7 Temmuz 2015 Salı

Arda Turan Barcelona'da

Arda Turan'ın Atletico Madrid'e gidiş yolundan dolayı tepkili olan arkadaşlar var, o dönem ben de tepki gösterdim. Kalacağım demişti, kalmadı. Üstelik gidiyorum dediği zaman öyle bir zamandı ki Galatasaray'ın eli kolu bağlandı, panik transferi yapmak zorunda kaldı. Riera'nın gelişi böyle oldu ve yıllık ücret anlamında da Riera'ya dünyalar verildi, o sezon içerisinde de katkı alamadık. Riera'nın doğuşu sol bek döneminde, Terim'in Emre Çolak ve Engin Baytar kazanımı olmasaydı Arda'nın zamansız gidişinden kaynaklı sıkıntı büyük olacaktı.

Geçmiş zaman, o dönem bunu çok konuştuk ama atladığımız bir gerçek var. 12 milyon avro gibi bir bonservisi bugüne kadar hangi futbolcu Galatasaray'a kazandırdı? Sözleşmesinin bittiği veya son senesine girdiği dönem gitseydi. Galatasaray'ın kazancı olamazdı, 12 milyon avro'yu geçtim, Galatasaray hangi futbolcusundan kazanç elde edebilmiş? Okan Buruk bedavaya gitti bu takımdan, dönüşü de Beşiktaş oldu ama futbolu Galatasaray'da bıraktı, böyle isimler de var. Bu durumda Arda Turan'a hain muamelesi yapmak neden, bence çok yanlış. Hepimiz kadar Galatasaraylı olduğunu düşünüyorum ve Atletico Madrid performansı da beni gururlandırıyordu, Barcelona'ya transferi de. Galatasaray altyapısından yetişen Arda Turan'ın ayak sesi bu, çok büyük olay.

Arda Turan için en önemli isim Simeone, Arda'dan bir yıldız yaratan, bugün Barcelona'ya 41 milyon avro gibi bir rakama transfer olmasını sağlayan isimdir. Atletico Madrid'e gittiği ilk dönemde sıradan bir görüntü çiziyorken, Simeone ile tüm başarıların en büyük pay sahiplerinden biri oldu. Avrupa Ligi'ni kazandı, Real Madrid ve Barcelonalı ligde şampiyonluk gördü, Şampiyonlar Ligi finali ve diğer kupalar. Forma giydiği 4 sezonda gelen başarıların altında Arda Turan imzası da var ve bir anlamda misyonunu tamamlamıştı ve Barcelona gibi bir takımın teklifi sonrasında da buna hayır diyemiyorsunuz, kaç futbolcu hele ki bu Barcelona'ya transfer olabilir?

NBA gibi düşünüyorum, her basketbolcunun hayalidir. NBA'de tutunamayacağını bilsen bile şans geldiğinde gidersin, Avrupa'daki kariyerini geride bırakarak. Barcelona'ya gidişi de biraz böyle, teklif geldiğinde gidersin, bu kadar basit. O etapta oynarım oynayamam mevzusu düşünülmez ki Luis Enrique ısrar etti bu transferde, Barcelona yönetimini karıştı. Transferin boyutu bu.

Ya da şu açıdan bakalım, Arda Turan Barcelona tarihinin en fazla bonservis ödenen 4. transferi durumunda. Neymar, Suarez, Ibrahimoviç ve Arda Turan. Bu da Arda Turan'ın geldiği noktayı simgeler, 28 yaşında 41 milyon avro gibi bir rakama Barcelona'ya gitti. Barcelona'da oynar mı oynamaz mı mevzusundan önce bunları konuşalım. 

Türk futbolcusu adına çıta çok yükseldi, Arda Turan'ın geldiği nokta çok farklı. Bir Türk futbolcusu ne zaman tekrar bu noktaya gelir bilmiyorum, zirve noktası bu. Enes Ünal da bugün Manchester City'e imza attı mesela ya da Atınç Nukan'ın da transferi büyük iş (ileride gelebileceği nokta adına en büyük adımı attı). Türk futbolunda güzel şeyler de konuşmaya başladık.

Gelelim oynar mı oynamaz mı mevzusuna. Bu yatırımı yaptıkları futbolcu mutlaka oynar. Barcelona dediğimiz takım bir sezonda 60 resmi maçı devirebiliyor, Arda Turan'ın da bu rotasyon içerisinde büyük yeri var. İşi zor tabii, üstelik 6 ay boyunca takımda olamayacak. Kimi yer sorusuna da kesin bir cevap bulamıyoruz. Atletico Madrid'de oynadığı pozisyonlarda Messi ve Neymar gibi isimler var, düşünün. Orta saha evrimi yaşayacak, Rakitic ile rekabet edecektir ya da Iniesta için alternatif olacak, belki de Iniesta'nın yaşı itibariyle Iniesta sonrası kurgulanıyor, bilemeyiz. Avantajı şu, Arda Turan çok yönlü ve mücadeleci bir isim, hücum oyuncusu ama fazlasıyla iyi savunma özelliği, mücadelesi var. Birçok pozisyonda da oynayabilir, bu adam kariyerine sağ bek başladı, öyle düşünün. Barcelona içerisinde de en doğru evrimi yaşayacaktır.

Attığı adım, yaşattığı gurur çok büyük. Bu Barcelona'ya böyle bir rakama transfer olabilmek hiç de kolay iş değil, Arda Turan bu anlamda Türk futbol tarihinin zirvesinde. Türk futboluna yaşattığı gurur bir yana, biz Galatasaraylılar için de gurur kaynağı. Galatasaray altyapısından yetişen bir çocuğun yeni durağı Barcelona, herşey Boleslav maçında başladı diyelim ve sonrası geldi. Kariyeri anlamında verdiği doğru kararlar ve doğru zamanda doğru kişilerle devam etmesi Arda Turan'ı Dünya'nın en iyi futbolcularından biri yaptı.

1 yorum:

  1. Ufak ayrıntı ama yanılmıyorsam Okan Buruk'un son takımı o zamanki İBB oldu. Hatta bu yüzden GS Kulübüne direkt üye olamıyor diye haberler okumuştum.

    Dipnot: İlgileniyor musun bilmiyorum ama Enes Ünal ve Atınç Nukan hakkında yazabilirsen seve seve okurum.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir