1 Eylül 2016 Perşembe

Biten Transfer Döneminin Ardından


Transfer döneminin sonuna geldiğimize göre, geçen dönem üzerine yazımızı yazalım, bir klasik olduğu üzere. Geçen sezonla kıyaslayacağız tabii, geçen sezona da baktığımızda ortada bir başarı var. İşin maddi boyutu tartışılacak, bazı bonservisler ya da verilen ücretler anlamında ama gelen isimler, takımın ihtiyacı yönünde atılan adımların doğru olduğunu düşünüyorum. Benim için tek noksan sol bek için yapılması gereken hamleydi, olmadı ama alternatifli bir kadro kuruldu, Riekerink'in eli de son derece güçlendirildi. Doğal olarak hedef şampiyonluk.

Geç başladık aslında, Serdar Aziz'in imzası Haziran'ın sonunda geldi. Tabii o sürede geçen teknik direktör gündemi oldu, Fatih Terim üzerine odaklanıldı, bir çok isim konuşuldu, Riekerink tartışıldı derken Temmuz ayının başında bu karar verildi. Serdar Aziz hamlesinin de Riekerink'in isteği üzerine gerçekleştiğini pek düşünmüyorum, ayrıca transferin önceliği de bu değildi ama 4.5 milyon avro'luk bir bonservisle bu transfer gerçekleşince, içine gireceğimiz yaz ayı adına umudum çok fazla yoktu aslında.

Riekerink konusu da çok tartışıldı ama aslında en doğru karar verildi, bugüne bakınca bunu görmek mümkün. Korkum şuydu, kendisine ne denilirse kabul etmesi. Belki de yönetim bunu düşünerek böyle bir adım attı ki Emrah Başsan hamlesi de üzerine geldiğinde bu korkularım daha da arttı ama Riekerink'in hamleleri neticesinde durumun böyle olmadığı görüldü.

Sezonun en önemli transferi Bruma aslında, o kadar teklif arasında kendisini takımda tutmayı başarmak. Şöyle diyeyim, Riekerink olmasaydı 5-6 milyon avro'ya gitmişti Bruma. Riekerink ısrar etti, satılmasına engel oldu ve hazırlık maçlarında da yakaladığı çıkış bir anda 12-13 milyon avro'lu teklifleri beraberinde getirdi. Bruma da gitmek istiyordu, Telles'in gitmek istediği gibi ama engel oldu, onu kazandı ve şu an takımın en önemli kozlarından.

Telles'in de kalmasını isterdim ama satılması doğru karar, içinde bulunduğumuz şartlar itibariyle. Para gerekiyordu, sıcak para. Carole'yi de Telles'in arkasında bekletmek büyük bir lüks olacaktı, bu teklif doğal olarak reddedilemedi. Güzel de kazandığımızı düşünüyorum, doğru isimlerden zarar edilmiyor işte, bir örneği de Jose Rodriguez. Geçen sezonun en büyük hayal kırıklıklarından biri ama 0 liraya aldığımız Rodriguez'den 1 senede 1.5 milyon avro kazanç elde edebiliyoruz.

Asıl hareket ise Riekerink'in vurduğu neşter, ne baba teknik adamlar cesaret edemezdi şu harekete. Olcan Adın, Umut Bulut ve Tarık Çamdal'ın kadro dışı kalmaları. Herkesin dillendirdiği ve beklediği operasyon işte, yapılabiliyormuş ve bunu da yapan Riekerink. Bu adamın doğruluğu da buradan geliyor, koyduğu teşhislerin yüzde 90'ı doğru ve cesur bir hareketti bu. Donk'u da ekliyorum mesela buraya, hatta Hamit Altıntop ve Sabri Sarıoğlu'nu da ilk etapta istemediğini biliyorum. Ayrılması gereken isimlerle de atılabilecek en doğru adımlar neticesinde yollar ayrıldı, bu mutluluk verici.


Sonrası ise transferde hızlandığımız dönem. Eren Derdiyok hamlesi mesela, bir pivota ihtiyaç vardı, belki maliyeti tartışılır ama doğru bir isim alındı. Tolga Ciğerci gibi bir tempolu orta saha alternatifi de gerekiyordu, tabii ilk etapta biz ona öyle baktık. Yine maliyet tartışıldı ama kalitesiyle de 11'in değişmez bir ismi olacak diye düşünüyorum. 

Josue ve Cavanda gibi isimler ise maliyetsiz adımlar. Linnes'in yetmediği görüldü, Cavanda hamlesi bu açıdan çok doğruydu. Bu rekabetin de her iki ismi yükselteceğini düşünüyorum. Josue konusunda ise, geçen sezon Sneijder'în yokluğunu çok hissettik, sakatlık dönemleri oldu. Hem iyi bir alternatif, hem 8 numara gibi kullanacağımız bir isim, hem de kanatlarda orta saha özellikli bir futbolcu. Bir anlamda hücum jokeri ve makul rakamlara. İkisinin de yaşı 25, bence doğru adımlar.

Tabii bir hata var, bu takımın öncelikli ihtiyacı defansif orta sahaydı ve orası kara bir delikti. Kafadan uğraşıldı aslında, üstelik iddialı isimlerle. Leiva dedik, kesin gözüyle baktık. Gelmesi durumunda da yaratacağı fark büyük olacaktı ama darbe girişimi, Liverpool'un verdiği sakatlıklar, Klopp'un bir anda Leiva'cı kesilmesi derken bu transfer iptal oldu. Sonrasında da Lassana Diarra gündem oldu, maliyeti büyük, transferi çetrefilli ama pozisyonunun Dünya üzerinde en iyi isimlerinden biri. Çok uğraştık, son güne kadar ama olmadı. Bu hamleler olmadı diye yönetimi suçlayamam ama ilk gerçekleşmesi gereken hamlenin son güne kalması yanlış oldu. Yine de kalan o 2 günde alınacak en iyi isimlerden biriydi Nigel De Jong. Çok önemli bir ismi kadroya kattık, başarılı bir hamle olarak görüyorum.

Bir Dzemaili ayrılığı da var. Geçtiğimiz sezon kadroda kalması gereken, kendisini anlamsız şekilde itibarsızlaştırdığımız bir futbolcu. O da Genoa performansı ve Euro 2016'yla birlikte yeniden gündem oldu, değerlendi. Riekerink de onu kazanmayı denedi, şans verdi ama olmayacağını gördük. Maalesef ki oynayabileceği pozisyon 10 numara ama aldığı ücret yedek bir isim için fazla küs kaldı. Talibi varken de satılması doğru, yine güzel kazandık ve doğru futbolcunun da zarar ettirmediğini gördük.



Eren Derdiyok, Podolski ve Sinan Gümüş forvet için yeterli gözüyle bakıyorduk, en azından ben böyle düşünüyordum ama geçen 3 maç neticesinde yetmediğini gördük. Forvet hamlesi gerekiyordu ama çok da fazla harcamak anlamsızdı ve Eren Derdiyok'un üzerinde bir isim almak. Bu anlamda Sigurdsson hamlesi de beni sevindirdi, hem alternatif hem de Derdiyok'un olmayacağı maçlarda aynı sistemin devam etmesi adına.

Yanlış hamleleri de gördük bu süre zarfında, Emrah Başsan gibi. Şu kalabalık kanat rotasyonu içine gereksiz bir adımdı ama neyse ki Rizespor talip oldu ve ücretini karşılıyor. Umarım yükselir, iyi bir isim olur, ne diyelim. Sol bek alınmaması büyük hata oldu, Carole'ye bir şey olursa Galatasaray'ı Allah korusun. Denayer konusunda da üzgünüm, bu transfer dönemi böyle bir Galatasaraylı olduğunu bizlere tekrar hatırlattı. Chedjou ile de yollar ayrılabilirdi diye düşünüyorum, yine Salih Dursun'un takımda kalması anlamsız oldu, transfer döneminin başına da dönecek olursak, keşke Emre Çolak takımda kalsaydı diyorum.

Genel anlamda ise iyi geçen bir transfer dönemi, geçen sezona oranla çok daha iyi geçen, doğru iletişim kurulan ve tablonun anlatıldığı bir dönem yaşadık. Levent Nazifoğlu ismi doğru profil, taraftarın istediğini taraftara iyi verdi ve doğru hareket edildi. Böyle bir isim gerekiyordu, geçen sezon yaşanan bilgi kirliliğini de düşünerek. Başarılı olmamak için bir mazeret yok artık..

1 yorum:

  1. bence çok para harcadık. daha ucuza kapatırdık bazı oyuncuları.. ama battı balık yan gider, gayet iyi bir dönem geçirdik. taraftar olarak mutluyum.
    serdar aziz hariç! bu transferi yapanlar şerefsizdir, haindir, çocuklarından çıkar inşallah..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir