13 Mart 2013 Çarşamba

Sergilenen Ruh Sistematik Robotları Paslandırabilir Bazen


Biraz taktik, teknik konuşalım. Dün olayın heyecanından bu topa girmedik, şimdi sakin kafayla oynadığımız doğru ve güzel futbolu konuşalım derim.

Galatasaray'da uzun süredir devam eden bir formasyon karmaşası var aslında. Arayış içerisindeyiz, sürekli deniyoruz ama istenilen şablon bir türlü oturmadı. Bu arayışların da temel noktası, Burak Yılmaz, Drogba ve Sneijder üçlüsünü bir arada en verimli şekilde kullanabilmek aslında.

Bu sefer, diamond da dedikleri baklava şeklindeydi orta saha. 4-1-2-1-2 de diyebiliriz bu formasyona. Burak Yılmaz ve Drogba bu sefer yan yanaydı, Sneijder arkalarında daha serbest bir rolde. Ama Drogba daha çok orta saha gibi oynadı, Sneijder'in yanına geldi ve forvette Burak Yılmaz tek oynayıp, arkalarında da Sneijder ve Drogba ikilisi vardı.

Maç başında Melo'ya vurgu yapmıştım, eğer Melo oynarsa turu geçeriz diye. Jones'in oynamıyor olması Huntelaar'ın yokluğundan daha büyük avantajdı aslında. Orta sahada toparlayıcısı yoktu rakibin ve Melo'nun da bu maç kendini bulması orta saha üstünlüğünü Galatasaray'a getirdi. Selçuk İnan'in sol iç, Hamit Altıntop'un da sağ iç performansının da altını çizelim tabii, maksimumu verdiler. Özellikle de ilk yarıda Melo'nun da özlediğimiz hücuma dikine çıkışlarını izleyince çok güzel bir futbol ortaya çıktı.

Rakibin 1-0'ı bulmasından sonra panik olmamak önemliydi. İki takımın da zaafı ortak aslında. Savunma konusunda çok iyi değiller ve bekleyerek oynayamıyorlar. Schalke 04 maça tempolu başladı, tempolu da oynayarak maçı bitirdi. 1-0'dan sonra da beklemediler, 2-1'den sonra da vatan millet saldırmaya başladılar. Bu noktada da Huntelaar'ın olmaması avantajdı, bitirici oyuncu eksikliği vardı rakibin. Pukki çok dolaşan, hareketli bir isim ama ikinci yarıda Bastos, Farfan ve Draxler futboluna ayak uyduramadı bence.

Galatasaray'ın bir hatası varsa, ikinci yarıda çok fazla geriye çekilmesi oldu. Bekleyerek olmuyor, yapamıyor bu takım, bir kere daha gördük bunu. Melo 3. bir stoper gibiydi ikinci yarıda, Semih Kaya ve Dany'nin de etkili olduğunu gördük, hız futboluna karşı etkili bir stoper ikilisi diyebiliriz ama rakibin her pozisyonu tehlike olmaya başladı bir ara ve 2-2'nin gelmesi de kaçınılmaz oldu.

Amrabat'dan böyle bir futbol beklemiyordum, yalan söyleyemem. Sürekli gelen Amrabat değişikliklerini de eleştirmiştim ama bu maçta Amrabat çok etkili oldu. Sneijder & Amrabat değişikliği bir anda Schalke'nin sağ tarafını kilitledi ve Galatasaray'a da kontra atak imkanı tanıdı. Amrabat biraz daha soğukkanlı olsa golü de bulabilirdi o arada ama Galatasaray'ı hücumda tutan isimlerden oldu. Aynı şekilde Burak Yılmaz & Umut Bulut değişikliği de takımı son anlarda daha mücadeleci kıldı ve rahatlayan Drogba, takımı nasıl hücumda tuttu gördük. Gençlerbirliği maçında değişiklikler maçı götürdü ama bu maçta da maçı getirdi.

Medyada da Galatasaray'ın Schalke'e elenmesi durumunda ligi de kaybedeceği konuşuluyordu ama Schalke'i elememiz üzerine kimse ihtimal belirtmemişti. Bunun da cevabını onlardan bekliyorum...

3 yorum:

  1. G.Saray ın en temel sorunu çabuk oynayamamak.Evet fazla topla oynanıyor, ama bu topla fazla oynama genelde geriye ve yana yapılan hazırlık pasları. Bu da karşı takıma kapanma için zaman tanıyor.Bunun temel sebebi takımın kadrososunda tek topu çabuk hızlı oynayacak takımı direkt çabuk atağa çıkaracak özellikte oyuncu olmaması.
    Takımı atağa kaldıracak orta saha oyuncuları Melo,Hamit,Selçuk hepsi ağır.Çağdaş tempolu çabuk hızlı futbolun ideal futbolcuları değiller.Bunlardan Melo ve Hamit in aşırı top kaybıyla oynadıklarınıda unutmayalım.Bir de kanatlar.Riera umulanın üstünde verimli oldu.Ancak çağdaş bir kanat beki olmadığı her halinden belli.Eboue nin son iki maçı hariç takımın en kötülerinden.Amrabat neden gerçek yeri olan sağ kanatta oynatılmaz anlamış değilim.Orta sahası ağır ve aşırı pas hatasıyla oynayan bir takımın kanatlarıda çok iyi işlemeyince elinde çok iyi forvetler olsada maalesef yeterince gol pozisyonu üretemezsin.Biraz taktik teknik konuşalım derseniz Schalke maçı sonrası iyi günde benim gördüğüm genel eksiklikler olarak bunları sayabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Arkadaş çağdaş oyuncu tiplemesi nedir ki? İlk yarı Galatasaray aldı götürdü maçı 3'ü bulsa ki net pozisyonlar da vardı ilk yarıda bitmişti maç ikinci yarı skoru koruyalım diye e biraz da yorgunluk geride oynadı takım sonuçta karşınızdaki takım Schalke Almanyanın büyük 3 takımından biri gol pozisyonlarına girmeleri yadırganmamalı bence.
    Ayrıca hızlı oyun konusunda Sneijder ve Selçuk var gerek pas gerek oyun akış hızı konusunda.
    Takımın tümünü kastediyorsan henüz birbirini tanımaya, birbirine alışmaya çalışan bir oyuncu grubu Galatasaray. İnşallah daha güzel oyunlar daha güzel sonuçlar daha büyük başarılar görürüz saygılarımla
    Aykut

    YanıtlaSil
  3. Yorum yapan arkadaş öyle bir saçmalamış ki cevap vermeden edemedim. Hamit, melo,seçluk mu çabuk hızlı futbolun ideal futbolcuları değiller? Selçuk dediğin adam şu an Barça'da Arsenal'de oynuyor olsa "Abi ne adam yaa, dünyanın en iyi orta sahası" diye ortalıkta dolanıyordun. Hızlı futbol oynamak için oyuncunun fiziksel olarak hızlı olması gerekmez. Bkz. Xavi,Xabi alonso,Zidane,Mesut,Hagi,Fabregas,... Şu sansasyonel forvet hattına reğmen Galatasay'ın en iyi ve en dengeli bölgesi orta sahası. "Tek topu çabuk hızlı oynayacak takımı direkt çabuk atağa çıkaracak özellikte oyuncu" deyince benim aklıma ilk gelen isim Selçuk İnan'ken sen nasıl "GS'nin kadrosunda böyle bir oyuncu yok" diyebiliyorsun? Futboldan anlamamak suç değil ayıp değil zaten bizim toplumumuzun yüzde doksanı anlamıyor futboldan(70-80 metre depar atıp gelip pozisyona girip golü kaçıran sağ beke küfür edenler toplumumuzun yüzde doksanını oluşturuyor) ama futboldan anlamadığı halde anlamadığını anlamamak ve orda burda düşüncelerini paylaşmak ayıptır, yazıktır, günahtır, komiktir

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir