27 Mart 2015 Cuma

Fırsat Transferleri #4; Nigel De Jong


Çok önemli bir kariyer Nigel De Jong. Hamburg, Manchester City ve son olarak Milan gibi takımların formasını giydi, Hollanda Milli Takım'ının da önemli parçalarından biri. Hollanda bir değişim yaşadı belki ama Nigel De Jong hala orada. Sezon sonunda da sözleşmesinin bitmesi itibariyle değerli bir transfer gibi görünüyor ama Galatasaray'ın talip olması durumunda şansı ne kadar ve böyle kariyerli bir futbolcu neden hala bir takımla anlaşmamış olabilir veya Milan yola kendisiyle devam etmiyor?

Hasan Yıldırım: Ajax altyapısında başlayan, daha sonra 2006'da Hamburg'la, 2009'da (18m€ gibi büyük bir bonservis bedeliyle) İngiliz devi Manchester City'le, 2012'den bugüne kadar ise eski günlerini arayan İtalyan devi Milan'la devam eden bir kariyer... Hollanda Milli Takımı'nın da değişmez oyuncularından Nigel de Jong. Milan eski şaşalı günlerinden uzak. En son 2010-2011 sezonunda İtalya Şampiyonu oldular. En son 2011'de İtalya Süper Kupası'nı kazandılar. Uzun zamandır Avrupa'da önemli bir başarı kazanamıyorlar. İtalya'da maç fazlasıyla 8. sıradalar. Beklentiler karşılanamayınca da, kadroda sürekli bir değişim kaçınılmaz oluyor. Nigel de Jong takımda kalır mı, Milan'dan böyle bir talep var mı bilemiyorum. En azından şu ana kadar sonuçlanan böyle bir hamle yok. Nigel de Jong'un adı, geçen yaz Dünya Kupası öncesi ve sonrası özellikle Arsenal, Liverpool ve QPR'la çok anıldı. Ama Milan'da kaldı. 

Önümüzdeki yaz sözleşmesi bitecek olması; ona (bonservisi elinde olacağı için) hem imza parası, hem de son yüksek ve uzun süreli bir sözleşme imzalama şansı verecek. Peki Nigel de Jong bir teklif gelmesi halinde Galatasaray'ı tercih eder mi? Bu teklife bağlı. Yaşı 31'e dayanmış bir futbolcu. Önümüzdeki yaz imzalayacağı sözleşme, futbolu bırakana kadar kazanabileceği son büyük para olacak. O yüzden de en yüksek teklifi degerlendirmek isteyecektir. Şampiyonlar Ligi'nde yer alma, şampiyonluğa oynama veya hedefler de oyuncunun transfer durumunu belirleyecek büyük ihtimalle. Tabi Nigel de Jong'a Galatasaray'ın bir ilgisi olursa, Hollanda Milli Takımı'ndan takım arkadaşı Wesley Sneijder da oyuncuyu ikna etmek için aracı olarak değerlendirilebilir. Mayıs'ta seçim olması (geç kalma açısından) ve Galatasaray'ın mali durumu böyle bir transfere olanak verir mi bilemiyorum.

Sert ve fazlasıyla agresif bir futbolcu. Taraftarların seveceği tipten bir isim, Melo'dan iyi biliyoruz. Galatasaray'a ne gibi artıları olacaktır, mesela Mbia'yı da konuşmuştuk. Bu iki ismi kıyaslarsan ortaya çıkan farklar neler?

Hasan Yıldırım: Nigel de Jong; zaman zaman rakiplerine çok sert ve centilmenlik dışı müdahalelerde bulunabilen, takımını her an 1 kişi eksik bırakma potansiyeli yüksek, hırslı bir futbolcu. Bu açıdan Melo'ya çok benziyor. Mbia'yla kıyaslarsak; isim ve kariyer olarak piyasası daha fazla olan bir futbolcu. Ajax altyapısı çıkışlı olması, Hollanda Milli Takımı'nda forma giyiyor olması ve Hamburg'daki performansı sonrası Manchester City'e 18m€ bonservis bedeliyle transfer olmuş olması da bunda etken. Maliyet olarak Mbia'nın çok daha uygun şartlarla alınabileceğini/ikna edilebileceğini düşünüyorum. Nigel de Jong için sert bir futbolcu dedik; ama Nigel de Jong'un kulüp kariyerinde 1'i doğrudan, biri de 2. sarı karttan olmak üzere sadece 2 kırmızı kart gördüğünü, Mbia'nın ise 6'sı doğrudan, 2'si 2. sarı karttan toplam 8 kere kırmızı kart gördüğünü de belirtmekte fayda var. Sarı kartlarda ise 100'e 85 Nigel de Jong önde. 

Mbia'nın avantajı uzun boyu ve stoper olarak da oynayabilmesi. Forma giydiği tüm takımlarda hem stoper, hem de defansif orta saha olarak görev yapmış bir oyuncu. Mbia; 1.90'lık boyuyla hava toplarında çok etkili bir futbolcu. Nigel de Jong'un ise 1.74'lük boyuyla hava toplarında çok etkili olduğu söylemek zor. 2 oyuncunun kulüp kariyerlerine baktığımız zaman Mbia'nın 309 resmi maçta 24 golü, 17 asisti var. Nigel de Jong'un ise 444 resmi maçta 26 golü, 14 asisti var. Her ikisi de defansif açıdan faydalı oyuncular. Ama Mbia'nın atletik yapısı, uzun boyu ve stoper olarak savunmada da oynayabiliyor olması nedeniyle tercihim Mbia olur açıkçası. Nigel de Jong daha çok Melo tarzı bir futbolcu. Mbia ise, (Melo'nun zaten kadroda olduğunu da düşünürsek) 'süpürücü' özelliğiyle Galatasaray orta sahasındaki defansif eksiği daha iyi giderebilir gibi. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi (net olarak kazançlarını bilmediğimi de ifade edeyim) Mbia'nın yıllık maliyetinin de, Nigel de Jong'dan daha az olacağını tahmin ediyorum. Bu da bir avantaj. Ama olası bir Nigel de Jong transferi de Galatasaray'a katkı sağlayacaktır. Sneijder'ın Galatasaray forması giymesi de Nigel de Jong için bir avantaj. Böylece hem de Jong'un uyum süresi kısalacaktır, hem de Sneijder'ın Hollanda Milli Takımı'ndan birlikte oynadığı ve iyi tanıdığı bir takım arkadaşının kadroda olması Wesley'in performansına da olumlu yansıyacaktır.


Nigel De Jong bir düşüş içerisinde mi sence, hala zirve takımlarından birinde ama eski durumunun da olmadığını görüyoruz, yine bir zirve takıma imza atması zor. Melo vari bir geri dönüş yapmak isteyebilir, yeniden çıkışa geçmek için Galatasaray iyi bir tercih. Bu konuda ne düşünüyorsun ve mevcut yapıda böyle bir orta saha gerekli mi?

Hasan Yıldırım: Nigel de Jong'un kariyerinin düşüşte olduğu bir gerçek. 2009'da Manchester City'e 18m€'ya transfer olurken, 2012'de Milan'a transfer olurken bonservisi 3.5m€'ya kadar düştü. Yaşı da ilerliyor. Galatasaray onun için iyi bir seçenek olabilir. Sert futbolu, hırslı ve mücadeleyi seven yapısı, ikili mücadelelerde etkili bir futbolcu olması, Süper Lig'i onun açısından ideal kılıyor. Burada hem taraftarın sevdiği bir futbolcu olma ihtimali yüksek, hem de şampiyonluğa oynayan bir takımda zirveye oynaması onu daha fazla motive edebilir. Galatasaray'a defansif bir orta saha oyuncusu şart. Ama bu isim Nigel de Jong'dansa, tabiri caizse savunmanın önünde orta sahanın hamallığını yapacak bir defansif orta saha diye düşünüyorum. Daha önce de belirttiğim gibi Nigel de Jong biraz Felipe Melo tarzı bir futbolcu. O yüzden belki Mbia tarzı farklı özelliklere sahip bir orta saha oyuncusu daha iyi bir alternatif olabilir.

Peki Felipe Melo ile birlikte nasıl olacaktır, Melo ile kıyaslamak gerekirse neler söylemek istersin ve ikilinin aynı anda 11'de oynama şansı nedir? Nigel De Jong'a alternatif gözüyle bakamayız diye düşünüyorum.

Hasan Yıldırım: Felipe Melo ve Nigel de Jong birlikte oynayabilirler mi? Bence birlikte oynayabilirler. Sonuçta her ikisi de iyi ve kaliteli futbolcular. Olası bir Nigel de Jong transferinde; Melo daha ofansif, de Jong ise savunma önünde daha defansif bir görev yapar diye düşünüyorum. Ne Melo, ne de Nigel de Jong alternatif olmaya sıcak bakmaz. Zaten yıllık kazancı 3m€'dan fazla olan bu tarz oyunculardan sadece 'alternatif' olarak yararlanabilecek kadar iyi bir mali durumumuz da yok. Süper Lig'in kalitesi de düşünülürse; böyle isimli ve kaliteli oyuncuları Türkiye'ye getirip, sadece alternatif olmaya ikna etmek de pek gerçekçi görünmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir