27 Ekim 2016 Perşembe

"Dominant Bir Takımız" Deniyor Ama Dominant Takımın Hücum Temposu Bu Değil


"Şu ana kadar maçlarımıza bakarsanız top ayağında olan dominant bir takımız... Biraz daha efektif olmalı, işi bitirmeliyiz"

Buna bir de ekleme yapalım, çünkü eksik çeviri geldi. Riekerink diyor ki gol anlamında sıkıntı çekiyoruz, Rizespor ve Akhisar Belediyesi maçı dışında 3 gol atabildiğimiz bir maç yok (o maçları da çok rahat kazanamadık) ve daha bitirici olmalıyız. Bu konunun da basın toplantısında konuşulan en önemli konu olduğunu düşünüyorum.

Dersimspor maçı elbette ölçü olamaz ama bizlerin o maç üzerinden bu kadar fazla çıkarım yapma sebebimiz şu oldu, takım seri oynadı, daha hareketliydi. Riekerink "dominant bir takımız" diyor ve bunu da topun bizde kalma oranına bakarak söylüyor ama tempolu bir takım değil Galatasaray. Oyun içerisinde topun bizde kalma oranı %70'lere dayanıyor ama dominant dememiz için daha seri oynamak ve bunu pozisyona dönüştürmek, rakibi böyle boğmak gerekiyor. 

Galatasaray'ın bitiricilik anlamında da sorunu var ama onun öncesinde pozisyon bulabilmek çok büyük bir sorun. Sneijder'in ne oynamaya çalıştığını anlamıyorum mesela, çok fazla sola kayması bir yana, orta sahanın derinliklerine de çok geliyor ve top yapmaya çalışıyor. Oysa rakip ceza sahasının etrafında oynaması ve gücünü ekonomik kullanması gerekli, Sneijder'i şut atarken dahi göremiyoruz. Sneijder orta sahanın gerisine kadar gelince de Eren Derdiyok'un daha gezerek oynadığını görüyoruz ve rakip ceza sahasında herhangi bir Galatasaray'lı kalmıyor. Oysa Sneijder'in Eren Derdiyok'a yakın oynaması lazım.

Şu da bir sorun, Eren Derdiyok gibi bir pivotumuz var ama biz pivot santrafora göre de bir oyun oynamıyoruz. Kenar ortaları bence yetersiz, Eren Derdiyok'u da doğru anlamda besleyebildiğimizi düşünmüyorum. Son haftalarda da düşüş yaşadı, gol atamıyor, o gol atamadığında da Galatasaray gol yollarında daha da büyük bir sıkıntı yaşamaya başladı. Podolski de işin içine tam anlamıyla giremedi, oysa en büyük bitirici silah kendisi ve bu anlamda Eren Derdiyok'a desteği büyük olabilir.

Temposuzluğun fazlasıyla Sneijder ve Selçuk İnan kaynaklı olduğunu düşünenlerdenim. Nigel De Jong'u Dersimspor maçında izleyebildik, keşke daha ciddi bir maçta görebilseydik ama 30-40 metreye rahatlıkla pas atabildiğini, bu anlamda kanatları etkin kıldığını ve sağ bekini de oyunun içine soktuğunu gördük. Selçuk İnan geçtiğimiz maçlarda bunu yapmadı ve Nigel De Jong'un bir artısı da topu ayağında tutmaması, daha seri oynamasıydı. Sneijder ve Selçuk İnan bir arada ağır ve temposuz kalıyorlar, Nigel De Jong'un oyun içine girmesi de Galatasaray orta sahasını hem daha sert kılabilir, hem de Sneijder'in orta sahaya gelmemesini sağlayabilir. 

Sneijder'in 10 numara gibi oynadığını düşünmüyorum, işin doğrusu bu. 10 numara gibi oynamaması da Riekerink'in de isteği olabilir ama Gençlerbirliği karşısında oynayan Josue'nin 10 numara gibi oynadığını gördük mesela. Bu eğer Riekerink'in isteğiyse Josue'den bunu istememiş olmalı. 4-2-3-1 mi 4-4-2 mi tartışmaları bir yana, Sneijder sahadaysa 10 numara gibi oynamalı. O da üretkenlik anlamında bir artı demek olacaktır, rakip ceza sahası etrafında etkin olmalı Galatasaray ama şu haliyle bireysel silahların ayağına bakıyor sadece. O isim de Bruma.

Adanaspor karşısında büyük ihtimalle Sneijder oynamayacak, bu durumda da 11'de Podolski'yi mi yoksa Josue'yi mi izleriz bilemiyorum. Dersimspor karşısında Podolski'nin 90 dakika oynaması doğru bir karardı, maç eksikliğini gidermesi anlamında. İyi bir bitirici, ceza sahası içerisinde gol anında Dünya'nın en iyi isimlerinden biri. Şu an için fizik anlamda yetersiz olabilir ama Podolski'yi etkin kılmanın yolu forvet oynamasında, rakip ceza sahası içerisinde daha çok topla buluşturulmasında. 10 numara Podolski de bunu yapamayabilir, Eren Derdiyok'a daha yakın bir Podolski'nin bunu yapabileceğini düşünüyorum.

1 yorum:

  1. Ben belki alakasız ama soyle de dusundum; hucum ederken surekli garanti pası ariyor orta ve ileri oyuncular.Hep bi top cevirme hali oluyor çoğu hucum oncesi.Neden? Sebep defansif yetersizliğimiz olabilir mi? Kaptırılacak bir topun defans tarafindan kolay telafi edilemeyecegini mi dusunuyor acaba diger oyuncular? Bu yuzden mi risk almaktan hızlı oynamaktan cekiniyoruz.Bilmiyorum.Gözum arkada olmayinca daha rahat daha yaratici daha hizli oynardim herhalde ben futbolcu olsam.Yazinizda bahsettiginiz hucum karmasasina ben Sigtorson un son verebilecegini dusunuyorum.Artık dönse de herkes en iyi yaptigi seylere odaklansa.Sneijder veya baskasi artik tek bir futbolcuya bagli olma devri bitti.Herseyi denemeli en guclu ve en zayif halimizi ogrenmeliyiz hemen.Vakit daralıyor..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir