17 Haziran 2015 Çarşamba

Kimse Sol Bek Konuşmazken "Jordan Amavi"

 
Üstüne ısrarla bastığın, hergün bahsettiğin bir isim. Şöyle başlayayım, Amavi ile Telles'i kıyaslamak gerekirse ne söylersin?

Hasan Yıldırım: Alex Telles Brezilyalı, 92 doğumlu. Jordan Amavi ise Fransız (Togo asıllı), 94 doğumlu. Jordan Amavi Fransa U21 Milli Takımı'nın ve Ligue 1 takımlarından Nice'in futbolcusu. Jordan Amavi bence defansif açıdan Alex Telles'ten çok daha hazır ve daha iyi bir futbolcu. Jordan Amavi, Lucas Digne ve Layvin Kurzawa'yla birlikte Fransa Ligue 1'in bence en fazla dikkat çeken genç sol beki. Güçlü, yere sağlam basan bir isim. Telles'e göre ikili mücadelelerde daha etkili. Adam markajı Telles'ten iyi. Sanırım Ligue 1'in en fazla top çalan futbolcularından biri. Nisan ayına kadar Ligue 1'de 147 top kapmayla oynuyordu, ki bu maç başı 4,3 top çalmaya denk geliyor. Sadece bu istatistik bile, oyunu ne kadar iyi okuyabildiğinin ve sezgilerinin ne kadar kuvvetli olduğunun bir göstergesi. 1.76'lık kısa boyuna rağmen, hava toplarında %50'nin üzerinde başarısı var. Solbek olmasına rağmen, sağ ayağını da çok iyi kullanabiliyor.
 
Solbek olmasına rağmen; etkili driplingleri ve hücumda çizgiyi etkili kullanabilmesiyle dikkat çekiyor. Hızlı, çabuk ve atletik bir futbolcu. Bu sezon ligde 36, kupada 1 maçta forma giydi. Bu maçlarda 11 sarı kart gördü, ligde oynayamadığı 2 maçta kart cezalısıydı. Ligde forma giydiği 36 maçta 4 gol attı. Forma giydiği 37 resmi maçın 36'sında 90dk sahada kaldı, 1 tanesinde ise 83dk sahada kaldı. Ne kadar istikrarlı bir futbolcu olduğunu buradan da anlamak mümkün. Telles'le en büyük farkı defansif açıdan çok daha sağlam bir bek. Hücumda ise Telles'ten eksiği olduğunu düşünmüyorum. Telles'e göre pozisyon bilgisi çok daha iyi. Nerede durması gerektiğini, rakibini nerede karşılaması gerektiğini daha iyi biliyor. İyi bir kesici. Oldukça sert bir futbolcu olduğunu söylemek lazım. Ama zaman zaman sertliği abarttığını, rakiplerine çok sert müdahelelerde bulunabildiğini de belirtmek lazım. Brezilya'da yetişen bekler, defansif açıdan Avrupa futbolu için hazır olmayabiliyorlar. Eksiklerini giderene ve Avrupa futboluna alışabilmeleri için zaman gerekebiliyor. Tıpkı Telles'te olduğu gibi. Brezilya futbolu Avrupa'daki çoğu lige göre daha yumuşak. İkili mücadele bu kadar çok değil. Bu yüzden de Brezilyalı oyuncular Avrupa'ya transfer olduklarında sıkıntı yaşayabiliyorlar. Amavi bu açıdan çok daha avantajlı.
 
OGC Nizza formasını giyen önemli bir potansiyel, hatta yıldız adayı. Fransa Milli Takım'ının da alt yaş kategorilerinde forma giymiş bir isim. Taliplerinin de olacağını düşünüyorum, Galatasaray'ın bu olası transferde şansı ne olur?
 
Hasan Yıldırım: Adı kısa süre önce Atletico Madrid'le anıldı. 2 gündür de Aston Villa'yla anılıyor. İngiliz basınında Nice'in Aston Villa'nın teklifini kabul ettiği, ama oyuncunun henüz kararını vermediği ve bu transfer konusunda kararsız olduğu iddia ediliyor. Galatasaray devreye girerse bence bu transferi 4m € gibi bir bonservisle bitirebilir. Tabi Alex Telles kadrodayken yeni bir yabancı solbek alınacağını zannetmiyorum. Alex Telles'e teklifler geldiği iddia ediliyor, ama bu ne kadar doğru bilemiyorum. Alex Telles'in durumu netleşene kadar Jordan Amavi için bir hamle yapılmayacağını tahmin edersek, Jordan Amavi için geç kalınması da muhtemel.
 
 
Galatasaray'a gelmesi durumunda neler katar, hangi özellikleriyle fark yaratır ve futbolcunun eksikleri neler?
 
Hasan Yıldırım: Telles'in bu sezon ilk geldiği döneme göre kendisini bir nebze geliştirdiğini düşünüyorum. Özellikle ligin son maçlarında oldukça iyiydi. Ama hala eksikleri var, özellikle defansif açıdan. Jordan Amavi 2 yaş daha küçük bir futbolcu olmasına rağmen bu açıdan çok daha hazır bir futbolcu ve Türkiye Ligi'ne çok daha uygun bir isim. Eğer Amavi hücumda ve savunmada eksiklerini giderebilirse; Galatasaray'a olası bir transferi sonrası ileride çok ciddi para da kazandırabilir.
 
Bu transferi Telles'in gitmesi durumunda mı düşünüyorsun yoksa Telles'in kalması durumunda da mı? Ayrıca futbolcunun piyasası ne ölçüde, nasıl bir gelecek kendisini bekliyor?
 
Hasan Yıldırım: Telles varken yeni bir yabancı bek alınır mı, emin değilim. Bunu biraz önce de belirttim. As oyuncunun yabancı olacağı düşünülürse, yedeği yerli tercih edilebilir diye düşünüyorum. Misal Amavi transfer edilir ve Telles yedek kalırsa, bu sefer 6.5m € bonservis ödenen ve hala eksikleri olan Telles'in denli forma giyemeyeceği için kendisini geliştirememe riski doğabilir. O yüzden yönetim ve teknik heyet böyle bir hamleye çekimser bakabilir diye düşünüyorum. Oyuncu Fransız futbolunun bence en yetenekli beklerinden. Bu yaz büyük ihtimalle daha büyük bir takıma transfer olacak ve Nice'ten ayrılacak. Daha sonrasında daha büyük sıçrama yapma ve daha iyi yerlere gelme ihtimali bence yüksek. O yüzden şimdi tam vakti. Eğer bu transfer döneminde elden kaçarsa, sonrasında oyuncunun maliyetinin ciddi anlamda artma ihtimali yüksek.

1 yorum:

  1. o değilde çek sağbek kadarebek 3,5 milyon avroya hofenhaim e gitmiş.23 yaşında.fazla izlemedim ama istatistikleri muazzam.

    http://www.transfermarkt.de/pavel-kaderabek/detaillierteleistungsdaten/spieler/143798

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir