3 Temmuz 2015 Cuma

Sol Açığı Podolski Olan Bir Takımın Sol Beki "Lionel Carole"

Lionel Carole, herkesin merak ettiği bir isim, biz de onu en yakından tanıyan isimlerden biri olan Fırat Demirtaş'a sorduk ve bizler için Carole'yi anlattı. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.
 
 
Galatasaray'ın sağ bek gündemi daha aktif, öncelikli konuşulan konu bu ama sol bek hamlesi çok daha önce geldi. Öncelikle şunu sorayım, Lionel Carole sence scout ekibinin yaptığı bir transfer mi ve genel anlamda kendisini Galatasaray ayarında bir futbolcu olarak görüyor musun?

Fırat Demirtaş: Hamza Hoca'nın stoper oynayan bir bek istediği söyleniyordu. Lionel Carole hem sol bek hemde sol stoper olarak oynayabiliyor. Rivayete göre scout ekibindekiler de yıl içerisinde Carole'yi canlı izlemişler. Hamza Hoca'nın aradığı futbolcu profiline de uyguğuna göre demek ki scout ekibinin eleğinden geçen bir transfer oldu.

Tabii ki herkes gibi bende Galatasaray'ın daha iyi futbolcular almasını isterim ama maddi olarak bu mümkün görünmüyor. Senelik 600-700 bin euro maaş alan, gelişmeye açık, potansiyelli bir futbolcuyu almak için şartlar oluşmuş. Eldeki sol bek alternatifleri Tarık ve Olcan'dan daha iyi verim vereceğini düşündüğüm için mantıklı bir hamle olarak görüyorum.
 
Ligue 2'nin en değerli oyuncularından biriydi bu sezon ve Troyes'in de Ligue 1'e çıkmasında pay sahibiydi, Ligue 2 için yapılan sezonun 11'ine de girdi. Maddi anlamda da baktığımızda uygun şartlara geliyor. Lionel Carole transferini nasıl yorumluyorsun, önünde Telles gibi bir isim var ve sol bek için alternatif yaratıldı. Bu iki ismi kıyaslamak gerekirse ne söylersin?

Fırat Demirtaş: Alex Telles transfer edilirken o kadar övgü dolu sözler söylendi ki Real Madrid'in elinden sol bek almış izlenimi verildi. Ne kadar iyi niyetli olsa bile savunma konusunda sıkıntılar yaşadığını gördük. Lionel Carole elimizdeki bütün beklerin aksine savunma yapmayı bilen tek bek olacak. Hamza Hoca da elimde farklı tarzda bek olsun diyerek Carole transferine onay vermiştir. Sampiyonlar Ligi ve büyük maçlarda Carole'nin bu savunmadaki başarısından çok fazla yararlanırız. Arena'da ve kapanan rakiplere karşı ise Alex Telles'in hücüm özeliklerinden yararlanmak mümkün. İki farklı oyun plani için iki farkli bekimizin olması güzel bir opsiyon.
 
Lionel Carole'nin iyi ve kötü özelliklerini söylemek gerekirse ne dersin, hangi özellikleri daha fazla ön plana çıkıyor ve Galatasaray için yararlı olacaktır veya kötü yanları, geliştirmesi gereken tarafları neler?

Fırat Demirtaş: Lionel Carole'yi tarz olarak Hakan Balta'ya benzetiyorum. Hakan Balta gibi soğukkanlı ve top tekniği iyi olan bir futbolcu (Ligue 2'nin en çok başarılı pas yapan 4.ismi). Hakan Balta'dan farkı ise daha atletik ve hızlı olması. Hava toplarındaki hakimiyeti de stoper oynayacak kadar iyi. Benim en çok takdir ettigim özelikleri ise ögrenmeye aç olması ve müthiş istikrarlı olması. 2 sezondur Troyes forması giyiyor ve bu 2 seneden 84 resmi maç oynadı. Carole bu 84 maçin 81'de ilk 11 başladı ve 90 dakika sahada kaldı. Sadece 1 kez sari kart cezalisi oldu ve hiç sakatlanmadı.

Eksik yönleri ise nerdeyse hiç hücüma çıkmıyor. Hücüm yaptığı zaman da kafayı kaldırıp orta yapmak yerine doğru futbolcuya pas atmayı tercih ediyor. Bu sezon yaptığı 7 asistin hepsi bu paslardan geldi. 

Büyük takım bekinin bu kadar az hücüm yapması istenmez. Mutlaka hücüm yönünü geliştirmeli ve farklı bir opsiyon cebinde olsun diye mutlaka ceza sahasına yapılan orta sayısını yükseltmeli.
 
 
1999-2000 sezonunda Capone de sessiz sedasız gelmiş ama o başarılarda pay sahibi bir isim olmuştu, özellik itibariyle Capone'nin sol şubesi de diyebiliriz Carole için, tarzları da benziyor. Carole'nin Galatasaray geleceğini nasıl görüyorsun?

Fırat Demirtaş: Capone bir Avrupa Kupası maçı öncesinde gelip hemen ilk 11 oynayarak hayatımıza girmişti. Çok özelikli bir futbolcu degildi ama çok iyi bir profesyoneldi ve ekstra olarak attığı goller ile gönlümüzü kazanmıştı. Lionel Carole muhtemelen idmanda bile gol atmamıştır. Geliş şekilleri birbirine benzese bile tarz olarak bu iki ismi birbirine benzetmiyorum.

Carole, Ligue 2'den geldiği için burun bükülen bir futbolcu olabilir ama Fransa Milli Takımının her yaş grubunda forma giymiş bir futbolcu. Sebastien Corchia, Raphael Varane, Eliaquim Mangala ile beraber Fransa Ümit milli Takımının savunma hattını oluşturuyordu. Gelişmini tamamlamadan Portekiz'e gitmesi kariyerini zedeledi ama burun bükülecek bir futbolcu değil.

Hakan Balta da 24 yaşında Galatasaray'a transfer olmuştu ve 8 senedir büyük katki veriyor. Futbol özelliklerinin benzediği Hakan Balta gibi bir Galatasaray kariyerinin olmasını bekliyorum.

Son sorum, bu sezon Telles mi daha çok oynar yoksa Carole mi? Ya da Podolski'yi sol önde düşününce arkasında oynaması gereken isim hangisi, Şampiyonlar Ligi'ni de göze alınca?

Fırat Demirtaş: Simdilerde takımlar beklerinin birinin ofansif birinin defansif olmasını tercih ediyor. Bizde bu düzene uyacaksak Sabri Sarıoğlu veya gelecek olan bek muhtamelen hücüm beki olacak ve o zaman Carole daha fazla uygun olur. Bu düzene uymayıp Hamza Hoca maçına göre bek seçecekse Şampiyonlar Ligi ve büyük maçlarda Carole, zorluk derecesi düşük olan maçlarda Alex Telles ilk 11 başlar. Podolski'nin sol önde oynadığı bir düzende ise görev bilinci daha iyi olan Carele'nin oynaması daha mantik olur.

1 yorum:

  1. Aslında sol bek mevkiinde Telles varken ve Olcan ile alternatif yaratılmışken (Tarık'ı hiç saymıyorum bile bu sezon yedek kulübesinde bile oturamaz) yeni bir isim lüks gibi düşünülebilir. Ancak kadro yapımıza bakınca geçen sezon defansif anlamda çektiğimiz sıkıntılar stoperlerin üzerine kalsa da beklerin de bu konuda çok suçu var. Sağ beki yeni transfer gelince konuşuruz. Sol tarafı ele alalım. Solda geçen sene Yasin ve Sneijder oynadı diyebiliriz. Sneijder çok sever sola kaymayı bundan dolayı zaten bu ikili oynayınca soldan hücüm etmek konusundan çok sıkıntı çekmedik ki en etkili olduğumuz bölge oldu sezon boyunca. Yeni sezonda ise sol tarafı Podolski ile kullanacak Sneijder ki bu iki ismin yanına sürekli hücumu düşünen bir bek koyduğunuz zaman defansif açıdan çok daha büyük sıkıntılar yaşarız. Carole'un oynayacağı maçlarda Melo'nun eski Melo olmamasından da kaynaklı geçen sezon çok gördüğümüz iki stoper tüm hücum hattına karşı filmini gösterimden kaldıracaktır. Bu nedenle Carole fırsat transferi iken nokta atışı bir transfere dönüşebilir tabii bunda göstereceği performansın önemi büyük. Maliyet anlamından bakınca isterse performansı Tarık'dan kötü olsun -ki imkansız gibi bir şey- kimsenin çok fazla takacağını sanmıyorum ama başarılı olması durumunda scout ekibine güven artacaktır ve buna bağlı olarak bu tür bizim ligimiz için genç sayılabilecek transferleri ilerleryen senelerde artarak görmeye devam edebiliriz.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir