3 Haziran 2015 Çarşamba

Thomas Tuchel & Borussia Dortmund


Geçen yaz döneminde Tuchel, Galatasaray'ın gündemine geldiğinde "Tuchel kim ya" diyenleri hiç unutmam. O Tuchel'in de Galatasaray'a gelmeyerek ve bekleyerek doğru bir adım attığını bugün Borussia Dortmund'un başına geçtiğinde görüyoruz. 

Klopp'un nereye gideceğinden ziyade, Tuchel'in Dortmund'da neler yapacağı benim adıma daha büyük bir merak konusu. Klopp için Dortmund büyük bir projeydi ve geçen 7 yıla baktığımızda da küllerinden yarattığı bir takım oldu. Şampiyonluklar da gördü, Şampiyonlar Ligi finalini de. Bir anlamda misyon bitmişti, zorlanıyordu derken değişmin gerekliliği Dortmund'un bu sezon gösterdiği performans neticesinde ortaya çıktı ve Dortmund değil ama Klopp Dortmund'dan vazgeçti. Zamanı geldiğinde iktidardan vazgeçmeyi bileceksin, bu anlamda Klopp en doğru adımı attı.

Dortmund'un attığı doğru adım ise Klopp'un gideceğinin belli olmasının hemen ardından Tuchel ile anlaşması. Dortmund bir proje takımı, Klopp'un yarattığı düzenin ardından klasik büyük takımlar gibi hareket edemezler, bu anlamda projeye devam etmiyorlar ama proje içerisinde yeni bir proje üretmek istiyorlar. Bu anlamda Tuchel doğru adım, proje teknik adamıdır. Mainz'de gösterdiği performansla ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu gösterdi ve şimdi daha büyük bir adım atacak.

Bir değişim gerekiyor, Dortmund formasıyla heyecanını yitiren isimler olduğu gibi, İlkay Gündoğan misali gitmek isteyen futbolcular da var. Her dönem oluyor, onlar adına yeni bir durum değil. Götze de gidiyor, Lewandowski de gidiyor, İlkay Gündoğan da gider, yarın başkası. Önemli nokta bu isimlerin yerinin nasıl dolacağı, mesela Lewandowski'nin yeri dolmadı ve bu sezon gelen başarısızlıkta en büyük pay bu ayrılıktı. Sistemin en önemli parçası, doğal olarak Immobile ile yeri dolmuyor.

Nuri Şahin, Kagawa misali kendine gelmesi gereken futbolcular da var, her anlamda Tuchel de yeni bir proje üretecek. Şansı şu, Dortmund artık saltanat kayığında, yani sıfırdan gelmek zorunda değil. İşi Klopp kadar zor değil ama hem beklentiler var, hem zirve yarışında olmak zorunda, hem de yeniden doğmak zorundalar. İşi zor ama heyecanlı bir proje, Tuchel adına umutluyum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir