24 Temmuz 2016 Pazar

Yabancı Kontenjanının Dün Verdiği Emirlerin Bugüne Yansımaları


Bu biraz da geçmişi sorgulama ama yabancı kontenjanını bazı emirleri doğrultusunda duyulan isteklerdi. Tarık Çamdal ve Olcan Adın gibi isimler de bunların başında. İlk etapta kendimi yazayım, bu hamleleri çok istemiş ve heyecanlanmıştım. Bu adımların şampiyonluk yolunda önemli bir mesaj da olduğunu düşünürken yaşanan hayal kırıklığının tarifi olmadı doğal olarak.

Tarık Çamdal'la başlayayım, son gün transferiydi. Dzemaili ve Pandev'le birlikte geldi ama onun için ödenen bonservis 4.750 milyon avro'ydu. Yıllık ücreti de 1.4, 1.5, 1.6 diye ilerliyor ve bu yıl 1.6 milyon avro'luk bir yıllık ücreti var. Geldiği gün sevindim, önemli bir adım olduğunu düşündüm. Pr'ı da iyiydi, Milli Takım'da oynuyordu. Yabancı kontenjanı derken de böyle bir yerlinin önemli iş olacağını düşündüm ve o gün parayı çok konuşmuyorduk. 

Sağ bek, sol bek oynayabiliyor derken, joker yapısı üzerinden yürürken yaşanan hayal kırıklığının tarifi yok. Galatasaray'da 3. sezonuna giriyor, hepsi birbirinden daha felaket. 0 gol 0 asist, iki bekte de oynadı, açık gibi de kullanıldı ama aklımda iyi bir maçı dahi yok. Galatasaray tarihinin hayal kırıklığı transferlerinde de mutlaka üst sıralara oynayacak, hatta ilk 5'deki yeri garanti. Eminim ki benim gibi konuşan ve sonrasında hayal kırıklığı yaşayan çok isim var.

Olcan Adın'la devam ediyoruz, onun da önemli bir maliyeti var. 4 milyon avro bonservis, 1.7, 1.8, 1.9 diye ilerleyen bir yıllık ücreti var. Tarık Çamdal gibi genç de değildi, 28-29 yaşlarındaydı. Ondan da beklentim vardı, Trabzonspor'un o dönem en büyük kozu durumundaydı ve iyi işler yapıyordu. Sağ kanatta parladı, içeri kat ederek sol ayağını müthiş kullanıyordu ve attığı gollerle de ligin en önemli yerlilerinden biriydi. Tabii o dönem daha genç Gökhan Töre'yi de almak mümkündü, bunu da not edelim.

Şöyle düşündüm, rakiplerinizden biri olan Trabzonspor'un en iyi futbolcusunu alıyordunuz. Bu lig için büyük bir şampiyonluk mesajıydı. Yabancı kontenjanında da büyük artı, böyle bir isme sahip olmak. Düşündüğümüz olmadı tabii, onun da 3. sezonu ama iyi oynadığı maç sayısı yine bir elin parmağını geçmiyor neredeyse. Kanat olarak aldık, başka beklentiler vardı ama o kısmen iyi maçlarını sol bekte oynadı, bir anda yedek sol bek'e evrildi. Böyle bir maliyet için de fazlasıyla lüks bir durum. O da Galatasaray tarihinin en büyük hayal kırıklığı transferlerinden biri.

Ve Umut Bulut. Belki de içlerinde en çok masum olanı. Kiralık geldiği sezon önemli katkı verdi, bunu kimse inkar edemez. Elmander'i yedekledi, sonra formayı da kaptı ve Burak Yılmaz'la iyi bir ikili oldu. Drogba geldikten sonra ise iyi bir yedekti, yine katkılı oldu. Elbette gol kaçırıyordu, üstelik bugün kaçırdığı golleri o gün de atamayabiliyordu ama mücadelesinden asla ödün vermedi, savaştı, didindi.

Sıkıntılı nokta buradan sonra başlıyor, satın alındıktan sonra ise 4 yıllık bir sözleşme yapıldı, 1.8, 1.9 milyon avro gibi rakamlar kazanarak. Yine yabancı kontenjanının buyruğu ama 30 yaşındaki bir isme bu sözleşmeyi verdiğinizde ileride yarattığı acı fatura da büyüyor. Umut Bulut yine aynı adam, savaşıyor, didiniyor ama gücünün sınırları içinde. Yaşlandı, mücadele gücü düştü. O özelliği de olmadığında sıradan bir futbolcu bile değil, çok kötü durumda. Haliyle de acı tablo yıllar içerisinde daha da belirginleşti ve bugün geldiği noktada hala Galatasaray formasını nasıl giyebildiğini sorgular durumdayız.

Durumları ne olacak bilmiyorum, sözleşmeleri mi fesih edilir, kiralık mı giderler, satılırlar mı yoksa bir yere gitmeden para kazanmaya devam mı ederler. Umut Bulut'a teşekkür ederim, katkı verdiği, iş yaptığı zamanlar çoktu ama diğer isimler için aynı durum söz konusu değil. Doğru olan yapıldı, bu kadro dışı bırakmalar son derece doğru ve geç kalınmış kararlar. Umarım en az hasarlı şekilde şu durumu atlatırız ve önümüze bakarız. Üç adamın da yükümlülüğü bugün 7 milyon avro, şu maaş bütçesini açtığımızı düşünsenize?

1 yorum:

  1. young boys maçında gördük ki değişen hiçbir şey yok takımda.takımın pres gücü yok.ne zamandan beri.2012-2013 sezonundan beri.orta saha diye bişey yok.rikerink hamit ve cemali orta saha ikilisi ile ne denedi merak ettim.

    bu takım 2 tane çift çiğerli orta saha göbek oyuncusu şart aga.yoksa rakiplerin insafına kalıyorsun.kaç kez defansın arkasına sarktılar bomboş.ne hamit den ne cemali den orta saha oyuncusu olmaz.net

    selçuktan da olmaz.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir