22 Aralık 2015 Salı

Gündem Ara Transfer #2; Muhammet Demir

Muhammet Demir, çok uzun yıllardır Gaziantepspor formasını giyiyor ve bu durumu anlayabilmiş değilim. Ocak ayı transfer döneminin de her zaman olduğu gibi gündem isimlerinden biri olacak. Ben de Muhammet Demir'i konuşmak için Gaziantep'e indim ve sevgili Marcello ile Muhammet Demir konusunun derinlerine indik.


O kadar uzun bir zamandır kendisini tanıyoruz ki daha yaşlı algısı doğabilir ama henüz 23 yaşında. Uzun zamandır da Gaziantepspor forması giyiyor ve hala bir üst seviye için neden adım atmadığını sorguluyor, şaşırıyorum. Bunun nedeni nedir, neden Muhammet Demir transferi için hareketli değil?

Marcello: Muhammet Demir günümüz futbolcularından farklı bir mantaliteye sahip esasen, hele ki Gaziantepspor gibi takım aidiyet kültürünün şehre sirayet etmediği bir takım için kendisinin takıma ve şehre beslediği aidiyet duygusu çok daha enteresan. Örnek vererek açıklarsam sorunun cevabını daha da temellendirmiş olurum.

Çok kısa bir süre önce yerel basına verdiği bir röportajda, kendisinin önceliğinin Avrupa'da forma giymek olduğu, zaten Türkiye’nin 4. büyük takımında forma giydiğini belirtmiş ve bu sarf ettiği sözler, bizi şaşırtmakla beraber taşımış olduğu bu aidiyet duygusu için oldukça sevinmiştik zira uzun yıllardır kendisini takıma bu kadar adayan bu kadar şükran duygusu besleyen başka bir oyuncu hatırlamıyorum.

Herkesin malumu Muhammet Demir özellikle milli takım alt yaş kategorilerinde çok başarılı performanslar gösterip üst seviyede futbol oynayacağını açıkca belli etmişti zaten taraflı tarafsız herkesin çok şeyler beklediği bir oyuncuydu. Ancak bugünlere Gaziantepspor sayesinde geldiğini , takımına yeteri kadar faydalı olup kendisinden beklenenleri bir nebze yerine getirmeden başka takıma transfer olmak gibi niyeti olmadığını belirtiyor, bu bizler için son derece memnun edici bir durum ancak kendisinin kişisel gelişimi için ne kadar sağlıklı bir durum tartışma konusu açıkçası.

Son olarak kısa bir özet geçmek gerekirse, Muhammet geçirmiş olduğu şansız sakatlıklar sebebiyle istediği kadar takımına katkı veremediğini, gerekli gördüğü katkıyı bir nebze dahi karşıladıktan sonra transfer olmak istediğini belirterek takıma ve şehire karşı beslemiş olduğu aidiyet ve şükran duyguları sebebiyle transferi için şu ana kadar pek istekli durmuyor ancak bir basamak üste çıkması için zamanı geldiği malumun ilan edilmesidir biraz da.

Muhammet Demir denildiğinde akıllara sakatlık gelir ama 2 senedir sakatlandığını da görmedim, o algıyı artık kırmak gerekiyor. Gaziantepspor günlerini düşünerek Muhammet Demir için ne söylersin, sizler için ne ifade ediyor?

Marcello: Üzücü şekilde Muhammet 4 senelik Gaziantepspor kariyerinde 2 kere büyük olmak üzere bir çok kez sakatlık yaşadı, ilk büyük sakatlık yaşadığında beklenenden daha çabuk süre de takıma katıldı zira takımda aynı anda Cenk Tosun da sakatlanmıştı ve teknik ekip alelacele Muhammed’i hazır ederek oynatmaya başladı ve ilerleyen haftalarda Muhammed aynı bölgeden hem de daha büyük bir sakatlık geçirdi ve geri dönüşü baya da sancılı oldu. Bu durum Muhammet’in fiziksel sakatlığının yanı sıra psikolojik olarak da çok kötü etkiledi, bir yandan sakatlık ile uğraşırken diğer yandan mental olarak kendisini de iyi rehabilite ederek takıma çok güçlü bir şekilde döndü ve özellikle bu sene çok çalışmasının meyvelerini de ziyadesiyle alıyor.

İlk sorunda ayrıntılı bir şekilde Muhammet’in takıma ve şehre karşı beslemiş olduğu aidiyet duygusundan bahsetmeye çalıştım, bu durum Gaziantespor'a gönül vermiş herkesin bildiği bir durum, bizler için pek alışık olduğumuz bir şey değil dürüst olmak gerekirse. Ben, Muhammed’in röportajlarını okurken şaşırmakla beraber seviniyorum da, ne zaman transfer olup takımdan ayrılır bilmiyorum ancak Gaziantepspor tarihine gerek karakter olarak gerekse oynadığı futbol olarak adını altın harflerle şimdiden yazdırmış bulunmakta.

Bilmiyorum doğru örnek olur mu ama Fatih Tekke de benzer duygular yaşatmıştı bize. Ben karakter ve biraz da oyun olarak Fatih Tekke’ye benzetiyorum.

Eto'o da forvet gibi değil de, oyun kurucu gibi oynuyor aslında. Muhammet Demir de aynı şekilde, takımın bir yandan oyun kurucusu gibi. Sadece gol atanı da değil. Bu tarzla da böyle futbolcular oynadıkları takımlarda neredeyse tek başına takım oluyorlar. Sen bu konu için ne düşünüyorsun?

Marcello: Muhammet doğuştan üstün yeteneklere sahip komplike ve günümüzün gerekliliklerini karşılar meziyette bir futbolcu, izlenmemiş, çok tanınmayan biri gibi uzun uzun kendisini anlatma hadsizliğine düşmem yanlış olur ama daha dikkatli gözlerle izleyen biri olarak yorum yapacak olursam. Muhammet mücadeleden kaçmayan, kanatlarda ve arkasında ki oyuncuları oynatmayı seven, orta sahadan top çıkaran ve pres yapan, burası çok iddialı olacak ama son vuruşları world class bir adam. Ben tek eksiği olarak kafa vuruşlarını görüyorum ayrıca özellikle geçen sezon 2.yarısından itibaren uzaktan golleri ve frikiklerini de ekledi portföyüne tüm bunları üst üste koyduğunda bir Anadolu takımı için tek başına bir takım anlamı taşımakla beraber mücadele anlamında da takımın her şeyi. Gösterdiği azim ve mücadele takımın ateşleme mekanizması resmen ve bu adam henüz 23 yaşında.

Kaliteli ve kreatif oyuncular ile bir araya geldiğinde ortaya koyacağı futbolu düşünüp heyecanlanmıyor değilim maalesef ve üzülerek söylemek gerekirse Gaziantepspor kariyeri bu şartları kendisine pek sağlamadı ve sağlamayacak gibi de duruyor.

Peki bu transferin şartları nelerdir, Gaziantepspor hangi şartlarda bu transfere izin verir ve Galatasaray'a transfer olursa eğer onu nasıl bir gelecek bekler?

Marcello: Öncelikle transfer şartlarını bi kenara koyarak son sorundan başlamak gerekiyor bence. Muhammet Demir mental olarak Galatasaray'da oynamaya hazır mı ?

Muhammet Demir, yaşından daha büyük bir olgunluk gösteriyor ziyadesiyle, gerek takım içi ortaya koyduğu liderlik vasfı, gerek kişisel karakteri, gerekse küçük yaşlardan beri kendisine yüklenen beklentiyi üst üste koyduğumuzda mental olarak büyük takımlarda yaratılan baskıyı rahatlıkla kaldırabilecek bir durumda.

Galatasaray’a transfer olursa kendisini bekleyen geleceğe gelirsek, bu sene özeline konuşuyorum, Muhammed haricinde herhangi bir futbolcu bile oynadığı klübün düzlüğe çıkarak netleşmesini bekler. Galatasaray da yönetilme olarak bir an önce kendisini netleştirmeye ihtiyacı var dışarıdan gözlemlediğimiz kadarıyla. Eğer kulüp içi dengeler sağlanır ve futbolcu için sağlıklı bir ortam oluşursa Muhammet’in kendisine düşeni yapacağı hususunda benim şahsen zerre şüphem bulunmamakta. Bu işin yönetim boyutu, teknik boyutuna girecek olursak, Muhammed tabir-i caizse ekmeğini taştan çıkartan tipte bir futbolcu.

Tabii Galatasaray formasıyla Gaziantespor'da oynadığı pozisyonda oynamayacak. Daha kaliteli, sistematik ve Gaziantepspor’dan daha yaratıcı bir oyuncu grubunun olduğu bir yapının içerisinde yer alacak ve bu şartlar içerisinde Muhammet’in şu an gösterdiği performanstan daha fazla katkı koyacağı uzak bir ihtimal değil. Eğer olur da Galatasaray'a transfer olursa ben Muhammet’in ceza sahası etkinliğine çok güveniyorum zaten kendisine düşecek olan da sadece ceza sahası etkinliği olacaktır bence. Bu hususun ayrıntılarını temellendirmek gerekir elbette ancak bundan bile ayrı bir yazı konusu olur.

Gelelim transfer şartlarına, kulüp içinden teyit ettirme imkanımız olmadı ama geçen yıl Muhammet’i Trabzonspor’un yoğun olarak istediğini duyduk. Bizim kulüp yönetimi ise takas fikrine çok olumsuz bakıyor, zira Trabzonspor da para ve futbolcu teklifinde bulunmuştu ancak olumsuz karşılandı. Şu an Muhammet için istenilen bedelin yaklaşık 6 milyon euro civarı olduğu konuşuluyor ve bu parayı veren herhangi bir kulübe Muhammed’in satılacağını da maalesef ki adımız gibi biliyoruz.

Tüm bunları özetlemek gerekirse, Muhammed Demir Gaziantespor'da ki misyonunu tamamlamak üzere, gerek ortaya koyduğu karakter gerekse yaşadığı aidiyet duygusu için Gaziantepspor taraftarı kendisine ziyadesi ile minnettar. Özellikle geçen sezonun 2. yarısından itibaren üzerine düşeni yapmaya başladı ve bu sezon da elinden gelenin fazlasını ziyadesi ile yapıyor. Umarım-(z) kendisi için her şeyin en iyisi olur ve ulusal takım forması ile de bir an önce görürüz, çünkü her şeyin en iyisini hak eden bir adam.

1 yorum:

  1. Harika bir röportaj olmuş. Röportajı veren arkadaşa da selam olsun, harikulade ifade etmiş futbolcuyu.

    Muhammet'in takım aidiyetinin ve yazıda geçen ifadelerde takıma bağlılığının öne çıkması beni mutlu etti. Galatasaray'a böyle karakterli futbolcular gerekiyor. Halihazırda derdi imanı para ve imaj olanlardan sonra

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir