21 Nisan 2017 Cuma

Galatasaray'ın olmasa bile Tudor'un finalidir bu derbi


Galatasaray için bu sezon final olarak gördüğümüz her maçta istediğimizi alamadık. Şampiyonlar Ligi hedefi kalmadı, lig 3. olmak ve Fenerbahçe'nin bir üst sırasında yer almak bir hedef midir bilmem ama Tudor'un finalidir bu derbi. Geçen haftalarda kredisini ve ona duyulan güveni fazlasıyla zedeledi, bir noktada Galatasaray'la olan geleceğini şekillendireceği karşılaşma. Kredi kazanmak, yeni sezonda devam etmek adına.

Tudor'u övdüğüm noktalar vardı. Taktik esnekliği ilk sırada geldi, 3'lüye dönmek, 4-4-2 oynayabilmek, kısacası işi 4-2-3-1'in dışına taşımak önemliydi. Adaletli olduğunu da düşündüm, genel olarak hak eden oynadı, böyle de olması gerekiyordu. Beşiktaş maçında kaybetmiştik ama o maçın planı doğruydu ya da, maçına göre değişik taktikler görebilirdik, beklentim buydu. Tüm bunlar Başakşehir maçına kadar iyiydi, o maçta çok şey kaybettik, bir noktada dağıldık.

Korkum şuradan gelmekte, Tudor'un da klasik düzene dönmesi. Futbolcuya dayalı düzen olmasın üzerine umut beslerken o düzenin dönüşünü yeniden izleyebiliriz, en azından sezonu tamamlamak adına. Bu da Tudor'un şu ana kadar yaptığı tüm değişiklikleri çöpe atar, o vakit Tudor neden bugün geldi, Riekerink'le de devam edebilirdin, madem bir şey değişmeyecekti. Beklentim şu, Nigel De Jong ve Sabri Sarıoğlu gibi isimleri bence Fenerbahçe maçının 11'inde izleyeceğiz.

4-2-3-1'e dönüş yani. Sol bek Carole, sağ bek Sabri Sarıoğlu, stoperde Semih Kaya / Ahmet Çalık, Selçuk İnan ve Nigel De Jong orta saha, kanatlarda Yasin Öztekin ve Bruma, forvet arkası Sneijder ve ileride Podolski. Podolski'nin Başakşehir maçında yedek oturması hataydı, çünkü formdaydı ve çift forvet düzeninde etkisi artmıştı. Sneijder için aynı şeyi diyemem ama, fizik anlamda da yeterli değil ama Fenerbahçe maçında önemli bu adam. Büyük maç çünkü, o da büyük futbolcu, tek başına Fenerbahçe maçlarını kazandırmışlığı çok. Yeniden ayağa kalktığı maç olabilir ve Tudor'la aralarında bir sorun olduğunu da düşünmüyorum.

Nigel De Jong tercihi hata ama. Beğenin ya da beğenmeyin önemli değil, tempo arıyoruz ve Tolga Ciğerci'nin temposuna ihtiyacımız var. Josue'nin o pozisyonda Başakşehir karşısında ezildiğini gördük ve oynaması gereken isim Tolga Ciğerci ama Nigel De Jong'u 11'de bekliyorum. Hatalı bir karar olacaktır bu da. Diğer hata da Podolski'nin tek forvet oynaması, yani sahte 9. Rakip ceza sahası içini karıştıracak kimse kalmıyor böylelikle, stoperlerle kim uğraşacak, mücadele edecek. Eren Derdiyok'un bu meziyeti yeterli olmasa bile vardı, Podolski'nin tek forvet olarak oynaması bizi yine eskiye götürecek ki bu Riekerink'in oyunu, Tudor'un değil.

Carole sakatlıktan dönüyor, Sabri Sarıoğlu ise uzun zamandır oynamıyor. Tudor aslında Sabri Sarıoğlu'nu gözden çıkarmıştı ama şimdi yeniden kendisine dönecek. Riekerink'i adalet vurgusu üzerinden çok eleştirdik, talimat mı alıyor sorusunu çok sorduk. Tudor'un bunu kabulleneceğini düşünmüyorum ama bu sinmiş hal onu da düzen içinde kaybeder, bu tabloda ne gibi bir farkı olacak ki? Belki sürpriz yapar bilemem ama benim düşüncem bu, çıkan haberleri okuyoruz. Beklediğim 11 şu;

Muslera
Sabri Semih Çalık Carole
Jong Selçuk
Yasin Sneijder Bruma
Podolski

Fenerbahçe de iyi durumda değil, onlar da en az Galatasaray kadar eleştiriliyorlar ve bilinmezlikler var. Aslında 11'leri klasiğe yakın, sadece forvet ve kanat noktasında bazı tercihler çok değişiyor. Van Persie'yi forvette izleriz diye düşünüyorum, Sneijder adına söylediklerim onun adına da geçerli. Kupa maçında Beşiktaş'a karşı izlemiştik, tek başına kazandırdı. Kanatlarda ise Lens ve Alper Potuk olur diye düşünüyorum, Alper Potuk Galatasaray'a sorun çıkaran bir isim ve Lens zaten vazgeçilmezleri. Başka alternatifi de pek yok gibi, Alper Potuk yerine Sow'u kullanmaz. Stoch zaten düşünülmüyor, Volkan Şen'le alakalı da sorun yaşıyorlar. Forvetin arkasında da Aatıf oynar, Ozan Tufan'lı bir 4-3-3 düşünmüyorum.

Diğer isimler ise zaten klasik. Mehmet Topal & Josef göbeği, Kjaer / Skrtel tandemi, sol bekte Hasan Ali Kaldırım, sağ bek Şener Özbayraklı. Galatasaray adına bilinmezlik daha fazla, Advoocat'ın bu maç için özel bir sürprizi olmaz, Tudor değişiklik yapmayı seviyor, ters köşeleri var ama gelen haberlere baktığımızda o da klasiğe dönecek, kendi futbolunun dışına çıkacak. Dediğim gibi, Tudor adına bir final, Galatasaray geleceğini şekillendirmesi anlamında. Fenerbahçe için ise gelecek sezon zaten olacaklar belli, onlar adına da 3. olmak bir hedef ama olmazsa olmazları kupa gibi duruyor.

6 yorum:

  1. Ben De jonk karalını olumlu buldum. En azından penaltı yaptırmaz.
    Taktik esneklik yerine ben antrenörde takımın oynayabildiği en iyi sistemi bulup o sistemde gitmesi taraftarıyım.
    Ayrıca Fenerbahçe gibi uzun boylu savunma hattı için yerden oynayan hareketli bir uç oyuncusu daha iyi olur. Bu açıdan ben Podolski nin oynamasını daha uygun buluyorum

    YanıtlaSil
  2. Bence Başakşehir maçında orta sahadaki yetersizlik Josue değil Selçuk kaynaklıydı. Selçuk-Tolga, Selçuk-Dejong, hatta Tolga-Dejong ikililerini denedik ama Tolga-Josue denediğimizi hatırlamıyorum. Bence maça başlaması gereken ikili bu..
    Tolga'nın sakarlığı önemli bir tespit ama Fenerbahçenin ataklarını genelde oyunu açık alanlara taşıyarak yaptığını düşünürsek, Tolga'nın koşularına ihtiyacımız olacağını görebiliriz. Dejong iyi bir oyuncu ama sıklıkla adamını kaçırıyor, ilk yarıdaki Fenerbahçe maçında yediğimiz golde Van Persie'yi nasıl da boş bıraktığını hatırlayalım; ayrıca duran toplarda da sıkıntı yaşatıyor, Riekerink'in veda ettiği Kayseri maçında ilk golde Mabiala'yı takip etmeyerek takımı yakmıştı..
    Fenerbahçe ön alanda çok etkili pres yapıyor, savunmasını ileride kuruyor ve orta saha oyuncuları fizik olarak çok kuvvetli.Bu takıma karşı mutlaka 3'lü savunmayla başlamalıyız; 4-2-3-1 intihar olur. Merkezi kalabalık tutmalı ve topun arkasında kalmalıyız; savunmada bu sene izlediğim en iyi üçlü Carole-Semih-Cavanda üçlüsüydü; Trabzonspor maçında yediğimiz 2. golde Carole'nin pas hatası dışında neredeyse hatasız oynadılar, bence o savunma hattına şans verilmeli..
    Linnes umarım ilk 18'de olmaz, Başakşehir maçındaki performansı Tarık Çamdal ayarında.. Tudor biraz cesaret gösterip orada Rodrigues'i oynatmalı ama bunu yapacağını hiç sanmıyorum. Rodrigues-Yasin ile kanatları çok iyi kullanabiliriz.
    Tudor Sneijder'e ve Bruma'ya serbestlik tanımalı; Fenerbahçe'ye karşı hızlı hücum eden takımların başarı şansı daha fazla, Sneijder'in geriye gelerek defansın arkasına atacağı toplar çok etkili olabilir.. Zira Fenerbahçe gibi dirençli bir takımı geriye yaslayıp Sneijder'e boş alan yaratmak kolay değil..
    Forvette Podolski ile başlamak bu maç için mantıklı olabilir; maçın başında çekeceği uzaktan şutlarla hava yakalayabiliriz; ayrıca kanatlara gelerek Sneijder ve Bruma'nın içeri koşuları için alan açabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum. Fenerbahçe'ye karşı Selçuk - de Jong ile oynamak orta sahayı teslim etmek ve stoperleri inanılmaz baskı altında bırakmak anlamına gelir. Burak Bey tahminen dayalı yorumluyor bu konuyu ama Tudor için iyi bir ışık olmaz ve bu maçta oynanacak silik ruhsuz futbol tam da o futbolcuya dayalı düzeni geri getirir. Tempo anlamında Josue - Tolga etkili olabilir ama o hususta da fiziksel olarak eziliriz. 3-4-2-1 oynadığımızı varsayarak söylüyorum Sne'nin bir adım geri gelmesi Rodriguez ve Yasinin ortayı sıkıştırması fiziksel ezilmenin önüne geçebilir diye düşünüyorum. Engin-emre efekti sağlanabilir mi? :)

      Sil
  3. Bu maç özelinde Tudor un amacı nedir? esas soru bu.
    1) 4-2-3-1 sistemi ile takımı görmek
    2) Oyuncuların tümünü görmek
    3) Kafasında seneye görmek istemediği oyuncuları için jübile yapmak.
    4) Oyuncular için son şansları vermek
    Eğer birinci seçeneği düşünüyorsa sabit fikirli olmadığını ve kendi içinde değişim yaşayabileceğini gösteril.İkinci seçenek ise kendi içinde kararsızlık barındırdığını gösteril. Üçüncü seçenek onu gelecek seneye bütün planlarını yaptığını göseril, dördüncü seçenek kendi geleceği hakkında kararsızlığı olduğunu gösteril

    YanıtlaSil
  4. Hafta içi mangal yaptı başkan, yenerseniz size suprizlerim var dedi,isini gücünü birakti 3-4 kez antremanları takip etti yani Fenerin işi zor! Bu haberlerle derbiye geldi koskoca GS.Ustune ustluk carole,sabri,de jong filan da acayip super oynayacakmis kadroya alinacakmis.E peki noldu dort elle sarildiklari Tudor'a? Adamı acayip bir hizla riekerinke cevirdiler.E o zaman onu niye gonderdiler? Herseyden pay kapalım derken kulubu batiracaklar.FB yi yenmek hangi derde care bi soyleyin lutfen.Sezon bitmis kafalarda coktaaaan.Tudorda dahil.Adam geldiginden beri en iyi yerde bitirelim diyor ŞL filan gibi hedefi yok adamin.Falan filan.Ben bunlara neden üzülüyorum onu da bilmiyorum.Ah GS ahh...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim mi kafamda mangalda ne pişirdiler var. Et mi tavuk mu, yanında meze olarak ne vardı. Yanına birşey yaptılar mı, herkes yeterince doydumu gibi sorular benim için ön planda

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir