16 Haziran 2012 Cumartesi

Beşiktaş & Samet Aybaba

Beşiktaş'ın son günlerdeki bir numaralı söylemi ''feda''. Bu kapsamda Beşiktaş'ı yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyorlar. Kulüp çok zor bir durumda, maddi anlamda yılların Demirören enkazını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar ve bunu başarmak çok zor. Herkesin taşın altına elini atması lazım, fazlasıyla sabır göstermesi ve kısa vadeli beklentilerden uzaklaşması lazım. Beşiktaş'ı bu duruma zaten, o kısa vadeli heyecanlar getirdi.

Nereden baksanız durum zor. Kadroda çok yüksek maliyetli futbolcular var. Quaresma, Almeida, Simao gibi büyük ücretler kazanan ama aldığı paranın hakkını vermeyen isimler. Bu isimlerden kurtulmak bir dert. Diğer konu ise kadroyu yeniden şekillendirirken ortaya koyacağınız felsefe.

Bu zor, beklentisi düşük sezonlarda yapmanız gereken en önemli şey, kendi evlatlarınıza şans vermek. Yıllardır Beşiktaş'ın altyapısından bahsederiz, Muhammet Demirci'lere uzanan bir genç ağı var. Bu düzeni Demirören bile bozamadı, o kadar güçlü bir yapı. Ama bu çocuklara şans vermek zorundasınız, işte bu tip sezonlarda bu futbolcular kazanılır ve geleceğe dönük atacağınız sağlam adımların temelini oluştururlar.

Transferde de rahat hareket edemiyorsunuz, maddi şartlarınız belli. Genç ve maliteyi çok düşük isimlere yöneliyorsunuz, bonservisi elinde olan futbolcuları istiyorsunuz ama adınız Beşiktaş. Haliyle de istediğiniz tüm teknik direktörler {Mustafa Denizli dahil} şampiyonluğa oynamak istiyor, bu hamleleri yetersiz buluyorlar ve bütçe talep ediyorlar. Yeni bir macera anlayacağınız, az paraya büyük işler yaptım diyecek teknik adam da fazla yok ve bu şartlar içerisinde atılan Samet Aybaba adımına kimse kötü bakmamalı bence.

Ama Samet Aybaba konusunda kötü bir algı var Beşiktaş cephesinde. Kendi yakın arkadaşlarımdan biliyorum. Ne bekleniyor, bunca Portekizli futbolcunun üzerine Mourinho mu gelsin isteniyor bilmiyorum ama Samet Aybaba konusunda oluşan kötü bir algı var. Oysa Beşiktaş'ın son yıllardaki getirdiği çoğu teknik adamdan daha başarılı olacağını söylemem lazım, üstelik bu kadar kısıtlı imkanlarla.

Beşiktaş'ın görüşü şuydu. Nasıl olsa Samet Aybaba cepte, kimse gelmezse onu getiririz. Öyle de oldu nitekim. Geç kalındı bu hamle için ama sonunda gerçekleşti. Beşiktaş için hayırlısı olsun ve şu şartlarda atılan doğru bir adım olduğunu belirtmem lazım.

Samet Aybaba'nın bir beklentisi yok maddi anlamda. Büyük transfer bütçeleri de istemiyor, kendi yuvası olan ve teknik direktörlükteki belki de en büyük hayali olan Beşiktaş'ın teknik direktörü olmanın mutluluğunu yaşıyordur o sıra. Kendisi adına ezber bozması da gerekmiyor, ona has özellik olan genç futbolcu bulma, yetiştirme ve şans verme konusu şu sıralar Beşiktaş'ın isteği ve beklentisi. Sabretmeli Beşiktaş taraftarı, kısa vadede de beklentisini aşağıda tutmalı ve bu yapının mutlaka arkasında durmalı.

Samet Aybaba'nın bu ülkeye kazandırdığı birçok genç var. Hatta şunu hatırlatayım. Ertuğrul Sağlam'la şampiyon oldu Bursaspor ama o kadronun bir sezon öncesinden temellerini atan, şimdi çok övdüğümüz Bursaspor altyapısını hareketlendiren teknik adam o olmuştu. Ama onun başarıları daima arka planda kaldı, çünkü bu işlerle uğraştı.

Tartışılmamalı bu konu bence, Beşiktaş yine çok zor bir zamanında kendi bünyesinden yetişmiş bir futbol adamına emanet ediyor takımını. Mustafa Denizli'nin bile başarı kovaladığı ve bu yolda Beşiktaş'ı kabul etmediği şu zamanlarda hiçbir şart ortaya koymadan Beşiktaş'ın teknik direktörü olmak için can atan Samet Aybaba'nın Beşiktaşlılar açısından ''can'' olması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir