4 Şubat 2016 Perşembe

Sağ Kanadını En Az Kullanan Takım Galatasaray'dı, Taa Ki..


MatchStudyTR'nin istatistiğine göre %17.9 ile oransal olarak sağ kanadını en az kullanan takım Galatasaray olmuş. Bu istatistiğin nedeni olarak, sağ bek yetersizliğini, Podolski'nin çok fazla top taşıyan bir isim olmaması ve 2. forvet gibi hareket etmesi (Podolski'nin olayı zaten bu, kariyeri boyunca gol kimliğiyle ön plana çıktı, Keita vari bir tarzı hiç olmadı) ve daha önemlisi Sneijder'in sola kayarak oynadığı oyun. Ama Yasin Öztekin'in geçen sezonun çok uzağında olması da bizi sol kanatta da etkili kılmadı. Sağı kullanamadık, soldan yüklendik ama yine de Galatasaray'ın gol yükünü sağ kanatta oynayan Podolski çekti.

Bu istatistik değişecektir ama Galatasaray'ın atak ağırlığı sağ kanada kayacaktır. Linnes'in amansız bindiren bir futbolcu olması bunda etken olacak. Sürekli hücumu düşünüyor ve durmadan bindiriyor. Bunun olumlu etkileri olduğu gibi defansif anlamda yaratacağı olumsuzluklar da olabilir ama beklerden birinin bu hücum gücünü yansıtması mutlaka avantaj.

İstatistiği değiştirecek diğer etmen de mutlaka Sinan Gümüş olacak. Podolski'den bir farkı var, Sinan Gümüş top taşıyan bir isim. İçeri kat etmesi bir yana, çizgiden de oynayabiliyor, iyi top süren ve kreatif özellikleri olan bir futbolcu. Podolski'yi daha çok kat ederken izliyorduk ve sol ayağını muhteşem kullanıyordu ama daha çok 2. bir forvet gibiydi. Topla ilerlemeye karar verdiğinde ise rakibini sırtında gezdiriyordu, çok güçlü. Bu ayrı nokta ama sık denediği bir özelliği değil bu ama Linnes nasıl amansız bindiriyorsa, Sinan Gümüş de topla sürekli zorluyor.

Bu ikiliyle birlikte de Galatasaray'ın bu istatistiği bozulacaktır, hatta sağ kanadı kullanmak anlamında ligin en iyi, en verim sağlayan takımlarından birine de dönüşebilir. Tabii bir artısı daha var bu işin, o da Podolski'yi ait olduğu yer olan sol kanada çekmek. Yukarıda da dedim, Podolski kreatif bir futbolcu hiç olmadı, daima gol özelliğiyle ön plana çıktı ve tüm kariyeri de ya sol kanat ya da forvet oynayarak geçti. Onu sağ kanatta biraz da zorunluluktan kullandık ve yeni bir pozisyona alışmaya zorladık. Alıştı da aslında, katkı verdi ama esas katkıyı sol kanatta alacağımızı düşünüyorum. Sneijder'in sola kaymaları böylelikle anlam kazanacak ve Sneijder & Podolski ikilisi fazlasıyla katkı sağlayabilecek bir ikili. Podolski transferi gerçekleştiğinde de en çok vurguladığımız durumdu.

3 yorum:

  1. sneijder in sola kayık oynaması hücum aksiyonlarını belirleyen birinci etkendi.solda telles-sneijder-yasin uyumu ile gelen şampiyonluk vede musleranın bunlara katkısı.sağda ise sağ açık pozisyonunun olmaması ve sneijderin solda konumlanması farklı bir şeyi ortaya çıkardı.sabriyi.hücumun soldan gelişmesi nedeniyle rakip kendi solunu boşaltıyordu.buda sabriye geniş bir koridor yarattı geçen sene.uzun diyagonel paslarla sabrinin bindirmelerini izledik.geçen sezon.

    bu sezon ise hamzaoğlunun yasini sürekli kesmesi ve bunun sonucu olarak yasinin güveninin ve performansının azalması sneijderide direk etkiledi.o verkaçları yasinle yapıyordu genelde.

    poldinin espirisi ters ayakla içe kat etmesidir.kreyatifliği budur.ama solda oynadığında bunu yapamayacak.haliyle sıradanlaşacak.uzak forvet rolünde oynayacak.akla şu soru takılıyor tabi.pozisyonu kim hazırlayacak hafız.sneijder tek başına pozisyon hazırlayamaz.zaten kimse hazırlayamaz.poldi tamamlayıcı.hazır yiyici birazda.burak zaten en hazır yiyicilerden.sinan geriden gelsede hazırlayıcı yeteneklerine sahip değil.kanatların birinde genelde hazard willian ribery tarzı topla ilişkisi iyi pırpır oyuncular kullanılıyor.hazırlayıcı oyuncular.yasinde sneijder de bunlardan.poldi sinan burak üçlüsü oynarsa pozisyonu kim hazırlayacak hafız.bu durumda verkaçlar olmaz.ne olur.sağdan soldan ceza alanına bol bol orta yapılır.karambol takımı olursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Podolski'nin bitirici olduğuna, hazırlayıcı olmadığına katılıyorum ama Podolski'yi bitirmişsin, oyun aklını görmemişsin, yazık etmişsin :) Podolski verkaçlarda, yanında onu yönlendiren bir futbolcunun varlığında oyun zekasıyla harika işler yapacaktır ki tüm kariyeri sol kanatta geçti zaten.

      Sil
  2. poldiyi bitirmedim.poldiyi başka takımlarda da izledim.poldiyi ya araya kaçırırlar yada poldi iyi yer tutar pozisyonu bitirir.solda oynadığında bunu yapar.aslında münih arsena ve interde yapamamasının nedeni birazda budur.çoğu maçta oyunun içinde değildir.ama set hücumunda yada kontrada bir anda ortaya çıkıp işi bitirir.son vuruşlarıyla.galatasarayda da birçok kez oyunda kaybolduğunu ama arada çıkıp işi bitirdiğini gördük.

    yukarıdaki yorumumda yazdığım gibi sadece sağ açıkta oynadığında sazı eline alabiliyor.driplingi içe doğru yapıyor.solda oynarsa bunu yapamaz.oyun zekası olduğu kesin.poziyon bilgisi var.lakin ideal set hücumu organizasyoncusu kariyerinde hiç olmadı.3. bölgede verkaç falan yapar.ama top 3. bölgeye nasıl gelecek hafız.burda beklerin devreye girmesi gerekiyor ama galatasarayda öyle bekte yok.misal riera tarzı al verleri olan bir bek işleri değiştirirdi.

    özetle topsuz oyunda burak poldi sinan sırıtmaz ama toplu oyunda dar alanda sıkıntı yaşatırlar.şuda topu ayağında tutma meseleside var.çok top kaybı demek çok kontra yemen demek.bide üzerine pres gücün zayıfsa her maç 1-2 gol kalende görüyorsun musleraya rağmen.topu tutsan fazla pres yapmanada gerek kalmayacak ama o da olmuyor özellikle buraktan dolayı.

    burak poldi sinan üçlüsünde bence asıl sorun burak yılmazdır.gignac tarzı bir forvetin olsa geriden gelen sinan ve poldiye pozisyon hazırlamak daha kolay olacak.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir