26 Haziran 2012 Salı

Umut Bulut Galatasaray'da

Trabzonspor'un yarattığı önemli bir kudret var, hele ki yerli rotasyon anlamında. Ersun Yanal döneminden başlamak lazım işe. Umut Bulut daha öncesinin transferiydi ama ondan tam olarak ondan faydalanan kendisi oldu. Devamında da Selçuk İnan, Egemen Korkmaz ve Ceyhun Gülselam'ı takıma kazandırdı.

Bir sonraki dönem ise Şenol Güneş'le seviye bir çıt daha yukarı taşındı. Burak Yılmaz'ın transfer öyküsünü biliyoruz ve onu getirdiği noktayı. Engin Baytar'ı kazandı, sorunlu ayrıldı bu futbolcu gerçi ama ondan kafayı futbola verdiğinde de neler yaptığını gördük.

Müthiş bir yerli rotasyonu yani bu, bu futbolcuların hepsi bir dönem Trabzonspor formasını giydi. Burak Yılmaz'ın da takımdan ayrılacağını düşünürsek, hepsi bir yerlere dağılıyor ama. Tutulamıyorlar takımda, bu da Trabzonspor'un en büyük sorunu. Sadri Şener rakip takımları hedef alıp, taraftarlarını galeyana getirmek yerine bu noktada adımlar atmalı.

Trabzonsporlaşmıyor Galatasaray, aksine iyi olan futbolcuyu takımına kazandırıyor. Toulous'a Umut Bulut'u satan onlardı ve geri alan taraf Galatasaray. Bunun altını çizmek lazım. Eğer sen futbolcuyu gönderiyorsan ya da o duruma getiriyorsan bu transferlere birşey dememen lazım. Yoksa Emrah Eren'den Ferhat Öztorun'a, Song'a kadar tarih defterleri açılır.

Benim Umut Bulut sevgimi, takip edenler bilir. Bir gün öncesinde de Elmander & Umut Bulut başlıklı bir yazı yazıp, Umut Bulut'un olası transferi üzerinden değerlendirmelerde bulundum. Bu yüzden uzun uzun birşeyler yazmaya gerek yok aslında ama kısaca üstünden geçelim yine de. İlk olarak şunu söyleyeyim ama, kişilik, karakter ve birçok kişinin çok sevmemesine rağmen benim çok sevdiğim bir futbol tarzı olan bir ismi transfer ettik. Trabzonspor döneminde de bu durum böyleydi, çok beğendiğim ve sevdiğim bir isim Umut Bulut. Bu anlamda sevincim çok büyük.

İlk etapta Elmander'e alternatif yaratmak önemliydi. Elmander'e fazlasıyla odaklı bir sistemimiz var ve Elmander olmadığında yaşadığımız sıkıntıları hatırlayın. Necati Ateş ve Baros uyumsuzluğu üzerinden çok canımız yandı, nitekim Mehmet Batdal Trabzonspor maçında oyuna girdiğinde az çok Elmander gibi bir görev üstlendi ve göze de batmıştı o maçta. Şimdi ise daha zorlu etaplar Galatasaray'ı bekliyor, alternatif yaratmak bir yana, kaliteyi yükseltmek önemli olan ve Dany transferinde olduğu gibi Umut Bulut transferi de bu açıdan çok mühim.

Buna karşı çıkanlar çok ama ben Elmander'in Umut Bulut'la beraber oynayabileceğini de düşünüyorum. Umut Bulut'un son vuruş anlamındaki yetersiz kalması bu konuda eleştirilerin gelmesine neden oluyor aslında. Bakıyorsunuz, jenerik gollerin altında da onun imzası var ama inanılmaz goller de kaçabiliyor. Elmander'de de var aslında biraz bu. Bu futbolcular golden öte golü yaratan, sistemi ayakta tutan isimler gibi. Savunma hücumda başlar diyorsak, Umut Bulut transferi nokta atışıdır.

Tabii birçok varyasyon deneyebilirsiniz. Şunu diyelim, Umut Bulut'la forvet transferi kapanmaz, mutlaka iyi bir bitirici lazım. Burak Yılmaz'ı çok isterim o anlamda ve 4-3-3 vari bir sistem de doğabilir. Kenarlarda kreatif isimler yerine Umut, Elmander ve Burak Yılmaz gibi mücadeleci ve yönlü futbolcularla ama 4-4-2'nin devamından yanayım ben.

Sevindim bu transfere, hayırlısı olsun diyorum. Biraz da Avrupa'ya giden futbolcularımız neden geri dönüyorlar diye üzülmüyor değilim, giden dönmemeli ama siz yabancı kontenjanı denilen çok saçma ve katı kuralı devam ettirdiğiniz sürece bu transferler gerçekleşir, bu yüzden de Umut Bulut üzerinden neden geri döndü sorularını sormamız saçma...

1 yorum:

  1. Umut Bulut da, Elmander ve Kuyt gibi "defansive forward" tanımına uyan karakterli, takım savunmasını öne taşıyan, savaşçı ruhu taşıyan ve disiplinli, çalışkan isimlerden biri.
    Umarım başarılı olur.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir