6 Nisan 2015 Pazartesi

Fırsat Transferleri #10; André-Pierre Gignac


Sözleşmesi bitecek isimler içerisinde belki de en değerlisi, özellikle de olaya Galatasaray açısından baktığımızda. Talipleri de fazla doğal olarak, Dinamo Moskova ile anlaştığı söyleniyordu ama hala kesin bir haber yok. Sence Gignac için umut var mıdır?

Hasan Yıldırım: Öncelikle Galatasaray'ın hücum hattında golcü eksikliği olduğu bir gerçek. Sezon bitiyor, Pandev hala fizik ve kondisyon olarak hazır hale gelemedi. Umut'un (gol atmasına rağmen) yetersizliği ortada. Burak takımın en büyük gol silahı. Onun yokluğunda her maç Galatasaray için korku veya gerilim filmi tadında geçiyor. Bu da Burak'ın ne kadar eleştirilirse eleştirilsin Galatasaray için ne kadar değerli bir futbolcu olduğunun göstergesi. André-Pierre Gignac, sezon sonu sözleşmesi sona erecek oyuncular içerisinde en dikkat çeken isimlerden. Fransa Milli Takımı'nın da zaman zaman formasını giyen bir futbolcu. 2010'da Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası sonrası uzun süre milli firmadan uzak kaldı. 2013'te Gürcistan maçıyla kısa süreli de olsa (30dk) tekrar milli takıma geri döndü. 

Fransa'da Ligue 1'in en golcü 3 isminden biri konumunda. Sezon sonu sözleşmesi bitecek olması onu daha değerli yapıyor. Senin de belirttiğin gibi Dinamo Moskova ile prensipte anlaştığı haberi konuşuluyor. Ayrıca Liverpool ve Arsenal'in de Gignac'la ilgilendikleri İngiliz basınında yer alan haberler arasında. Galatasaray'ın ismi uzun zamandır Gignac'la anılıyor. Hatta hem Fransa'da, hem Türkiye'de menajeriyle görüşüldüğü iddiası da var. Gignac bir takıma resmi imzayı atana kadar umut var. Ama oyuncu elden kaçırılmak istenmiyorsa, çabuk olunmalı. Rusların Fransız oyuncuyu ikna etmek için teklif ettikleri rakamın yüksek olduğunu tahmin etmek zor değil. 

Ayrıca birçok futbolcunun İngiltere Premier Ligi'nde Liverpool veya Arsenal gibi takımların formasını giymek isteyeceğini düşünüyorum. Rusların maddi gücü, Premier Ligi'n cazibesi, Liverpool ve Arsenal gibi önemli takımların ilgisi, mevcut yönetimin böyle bir transferi bitirebilecek vizyona ve beceriye sahip olmaması (umarım yanılırım), Mayıs'ta seçim olması böyle bir transferin gerçekleşme ihtimalini azaltan faktörler. Ama Mayıs'ta seçime girecek başkan adayları eğer kadrolarına; böyle oyuncuları tanıyan/takip eden, bu transferi bonservissiz bitirmeyi akıl edebilecek ve becerebilecek isimleri dahil ederlerse ve çabuk olunursa, neden olmasın? 

Galatasaray'ın iyi bir santrafora ihtiyacı var ama Burak Yılmaz'la ikili olabilecek bir isme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum, Burak Yılmaz'ın her şartta oynayacağını, oynaması gerektiğini düşünüyorum. Burak Yılmaz & Gignac uyumu ne ölçüde olurdu, bu anlamda Galatasaray'ın aradığı isim mi Gignac?

Hasan Yıldırım: Burak konusunda sana katılıyorum. Formsuzluk ve sakatlık haricinde Burak'ın sahada olması gerektiğini düşünüyorum. Alınacak santraforun da onu tamamlaması, Galatasaray'a daha büyük güç katar. Peki bu açıdan düşünüldüğünde Gignac tam olarak istenilen isim mi? Gignac çok iyi bir golcü. Özellikle son vuruşlarda etkili olmasıyla ön plana çıkıyor. Gole yakın bir oyuncu olması Burak'a benziyor. Gignac'ta Burak gibi; ileride topu tutan, takım arkadaşlarına pas dağıtan, top indiren, rakibe yaptığı presle rakibi bozan (Elmander gibi) bir oyuncu değil. Daha çok golü koklayan, yakaladığı pozisyonu gol yapan bir oyuncu. Oyun zekasının Burak'tan iyi olduğunu söylemek mümkün. Tekniği Burak'tan iyi. Burak'tan daha iyi bir pasör. Ama bunu asistlere yansıtabildiğini söylemek zor. Ceza sahası içinde ve çevresinde önceliği gol atmak, asist yapmak değil. Burak'la benzer ve farklı bir çok özellikleri var. 

Öncelikle Sneijder'la iyi anlaşacağını düşünüyorum. Bu açıdan ve sahip olduğu meziyetleri de düşünürsek, sakatlık gibi sorunlar yaşamadığı takdirde Gignac'ın Türkiye'de çok gol atacağını öngörmek zor değil. Ama Galatasaray'a transfer olursa; Burak'la yanyana oynadıklarında nasıl olur, birbirlerini tamamlayabilirler mi, yoksa daha farklı özelliklerde bir isim daha mı iyi olur sahada görüp karar vermek lazım. Tabi Burak'la yanyana oynatılmak için bir santrafor transfer edilirse; 4-4-2'ye dönmek gerekeceği, o zaman da Sneijder'ı forvet arkasında değil de, sol kanatta oynatmak gerekeceği de bir gerçek. Sezon sonu sözleşmesi bitecek çok fazla kaliteli santrafor yok. O yüzden böyle kaliteli bir santrafor, üstelikte bonservis ödemeden transfer edilebilecekse, kimse "hayır" demez sanırım. 


Kariyeri bir yana, özellikle bu sezonu harika. Bielsa sonrası Marsilya'da harikalar yarattığı bir gerçek ve 29 yaşını da düşünerek son sağlam kontratını yapacak diyebiliriz. Sen ne söylemek istersin Gignac için, ülke şartlarına uyumu ne ölçüde olurdu?

Hasan Yıldırım: Senin de belirttiğin gibi, önümüzdeki yaz büyük ihtimalle son büyük kontratını imzalayacak. Sözleşmesi devam etseydi, bonservisi belki de 10m€ olacaktı. Bu düşünüldüğü zaman, çok önemli bir fırsat transferi olduğu ortada. Gignac istediği ortamı bulamadığı zaman, normalde kolaylıkla yapabileceği şeyleri yapamayabilen bir futbolcu. Ama özellikle taraftar desteğini arkasına aldığı zaman farklı bir kimliğe burünebiliyor. Bielsa sonrası performansı tavan yaptı. Tabi dünya futboluna, modern hücum futbolunun temellerini atan Bielsa ve onun oynattığı futbolun etkisi de bunda büyük. Olası bir Galatasaray transferinde; istediği ortamı bulursa ve sakatlık yaşamazsa, Fransa'da olduğu gibi takımın gol yükünü rahatlıkla çekebileceğini söylemek mümkün. Tabi Burak gibi şimdi Galatasaray'ın gol yükünü çeken bir partnerle birlikte, arkalarında Sneijder gibi üst düzey bir oyun kurucu varken neler yaparlar, görmek isterim.

Gignac hangi özellikleri ile ön plana çıkar, fark yaratır?

Hasan Yıldırım: Gignac, son vuruşları çok iyi bir isim. Karşı karşıya pozisyonları kolay kolay harcamayan bir golcü. Golü kokluyor desek yanlış olmaz. Gol pozisyonlarında oldukça soğukkanlı. Fiziği güçlü. Tekniği iyi. Adam eksiltme özelliği olan bir oyuncu. Oyun zekası iyi. Son toplarda bencil bir isim olduğunu belirtmek lazım. Daha müsait pozisyonda bir arkadaşı olduğunda bile pozisyonları kendisi zorlayabiliyor. Birçok jeneriklik golü var. Tabi bu, pozisyonları kendi zorlamasıyla da alakalı bir durum. Kaleyi gördüğü zaman şut çekmekten, kaleye vurmaktan çekinmiyor. Ceza sahası dışından sert ve isabetli şut çekebilen bir futbolcu. Sağ ayağını daha etkili kullanabiliyor, ama gerektiğinde sol ayağını da kullanabilen bir golcü. Çok müsait olmadığı, tek vuruşluk pozisyonlarda bile oldukça etkili şutlar çekebiliyor. Son vuruşlardaki becerisiyle Türkiye'deki birçok golcüyü ders verebileceğini düşünüyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir