1 Ocak 2015 Perşembe

Olası Yeni Yabancı Kontenjanı


Fazlasıyla kısıtlayıcı yabancı kontenjanıyla bir yere gelmediğimizi, gelemeyeceğimizi hep söyledik. Eskiden Milli Takım bahane edilirdi ama Milli Takım'ın şu an bulunduğu duruma bakarak ligde uygulanan yabancı kuralıyla Milli Takım'a gidecek yerli futbolcuların herhangi bir bağı yok. Benim düşüncem sabit, ülke futbolcuları yurt dışına açıldıkta bizler iyi bir futbol ülkesi olabiliriz. Yabancı kuralının genişlemesi de buna vesile olacaktır ve hem kulüp bazında, hem de Milli Takım bazında artıları hep birlikte yaşayacağız.

Medyaspor'un verdiği habere göre yabancı kuralı şu şekilde. İlk 11'de 4 tane yerli futbolcu bulundurma zorunluluğu var. Ayrıca sezon başında ve ara transfer döneminde 25 kişilik kadro bildiriliyor ve bu 25 kişilik kadro içerisinde de 6 tane altyapı çıkışlı futbolcu olmak zorunda. Alınacak yabancı futbolcularda da, Dünya sıralamasında ilk 20 dışında bulunan ülkelerin futbolcularında bazı kısıtlamalar olacakmış.

Ukrayna'daki yabancı sınırlamasını çok yazdım çizdim, Türkiye için de uygulanabilecek bir sistem olduğunu söylemiştim. O düzene fazlasıyla benziyor aslında. Ukrayna'da da ilk 11'de 4 tane Ukraynalı futbolcu oynatma zorunluluğu var, ayrıca 25 kişilik kadro bildiriyorsunuz ve bu kadroda da 4 tane altyapı çıkışlı futbolcu olmak zorunda. Hatta bir ara o sayı 8'di 4'e indirdiler.

25 kişilik kadro bildirme zorunluluğu güzel. Bugün Galatasaray 32 futbolcuyla idman yapıyor, Engin Baytar, Eboue ve Yiğit Gökoğlan gibi futbolcular da hariç. Bu durum kadroları futbolcu çöplüğü olmaktan kurtaracaktır. 11'de oynayacak 4 yerli futbolcu durumu eleştirilebilir ama full yabancı için Almanya gibi bir futbol ülkesi olmak zorundasınız ki orada herhangi bir sınır olmamasına rağmen takımların ağırlığı Alman futbolcular, çünkü Almanya futbolu farklı boyutta. Türkiye'de ise böyle bir durum yok haliyle, bu açıdan ilk 11'de oynayacak 4 yerli isim o kadar da kötü değil. Özellikle de şu an yaşadığımız durum düşünülürse.

İlk 11'de 4 yerli + altyapıdan yetişmiş 6 futbolcu demek takımların 25 kişilik kadrolarında en az 10 yerli futbolcu rotasyonu anlamı taşır. Bu durumda da en az 15 yabancı futbolcu demek bu.

Shakhtar bu durumu şöyle uyguluyor. Sağ bekte Srna'nın yeri kesin, kaleci ve kalan üç savunmacıyı Ukraynalılardan seçip takımın kalanını yabancı futbolculardan kuruyor. Özellikle de Brezilyalı isimlerden, Lucescu bu anlamda gerçekten bir ekol oldu. Bugün Brezilya Milli Takım'ına baktığımızda Bernard, Luis Adriano, Douglas Costa gibi isimlerin yanında Willian, Fernandinho gibi Lucescu'yu yaşamış isimler de var. 

Altyapı olayı da güzel, şu an olduğundan daha fazla şans bulacaktır altyapı çıkışlı futbolcular. Ama şöyle bir fark var, Sabri Sarıoğlu & Aydın Yılmaz gibi isimler de bu kontenjandan yararlanacak mı yoksa 21 yaş sınırı koyulur mu? Ben olsam böyle bir sınır koyardım, çünkü bu kural getirilirken asıl mesele gençlerin şans bulmasıdır ama bunun önü de ancak böyle açılır.

Eğer bu haber doğruysa, uygulanması düşünülen yabancı sınırı gayet makul. 1-2 dokunuşla daha iyi noktalara da getirilebilir ama burada asıl mesele ne kadar istikrarlı olunacağı. Bu tip adımların getirileri 1-2 yıl içerisinde gelmez belki, en az 5-6 yıl uygulanıp sonuçların görülmesi şart. Her sezon yeni bir yabancı kontenjanıyla başlıyoruz, bu da kulüpleri plansızlığa sürüklüyor. İstikrar sağlanırsa, önemli kazanımlar elde edilir..

2 yorum:

  1. almanyadaki sistem oldukça iyi.25 kişilik kadroda en az 12 yerli oyuncu olma zorunluluğu var.rekabet amaçlı bir sistem bu.türkiyede 10 yabancı olmalı.25 kişilik kadroda.10 yabancı var diye hepsi ilk 11 oynayacak diye bişey yok.yerli ve yabancı oyuncuları ilk 11 için rekabete sokacaksın.kaliteyi artırırsın.
    sınırsız yabancı olursa çok net biteriz.çünkü sınırsız olursa yetenekli yerlilerin 25 kişilik kadroda bulunmamaları tehlikesi doğar.yani daha rekabete girmeden elenebilirler.almanlar bunun önünü almak için belli bir sınırlama getirdiler.biz kadroyu 25 kişi olarak düşünmüyoruz nedense.rekabeti yaratamak lazım hafız.

    YanıtlaSil
  2. bu arada almanyanın yükselişinde yabancı sınırlamasının şu anki durumunun etkisi çok büyük.yıllarca italya ingiltere ve ispanyanın gerisinde fransa ile değişken bir yerde idiler.
    2006 ocak ayında devrim gibi bir karar çıkardılar.yabancı sınırı kalktı.lakin 12 alman oyuncu kadroda bulunacak aga dediler.
    haber arşivi şurada:
    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=3744080&tarih=2006-01-05

    sonra ne oldu?müller ler lewandoskilerle rekabet etmeye başladı.iyi olan formayı kaptı.ilk 11 garantisi vermediler yabancı alırken kadrolarına.rekabet kaliteyi getirdi.kalite neyi getirdi.yıllarca italya ingiltere ispanyanın gerisinde olan almanya 3. lüğe yükseldi.avrupa kupalarına katılmada.ingiltereyi zorluyorlar.
    bkz:
    http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method4/crank2015.html

    2006 da yürürlüğe konan bu sistem milli takıma da yaradı.bu sistemin ingiliz sisteminden farkı ve artısı bu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir