12 Aralık 2016 Pazartesi

Sinematik dünya #2; Evine hoş geldin Örümcek Adam


Konunun üzerinde çok düşünüyordum, bazı denemeler de yaptım hatta ve bir yazı dizisi / sekme yapmaya karar verdim. Marvel sinematik evreni üzerinden devam edeceğim daha çok, DC'ye çok fazla girer miyiz emin değilim ama fragmanlar, filmler (spoilerli inceleme), bazı önemli haberler üzerine arada sırada bir şeyler karalamak istiyorum. Twitter'da paylaşmama rağmen kaybolup gidiyor, bloga aktarmak ve içeriği genişletmek en iyisi. Biraz daha ilgili olduğum, sevdiğim konular üzerine de yazmak isterim, Burak Eren'i de sahaya sürmenin zamanı geldi.

Spider-Man'ın Marvel evrenine dönüşü, yıllardır beklediğimiz olay. Sony'nin ilk Spider-Man serisini beğeniyordum ama The Amazing Man Spider-Man beklentiyi karşılayamadı, Marvel de bu konu üzerine harekete geçerek Spider-Man gibi bir karaktere daha fazla acı çektirmedi. Spider-Man'ı Marvel sinematik evreni içerisinde görmek güzel olacak, Civil War'da da izlediğimiz Spider-Man sonrasında da bu heyecanımız daha da katlandı diye düşünüyorum.

3. farklı Spider-Man hikayesi, üstelik çok uzun yıllar içerisinde de değil. 2 seri de origins hikayelerle başladı, Spider-Man Homecoming'in ise bir origins hikayesi olmayacak. Civil War içerisinde de Spider-Man'ı güzel yedirdiler diye düşünüyorum. Bir sokak kahramanı, hikaye içerisinde Tony Stark'ın bir keşfi de diyebiliriz. Civil War'ın sürpriziydi, Civil War sonrasında da bir Avenger olmaya çalışıyor, tüm çabası kendisini Tony Stark'a kanıtlamak üzerine.

Amaç biraz da Harry Porter misali, kahramanı fimlerle, zaman içerisinde büyütmek. Bu yüzden de üniversite öğrencisi yerine bir lise öğrencisini izleyeceğiz mesela, Peter Parker'ın kahramanlık hikayesi ergenliğinden başlıyor. Hep söylediğim gibi, Infinity War sonrası değişimler olacak, bazı kahramanlar devre dışı kalacak, geri çekilenler olacak diye. Doctor Strange bu süreçte vitrine çıkacak ama Spider-Man'ın rolü belki de çok daha yukarıda. Marvel de onun sinematik evren içerisinde zamanla büyümesini, olgunlaşmasını istiyor. İlk 2 Spider-Man serisini düşününce de güzel bir farklılık bu, düşünceyi beğeniyorum.

Esas nokta Tony Stark aslında, mentor görevine geçiyor. Infinity War sonrasında da ütopyam buydu aslında, belki de Shild'in başına geçer, Robert Downey Jr.'dan vazgeçmek kolay değil. Spider-Man'ı Civil War içerisinde keşfettiğini ve ona verdiği yeni kostümle birlikte onun üzerinden bir proje yarattığını gördük. Bu filmde ise akıl hocası olacak, Peter Parker'ın da amacı kendisini kanıtlamak. Tony Stark'ı çok fazla Iron Man olarak görmeyeceğiz bu filmde, hatta ben zırhı giymesini hiç beklemiyordum ama fragmanın sonunda gördüğümüz kadarıyla giyiyor.


O da şu yüzden olabilir, Spider-Man kendisini kanıtlama sevdasına (Tony Stark'ın uzak dur demesine rağmen) filmin kötüsü olan Vulture üzerine gitmesi sonrasında onu kurtarma amacı. Fragmanda bu detay da var, uzak dur diyor ama Spider-Man'ın amacı bir Avenger olabilmek. Spider-Man'ın yeni kostümünü de konuşmak lazım bu arada, koltuk altında ağ olan bu kostüm eski çizgi roman çizimlerinde var. Spider-Woman'da biliyoruz bu figürü daha çok ama filmde böyle bir detay eklenmiş ve eski serilere oranla da farklılık yaratılmış.

Fragmana dönersek, Peter Parker'ın ergen hallerini görüyoruz, Avenger olma, kendisini kanıtlama çabalarını. Fakir bir öğrenci, New York'un yüksek zümrelerinden biraz daha derinlere iniyoruz. Tabii çok fazla detay yok, fragmandan gördüğümüz kadarıyla da hala varsayımlar üzerinden gidiyoruz, kesin anlamda şu şöyle olacak demek imkansız. Beklentim yüksek ama, Civil War'da iyi bir sınav verdi Tom Holland, Spider-Man'ı kaldırabileceğini gösterdi. Onun da heyecanı ve Robert Downey Jr. faktörüyle birlikte iyi bir film gelecek, fragmanı da beğendiğimi söyleyebilirim.

Filmin kötüsü ise Vulture, nam-ı değer akbaba. Üzerinde çok durulan, sevilen bir kötü adam değildi ama fragmandan gördüğümüz kadarıyla epey görkemli görünüyor. Anime'lerden hatırlarsınız, kostümü giyince güçlenen, yaşlanmanın etkilerinden kurtulmak ve gençleşmek için de insanların enerjisini çalıyordu. Böyle bir hikaye mi olur bilmiyorum ama tanıdığımız Vulture bu. Shocker'in de filmde olabileceği söyleniyor ama onunla da alakalı bir bilgi yok.

Fragman içerisinde bir detay daha var, Spider - Man'ın bir gemiyi parçalanmaktan kurtardığı sahne. Hatırlayanlar bilir, 2. Spider - Man filminde Doctor Octopus'un yoldan çıkardığı bir hızlı tren vardı ve Spider - Man'ın treni durdurmak için gösterdiği çabayı hatırlarsınız. Treni durdurduktan sonra yorgunluktan bayılmıştı ve Doctor Octopus, Spider - Man'ı almak istediğinde de trenin içindeki insanlar onun önüne geçmiş ve "önce beni çekmek zorundasınız" demişlerdi. Süper kahraman filmleri içerisinde etkilendiğim en önemli sahnelerden biriydi, şimdi de gemiyi parçalanmaktan kurtarmaya çalıştığını görünce aklıma bu geldi. Bir selam çakılmış mı dersiniz.

Origins hikayesi olmaması da güzel, belki yeni filmler adına yeni kapılar da açacaktır bu. İnsanların bazı noktalarda origins hikayelerden sıkıldığını düşünüyorum, özellikle de Spider-Man'ın iki çekilen serisinde de origins hikaye vardı, yeni bir tane daha olmasına gerek yoktu. Sony'nin elinde savrulmaktan kurtuldu diyelim, darısı Fantastic Four'un başına..

1 yorum:

  1. 3 farklı serinin kombinasyonu gibi olmuş. The Spectacular Spider man, biraz Marvel Adventures Spiderman ve ultimate spiderman serisinden birşeyler almışlar gibi.
    Kostüm konusunda bazı çizgi filmlerinde koltuk altında örümcek ağı vardı. Fox Tv de yayınlanandada olsa gerek. Benim pek sevmediğim detay sırtındaki örümcek. İlk filmdeki harikaydı. Şuankiler pek iyi değil.
    Ayrıca kendisi mi ağ atıyor yoksa Fox tv deki gibi özel bir aleti mi var yoksa ilk filmin kitabındaki gibi özel bir kendisi üretiyor ancak bir alete mi ihtiyaç duyuyor karışık.
    Sonuç ne kadar karıştırdılar şu Marvel alemini.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir