9 Mart 2016 Çarşamba

Türkiye'de Tecrübesiz Teknik Adamların Büyük Takım Çalıştırması Çok Zor

Teknik direktör ihtimallerini konuşmaya devam ediyoruz ve ülke içerisinden konuşulabilecek 2. yerli teknik adam da Okan Buruk. Daha çok geçici bir teknik direktör anlamında, sezonu tamamlamak için. Yine Egemen Yıldırım'la devam ediyoruz..


Kendisinin ismi daha çok geçici teknik adamlar arasında geçiyor. Olası Okan Buruk hamlesi sence kalıcı bir iş mi olurdu yoksa sen de geçici olarak mı bu işi yapabileceğini düşünüyorsun?

Egemen Yıldırım: Okan Buruk yeni jenerasyonun bana kalırsa en başarılı isimlerinden. Son Sivasspor performansını bu düşüncemin biraz dışında tutuyorum. Çünkü Sivasspor'un kadro dengesizliği ve mental zayıflığı hocanın da teknik direktörlük özelliklerinin sahaya yansımamasına neden oldu. Ancak Gaziantepspor ve Elazığspor (küme düşmesine rağmen) dönemiyle çok net mesajlar verdiğini düşünüyorum.

Duruma Galatasaray bazlı bakarsak geçici mi olur ya da kalıcı mı, kestirmek biraz güç. Ancak geçici olacağı biraz daha ağır basabilir. Bunun nedenleri ise Galatasaray'da şu an bir futbol aklına sahip olmaması, sabır ve güven eksikliği, taraftar tepkisi olarak görülebilir.

Türkiye'de tecrübesiz teknik adamların büyük takım çalıştırması çok zor. Zidane Real Madrid'in , Guardiola Barcelona'nın, Simeone Atletico Madrid'in, Tuchel Borussia Dortmund'un başına geçtiğinde son derece tecrübesizlerdi. Türkiye'de böyle bir hamle yapacak bir camia var mı? 3 büyükler de dahil yok. Zaten olursa bazı şeylerin değişmeye başlayacağı konusunda umutlanabiliriz.

Okan Hoca'nın geçmiş Süper Lig performansını nasıl buldun, sence iyi özellikleri neler, Galatasaray'a ne katabilirdi?

Egemen Yıldırım: Okan hocanın bana kalırsa en önemli özelliği sinekten yağ çıkarması. Özellikle geçtiğimiz sezon, birçok oyuncunun PTT 1. Lig kalitesinde olduğu Gaziantepspor'la 40+ puan kazanması bunun en büyük kanıtı. Bunun dışında 2 sezon önce düşmesine kesin gözüyle bakılan Elazığspor'u son ana kadar yarışın içinde tutması da bu özelliğine ışık tutabilir. Sivasspor'da her ne kadar istediklerini gerçekleştiremese de toplamda yaklaşık 2 sezona denk gelen Süper Lig performansını ben başarılı buluyorum.

Bu noktada Galatasaray'a katabileceği en önemli şey de bahsettiğim bu özelliği paralelinde ortaya çıkıyor. Hedefi olmayan, Avrupa'ya gidemeyen ve imkanları kısıtlanan bir Galatasaray'da yaratacağı havayla dinamik bir takım oluşturabilir ancak karşısına çıkacak en büyük sorun oyuncu grubunun birçoğunun ulaştığı doygunluk olur. Hem yerel hem de uluslararası bazda ciddi bir doygunluğa ulaşan Galatasaray kadrosuna bundan 4 sezon önceki hırsı ve isteği getirmesi için ekstra bir efor sarf etmesi gerekir ki hangi oyuncuların bu efora olumlu tepki vereceğini kestirmek çok bilinmeyenli denklemle eş değer. Eğer Galatasaray'ın kalitesi düşük fakat enerjisi yüksek bir kadrosu olsaydı, Okan hoca bence çok ciddi şekilde düşünülmesi gereken isimlerden olurdu. Fakat Galatasaray'ın kalitesi özünde yüksek ancak enerjisi ve performansı rezalet durumda olan kadrosu bu düşüncenin en büyük engeli.

Bu sezon takımın başında olması, gelecek sezon ise teknik heyet içinde yer alması bir ihtimal olabilir mi?

Egemen Yıldırım: Başkan Dursun Özbek'in ve yönlendiricilerinin yapacağı hamleleri kestirmek için kahinden fazlası olmak gerekir. O yüzden Okan hocanın bu sezon ya da gelecek sezon takımda görev alacağını hiç kestiremiyorum. Bir anda çıkıp anlaştıklarını da açıklayabilirler, o topa hiç de girmeyebilirler. Sadece şunun olması mantıkla açıklanabilirdi: Mustafa Denizli iyi bir performans gösterip, Okan hocayı yanında 1.5 yıl yetiştirip, sonrasında koltuğu ona bırakabilirdi. Ancak o da olmayınca mevcut başkan ve yönetimin nasıl bir yol izleyeceğini hiçbir şekilde kestiremiyorum.

3 yorum:

  1. "Simeone Atletico Madrid'in, Tuchel Borussia Dortmund'un başına geçtiğinde son derece tecrübesizlerdi" denmiş ama Tuchel'in 5 yıllık Mainz kariyeri ve Simeone'nin 5 yıllık Arjantin Ligi tecrübesi (bu 5 yılda River Plate tecrübesi de var) unutulmuş. Bu tecrübelere sahip insanları nasıl "son derece tecrübesiz" olarak nitelendirdiniz merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübesizlerdi derken büyük takım tecrübesi anlamında söyleniyor ve bu tarz hamleleri de Türkiye'de cesaret edemiyorlar. Anlatılan bu ki bence doğru :)

      Sil
  2. Düşünceye katılıyorum ama "son derece tecrübesiz" ifadesi çok iddialı olmuş :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir