14 Haziran 2016 Salı

4-4-2 Sevdalıları İçin İdeal Değil Mi, Thomas Schaaf


Tomas Schaaf konusuna da yavaştan girelim. Gündem mi bilmiyorum, en başta onu belirteyim. Mutlaka listede adı vardır ama alt sıralarda yer alan bir isim olduğunu tahmin ediyorum. Alp Yalman söz konusu olduğunda da tam onun kalemi gibi bir yorum yapılıyor doğal olarak. Düşüşte olan bir isim, burası net ama dip noktada bir teknik adam asla değil. Werder Bremen günlerinin de büyük hayranıydım ama en büyük soru işareti şu, neredeyse tüm kariyerini bu takımda geçirmiş olması.

Futbolculuk kariyeri de Werder Bremen forması altında geçti, buna altyapı günleri de dahil. 1972'den 2013'e kadar geçen süre diyeyim, teknik direktörlükten ayrıldığı yıl olan. Futbolculuk dönemi üzerine elbette yorum yapamam ama teknik direktörlük döneminde Bremen günlerinin de hayranıyım diyebilirim. Hücum futbolunu düşünmesi, baskılı futbolu, 4-4-2 sevdalısı oluşu ama taktiksel esnekliği de sağlaması gibi. Ayrıca yetiştiricidir de, önemli isimler ortaya çıkarmış ve kulübe büyük kazandırmıştır. 

Sıkıntı şu ki Werder Bremen sonrası yanlış tercihler yapması. Böyle bir kariyerin ardından hoca için de kulüp için de tutunmak zor. Ferguson sonrası Manchester United'ı da görüyoruz, 2. teknik adamı da kovdular. Schaaf açısından bakınca da böyle, çok uzun ve istikrarlı bir kariyerin ardından geliyor, dolayısıyla yeni bir yerde yapması zor. Tercihler de önemli tabii, Frankfurt'da olmadı mesela ama ligin son sırasında aldığı Hannover 96'nın küme düşmesi ne kadar ona bağlanabilir? Son yılları düşüşte ama asla dip değil.

Şampiyonluk yaşamış bir teknik adam mesela, zirve yarışını biliyor. O dönem kadrosunda Ümit Davala da vardı, Schaaf imkanı olsa Ümit Davala'yı da yanında düşünebiliriz. Uefa Kupası'nda oynadığı bir de final var, Mesut Özil ve Naldo'lu kadro. Galatasaray'da da yarışın içinde olmak onun için yeni bir durum olmazdı ve Gerets çağrışımı yapan bir durum var. Gerets'in hücum felsefesini hatırlarsınız, ben ölümüne hücum da derdim buna. Sadece Saidou ile orta sahayı savunup, gerektiği yerde üç forvetle dahi oynayabilmek. Baumann, Frings gibi isimlerle de Schaaf bunu yapabiliyordu, önceliği hücum, büyük de keyif verir ama mesele dengeyi oturtabilmek. 

Gözden düşen bir isim gibi görünüyor, son yıllarına bakarak. Bu yüzden de bugün Schaaf ismi açıklansa inanıyorum ki taraftarımızın yarısı bu duruma isyan edecek ve istemeyecek. Neustadter durumu bir anlamda, sadece 75 dakika üzerinden verilen hükümleri görmüştük. Ben inanıyorum ki 2-3 hafta içerisinde o hücum futbolu ve heyecanlı halleri sonrasında Schaaf ismine de sıcak bakılabilir.

Ben de isterdim daha büyük bir adım atalım, Favre veya Puel vari isimleri getirelim ama mevcut kalan alternatifler üzerinden yorumluyorum. Fatih Terim'in durumu ne kadar doğru bilmem (bence gelmeyecek), onu zorlayalım yine de ama olmadığı noktada Schaaf'ı hazır tutmak kötü bir düşünce değil. Sorunsuz da bir teknik adam, eldeki malzemeyi iyi kullanır, parlatır. Yetiştiricidir de, Bremen günlerinde büyük kazandırmıştır. Çok fazla talebi olacağını düşünmem, transfer konusunda büyük hayalleri olmaz, yine az ile büyük işler başarmayı seven bir teknik adam.

4-4-2 sevdalıları için ideal yani, bu formasyonu en iyi kullanan isimlerden biri. Ön alanda baskı ister, önceliğini hücuma verir, ortaya keyifli bir görüntü çıkarır. Şu an gözden çıkardığımız ya da ayağa kalkamaz dediğimiz isimler için bile ideal olabilir, yeniden parlamaları adına. 4-4-2 yazarken, formasyon takıntılı bir isim de değil, esnekliği dediğim gibi var ama onun en iyi olduğu zamanlarda kullandığı formasyon buydu. Galatasaray'ın elinde de iyi alternatifler olduğunu, isim isim bakınca da kötü bir tablo görmüyorum ama eksikler var, tamamlanmak zorunda.

5 yorum:

  1. biz 4-4-2 sevdalıları için iyide sneijderi ne yapcaz aga.kanatlarda kanat açıkları koşan pres yapan geriye gelen oyuncular olmalı.poldi yi ne yapcaz aga.leicester 4-4-2 ile şampiyon oldu.a.madrid simione ile birlikte harika 4-4-2 oynuyor.bence ideal sistemdir 4-4-2.ama ortadaki 4 çok önemli burada.

    teknik adam olayına gelirsek.bu yönetimle çalışacak teknik adam vay haline.acemi bir yönetim ve dışarıdan gelecek herşeyden etkileniyorlar.iktidar ama muktedir değil.haliylen teknik adamın arkasında durmaları ona güven vermeleri olanaksız.haziranın ortasına geldik.sıfır planları var.yaprak kımıldamıyor.lig bitmiş.yeni sezon için hazırlıklar yapılacak.hiçbirşey yapılmıyor.asıl mesele şu.kim yapacak aga bu sezonun planını.sportif direktör yok.bu yöneticilerde topu görseler bomba zannedecek tipler amiyane tabirle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Poldi'yi 2. forvet yapacaksın, bence en iyi verim aldığın pozisyon olur. Sneijder'e ise kıymak durumunda kalabilirsin, şartlar, ffp derken teklif varsa maalesef değerlendirilmek zorunda.

      Sil
  2. Fatih Terim demisken bi ara da onunla ilgili uzun bir yazi yazarmisin? goruslerini merak ediyorum..Cok mu sansli cok mu basarili..ya da ikisimi? teknik direktorluk kariyerinden bugune kadar tek tek bakiyorum bu soruya cevap veremedim..Gelmesini istermiyim tabiki isterim bu ligdeki karizmasi bile +10 puan demek

    YanıtlaSil
  3. hocam song gelirse Dzemaili song ikilisini izleyebiliriz seneye yani

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir