22 Mart 2013 Cuma

Savunma ve Hücum Dengesini Tutturduğunda Özel Olan Adam


Dünkü yazının devamı niteliğinde olacak bu yazı da. Dün, bilerek atladığım bide detay vardı. Çünkü ayrı bir yazıya taşımak lazım bu durumu. 4-1-2-1-2'nin bu kadar iyi işlemesinde, Melo'nun payı çok büyük oldu. Son iki maçta Melo'nun kendine geldiğini görüyoruz. Bu formasyonun da olmazsa olmaz ismi.

Schalke 04 maçının 11'ini gördüğümde, bu maç kazanılacaksa Melo'nun oynayacağı futbol sayesinde olacak yorumunu yapan birçok kişi görmüştüm. Doğru da bir yorum olduğunu maç sonunda gördük. Galatasaray'ın skoru aradığı dakikalarda hücuma çıkışlarıyla, skoru tutmak istediği anlarda da 3. bir stoper gibi izledik onu ve geçen sezon gösterdiği görüntü buydu aslında.

Aynı tablo Kayserispor maçı için de geçerli. Hücum organizasyonlarına katılan, hatta o organizasyonları başlatan, topla dikine çıkışlar yapan ve rakip savunmayı zorlayan bir Melo vardı. Melo'yu da özel kılan durum bu zaten, defansif bir futbolcu gibi görünüyor ama Brezilyalı geninden mi bilinmez ama hücumda da çok etkili, kreatif bir futbolcu aslında.

Savunma ve hücum dengesini tutturduğu zaman Melo özel.

Mevcut formasyonda, orta sahada yerine göre beşli oluyor ve bu da Melo ve Selçuk İnan gibi futbolcuların yükünü de azalttı aslında. 4-4-2 gibi oynayıp, Melo ve Selçuk İnan'ı orta sahanın ortasında oynattığımızda geçen sezon gelen etkiyi göremedik. Çünkü kanatların orta saha etkisi artık yok ve Elmander & Necati Ateş gibi yerine göre orta sahalaşan forvetlerimiz de bu sezon yok.

Biz geçen sezonun formasyonunda çok ısrar ettik ve farklı tarzda futbolcularla bunu denediğimizde de ortaya çıkan görüntü iyi olmadı. Bir de buna Melo'nun takıma geç katılması, formsuzluğu, fizik olarak yetersizliği eklenince de Selçuk İnan'ın fazlasıyla canını çıkarttık.

Şimdi ise Selçuk İnan daha rahat, çünkü ona hem hücumda hem savunmada yardım edecek isimler var. Melo da risk alabiliyor, daha çok hücümü düşünebiliyor. Çünkü arkasını toplayan isimler var.

Tabii son iki maç üzerinden konuşuyoruz, bu istikrarını devam ettirir mi bilinmez. Galatasaray'daki kariyerini kalan haftalar belirleyecek. Hala takımda kalma şansı var, çok yetenekli ve daha önemlisi sevilen bir adam ve bu da kredisini hep yüksek tuttu.

İnşallah bu görüntüyü devam ettirir ve takımda kalmayı başarır. Bu sezonun başında olduğu gibi yaşanacak bir Melo sorununu daha kaldıramaz Galatasaray.

3 yorum:

  1. bu yeni sistem 4-1-2-1-2 yada 4-3-1-2 uzun vadede etkili sistem olmayabilir.Günümüz futbolunda orta saha çok önemli ama orta sahadaki iyi oyunu kanatlarla destekleyemediğinizde iş çıkmaza girebilir.Bunu göz ardı etmemek gerek.

    YanıtlaSil
  2. ortasahanın oturmasından sonra ileri üçlüde daha farklı formayonlar da denenebilir. sneijder biraz daha kendini bulduğunda sağda burak solda sneijder ortada drogba gibi farklı formasyonlarıda sahada görmek olası. ama bu sistemi en azında orta saha dizilimini devam ettireceksek sol bek pozisyonuna da eboue gibi ortayı boydan boya kullanabilecek birinin transfer edilmesi şart.

    YanıtlaSil
  3. @cartmantr nedir bu rierada olmayan anlamadım...uefa maçlarında şimdiye kadar riera mı eboue mi daha fazla ortayı boydan boya kullandı? eboue'de potansiyel kat kat fazla rieraya göre ama ortaya konulan daha önemli bence bu takımda ilk 11 değil yedekleri dengeli ve hazır haline getirmeli..sonra geleceğe yatırım yapılmalı falan..barcelona olmayı deneyeceksek planlar buna göre yapılmalı..ben de bıdı bıdı bıdı di yorum...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir