30 Nisan 2015 Perşembe

Nokta Transfer #6; Nani


Ekonomik anlamda sorunlu bir dönem ama kongre öncesinde de neredeyse her başkan adayının bir yıldız futbolcu söylemi oluyor. Makul adaylar arasında da Nani'yi yazmak mümkün. Olası bir Nani hamlesi sence bu ihtiyacı karşılar mı?

Hasan Yıldırım: Nani'nin; hem taraftarı heyecanlandırabilecek, hem de Galatasaray'ın ihtiyacı olan skorer kanat oyuncusu eksiğini giderebilecek kaliteli bir futbolcu olduğunu düşünüyorum. Aslında Nani ismi birçok kez Türk basınında Galatasaray'la anıldı. Tabi bunların çoğu asparagas haberlerdi. Galatasaray'ın mali durumu sıkıntılı. O yüzden başkan adaylarının vaadleri ne kadar gerçekçi bilemiyorum. Ben daha çok reklam yapabilmek ve başkan seçilebilmek için tribünlere oynadıklarını düşünüyorum açıkçası. Ama seçim sonrası bir şekilde (futbolcu satışı vb) kaynak yaratabilirlerse, en azından 1 tane Nani tarzı kaliteli ve isimli bir futbolcuyu kadroya katmak için hamle de bekliyorum. Tabi böyle bir transferi yapabilirler, veya yapamazlar. Bunu önümüzdeki yaz öğreneceğiz.

Aslında Nani'nin düşüşte olduğunu söylemek mümkün. Zirve dönemlerinin gerisinde ve Manchester United'in kendisinden vazgeçti diyebiliriz. Öncelikle bunun nedenini sorayım, Nani'nin gerilemesindeki sebepler neler?

Hasan Yıldırım: Nani'nin Manchester United kariyerinden kısaca bahsederek söze başlayayım. Nani; 2007 Haziran ayında 25m.€ bonservis bedeliyle Sporting Lizbon'dan Premier Ligi devlerinden Manchester United'a  transfer oldu. Manchester United efsanesi Alex Ferguson sayesinde çok önemli bir kanat oyuncusu haline geldi. Manchester United'daki ilk sezonu olan 2007-2008'de 41 resmi maça çıktı, bu maçlarda 4 gol attı, 13 asist yaptı.

2008-2009 sezonunun en önemli performansını FA Cup'ın 4. ayağındaki Arsenal maçında ortaya koydu. Bu maçta 1 gol, 2 asistle oynayan Nani, 4-0 kazandıkları maçta 'Maçın Oyuncusu' seçildi. Sezonu ise 31 resmi maçta 6 gol, 4 asistle kapattı. 

2009-2010 sezonunda C.Ronaldo'nun takımdan ayrılmasıyla M.United'ta Nani'den beklentiler daha çok arttı. Sahip olduğu yeteneklerle Nani'nin C.Ronaldo'nun boşluğunu bir  nebze doldurması bekleniyordu. Zaman zaman oynadığı etkili futbolla (C.Ronaldo'nun boşluğunu  dolduramasa bile) neler yapabileceğini gösterdi. 34 resmi maçta M.United formasını giydi; 6 gol attı, 15 asist yaptı.

2010-2011 sezonunda ise Nani; M.United formasıyla 49 resmi maça çıktı, bu maçlarda 10 gol attı, 15 asist yaptı. 8 maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı. Ligde yaptığı 14 asistle "asist kralı" oldu. Profesyonel Futbolcular Birliği tarafından takım arkadaşı Meksikalı  Javier Hernández'le (Chicharito) birlikte 'Yılın Genç Oyuncusu' Ödülü'ne aday olarak gösterildi, ama ödülü Jack Wilshire'a kaptırdı. Yine Profesyonel Futbolcular Birliği tarafından M.United'ın 2010-2011 sezonunda 'Yılın Premier Lig Takımı' seçilmesinde performansıyla önemli katkı sağladı. Takım arkadaşları tarafından 'Yılın Oyuncusu' seçildi.

2011 yılında takım arkadaşı Wayne Rooney'le birlikte, bir futbolcu için dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen Altın Top'a (Ballon d'Or) aday olarak gösterildi.

2011-2012 sezonunda M.United'da 40 resmi maça çıktı; 10 gol attı, 13 asist yaptı, yine iyi bir sezon geçirdi.

2012-2013 sezonu ise Nani için çok iyi geçmedi. Portekizli futbolcu sakatlık nedeniyle 19 resmi maçta oynayamadı. 8 maçta da kadroda olmasına rağmen forma giyemedi. Sakatlık sonrası bir türlü toparlayamadı, form tutamadı. Alex Ferguson'un gözünden düştü. M.United formasıyla 54 resmi maçın sadece 21'inde forma giyebildi. Bu maçlarda 3 gol attı, 5 asist yaptı.

2013-2014 sezonu da Nani için iyi geçmedi. Yine sakatlıklarla uğraştı. 18 resmi maçta sakatlık nedeniyle forma giyemedi. 13 maçta kadroda olmasına rağmen forma giyemedi. Ligde 11 maçta forma giyebildi, gol atamadı, asist yapamadı. Şampiyonlar Ligi'nde 1 maçta forma giyebildi, 1 gol attı. Lig Kupası'nda da 1 maçta forma giyebildi; yine gol atamadı, asist yapamadı.

Luis Nani, Manchester United formasıyla 4 kez Premier Lig  Şampiyonluğu (2007–2008, 2008–2009, 2010–2011, 2012–2013), 1 kez Lig Kupası (2008–2009), 4 kez Community Shield (2007, 2008, 2010, 2011), 1 kez Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu (2007–2008) ve  1 kez de Dünya Kulüpler Kupası Şampiyonluğu (2008) kazandı.

2012-2013 sezonu ve 2013-2014 sezonu yaşadığı sakatlıklar sonrası, bir türlü hazır hale gelememesi ve form olarak beklentileri karşılayamaması nedeniyle Manchester United'da gözden iyice düştü ve 2014 yazında Sporting Lizbon'a kiralandı.


Bu sezon kiralık olarak Sporting formasını giydi, nasıl bir sezon geçirdi?

Hasan Yıldırım: Ülkesine döndükten sonra, Manchester United'da son 2 sezonunda yaşadığı hayal kırıklığının ardından tekrar kendisine geldi desek yeri. 35 resmi maçta 11 gol, 8 asistle oynuyor şu ana kadar. Sakatlık nedeniyle 5 maç kaçırdı. Her 2 kanatta da oynuyor, ama çoğunlukla sol kanatta şans buluyor.

Galatasaray transferi mümkün mü peki, piyasası ne ölçüde, talipleri hangi sınıfta takımlar olacaktır ya da Sporting'de kalması en güçlü ihtimal mi?

Hasan Yıldırım: Nani'nin Sporting Lizbon'da kalma şansı pek yok gibi görünüyor. Nani'nin yıllık 5m€ olan maliyeti; Sporting Lizbon için yüksek olduğu için, bu parayı Manchester United ödüyor. Geçen yaz İngiliz basını; Sporting Lizbon'un, Nani'nin maliyetini karşılamasının imkansız olduğunu, Nani'nin maliyetinin Sporting'in oyunculara ödemek için ayırdığı bütçenin çok üstünde olduğunu yazmıştı. Tabi Nani için Manchester United'ın isteyeceği bonservis bedeli de düşünülürse, Nani'nin Sporting'de kalması zor görünüyor. Eve dönmek Nani'ye yaradı, orası kesin. Ama Sporting Lizbon'un, Porto ve Benfica'yla maddi güç olarak kıyaslanamayacak bir kulüp olduğu da bir gerçek. Sporting Lizbon Nani'nin bonservisi için kaynak yaratabilirse bile, Nani'nin Sporting'de futbol hayatına devam edebilmesinin yolu yıllık kazancında çok ciddi bir indirime gitmesinden geçiyor, ki bunun olacağını sanmıyorum. 

İngiliz basını Everton'ın Nani'yle ilgilendiğini iddia ediyor. Yaz yaklaştıkça Nani'yle anılan kulüp sayısı artacaktır. Nani kısa süre önce bir röportajında sezon sonu Old Trafford'a geri dönmek istediğini dile getirdi. Portekizli oyuncu, tekrar Manchester United forması giymeyi umuyor. Ama ben artık bu ihtimalin zayıf olduğunu düşünüyorum. Galatasaray'ın mali durumu sıkıntılı. Böyle bir oyuncuyu kadroya katabilir miyiz emin değilim. Eski günlerinden uzak. Çıkış arayan bir yıldız. Tekrar şaşalı günlerine dönmek istiyor. Galatasaray bunun için iyi bir seçenek gibi duruyor. Ama Manchester United'ın onun için talep edeceği bonservis muamma. Sonuçta çok kötü, sakatlıklarla, formsuzlukla geçen 2 sezonun ardından kiralık olarak ülkesine döndü. Eski piyasası yok. Ama yine de bonservisi 10m€'nun üzerindedir diye tahmin ediyorum. Daha büyük sorun, Nani'nin haftalık £100k kazanması. Bu parayı ödeyebilecek çok fazla kulüp yok. Manchester United bu maliyetten kurtulmak için bonservis konusunda Nani'nin taliplerine yardımcı olabilir, veya bu sezon olduğu gibi yine Nani'yi kiralamayı düşünebilir. 

Nani, transferi durumunda Galatasaray'a neler katardı, bu transferi yıldız hamlesi anlamında ve aynı zamanda ihtiyaç dahilinde bir hamle olarak değerlendirmek mümkün mü?

Hasan Yıldırım: Nani; dünya futbolunda Portekizli futbolculara neden "Avrupa'nın Brezilyalıları" denildiğinin en önemli kanıtlarından birisi. Sahip  olduğu üst düzey tekniği, adam eksiltmedeki ve driplingteki becerisiyle, top cambazı Brezilyalıları bile kıskandıracak bir yetenek. Hızlı, çabuk, top hakimiyeti  çok iyi, kolay ve seri çalım atabilen bir futbolcu. Gol atan, asist özelliği olan, kendisine ve takım arkadaşlarına gol pozisyonu hazırlayabilen/yaratabilen çok iyi bir kanat oyuncusu. Hızlı hücumlarda bire bir, hatta ikiye bir olarak durdurulması çok zor. Set hücumlarında ise, yine çok etkili olabiliyor. Oyun zekası oldukça iyi. Her iki ayağını da çok etkili kullanabiliyor. Kanat, kanat-forvet olarak oynayabiliyor. Ceza sahası dışından çok etkili şutlar çekebiliyor. Üst düzey bir oyuncu olmanın önemli özelliklerinden birisi de özgüven. Ama fazla özgüven; birçok yıldız oyuncuda olduğu gibi, zaman zaman Nani için de sorun olabiliyor. Bazen saha içinde bencil davranabilen, topla çok oynayabilen, fazla çalıma girebilen, veya şut açısı kötü olmasına aldırış etmeden şut çekerek o pozisyonunu harcayabilen bir futbolcu. Jeneriklik golleri ve rakiplerini aciz durumda bırakan çalımlarıyla futbolseverlere sık sık göz banyosu yaptıran bir futbolcu. Savunma oyuncuları için, neler yapabileceğini tahmin etmek zor. Mevkisinde tartışmasız dünyanın en önemli yeteneklerinden birisi. Galatasaray'ın; uzun zamandır kanatları çok etkili kullanamadığını, skorer kanat oyuncusu eksikliği çektiğini sürekli dile getiriyoruz. Nani bu soruna ilaç olabilecek bir oyuncu. Tabi maliyetini karşılayabilirsek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir