17 Temmuz 2016 Pazar

Taffarel'in Vedası, "Kaleci Hocalığından" Öte Bakarken


Beklemediğim ve nedenini bilmediğim bir veda. Kalmayı kabul etmişti çünkü, takımın ilk idmanında da yer almıştı ama kampa sonrasında katılacaktı. Yaşanan olaylar mı etkiledi bilmiyorum ama bu tarz olaylardan etkilenip takımdan ayrılacak son isim diye düşünüyorum. Ülkeyi bilmesi ve Galatasaray'a duyduğu bağlılıkla. Başka da bir teklif almış olabilir, onun için hayırlısı olsun.

Ben olaya "kaleci hocalığından" öte bakıyorum. Galatasaray için önemli bir figürdü. Riekerink eğer teknik direktör değil de futbol operasyonunun herhangi bir kısmında kalsa yine aynı şeyi yazacaktım, bu isimler iletişimleriyle kulüp için çok değerliler. Taffarel de öyleydi, geçen 5 yılda da bu anlamda çok faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Kaleci hocalığına gelirsek. Eleştiriler şu noktada başlıyor, Muslera dışında Galatasaray'da hangi kaleci gelişti? Bunda kaynak Muslera'nın gösterdiği istikrar oldu, öyle bir istikrar yakaladı ki 2. bir kalecinin ön plana çıkması imkansız oldu. Haliyle de Muslera'nın olmadığı herhangi bir maçta yerine geçen kaleciyi genellikle yaptığı hatalarla konuştuk.

Muslera büyük gelişim gösterdi. Galatasaray'a gelirken iyi bir kaleciydi, potansiyeli vardı, özellikle de Uruguay formasıyla kupa performansları iyiydi ama olmamıştı, Galatasaray'da oldu. Muslera da söyler, Taffarel'in bunda payı büyük. Diyemem ki Taffarel kötü kaleci antrenörü, Muslera'ya bakarak konuşuyorum. 2. bir kaleci getiremediğimiz doğrudur, transferle de olmadı, altyapıyla da ama genç kaleciyi oynatmak gerekiyor. Oynamadan gelişemezsiniz, maalesef Muslera'nın arkasında da oynamak imkansız. Sinan Bolat veya Cenk Gönen de olsa isminiz durum bu.

İstikrar yakalamıştık, teknik direktörler değişiyordu ama Taffarel hep kaldı. Hocasız kaldığımız anlar oldu, sorumluluk aldı ve takımın başında maça da çıktı. Kaleci hocalığının ötesinde bir figürdü, takım içinde büyük önemi vardı ve geçen 5 yılda da kazanılan başarılarda mutlaka Taffarel'in de payı var. Üzüldüm bu ayrılığa.

Öyle bir ayrılık ki, Muslera'yı dahi etkileyebilir. Yerine kim gelecek mesela, bu da bir sorun artık. Riekerink'in yardımcısı Ayhan Akman mesela, yeni bir Galatasaray geçmişi olan yerli mi gelecek? Beklentim de bu gerçi, umarım Nezih Ali Boloğlu gibi hata yapılmaz ya da yeni lisans almış olan Kerem İnan'ı bir anda Galatasaray'ın kaleci hocası olarak ilan etmezler. Kondisyoner adımında attıkları doğru adımı atmalarını umut ediyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir