29 Aralık 2016 Perşembe

Yeni bir meydan okuma, E-Spor

E-spor büyüyen bir sektör ve çeşitli spor kulüpleri de buna sessiz kalmıyor, bu konuda önemli yatırımlar yapıyorlar. Galatasaray da e-spor takımı kurarak bu halkaya katıldı. Benim çok bilmediğim ama öğrenmek istediğim bir sektör, eminim ki benim gibi birçok arkadaşım var. Eren Akın bu konuyla fazlasıyla bilgili ve ilgili, ben de kendisine e-spor'u sordum.


Konuşulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Dünya üzerinde önemli kulüpler bu konuya önem veriyor, atılım yapıyorlar. Galatasaray da bu sektöre girmiş durumda. Önce şunu sorayım, nedir bu e-spor?

Eren Akın: E-spor nedir; e-spor esasında bizim bildiğimiz bilgisayar ve konsol oyunlarının, artık dijital sporlar adı altında lisanslı takımların ve lisanslı sporcuların, rekabetçi ligler ve turnuvalarda oynadığı platform diyebiliriz. Artık klasik anlamda bu bir "oyun oynama" anlamından çıkmış durumda. Artık bu işin bir futbol veya basketboldan farkı yok. Çok ciddi yatırım yapan kulüpler, lisanslı profesyonel oyuncuları resmi sözleşmelerle, ciddi yıllık meblağlar ödeyerek kadrolarına katıp takımlar kuruyorlar, liglerde ve turnuvalarda mücadele ediyorlar. E-spor, bir çok oyunu kapsıyor. Başta bizim de yatırım yaptığımız League of Legends, DOTA 2, Overwatch, CS:GO gibi bir çok oyun artık profesyonel kanadı da barındırıyor. Özetle; oyun sektörü artık "oyun" değil, çok büyük bir kurumsal sektör haline geldi. Öyle ki; League of Legends'ın üreticisi olan Riot Games, geçtiğimiz günlerde liglerin 2023'e kadar olan yayın haklarını 300 milyon $'dan fazla bir tutara sattı. Müthiş bir para bu.

Kulüp takımları buna her geçen gün yatırım yapıp önem veriyor, çünkü ciddi bir gelir kapısı olma yönünde ilerliyor sektör. Geçen yıl ülkemizde Beşiktaş, Avrupa LCS'te Schalke 04 yarışmıştı. Sporting Lizbon, Valencia takım kurdular, Paris Saint-Germain ciddi bir yatırımla yeni sezonda yarışacak. Amerika LCS'te NBA takımlarından Philadelpiha 76'ers iki takımı satın alıp bir takım haline getirdi, lige katıldı. Bu örnekler her geçen gün çoğalıyor ve çoğalmaya devam edecek, çünkü artık yeni bir spor dalından bahsettiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Muhtelemen 30 yıl sonra televizyonlardan takip ettiğimiz, yayın havuzlarının oluşturulduğu büyüklüğe gelmiş bir e-spor sektöründen bahsediyor olacağız.

Galatasaray'ın e-spor konusunda gireceği alan ne olacak ve bu sektörün kulübe artısı ne yönde olacaktır?

Eren Akın: Galatasaray ilk olarak bir bilgisayar oyunu olan League of Legends'a adım attı, farklı bir oyuna daha yatırım yapılacak mı onu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Çok basitçe özetleyecek olursak League of Legends, 5'e 5 takımların "Sihirdar Vadisi" adı verilen sabit bir harita üzerinde, kulelerle korunan Nexus'u yıkmaya çalıştıkları, ilk yıkan takımın kazandığı bir oyun. Bu yıl lige yükselen Victorious Ace'e adını vererek Galatasaray, 2017 Kış Mevsimi'nde Şampiyonluk Ligi'nde yarışacak. Öncelikle şunu söylemek lazım; Galatasaray'ın neredeyse cebinden hiçbir şey çıkmayacak. Sponsorlar ve Riot Games'ten gelen paralarla oyuncuların maaşları, ekipmanlar ve diğer giderler sağlanacak. Ekstradan getiri sağlayan her şey ise kulübün kasasına girecek. Çünkü böylesine büyüyen bir sektörde Galatasaray ismi çok ilgi çekecek, sektöre yatırım yapan önemli sponsorlar da pek tabii takıma yatırım yapacak. Bu da kulüp için yeni bir gelir kapısı olacak.


E-Spor'da Türkiye'nin yeri ne ölçüde ve Galatasaray'ın gelişimi bu konuda nasıl olacak. Ekip açıklanmıştı diye biliyorum, beklentiler ne ölçüde olmalı ve beklentin nedir?

Eren Akın: Şu ana dek kadro resmi olarak duyurulmadı. Kulaktan kulağa dolaşan isimler var tabii fakat kulüp kanadından duyurulan tek şey takımın koçunun Ruben "Daisyx" Korte olacağı. Kadro açıklanmasa da hem dolaşan isimlerden, hem koç Ruben Korte'den, hem de takım menajeri Mert Tanrıverdi'den duyduğumuz şeyler, önümüzdeki yıl genç ve kendini kanıtlamak isteyen yetenekli oyunculardan kurulu bir takım olacağımızı işaret ediyor. Kısa vadede beklentileri çok yüksek tutmamak lazım. 4 yıl önce kurulan ligde 4 sezon boyunca bütün Türkiye Büyük Final'lerini süpüren, hanedanlık kurmuş Dark Passage, ligin en pahalı kadrosu Supermassive ve dünyanın açık ara en iyi bölgesi olan Kore'den oldukça iddialı bir orta koridor oyuncusu olan Frozen'ı getirmiş Fenerbahçe 1907 var. Bu takımlar bizim kağıt üstünde önümüzdeler ama bu oyunda makro strateji, takım olmak ve bu doğrultuda gelişim göstermek çok şey değiştiriyor. Sadece yetenekle kazanabileceğiniz bir platform değil. Bu yüzden takımı beklentiyi çok yüksek tutmadan, adım adım giderek gelişimini takip edip, sezonun ilerleyen dönemlerinde tekrar yorumlamak gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir