9 Aralık 2015 Çarşamba

Astana'dan Puan Aldık, Avrupa Ligi'ne Kaldık Diye Mi Sevineceğiz?


Astana'nın halı sahasında oynamak zor, sadece bizi değil, tüm rakipleri eli boş gönderdiler. Astana'yı kendi sahanda yenememenin ise izahı yok. Bu durumda Şampiyonlar Ligi'nde iddia sahibi olmaktan nasıl bahsedeceğiz. Juventus'u elemişti bu takım, Real Madrid'i eleyeceğine inanmıştı. Bunlar da 3 sezon içerisinde olan şeyler, 2000'lere dönmüyorum. Bugün puan aldık, Avrupa Ligi'nde devam edeceğiz ama Galatasaray'ın kaybettiği şu prestijin ve onu farklı kılan Avrupa kimliğinin gördüğü zararın telafisi yok.

Alternatif az, Mustafa Denizli bunu ısrarla dile getiriyor. Alternatifin az olmasından dolayı da planladığı çoğu hamleyi gerçekleştiremediğini düşünüyorum. Chedjou'yu orta sahada kullanma düşüncesi bence geldiği ilk günden bu yana vardı ama Denayer ve Carole'nin sakatlıkları bunu engelledi. Hakan Balta'yı sol bek denedi ama stoperde çok daha iyi olacağını gördü ve onu stopere çektiğinde Chedjou'yu orta sahada kullanabildi. Mustafa Denizli'nin bu 3. maçı, bana sorarsanız ilk imzası oldu.

Ben ısrarla 4-3-1-2 ve Chedjou'nun orta saha oynaması gerektiğini yazıyorum ama 4-2-3-1 devam ediyor. En azından Chedjou'yu orta sahada gördük, bence olumluydu da. En azından Ocak ayı transferine kadar önemli. Galatasaray'ın orta saha sertliği az, Chedjou o pozisyonu sertleştirdi. Çok fazla pas hatası yaptı ama 10 yılın üzerine orta sahada oynuyor, doğal. Oynayarak alışacak, bu yüzden ısrar önemli. Bilal Kısa veya Jose Rodriguez'li hatta göre çok daha iyi görüntü verdiğimizi düşünüyorum.

Astana'nın kaybedeceği bir şey yoktu, kazanmak zorundaydı ama kazanmaya mı oynadılar sorusu tartışılır. Onlar adına aldıkları her puan değerli, bunu bilerek aşırı derecede sakindiler. Bir planları vardı, top Galatasaray'da olsun, üstümüze gelsinler ama kaptığımız toplarla ilerideki hızlı hücumcuları buluşturalım dediler ve pozisyonları da var. Oyunu güzel uyuttular, 0-0'a razı görüntüdeyken 1-0'ı da buldular. Galatasaray'ın uyuduğu bir an bitirdiler ama Podolski'nin isyanıyla reaksiyonu erken gösterdik. Durum daha vahim bir tabloya doğru gidiyordu, 2. yarıda felaket bir Galatasaray izledik.

Savunmadan kaynaklı sıkıntıları genelde ön plana çıkarırım da bu maçta asıl problem hücum oldu. Burak Yılmaz'ın hiç etkisi yok, herhangi bir forvet varlığından bahsedemiyoruz. 45'de kaçırdığı golde değilim, orada bitirici vuruş tamam da o vuramadığı kafa. Herkesin gördüğü, gitme diye tribünlerin bağırdığı pozisyonda kendisini ofsayta sokması. Ya da Yasin Öztekin'i yazalım, bakınca çok hareketli, sürekli ismini duyduğumuz bir isim ama "ben vazgeçilmezim" modunda oynadığından yaptığı tonla hata. Özgüven iyi de fazlası sizi Yasin Öztekin'e dönüştürüyor. Astana ise maç 1-1'e geldikten sonra bile baskıdan uzaktı, kazanmak için çabalamadılar. Onlar buraya puan almaya gelmiş ve o puanı aldılar.

İlk yarıda olumlu işler vardı, baskı kurduğumuz anlarda topun bizde kaldığını, rakip yarı sahada oynadığımızı gördük. Tempo yakaladığımızda da pozisyonlar geldi ama bunlar çok kopuktu, genele yayamadık. İlk yarıda fişi çekecek pozisyonları buldu Galatasaray ama bitirmek gerekiyor. Orta sahada doğru sertliği gösterdik, Selçuk İnan & Chedjou ikilisi iyiydi, topu öne taşıdık ama pas mı atayım, şut mu atayım, çalıma mı gideyim derken hatalar geldi. Maalesef ki hücum organizasyonu hiç yok.

Kadroyu biraz dengelemek, baskı ve hareket gücünü yükseltmek gerekiyor. Yasin Öztekin yerine Emre Çolak'ı bekliyorum mesela. Ya da Podolski'yi sola atıp Jose Rodriguez'i sağ tarafta kullanmak. Bugün zorlayıcı bir rakip yoktu ama bu hücumcuların arkasında Olcan Adın ve Sabri Sarıoğlu gibi bekler savunmada zorlar bizi. Podolski o yardımı yine yapıyor ama Yasin Öztekin'i hiç göremiyoruz. 

İyi oynamadığımız bir maç, Avrupa Ligi'nde devam ediyoruz, kağıt üzerinde istediğimizi aldık gibi görünmesine rağmen görüntü hiç hoş olmadı ve prestij anlamında da doğru hareket edilmedi. Ocak ayına kadar en az hasarla gitmek anlamında çabalıyoruz. Mustafa Hoca'nın bazı dokunuşları yaptığını görmek hoşuma gitti, bu değişim devam edecektir. Kadronun da yetersiz olduğundan sürekli bahsediyor, hayal satmıyor en azından. Zor bir görev aldı, kafa olarak bir anlamda Prandelli enkazına doğru sürüklenen bir yapı var ve hocanın işi zor olacak..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir