6 Nisan 2017 Perşembe

Stoper konusu


Stoper konusunu biraz daha açacağımı söylemiştim. Bazı gelişimler var çünkü, insanların pek beklemediği ve sevmedikleri için biraz da ön yargıyla baktıkları hususlar. Ahmet Çalık ve Semih Kaya'nın performanslarında önemli bir gelişim var, bu açık. Tudor sonrası yaşanan bir gelişim bu ve altı çizilmeli. Geçen bir anket yapmıştım, Tudor sonrası en büyük gelişimi gösteren futbolcular diye ve Semih Kaya sadece yüzde 2'de kalmıştı. Oysa durum böyle değil.

Savunmamızdan yana yaşadığımız sorunlar var, sezon başından bu yana yazdığımız şeyler malum. Ligin en çok kafayla gol yiyen takımlarından biri olduğumuz gibi. Pas oyunu oynuyorduk, Chedjou ve Hakan Balta'nın top tekniği ülke ortalamasının çok üzerindeydi ama ağırdık, agresif değildik, hamlesizdik, duran top savunmamız diye bir şey zaten yoktu ve havadan çok gol yiyorduk. Semih Kaya da bu performansı düşük isimlere dahildi ki onun kötü görüntüsü çok daha uzun zamana dayanır. Serdar Aziz biraz iyi bir görüntü vermişti benim için ama o da sakat işte, öğrenilmiş çaresizlik.

Ocak ayında da doğru stoper hamlesini yapmadık. Lider bir stoper gerekliydi ama Ahmet Çalık geldi, Riekerink'le onun da görüntüsü pek farklı olmadı doğal olarak. Tudor ise değişim peşinde, 3'lüye döndü, son maç 4-4-2 oynattı, bek oyuncularını da stopere çekti derken mevcut isimlerle savunmayı geliştirmek için uğraşıyor. Yine yeterli düzeyde değiliz ama eskiye oranla durumumuz daha iyi ve bazı isimler özelinde performans yükselişi var. Ahmet Çalık ve Semih Kaya'yı bu noktada konuşmak lazım.

Ahmet Çalık yetenekli bir stoper ve önünde uzun bir gelecek olacak. En çok eleştirilen özelliği topu oyuna doğru sokabilmekti, o noktada dahi bir gelişimi var. Hamleli, hareketli, agresif bir stoper ve iyi iş çıkarıyor. Semih Kaya ise uzun zamandır kayıp, son 2 sezonda ise iyice dip yapmıştı. O da önde basmayı seven, hareketli bir stoper ama önde basacağım derken zamanlama hatası yapan, pozisyon hataları artık iyice artmış bir stoperdi. Onda da gelişme var, en azından ayakları yere daha sağlam basıyor.

Elde kalabalık bir stoper rotasyonu var, kalite anlamında eleştirseniz bile yapacak çok fazla bir şey yok. Kazanmak durumundasınız, şu an için başka çıkar yol yok. Semih Kaya'yı satamazsınız, çok anlamsız kazanıyor. Hakan Balta'nın bir sezon daha sözleşmesi var ve talibi çıkmaz, Serdar Aziz'i aldığınız rakamlar ortada, daha bunun şans bulamayan Koray Günter'i, stoperde süre alan bekleri var. Chedjou gidecek kesin olan o ve stoper noktasında bir transfer hakkınız var. O da mümkün olan en iyi isim olmalı ve yaşa, maliyete pek bakmadan garanti bir hamle.

Profil net, lider stoperiniz yok. Topu oyuna iyi sokacak, agresif, savunmayı yükseltecek bir lider arıyorsunuz, bu işin de maliyeti elbette olacak. Ama 2. stoperi almanız zor, şu tabloda lüks gibi görünüyor. 2 stoper gerekli diyordum, Ahmet Çalık ve Semih Kaya kaynaklı yükselişleri görüp, Serdar Aziz'in döneceğini düşününce 2. stoperin gerekli olmadığını düşünmeye başladım. Lüks bir adım olacak çünkü, elde güvenmesek dahi kalabalık bir hat var, bazı gerçekleri düşünmek zorundayız.

4 yorum:

  1. Burak Bey illaki takımdaki değişimi bende görüyorum ama malesef eldeki malzeme ile çok fazla bir değişim göremiyorum :( Ligin kötü takımlarını farklı yenip havaya giriyoruz sonra ki hafta vasat bir oyun oynuyoruz ne yazık ki...Sizin defansa örnek verebileceğiniz bir isim var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Corluka demiştim geçen gün :)

      Sil
    2. Yazılarınızı zevkle okuyorum sizle uzun bir futbol sohbeti yapmak isterdim Galatasaray maçını izlerken...

      Sil
    3. İnşallah bir gün denk geliriz :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir