26 Şubat 2017 Pazar

Bedelsiz ihtimal #4; Lucas Leiva


Yaz dönemi transferi gerçekleşmediği için en çok üzüldüğüm futbolcu olabilir mi diye düşündüm, gerçekten de olabilir. Delaney gibi isimler bir yana, o ilk konuşulan "scout" bazlı hamleler keşke gerçek olsaydı ama sonrasında Galatasaray'a bu kadar yaklaşıp, gerçekleşmeyen bir hamle olan Leiva da beni fazlasıyla üzmüştü. Max Kruse de vardır mesela, Leiva gibi fazlasıyla yaklaşılmış, İstanbul'a kadar getirilmiş ama darbe teşebbüsüne takılmış.

Lucas Leiva'yı isteme nedenim de Galatasaray'ın oyun tarzına uymasıydı. Leiva bir defansif orta saha ama teknik özelliği yüksek bir adam. Top tutan, pas oyunu oynamaya çalışan Galatasaray'da da müthiş yararlı olabilirdi. Tempo noktasında Selçuk İnan'dan daha yüksekti, top çalma noktasında daima Premier Lig'in en iyilerinden olmuştu ki 4-2-3-1 gibi formasyonlarda da orta ikilinin 6-8 arası diyebileceğimiz isimlerden kurulu olması gerektiğini düşünürüm. 

Nigel De Jong iyi bir futbolcu ama 6 numara işte, kattığı sertlik tartışılmaz ama 4-2-3-1 adına doğru orta saha parçası değildi. Hele ki Selçuk İnan'a aranan doğru partner hiç değildi. Tolga Ciğerci doğru profil mesela ama o da sakatlandı, devamlılığı sağlayamadı. Leiva gelmiş olsaydı yaratacağı farkın çok büyük olacağını düşünüyordum ki Tolga Ciğerci / Leiva ikilisi de doğru ikiliydi. Tempo, sertlik, pas oyunu, aradığınız her şeyi verirdi.

Önce darbe teşebbüsüne takıldık, devamında yaşanan sakatlıklar sonrasında da Klopp bırakmadı. Bu sezon alternatif noktada kullanılan bir isim, rotasyonun bir parçası ama önceliği de değil. Leiva'nın ise ayrılmak istediğini biliyorum ve sezon sonunda da sözleşmesi bitecek, bu sefer ipler onun elinde. Peki Galatasaray'ın gündemine yeniden gelir mi dersek, bunu pek düşünmüyorum. Nigel De Jong'la imkan varsa yollar ayrılmalı derim ama orta sahada yapılması gereken hamleler ise daha genç isimler olmalı. Tudor'la yüksek tempo arayacağız çünkü.

Ama Leiva da 30 yaşına yeni girdi, önünde maksimumunu verebilir diyebileceğim 2-3 sezon var. Hangi düzende oynayacağımız önemli tabii, 4-3-3'e dönsek ve regista bir isim önünde iki tane tempolu orta saha kullanılım gibi düşünsek, o regista Leiva olurdu. Selçuk İnan'ın varlığında ise o isim mecburen Selçuk İnan olur, gönderemiyorsunuz. Sneijder kaldığında ise zaten böyle bir formasyona geçmeniz imkansız derken Leiva işinin gündem olması zor tabii. Çok iyi bir futbolcu ama, Türkiye'de büyük işler yapabileceğini ve fark yaratacağını da hala düşünüyorum.

8 / 6 veya stoper, yönlülüğü olan bir futbolcu. Top kapma konusunda bir uzman, oyun aklı gayet iyi, temposu ve pas aksiyonu yüksek bir orta saha. Sakatlıklarla uğraşan bir futbolcu oldu kariyerinde ama kronik bir boyut yok ve içinde bulunduğumuz sezonda da Liverpool rotasyonunun iyi parçalarından biri..

2 yorum:

  1. Leiva gelir mi bilmem ama gelirse muazzam olur.Ama şunu da belirtmek isterim ki Tolga ciğerci çok düz bir oyuncu leiva/Selçuk veya leiva/x olur tolga ciğerci Galatasaray ilk 11 oyuncusu olamaz olmamalı da.Hiçbir özelliği yok yani ne oyun okuma ne şut ne çalım yalnızca pas ve koşu.böyle bir adamı yalnızca orta sahayı üçleyeceksem koyarım.Leiva/Henderson Leiva/Allen doğru profil bize yansıması da Leiva/Selçuk olur oyuncu yetenekleri açısından.Ha sene sonu Selçuk gider veya yedek oyuncu durumuna düşerse,şu 13-14 maçta performansını yükseltmezse Leiva'nın geldiğini varsayarak yanına yine Selçuk tipi biraz daha tempolu bir adam alınmasını tercih ederim.Tolga ciğerciyle olmaz bu iş.

    YanıtlaSil
  2. Yine mi Leiva. Yeni Ronaldinho Leiva oldu. Her sezon Galatasarayda Leiva sesleri

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir