26 Mart 2012 Pazartesi

Elmander'in Sadece Elmander Olmadığını Gördük

Kiminin görevi sadece gol atmak, kiminin görevi ise gol atmaktan öte takımın dişlilerini ayakta tutan futbolcuların başında gelmek. Elmander'in olayı da bu, takımın dişlilerini ayakta tutmak. Gol de atıyor, takımını hücumda tutuyor, en kötü anda bile o mücadelesi takımı ateşliyor, savunmayı başlatan futbolcu o oluyor, maçın en çok koşan futbolcusu da o oluyor. Yani buram buram her açıdan mücadele kokan bir futbolcu. Onun varlığı büyük kazanç, yokluğu ise derin bir yara. Bunu da iki maçtır çok net şekilde görüyoruz.

Sezon başındaki öncelik ve beklentiler Baros üzerindeydi aslında. Terim de ilk fırsatı ona verdi ama değerlendiremedi. Sakatlıklar sık gelmeye başlayınca geri dönüşleri bir o kadar geç ve ağır olmaya başladı ve Baros'un da bunu aşması çok uzun sürdü. Devamında gelen 4-4-2'yle beraber ise Baros & Elmander uyumu gayet maksimum düzeyde ilerliyordu ve hücumun en verimli dönemlerini yaşıyoruz derken gelen Baros sakatlığı, yerine oynayan Sercan Yıldırım şansı değerlendiremedi ve Necati Ateş'in geri dönüşü derken, bir bakıma Baros'un kel iyiden iyiye görünmeye başladı. Çünkü sakatlıktan yine iyi dönemedi, tam döndü derken yediği kırmızı kart cezası, Elmander ve Necati Ateş'in uyumu Baros'a oyuna sonradan girme fırsatı dahi doğurmadı neredeyse.

O Baros'a bugünlerde ihtiyaç çok büyük işte, sıkıntının büyüğü de biraz burada. Elmander'in yokluğunda Elmande performansı bekliyoruz, o tarz işler belki de ama Elmander farklı bir adam, türünün az bulunduğu bir forvet. Haliyle de o yokken, onun alternatifinin olmadığı bir ortamda o performansları bekleyemeyiz. Bu da sorunlardan ilki.

İkincisi ise ne olursa olsun Baros'un kendisi. O performansı bekleyemeyiz tamam ama Baros'un da getirdiklerini, verdiklerini unutmuyoruz. Bu sezonun önemli bölümünde de böyle oldu, Baros tekrar ayağa kalktı ve gollerini de atmaya başlamıştı. Şimdi yine o toparlanma sürecinde belki de ama kötü bir futbol var, iyi gitmeye de bir ışık yok gibi ve onun her kötü performansı Galatasaray açısından güzel şeyler doğurmuyor, çünkü hücumun temelinde o gol ayağı yatıyor. Elmander yoksa Baros, bu çok net.

Elmander'in yokluğu ayrıca Necati Ateş üzerinde de olumsuz şeyler yarattı ve Baros'la da a ve z kadar farklı görüntüler gösteriyorlar. Uyum sıfır, bu uyumsuzluk tüm takımın sistemini bozuyor ve hücumdaki kısır döngünün bir diğer nedeni de bu. 4-4-2 Elmander yokken biraz çatırdıyor gibi, çünkü Elmander farklı bir futbolcu. Mesela onun mücadelesi, savaşı, çok koşması, rakibin bizden bir orta saha fazla oynadığı maçlarda o kadar etki etmiyor, çünkü o mücadele takımın da mücadele gücünü yükseltiyor.

Böyle uzar gider durum yani, Elmander'in sadece Elmander olmadığını görüyoruz ve onun da yokluğunda işler umarım daha kötüye gitmez, dönüşü de bir o kadar çabuk olur...

1 yorum:

  1. Türk basınını ve blog dünyasını okuduğumuzda herkesin yorumlarının standart olduğu bu takımın vazgeçilmezinin Elmander olduğunu söylediklerini görürüz. Bence bu kesinlikle doğru. Elmander yeni transfer edildiğinde kahvede maç izlediğimde herkesin tanımadığı ama maçın içinde her yere koşan, pozisyon yaratmaya çalışan bu adama küfür ettiğini gördüm. Şimdi gelinen nokta ise ise aslında çok kaliteli olduğu ve mevcut Fatih Terim sisteminin vazgeçilmesi olduğunu gösteriyor
    Ama herkesin ilk baştan beri atladığı nokta bu takımın asıl eksik noktası forvet değil,kanat oyuncularıdır. Sene başından beri hiçbir maçı kaçırmadım hatta arenada bile maç izleme şansını yakaladım. Bence forvetten daha önemli sorunum kanatlar olduğunu düşünüyorum.(Trabzon maçında acaba Olcan biz alsaydık nasıl olurdu sorusunu sordum durdum kendime)
    Bu maçta gol ayaklarını çok aradık bu kesin ama topun ileriye taşınmasında en etkili adamlarımız orta göbek adamları rakip takım kim olursa olsun defansın merkezini ve defans önünü kalabalık tutunca gol üretme konusunda sıkıntı çekiyoruz. Zaten Eboue'nun bu noktada önemi artıyor. O sağ kanadın daha işlevsel olmasını sağlıyor. Trabzon maçında da böyle oldu onun çıkışları sayesinde hücum gücümüz arttı.Ne Engin Baytar ne de Riera Galatasaray'ın kanat oyuncu olacak insanlar değil( engin ortada daha verimli olduğu kesin ) Galatasaray gibi bir takımın acilen sol kanata hatta sağ kanada transfer yapması lazım.
    Burada bir paragrafta Batdala açmak lazım.Bazen öyle dönemler vardır ki hayatınız değişir mesela Aydın ve Konyaya attığı gol onun sayesinde Aydın hala Galatasaray da oynuyor. Atmasaydı bugün ikinci liğ de bir takımda top koşturuldu. Batdala tavsiyem hiç kendini kandırmasın her maça çıktığında aynı düşüncelerle bakılacak kendisine En kısa sürede başka takıma transfer olsun.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir