19 Mart 2017 Pazar

Trabzonspor 2-0 Galatasaray, adaletin sarsılması en büyük tehlike


Bu işin temeli adalet. Tudor da Trabzonspor maçı itibariyle "adalet" anlayışını sarstı. Buna ilk etapta hata derim, ders alması durumunda. Ders alınacak çok şey var bu karşılaşmada, Tudor'un da bunu görmüş olmasını umuyorum ama adalet anlayışı sarsıldı. Her şey yine onun elinde, umarım bunları görmüştür ve ders çıkarır. Şu da var, Tudor'u ilk kez bu kadar heyecansız ve hareketsiz gördüm. Trabzonspor maçında o enerjiyi kenardan yansıtamadı.

Trabzonspor'a yenilmek bu arada ayıp değil. Ligin ilk yarısında kaybedilen 3 puan ayıptı, bu maçta kaybedilen 3 puan ise sürpriz değil. Ligin ikinci yarısının en coşkulu takımı Trabzonspor, öncelikle takım olmayı başardılar ve oturan bir düzenleri oluştu. Galatasaray da bir düzen arıyor, 3-4-2-1 üzerinden devam ediyor, Tudor'un amacı da bir sistem takımı olabilmek. Mevcut oyuncularla böyle bir düzende oynamak güç, bir yerlerde mutlaka açık veriyoruz ama yeni sezona yönelik şimdiden bunu oturtabilmek önemli. Ama bunu yaparken adaletten sıyrılmak, iyi olana formayı vermemek, sistem takımı olmaktan sıyrılmak uğruna "marka" demek yanlış. Tudor'un ilk büyük yanlışı, benim için.

11'i gördüğümüzde hepimiz şaşırdık. Cavanda'yı 11'de görmek gibi, büyük sürpriz. Cavanda'nın olması 3'lü savunmanın devamıydı ki doğrusu da bu. 3'lü oynarken bu tarzda atletik bekleri stoper oynatabilirsiniz, Cavanda tercihini tartıştık ama maç özelinde eleştiremem. Beklediğimden fazla iyi bir görüntü bu çünkü. Geriden top çıkarmakta zorlandık, Chedjou'nun ölüsünün dahi oynaması gerektiğini gördük ama Cavanda, Semih Kaya, Carole hattı bu maçta Galatasaray adına en az eleştirilecek isimler. Yanlış şu, Cavanda ve Carole topla çok fazla hücuma çıkamadı, her baskı yediğimizde de top kaybı geldi. Lider stoper ihtiyacı burada doğuyor işte, pasla çıkabilecek bir isim özellikle. Bu isimleri yönlendirebilmek gerekiyor ama mevcut kadroda zor.

Adalet anlayışını Sneijder üzerinden sorguluyorum. İyi durumda değil, bu kadar basit. Josue ise Tudor geldikten sonra çıkış yakalayan ve bu düzende katkı veren bir isim oldu. Forma onun hakkı yani, 65'den sonra da bunu gördük. Sneijder'in mantığını çözemedim. Kendi ceza sahasının içlerine kadar gelmesi, solda çok fazla sabit kalması gibi, hareket yok. Sneijder'i solda oynatmakta Bruma'yı sağa çekmek ve onu da bitirmek demek. Bir de bu isimlere Podolski'yi eklediğimizde ön alanda ne bir baskı var ne de mücadele. 

Podolski / Sneijder'in bir arada oynadığı 11 lüks, bunu daha önce de yazdım. Podolski diğer nokta, sahte 9 bu düzende işlemiyor ayrı da ortada bir mücadele de yok. En basiti, 2-0 gerideyiz, baskı yapmamız gerekiyor ama rakip ceza sahasında kimse yok. Podolski orta sahada pas yapma, top soluma gelse de vursam derdinde. Gol atınca iyi haliyle, atamayınca tablo bu. Eren Derdiyok önemli Tudor için, bunu tekrar gördük. Rakip ceza sahasında daha fazla kalacak, mücadele edecek, boğuşacak, indirecek. Podolski kaçak dövüşüyor, 

Linnes konusunda da bir yanılgımız var, en azından benim diyeyim. Garry Rodrigues en az onun kadar savunur, hücumda ise yaptıkları zaten malum. Bir hata da bu değil mi, Gençlerbirliği maçının en iyi isimlerden birini bu maçta yedek bırakmak. Garry Rodrigues ve Josue oyuna girdiğinde Galatasaray'ı hücumda daha etkin ve hareketli gördük. Baskı hissettirdiğimiz bir bölüm de var ve hareketlilik, tempo istiyorsak bu adamlar sahada olmak zorunda. 

Savunma noktasında sıkıntı yok, ilk yenen gol yine bir duran top klasiği ama şans da yok. Podolski uzaklaştırıyor, Muslera'nın sırtına çarpıyor. Trabzonspor pas yaptı, topa hakimdi ama Castillo'nun 1-2 pozisyonu dışında da büyük bir etkisi yoktu. Galatasaray'ın da üretkenliği sıfırdı, Galatasaray'a kıyasla tabii daha iyiydiler. İkinci yarıda da şok bir gol, Yusuf Yazıcı gerçekten özel bir yetenek. Galatasaray da Trabzonspor'un bulduğu açıkları buldu, 2-0'dan sonra bile. Değerlendiremedik ama, ilk yarıda yanlış 11, ikinci yarıda ise geç gelen değişiklikler buna engeldi. 10 kişi kalan rakibe yeteri kadar baskı kuramadık, Podolski'yle imkanı olmadı. Sinan Gümüş desek, yorum dahi yapmıyorum. Böyle bir yok oluş hikayesi yok.

Kaybettik neticesinde, Trabzonspor'un hakkı olan bir karşılaşma. Ders alınacak çok şeyler var, Tudor umarım bunları görmüştür. Tüm eksiklere rağmen 3-4-2-1'de ısrar etmesi güzel ama tercihler hatalı, adaletin sarsılması ise en büyük tehlike..

13 yorum:

  1. yönetim: giderse tudor kalır mı? bu yönetim kalsa bile 6 aydan fazla kimse ile çalışamıyor, twiter yorumları üzerinden kulüp yönetiyorlar.
    Taraftar: maç bitmeden kendi oyuncusunu ıslıklamaya başlıyor, oyuncusundan nefret ediyor neredeyse sevgi yok.
    terim gelmediği ya da güçlü bir yönetim, GS için gelecek karanlık

    YanıtlaSil
  2. Sıkıntı Sneijder ve Podolski den kaynaklı bu sistem işleyemez ikisi de saha da olduğu sürece. Sneijder sanki 4 lünün ortasındaki ikili gibi sürekli geri gelip top almaya çalışıyor podolski ise neredeyse ceza sahasına girmiyor durum böyle olunca takım ileri çıkamıyor ve top kaybı oluyor topu ilerde tutamıyoruz. Dediğin gibi jouse ve gary kesinlikle onbir de olmalı sanki biraz Trabzonspor dan çekinip önem almak için linnes ve cavanda oynadı. Cavanda gerçi fena değildi. Birde Selçuk la ilgili birşey söylemek istiyorum bu sezonki en diri Selçuk vardı çok koştu mücadele etti topla çıkmaya çalıştı. Sanki tudorla birlikte yükseldi. Fizik kalitesi artınca ondan iyisini bulmak zor

    YanıtlaSil
  3. Maçtan sonra başım ağrıdı. Birşey yapamamak yüzünden, çareşizlikten.
    Bir yorum daha yapacağım maçı anlatan ve görüşlerimi ancak hatırladıkça yine sinirleniyorum ve kafama ağrı giriyor. Bu yüzden şimdilik kısa bir yorum yapacağım maç ile ilgili.
    Hay sizin...?!? yok bu değildi .
    Maçın yorumu Galatasaray adına koca bir HİÇ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maçın yorumu olmayan cümle maçı özetledi :)

      Sil
  4. bu DURSUN ÖZBEK ile taraftarin arasi niye geldiginden beri bozuk cözemiyorum adam geldiginden beri canla basla mücadele edip finansi düzene soktu (ÜNAL AYSALIN) batirdigi kulübü ayaga kaldircak. taraftar ne istediyse yapti antrenör terchihlerinde: HAMZAOGLU gitsin DENIZLI gelsin dediler yapti, RIEKERINK geldi sezon sonuna kadar sonra taraftar yeni sezona sans verelim dedi kaldi belki bu sezon baska antrenör gelseydi bu sezon böyle olmazdi, RIEKERINK gitsin TUDOR gelsin denildi onuda yapti karabükü karsina alma pahasina. bir tek oyuncu ve bir kac yönetici secimleri yanlis olabilir ÖZBEK yönetiminde. 1 senesi kalmis zaten birakin onuda bitirsin sonra secimde adaylar cikarsa ona göre karar verilir simdik istifaya davet etmek külübü yari yolda birakmak bence. TUDOR devam etmeli bu sezon ne olursa olsun yeni sezon yeni kadro ben güveniyorum onun kararlarina revizyon sart bu takima ÖZBEK TUDOR´UN istedigi oyunculari almak sartiyla tabii ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finans düzende mi sizce :) Mali kongrede tarihin en büyük zararı açıklanacak.

      Sil
  5. Bir kaç sebebi var. Birincisi ilk sezonundaki şampiyonluk. İkincisi tuvaletteki transfer muhabbeti. Üçüncüsü mali bir planı olabilir ancak futbol planı olmaması.Dördüncüsü kardeşinin ve Cüneyt Tanmanın ilk başlardaki açıklamaları. Beşincisi en çok tepki çeken adam Sabri ile sözleşme uzatmak

    YanıtlaSil
  6. simdik onu istifaya davet etmeye gerek yok bence zaten burda görev süresi olarak 1 senesi kaldi. TUDOR gelmisken bu düzen bozulursa onuda etkiler bence benim fikrim bu 1 seneyi takimi desteklemek güveni verip yeni sezona revizyonlu takimla mücadele etmek zaten secim olcak 2018. simdi DURSUN ÖZBEK gitti diyelim kim gelcek yerine bizde aday cikmiyor ki bizim FENERBAHCE gibi ALI KOC´umuz yok ki kim gelcek gelen ÖZBEK´den iyimi son iki baskani (AYSAL, POLAT) gördük ne duruma düstü kulüp bunlarin üzerine geldi ÖZBEK ve futbola istedigi verimi veremedi cünkü ffp rezalet ceza aldik onlar yüzünden ama o neyapti 1 seneye indirdi cezayi ve projeler sayesinde ilk kez yillar sonra gelir girdi kasaya. ben demiyorum bu baskan en iyi tarihin ama geldiginden beri kücümsendi o saygi verilmedi adam kendi dedi benden daha iyi gelcekse ben hemen birakirim ama cikan yok gelen bu kulübü artiya götürmeli eskileri gibi eksiye degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polat dönemi mali açıdan iyidir. Kasaya gelir getirebilecek bir çok proje yarattı ve getirdi. Ancak futbolu Adnan Sezgine fazlası ile teslim etmesi yüzünden futbol harcamaları fazlası ile arttı.
      Dursun Özbek takıma sponsor bile bulamıyor. Ayrıca Levent Nazifoğlunun dediğine göre 2020 ye kadar tüm gelirlere el konulmuş durumda.

      Sil
  7. Aslında galatasaray sistem olarak iyi oynadı,sadece güçsüz ve coskusuzdu, ilk gol buna iyi bir örnek, herkes adamını takip etmeye çalıştı ama bostaki adamı kimse görmedi, gercekten gol kimin hatası desen cevabı kolay veremezsin.. maça başlayan kadro seçimi ile ilgili en önemli hata yasinin sol kenarda baslamasiydi ki, sağ kanatta etkili maçlar çıkartırken, üstelik geçen hafta sol kenara geçtiğinde verimsiz olduğunu gormusken, ve linneste sol tarafta oturmaya başlamışken, tudor ne düşündu de böyle yaptı anlayamadım.. Rodrigues sol kenarda cok etkili, linnesin yerine baslayabilirdi ama sanırım Tudor bu maç için kafadan 1 puan yazmış.. Linnes ilk yarı hatasizdi ama her zamanki gibi bir kez ve en kritik pozisyonda adamini kaçırdı ve oyundan çıkmak zorunda kaldı.. Sneijder ilk yarıda çok iyi oynadı, bence 60. Dk da çıkacağı maçın başından belliydi, yerine giren josue de etkili oldu ama bu maç ozelinde selçuk tolga ve wes/josue merkez hattı genel olarak iyiydi.. Yanal fenerbahçe taktiğiyle on alanda baskı ve adam adama savunma anlayışıyla oynattı takımını, tudorun kompakt oyun anlayışı da işini kolaylaştırdı, ama maça bakarsak galatasarayin trabzonun oyununa iyi cevap verdiğini düşünüyorum, trabzonun ilk yarıdaki sans golü olmasa işi çok zor olurdu.. Elbette podolski yerine eren olsa, farklı bir maç konuşuyor olabilirdik.. Trabzonun gösterdiği mücadeleyi de göz ardı etmeyelim, kanatlardan hiç alan vermediler ama bizim takımın yorgunlugunun da bunda payı var, carole ve cavanda rakip 10 kişi kalincaya kadar çizgiye geçemedi, rodrigues girinceye kadar sanki ,5-3-2 oynadık (ben brumanin oynadıği maçlarda 3-5-2 oynadığımızı düşünüyorum, Bruma ,2. Forvet gibi oynuyor) Bu takım olur, her halinden belli, 3- lu savunmada sıkıntı yok, sadece takım boyunu ve bloklar arası mesafeyi bu derece kısa tutarak oynadığımiz zamanlarda hızlı hücum organizasyonlarının cok net olması gerekir, rakip defans arkasına adam kacirdigin zaman, o adamın topu nereye açacağını ezbere bilmesi gerek, bizimkiler o noktada cok düşünüyor henüz ama zamanla olur..

    YanıtlaSil
  8. Hikmet KESKİN21 Mart, 2017 09:19

    Bu sene nadir izlediğim maçlardan biri oldu Trabzonspor maçı. Ne yazık ki düşündüğümden daha kötü bir durumda Galatasaray. Tek artı olarak sürekli yazılan Tudor'la gelen hırsın, ruhun zerresinide göremedim maçta. Son 35 dakika 10 dakika oynamış rakibe karşı sadece 1 tane pozisyon bulabildi takım. Trabzon çekilmese farka gidebilirdi maç.

    Her yaptığım sohbette dile getiriyorum. Takım daha kötüye gidiyor ne yazık ki. Sanırım Fenerbahçe mağlubiyetinden sonrasında da Tudor istifa eder veya gönderilir. Ben zaten kendisine inanmıyordum ama inanan taraftarlarda kendisine sırt çevirmeye başladı.

    Galatasaray'ın çok maçını seyredemiyorum bu sene ama istatistiklere bakınca herşey ortaya çıkıyor zaten. Riekering'le 20 maçta 20 gol yemiş ve 39 gol atmış Galatasaray. Yani maç başına 1 gol yemiş, 1,95 gol atmış (Forvet gücü çok eleştirilmesine rağmen ligin en fazla gol atan takımıydı Galatasaray). Tudor ile ise 5 maçta 8 gol yemiş, 7 gol atmış (Maç başına 1,6 gol yeme, 1,4 gol atma). işte Tudor'un oturttuğu söylenen defans bu. Eskiden bir bir yiyorduk, şimdi iki iki yemeye başladık.

    Diğer bir nokta ise Tudor'un maç sonu açıklamaları. "Bu aşamadan sonra ligi mümkün olan en yüksek noktada bitirmeye çalışacağız" cümlesi kendisinin o çok methedilen vizyonunu ortaya koydu benim için. "Matematiksel olarak şansımız devam ettiği sürece şampiyonluğu kovalayacağız" demesini beklerdim oysa ki. Tabii kendisi hala Karabükspor antrenörü kafasında olduğu için kendisinden beklenen açıklamayı yaptı. Galatasaray kötü birçok sezon geçirdi fakat hiç bu kadar aciz duruma düşürülmemişti. "Bu takım hiç çalışmamış" açıklamalarına ise hiç girmiyorum. Hep başkaları suçlu olur zaten.

    Tudor geldiği zaman umarım ben yanılırım demiştim ama şimdiye kadar ne yazık ki yanılmadım. Hatta bu kadar kötü olacağını ben bile tahmin etmemiştim. Sabretmek lazım mutlaka ama en kolay şampiyonluklardan birisinin yaşanabileceği bu sezonun kendi ellerimizle hiç edilmesini bir türlü hazmedemiyorum. Riekering ile şampiyon olunamayacağını sürekli yazdınız siz ama Tudor ile Şampiyonlar Ligi de kaçtı ve bana göre UEFA'da çok zor. Trabzonspor'da Fenerbahçe'de Galatasaray'ı geçer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Bende benzer şeyler düşünüyorum. Kendisinde biraz Guardiola ve Rijkaard tutuculuğu görüyorum. 4-3-3 ve pas oyunu. Katar ikinci ligine gitselerde aynı sistemden vazgeçmiyorlar.
      Bunun sonucunda biz ya bir efsane sisteme kavuşacağız yada kayıp ekstra yıllar olacak.
      Şuan bu blog daki kişilerin Tudor u savunmasının nedeni hala Karabükspor performansı. Şuanki mali durum ile özel oyuncu almak imkansız. Eğer düşük bütçeli bir takım ile benzer performansı(bizim için puan tablosunda ilk 3 e girmek) tekrarlaması bizlerin isteği.

      Bu arada Başakşehir Karabükspor maçını seyrettim. Yanlış görmediysem 4 lü defansa geçtiler maç içindeki performanslarında bir değişim yok gibi. Tabi Dany nin performansında da.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir