bahsetmiştim...
    http://dieforyougs.blogspot.com/2009/07/pascha-ilic.html

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir