11 Ekim 2014 Cumartesi

Türk Futbolu Ölüyor

 
İzlanda maçında üçlü savunma haricinde, Türkiye'nin nasıl bir formasyonla oynadığını anlamamıştım ve kimsenin de anladığını düşünmüyorum. Nitekim gelen farklı bir mağlubiyet vardı, Olcan Adın'a atılan uzun toplarla gol arayan bir yapı diyelim biz ona.

Çek Cumhuriyeti karşısında ise daha bilinen bir sistem, Fatih Terim'in bu sefer macera aramadığını gördük ama tartışılması gereken şeyler var. Ersan Gülüm gibi bir stoper varken, Mehmet Topal'dan stoper devşirmek gibi. Kornerden gelen topta, Mehmet Topal'ın Sivok'u nasıl bozamadığı ortada. Ya da orta sahada Ozan Tufan'ın performansını övüyoruz ama orta ikilide savunma ağırlıklı bir ismin olmaması da bizi etkiledi. 

İlk yarının son 20 dakikasında hücum anlamında mükemmel oynadı Milli Takım. Fatih Terim'in aklında kalan da o. Galatasaray teknik direktörüyken, içeride oynanan Real Sociedad maçı da bu şekilde kaybedilmişti ama kötü futbol yerine, Galatasaray'ın yaptığı iyi şeyleri konuşmak istiyordu Fatih Terim, bu karşılaşmada da bunu dile getirdi ve yeter ki böyle oynayalım diyor. Türkiye'nin de sorunu bu, böyle oynayamamak, 60. dakikadan sonra düşmek, fizik yetersizlik. Fizik yetersizliği Milli Takım hocasına bağlayamayız belki ama kötü olanı konuşmanın kısmi iyi olan şeyleri konuşmaktan daha çok fayda getireceğine inanıyorum.

Şu koca maçtan geriye kalan, Ozan Tufan'ın yükselişi, diğeri ise yenen basit goller. Tüm Milli Takım yıllardır karşılıklı veya beraber oynadığı Sivok'u tanımazken, Sivok'un bizleri bu kadar iyi çözmesi. Çok rahat kafa vurdu. İkinci gole baktığımızda da rakibin Caner Erkin'in kanadından çok rahat gelmsi ve Olcay Şahan'ın kovalamadığı rakip, Caner Erkin'in ise hamlesizliği. Basit bir söylem belki ama gerçekten çok kolay gol yiyoruz.

Oysa 1-0'ın ardından maçın rahat geçeceğini düşünüyordum ben. 1-1 olduktan sonra da iyi geldi Türkiye, pozisyonlar var, Arda'nın verilmeyen penaltısı var ve maçı koparabilecek noktaya da gelindi ama ikinci yarıda düşen tempo beraberinde hataları da getirdi ve Çek Cumhuriyeti puanını 6 yaparak, Hollanda ve Türkiye maçlarını da atlatmanın rahatlığıyla yoluna devam ediyor. Aynı şekilde İzlanda da sağlam geliyor ve Hollanda'nın çıkış yapacağı nokta elbette gelecek. Bu da Türkiye'yi bu grupta 4.'lük adına iddialı bir konuma getirir ki, maalesef vasat altı bir takım olma yolunda ilerliyoruz.

Şampiyonalara katılma istikrarımız yoktu, bunu hep eleştirdik ama en azından grubunda 2. olan ve işi baraj maçlarına taşıyabilen bir takımdık biz. Kötü dediğimiz Hiddink döneminde bile baraj maçı oynadık, grubu 2. bitirdik. Son döneme baktığımızda ise grupta iddiamız bile kalmayacak neredeyse, averaj anlamında çekiştiğimiz takımlara bakarsak nereden nereye diyoruz. Bizler hala yabancı kontenjanını konuşmaya devam edelim.

Asıl gerçek, Türk futbolu bundan daha kötü yönetilemez. 90'lı yılların başını hatırlıyorum, şu durum ondan daha felaket. Çünkü ruh yok, inanç yok, birlik yok. Milli Takım düşüyor, ligin kalitesi düşüyor, oynanan futbolun kalitesi düşüyor, seyirci tribünlere gelmiyor derken zaten olmayan marka değeri iyice bitmiş durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir