27 Aralık 2016 Salı

Galatasaray'ın guard günlüğünde yeni bir sayfa, Bruno Fitipaldo

Sezonun en büyük kaosları bu noktada yaşandı, maalesef guard noktasında beklediğini alamadı Ergin Ataman ve bu süreçte Sinan Güler, Blake Schilb gibi isimlere yüklenen yüz çok arttı. Gerçek bir oyun kurucunuz olmadan da ilerlemek imkansız, Dentmon ve Russ Smith hayal kırıklıklarının acısını çok yaşadık ama Bruno Fitipaldo transferiyle birlikte yeni bir sayfa açılmak isteniyor. Sürpriz bir adım, kimse beklemiyordu ve bir çırpıda oyuncuyu tanıyan isim de az aslında. Ben de Eren Akın'a sordum, bu transferi en iyi anlatabilecek isimlerden biri..


Sürpriz bir adım gibi görülüyor, konuşulan bir isim değildi Bruno Fitipaldo. Çok da bilinen bir isim değil gibi, bu transferde senin izlenimin ne yönde?

Eren Akın: Daha önce hiç isminin geçmemesinden dolayı bir nebze sürpriz oldu tabii herkese. Fakat Avrupa'da oyuncu piyasasının darlığını göz önüne aldığımızda bu tip çok da göz önünde olmayan bir oyuncunun gelişi sürpriz olmaktan çıkıyor. Gerçekten gelme ihtimali olan oyuncuların sayısı mevcut dönemde bir elin parmakları kadar dahi değildi çünkü.

Bruno Fitipaldo'yu birçok kişi gibi ben de ismi ortaya çıkana dek hiç izlememiştim. Sonrasında da izlediğim kısım ciddi büyüklükte örnek teşkil etmese de, gözüme çarpanları paylaşayım. Bruno Fitipaldo'yu izlediğimde ilk dikkatimi çeken şey oyunu forse eden bir guard tipi olmayışı. Setleri domine etmiyor, akan set içerisinde topu çok elinde tutmayıp tempoyu düşürmeden setin yüksek tempoda oynanmasını sağlıyor. Bu bizim için değerli çünkü zaten eldeki kadronun çoğunluğu topsuz oyunu zayıf forvetler, onları daha çabuk topla buluşturmak o açıdan önemli. İyi bir p&r oynatıcısı; devrilen uzunu veya yardım geldiğinde forvetteki şutörü bulma konusunda sıkıntı çekmeyecek kadar iyi bir pasör. Şutu gerçekten üst düzey, Legabasket Serie A'da %43 gibi bir oranla maç başına 2,4 üç sayılık isabeti buluyor, bu şutları penetre üzerinden de sokabiliyor. Potaya gidebiliyor, potaya gidişleri daha çok bitirmek için değil pozisyon hazırlamak için yapıyor.

Hücumda gerçekten işimize yarayacak şeyler katacak fakat savunmada aradıklarımızı ortaya koyabileceğinden emin değilim. 1.83'lük boyuyla Euroleague seviyesinde fiziksel defektlerini kapatmak eldeki malzemeyle kolay olmayacak. Savunma fundamentalı da üst düzey gelmedi, izlediğim kısımlar o konuda bana pek ışık vermedi. Aradığımız saha içi lideri profilinde olduğunu söylemek de zor izlediğim kadarıyla. Üstelik çıkacağı BSL ve Euroleague seviyesi Legabasket Serie A seviyesinden çok daha üst düzey, uyum sağlayabilecek mi göreceğiz. Riskli bir hamle olduğu kesin, fakat piyasa bu haldeyken garanti bir seçenek ihtimali zaten mümkün değildi.

Guard noktasında bir hayal kırıklığı yaşandığı kesin, bunu Ergin Ataman da söylüyor ki hatayı yaratan da kendisi. Russ Smith & Dentmon konusunda ne düşündü ki bu isimler transfer edildi ve sezon içerisinde de bu isimler üzerinde doğru hareket edildi mi?

Eren Akın: Yaz boyunca çok uzun uzun tartışılan bir konuydu bu zaten. Eldeki malzemelere bakarak Dentmon'ın bu takıma son derece uyumsuz olduğu aşikardı. Onu savunmada açıklarını kapatabileceğiniz, hücumda neredeyse bütün sorumluluğu verecek bir beşte kullanmanız gerekiyor fakat bu eldeki Galatasaray kadrosunda mümkün değildi. Nitekim o da istediği rolü bir türlü alamadı. Russ Smith olayı ise bambaşka bir durum. Kağıt üstünde verim verdiği takdirde hücumdaki boşlukların kendi payına düşen kısmını dolduracaktı fakat ne kafaca buralara hazır, ne de yeterlilik olarak buraların oyuncusu değil şu haliyle.

Sezon içerisinde bu ikilinin yönetimiyse bambaşka bir konuydu. Her iki oyuncuya da doğru şekilde yaklaşılmadı. Maçlardan sonra oyuncular suçlandı, tepkiler onların üzerine çekildi. Sonra kadro dışı mevzusunu hepimiz biliyoruz zaten. Russ Smith'in ilk Avrupa deneyimiydi, oldukça da ham göründüğünü ilk maçından beri farkettik, fakat ona karşı yapıcı olmak yerine yıpratıcı oldu Ergin Ataman. Kazanmaya çalışmak yerine suçladı. Nitekim ilişkiler de çok çabuk koptu zaten. Justin Dentmon ise bu kadronun oyuncusu değildi, istediği rolü bir türlü elde edemedi ve ne o mutlu olabildi, ne de bir Olympiacos maçı dışında staffı mutlu edebildi. Oyuncularda da elbette hatalar söz konusuydu fakat bu iki isimde fatura Ergin Ataman'a çıkar.

Peki Galatasaray'ın tüm ihtiyacını gidebilir mi Fitipaldo? Transfer konusu bir guard hamlesiyle mi kapanır yoksa ne gibi hamleler bekliyorsun? Ayrıca hamle gerekli midir, sezon özelinde hedefler ne olacak?

Eren Akın: Şu an elde düzenli katkı verebilecek sağlıklı oyuncu sayısı çok azalmış vaziyette. Daye dönüyor fakat Emir sakat, Vlado sakat. Rotasyon çok fazla daralmış durumda. Bu Ergin hocanın verim aldığı bir durum olsa da bu kadar sıkışık fikstür içinde oyuncuların bu tempoyu kaldırması imkansız. Bruno Fitipaldo'nun da buna yeteceğini düşünmek hayalcilik olur. Hocanın bir transfer daha istediğini biliyoruz. O da muhtemelen Euroleague ikinci yarısının ilk haftasına hazır olacaktır ama oyun kurucu transferi çok daha elzem olduğu için ilk olarak o transfer yapıldı. Toparlayacak olursak en az bir hamle daha göreceğiz önümüzdeki günlerde ki ben de bunun gerekli olduğunu düşünüyorum.

2 yorum:

  1. Ödenen by out ve maaşı makul seviyedeyse bu tür transfere sıcak bakıyorum. Çeşitli defolarıyla geçmişi iyi ama düşüşte, maaşı şişkin, isimler yerine bu tür gelişime açık isimlere yönelmek daha mantıklı. Oyuncunun adını duyunca videolarına baktım. Açık alanda çok etkili. İtalya Liginde koş koş basketbolu oynandığı için coşmuş bizdeki sert savunmalı set oyununda ne kadar etkili olur onu göreceğiz. 7.5 asist ortalaması enfes rakam. Tam ihtiyacımız olan. Sinan uzunları iyi besliyor ama forvetler için uygun pozisyonlar set ve oyuncumuz yoktu. Kısalar için yararlı olabilir. Ancak maç başına 3 üzeri top kaybı yapıyormuş. Eğer bu durum oynadığı zayıf takımda topla çok oynuyor, yıpranma sonucu oluyorsa burada aynı sorunu yaşamaz. Yok değilse sıkıntı yaşar ve yaşatır. Sergileyeceği performansı sete setteki etkinliği ve Ergin Ataman belirleyecek. Umarım kendisi daha iyi bir lig ve takımda oynayacağının farkında olarak eksiklerini kapatmaya odaklanır ve hoca da yapıcı tavırlarla uyumunu kolaylaştırır.

    YanıtlaSil
  2. Bu transferlerin bir aşama sonrası banvitin hocasını takıma getirmek olacaktır bu sene bitti. Seneye eurolig de olmayacak ataman bırakmalı artık. Taktik varyasyonlar deneyebilen yabancı hoca lazım. Ya da bayan takım koçu gibi koç lazım takıma. Banvitin koçu ideal. Banvit iyi koç seçiyor. Cska nın koçu da ordan gitti. Kısıtlı kadroyla iyi takım kurmuş bence ataman yerine olması gereken isim filipovski. Ataman bu sene için kendini batırdı hem ligde hem euroligde hem milli takımda. Ayrıca çoğu yerde tepki çekiyor.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir