
Euro 2016'nın ülkemizde yapılması için geçtiğimiz cuma bir dosya teslim ettik Uefa yetkililerine. Bu dosyayı "benzersiz" diyerek tanımlayan Federasyon Başkanı Mahmut Özgener, turnuvanın Türkiye'de düzenlenmesine kesin gözüyle bakıyor. Daha önceki 2 turnuvaya da başvuru yapan fakat istediği sonuca ulaşamayan federasyonumuz bu sene daha tecrübeli, ayakları yere sağlam basan ve hepsinden öte ne istediğini bilen bir konumda. Kendini olgun hisseden Türkiye'nin vaat ettikleri arasında, birebir başkanın sözlerinden; "UEFA’nın kararı ve desteğiyle: Avrupa “Benzersiz” bir 2016 Avrupa Şampiyonası keşfetmek var." Devletin vereceği destekle birlikte ekonomik yönden sıkıntı yaşanmayacak ve vaadedilenler gerçekleştirilecek. Rakipler İtalya ve Fransa'nın daha önce turnuva düzenlediklerini göz önünde bulundurursak, Türkiye'nin bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Uefa, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ev sahibi olacak ülkeyi, 28 Mayıs'ta açıklayacak.
Vaadedilenler dedik demin.. Bu vaatlerden somut olanı şüphesiz 2016'da maçların oynanacağı statlardır. Şimdi vaadedilen 9 stadyumu kısa kısa tanıtmaya çalışacağım.
1- Atatürk Olimpiyat Stadı; Raporda belirtilen statlar içinde hâli hazırda bulunan iki stattan birisi. Daha önce de başka bir şampiyonaya aday olmak amacıyla yapılmış ve bir sezon da Galatasaray'a ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca uluslararası alanda da bir ev sahipliği var bu stadın. 2005 yılının Şampiyonlar Ligi finali de -ki gerçekten unutulmayacak finallerden birisidir- Olimpiyat Stadında oynanmıştır. Statla ilgili bilgilere geçecek olursam; stadın şu anki kapasitesi 60.000 kişidir. Fakat zeminin alçaltılmasıyla kapasitenin 81-90 bin arasına kadar artırılması planlanıyor. Aynı zamanda vip davetlilerin ve medyanın daha rahat ağırlanabilmesi için, 3. ve 4. seviye VIP alanları genişletilecek. Ayrıca, batı tribününe 12, doğu tribününe de 32 yeni loca eklenelerek loca kapasitesi 80’e çıkarılacak. Bununla birlikte stadın tavanında yapılacak çalışmalarla çatısının da kapatılması planlananlar arasında. Turnuvanın Türkiye'ye gelmesi hâlinde Olimpiyat Stadı'nda açılış ve final maçı dahil olmak üzere 8 maç yapılması planlanıyor.
2- Türk Telekom Arena; Statlar arasında sabırsızlıkla beklenenlerden birisi Aslantepe'de inşa aşamasında olan Türk Telekom Arena'dır kuvvetle muhtemel. Çünkü bu stat Galatasaray Spor Kulübü'nün de stadı olacak. Uzun uğraşlar sonucunda geçtiğimiz sene yapımına başlanan stadın 2010 Ekim sonunda bitmesi bekleniyor. Hem kulüp takımları bazında hem de milli takımlar bazında önemli bir stat olan Türk Telekom Arena'nın 50.000 kişi kapasiteli olması planlanıyor. Stat ile ilgili diğer bilgilere geçmek gerekirse; açılabilir tavan, enerji tasarrufu sağlamak için tamamen güneş panelleriyle kaplanacak. Yüksek verimlilikli bir jeneratörle de stadın ve çevresindeki tesislerin güç ve ısıtma ihtiyaçları giderilerek, ekonomik ve çevresel olarak önemli bir fayda sağlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin test sürüşlerini başlattığı ve iki ay içinde açılması planlanan yeni metro hattı da stadyuma ulaşımı oldukça rahat bir hale getirecek. Stat şehrin bir parça dışında kalsa da artık İstanbul sınırları içindeki her toprağa yayılan bir şehir hâlini aldığından ulaşım o kadar da zor olmayacak diye tahmin ediliyor. Zaten biraz evvel de dediğim gibi metro hattının çalışmaları bitmek üzere.
3- Yeni Ankara Stadı; Statlar arasında estetik açıdan en beğendiğim stat bu oldu itiraf etmek gerekirse. Şu anda bulunan Ankara Stadı'nın yerine yapılacak bu stat. Ayrıca batısında tamamlanmış bir basketbol spor salonu ve güneyinde yapılan Gençlik Parkı ile tam bir spor kompleksi hâlini alacak. Stadın planlanan kapasitesi net 41.000 olarak lanse edildi. Stat, tarihi şehir merkezine birkaç dakikalık uzaklığı, yürüme mesafesindeki tren istasyonu ve birçok karayolundan sağlanabilecek kolay ulaşımıyla oldukça merkezi bir konumda olacak. Çarpık bir küp şeklinde olacak stat, estetik ve işlevsellik açısından şehrin yapısına oldukça uygun bir yapıda olacak. Dışı ise, Türk mozaik sanatının ve mimarisinin esintilerini taşıyan geometrik şekillerle kaplanarak son halini alacak. Stadın ayrıca Futbol Federasyonu'nun eğitim hizmetlerinde de kullanılması planlanıyor yetkililer tarafından.
4- Yeni Bursa Stadı; Dış görünümü en az Ankara'da yapılacak stat kadar estetik olacak Bursa Stadı'nın da. Ayrıca etrafında yapılacak düzenlemelerle de birlikte, fotoğrafta da gördüğünüz üzere, müthiş bir görsellik yakalanacak. Yani Ankara Stadı'nın kendisini ne kadar beğendimse Bursa Stadı'nın da çevre düzenlemesinden o kadar etkilendim. Bursa'nın merkezinde kültür parkı var. Stat bu kültür parkının içine inşa edilecek. Mevcut Bursa stadyumu ve çevresindeki binalar tamamen yıkılarak, yeni Bursa Stadyumu’nun aynı bölgeye yapılabilmesi için gerekli alan açılacak. 30,000 kişilik stadyum ve etrafında kafeteryaların bulunacağı alanın üstü, güneş ışığının yumuşak bir şekilde iç mekana girmesini sağlayacak altıgenlerden oluşan bir tavanla kapatılacak. Bu altıgen tavan ise Bursa’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Bursa Yeşil Cami’nin İslami mimarisinden esinlenerek hayata geçirilecek. Tüm bu özelliklerinin yanında, stat sadece bir spor alanı değil, şehrin kalbinde halkı bir araya getirecek yeni bir kompleks olacak. Stadyumdan ve etrafını çevreleyen parktan metro, tramvay ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarına kolay erişimin yanında, şehir merkezine yürüme mesafesindeki konumu da stadın en büyük avantajlarından biri olacak.
5- Yeni Antalya Stadı; Antalya'nın bacasız turizmin merkezi olmasından esinlenerek buradaki stadı deniz kabuğu şeklinde yapmayı planlıyor yetkililer. Şehrin kuzeyinde yapılan yeni uluslararası havaalanının çok yakınına yapılacak bu stat için ulaşımın ne kadar kolay olduğunu söylemeye sanırım lüzum yok. Akdeniz deniz kabuğu şeklinde, benzersiz ve sembolik bir yapıda tasarlanan Yeni Antalya Stadyumu, şehre tepeden bakacak olan konumuyla, Akdeniz Riviera’sının simgesi olacak. Stadyumun yanına yapılacak futbol sahası, eğitim merkezi ve Türkiye Futbol Federasyonu futbol akademisi olarak kullanılacak. Saha ayrıca, milli takımların ve sezon arası kampları için Antalya’ya gelen Avrupa futbol kulüplerinin kamp yapması için de kullanılabilecek. Farklı ulaşım yollarıyla şehir merkezinden kolay bir şekilde ulaşılabilecek olan stadyum, havaalanına da tramvayla 5 dakikalık uzaklıkta olacak. Antalya'ya hem ilginin çoğalmasını hem de şehrin genel yapısına uygun böyle bir stadı kazandırmak çok güzel olacaktır.
6- Yeni Eskişehir Stadı; Tam bir öğrenci şehri olan Eskişehir'in şimdilerde de spor şehri olarak ön plana çıkarılması gündemde. Eskişehir’in ünlü ve benzersiz Lületaşı (Manyezit), çevre üzerinde önemli bir etki bıraktığı gibi stadyumun dış cephesine de ilham kaynağı olacak. Stadyumun iç duvarlarının bir kısmı ise maksimum saydamlığı sağlamak ve stadın gece de yaşayan bir karakter olduğunun vurgulanması için serigrafik camdan yapılacak. Yapımı planlanan yeni tramvay hattı Yeni Eskişehir Stadyumu’nu şehir merkezine, havaalanına ve üniversiteye bağlayarak ulaşımı rahat bir hale getirecek. Bu yeni toplu taşıma yolu sayesinde yeni sporların, iş alanlarının ve olanaklarının gelişiminin hızlanması büyük bir ivme kazanacak. Şehri çevreleyecek olan yeni otoban da stadın güneyinden geçerek mükemmel bir ulaşım olanağı sağlayacak. Eskişehir'in değişime açık bir çehresi var şüphesiz. Yani üniversiteleri sebebiyle zaten genç nüfusun yoğun olduğu bir şehir olduğundan ve ligde de iddialı bir takımları olduğundan, spor ve değişime en yatkın illerden birisidir Eskişehir.
7- Yeni İzmir Stadı; Zaten iki büyük stadı olan İzmir'in bu üçüncü stadı olacak. Türkiye'nin gelişmişlik açısından ilk üç ilinden birisi olan İzmir'in futbola yakınlığı hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. İzmir Körfezi’nin kuzeyindeki bir tepenin üzerine inşa edilerek, Ege kıyısında bir fener gibi parlayacak. Stadın mimarisi ise, bu topraklarda bin yıllık bir tarihi olan Helen ve Roma mimarisinin tarihi dokusunun etkisiyle şekillendirilecek. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi Bizans mimarisinin en bariz örneklerinden esinlenerek dizayn edilmiş bir stad olacak İzmir Stadı. Minimum 40,000 koltuk kapasiteli olacak olan stadyumun eğimli camla kaplı dış cephesi ve temeli, tarihi Roma arenaları gibi görünürken, üstü ise Helenistik bir amfi tiyatronun modern bir yorumu olacak. Üst kısmı güneye doğru açık bir at nalı şeklinde olacak stat, ziyaretçilerine, körfezden harika bir şehir manzarası sunacak. Tarihi dokusuyla İzmir için bir simge olacak Yeni İzmir Stadyumu, çevresinde restoranlar, kafeler, bistrolar, iş merkezleri ve resepsiyon alanlarının bulunacağı ve insanların 24 saat vakit geçirebileceği bir tesis olarak İzmir halkına ve ziyaretçilerine sunulacak. Deniz ve otobüs ulaşımının yanında yeni yapılacak olan tramvay hattı ve karayolları da, stat ve şehir merkezi arasındaki ulaşımı çok rahat ve kolay bir hale getirecek. Benim de yine mimari açısından en çok sabırsızlandığım statlardan birisi..
8- Kadir Has Stadyumu; Uefa'ya sunulan rapordaki statlardan iki tanesi hazır demiştim. Bunlardan ilki Olimpiyat Stadı, ikincisi ise Kadir Has Stadyumu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan stat 2009'da kullanıma hazır hâle gelerek açıldı. Milli takımımızın maçlarının yanı sıra, önceki sene oynanan Süper Kupa finaline de ev sahipliği yaptı. Raporda bu stat için vaadedilenlere dönecek olursak; UEFA Euro 2016 yönetmeliğine ve turnuvanın gereksinimlerine göre yenilenen Kayseri Kadir Has Stadyumu’nda görüş açısı tüm koltuklar için ideal değerine getirilecek, VIP alanları genişletilecek, medya tesisleri güncel hale getirilecek ve umumi tuvaletlerde iyileştirmeler yapılacak. Stat, futbol ve konaklamaya yaptığı katkıların yanında, turnuva sonrasında Kayserispor SK’nın kullanacağı kulüp ofisleri, bir futbol müzesi ve taraftar mağazası, bir spor merkezi ve TFF Anadolu Eğitim ve Spor Merkezi gibi tesisleri de şehre miras bırakacak. Yerel yönetim ayrıca stadyumu ve çevresini, Atatürk Atletizm Spor Merkezi’yle iş birliğine giderek (Kayseri Üniversitesi’yle birlikte) bir “spor merkezi” haline getirmeyi , VIP seviyesinde kongrelerin gerçekleştirebileceği bir kongre ve iş merkeziyle, resmi ziyafetlerin verilebileceği tesislere sahip bir spor oteli yapmayı hedefliyor. Mevcut toplu taşıma ağlarıyla şehir merkezine, havaalanına ve taraftar alanlarına ulaşımı oldukça rahat olan stadın, 2014 yılına kadar yapılacak yeni projelerle geliştirilecek otobüs ve tramvay hatlarıyla ulaşım olanakları daha zengin ve rahat bir hale getirecek.
9- Yeni Konya Stadı; Gelelim son stadımıza.. Aslında stattan ziyade çok geniş bir spor kompleksi ile karşı karşıyayız Konya'da. Öyle ki; Yeni Konya Stadı, içinde yeni bir çok amaçlı spor salonunu, bir atletizm stadyumunu, bir bisiklet yarış pistini ve farklı spor alanlarını barındıran büyük bir kompleksin bir parçası olarak inşa edilecek. 40 hektarlık bir alana yayılacak ve şehrin 8 km kuzeyinde kurulacak stadyum ve Spor Parkı’nın etrafı, yapımı devam etmekte olan yeni bir yerleşim alanıyla çevrelenecek. Yeni stadyumun tasarımı Konya bölgesine, tarihine, geleneklerine ve halkına bir saygı göstergesi; Semazenlerin Dansı’nın (Sema Gösterisi) bir alegorisi olarak ve Konya’nın Bisiklet Şehri unvanı göz önüne alınarak yapıldı. Dalgalanan çember şeklindeki tribünler Semazenler’in dansını andırırken, stadın üstü ise “Bisiklet Tekerleği” şeklinde bir tasarıma sahip olacak. Bütün bu özelliklerin bir araya gelmesiyle oluşan benzersiz atmosfer, yeni stadı, özellikle de geceleri, Konya şehrinin simgesi haline getirecek. Yapılacak olan bu çok amaçlı stadyumda ayrıca fitness ve fizyoterapi merkezleriyle beraber çeşitli mağazalar da yer alacak. VIP bölümü hem restoran hem de kiralanabilir etkinlik alanı olarak kullanılabilecek. Ayrıca kuzey ve güney tribünlerinin tasarımı da özel dinlenme alanları ve açık hava bahçeleri haline getirilmeye izin verecek şekilde yapılacak. Bu stadın yapım aşamasını bizzat yakından takip eden birisi olarak, Konya'nın vaadedilen her şeyin yapılabilecek kapasitede olduğunun ve diğer şehirlerdeki insanların yanlış olan bakış açılarının da tamamen düzeleceğinin müjdesini verebilirim.
Evet statlar bu kadar. Dilim döndüğünce ve bulabildiğim kadar bilgiyle size statları tanıtmaya çalıştım. Dilerim 3. sıçramada yakalanan çekirge misali Türkiye de 3. başvurusunda ev sahipliğine kabul edilir. Biz de böyle bir organizasyonu düzenleyerek hem ekonomizi kalkındırır hem de düzenlenecek diğer turnuvaların kapısını aralamış oluruz. Bol şanslar Türkiye.
"Unique" diyebileceğimiz sadece Antalya ve Ankara'nın stadı var. Onlar yapılsın her şeye rağmen. İkisi de 40.000+ seyircili üstelik. Umarım aynı projeleri yaparlar.
YanıtlaSilİzmir projesi de bana kalırsa daha güzel olabilir. Şu haliyle çok ham. Sadece kolonlar gözükmeyecek şekilde kaplama yapılsa bile, büyük fark yaratılır.
Ben bursanın stadının timsah sırtına benzeyeceğine dair bir yazı okumuştum bir blogda sanırım pclion olabilir. resimdeki tamamen farklı.
YanıtlaSilAbi fotoğraf Euro 2016 Türkiye sitesinden alındı. Şekil böyleymiş timsah sırtı diye okuduğun belki de stadın dış cephesidir. Nihayetinde bu stadın yukarıdan görülen hâli olacak..
YanıtlaSilVallahi bir solukta okudum, çok doyurucu olmuş yazı.
YanıtlaSilBen bu turnuvanın burada yapılmasını çok istiyorum ve destekliyorum, rakiplerimize göre ayrı bir avantajımız var TFF başkanı Mahmut Özgener'in dediği gibi, ancak şu resimleri düşledikçe sanki kapesitemizin üstü gibi geliyor bana .
Ama niye olmasın ? Afrika, 2010 dünya kupasını düzenleyebiliyorsa bizde bu şansı bulduğumuz halde en iyi şekilde yapabiliriz.
Umarım kazanabiliriz..
Ankara, Eskişehir, Bursa favori stadlarım bu arada..
timsah sırtı dediğiniz, bursaspor'un kendi projesi. buradaki bütün stadlar(yapılanlar hariç), tek bir şirkete çizdirilmiş. stadların bunlar olacağı bile bell değil henüz.
YanıtlaSil