11 Haziran 2015 Perşembe

Fırsat Transferleri 27; John Guidetti


İsveçli santrafor denildiğinde akıllara Elmander geliyor, Guidetti'yi anlatmak gerekirse neler söylersin, nasıl bir futbolcu?

Hasan Yıldırım: John Guidetti; 1992 doğumlu, 1.85m boyunda, İsveçli santrafor. Manchester City altyapısı çıkışlı. İsveç futbolunun son yıllarda yetiştirdiği önemli yeteneklerden. Tekniği iyi bir futbolcu. Sağ ayağını daha iyi kullanabiliyor. Son vuruşları iyi, fırsatçı bir futbolcu. Pası, şutu, oyun zekası iyi. Ama sakatlık sorunlarıyla uğraşmış isimlerden. Yoksa Manchester City'nin vazgeçilmez isimlerinden olabilirdi.

2011-2012 sezonu sonunda yaşadığı sıkıntı yüzünden uzun süre futbol oynayamadı. 2012-2013 sezonunda A takımda (U21'de birkaç maç oynadı) hiç forma giyemedi. O dönem yaşadığı sorunla ilgili; "John Guidetti'nin önemli bir sakatlığının olduğunun altının çizildiği açıklamada: 20 yaşındaki futbolcunun uzun bir tedavi sürecine ihtiyacının olduğu, forma giymesinin riskli bir durum olabileceği belirtildi.

Daha önce geçirdiği mide rahatsızlığına paralel olarak bacağında iltihaplı bir sinir oluşan ve bu iltihaplı sinirden dolayı bacağındaki sinirleri % 30 kayba uğrayan John Guidetti'nin sağ bacağında refleks kaybı yaşadığı ifade edildi. 

Geçirdiği operasyonların ardından sağ bacağı iki santim incelen İsveçli oyuncunun ayak reflekslerini kusursuz olarak kazanabilmesi için önemli bir tedavi sürecine ihtiyacı olduğu belirtildi."
Ardından 2013-2014 sezonunda bu sefer dizinden sakatlandı ve yine uzun süre sahalardan uzak kaldı. A takımda sadece 6 kez forma giyebildi.

2014-2015 sezonu öncesi Celtic'e kiralandı. Celtic'te sakatlık sorunlarından uzaklaşmış bir görüntü çizdi. Ligde 24 maçta forma giydi; 8 gol attı, 7 asist yaptı. Kupada 5 forma giydi; 2 gol attı, 2 asist yaptı. Lig Kupası'nda 4 maçta forma giydi; 4 gol attı, 3 asist yaptı. Avrupa Ligi'nde 2 maçta forma giydi, 1 gol attı.
 
Genç bir isim, 92 doğumlu. Kiralık olarak forma giydiği Celtic'de de güzel işler yaptı ve sözleşmesinin bitmesi itibariyle şu an boşta ama hala bir takımla anlaşmış değil. Futbolcunun piyasası ne ölçüde, gerçekleşebilir mi hamle mi?

Hasan Yıldırım: Bu sezon gösterdiği performans sonrası Celtic'in John Guidetti ile sözleşme imzalamak istediği basında yer alan iddialardan. Oyuncunun ismi İnter, Lyon, Marsilya, Feyenoord gibi takımlarla anılıyor. Bu sezon sakatlık sorununu atlatmış görüntüsü, sözleşmesi bu ay sonunda bitecek olan genç ve yetenekli oyuncuya ilgiyi arttırıyor.

Gignac'ı konuşuyoruz daha çok ama geniş yabancı kontenjanında böyle gençlerle de yola devam edilebilir, alternatif yaratılabilir. Guidetti'nin Galatasaray'da yaratabileceği fark ne ölçüde olur, takıma ne katar?

Hasan Yıldırım: Oyuncunun bacağından ve dizinden yaşadığı sorunlar soru işareti, orası aşikar. Ama 2014-2015 sezonunda bu sıkıntıları atlatmış bir görüntü çizdiği de bir gerçek. Guidetti çok yetenekli bir futbolcu. Hem gol atan, hem de gol attıran bir isim. Üst düzey top tekniği ile kolay adam eksiltebilen bir isim. Oyun zekası etkili. Etkili arapasları ile takım arkadaşlarını gol pozisyonlarına sokabiliyor. Gol vuruşları iyi bir futbolcu. Ceza sahası dışından çok etkili şutlar çekebiliyor. Frikikleri etkili kullanabiliyor. Böylece rakip ceza sahası ve çevresinde tehlike yaratabiliyor. Rakip kaleye sırtı dönük oynayabilen, takım arkadaşlarına hava topu indiren tarzda bir santrafor değil. Ama eğer daha önce yaşadığı sakatlıklarla ilgili risk göz önüne alınabilirse (bu sezon sakatlık sorunu yaşamaması, sorunu atlatmış olabileceğine işaret olabilir) ve sakatlığı nüksetmezse, hücumda ciddi katkı verebilecek bir futbolcu.

Manchester City için bir genç adımıydı ama beklediklerini alamadılar, sence potansiyeline ulaşması için şansı ne ölçüde, Galatasaray doğru adres olabilir mi?

Hasan Yıldırım: Yaşadığı sakatlıklar Manchester City'de potansiyelini sahaya yansıtamasını engelledi. Celtic'te bir nebze ayağa kalktığını söylemek mümkün. Ama Galatasaray onun gerçek potansiyelini sahaya yansıtabilmesi için fırsat olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir