5 Nisan 2017 Çarşamba

Tudor'un en önemli isimlerinden biri Tolga Ciğerci olacak, bunu yine yazıyorum


Tolga Ciğerci konusunda bazı yorumlar var ki inanamıyorsunuz. Bonservisi / kazandığı ücreti ilk geldiği gün de yazdık çizdik ama sezona öyle başladı ki bu paraları kimse konuşmuyordu. Temposuna kurban olunan, hakkında destanlar yazılan bir adamdı ama yaşadığı sakatlık sonrasında yapılan yorumlara bakınca neredeyse futbolcu olmadığına yönelik söylemler var. Bilinçli bir linç sanki, bunu Tudor da yaşıyor.

3'lü savunma başarısız olmadı bence, zamanla oturacak bir formasyon o ve A planı diyelim. Adanaspor karşısında 4-4-2 oynamamız üzerine Tudor'a yapılan eleştiriler var, 3'lü savunma üzerinden. Çağın modern sistemlerinden biri, Tudor da bunu benimsemiş ve oynatıyor. 4-4-2'ye dönmesi de doğal, B ve C planları da lazım. Bunu da oynayabileceğimizi gördük ve burada taktiksel esneklik övgü almalı ama Galatasaray neden pas oyunu oynamıyor, neden 4-2-3-1 devam etmiyor gibi eleştiriler okuyoruz. E sen Riekerink'i 4-2-3-1 ve anlamsız pas oyunu üzerinden eleştirmiyor muydun?

Tolga Ciğerci'ye gelirsek, ne ara bu kadar "anlamsız" bir futbolcu ilan edildi bilmiyorum. Doğrudur, sakatlıktan iyi dönemedi, hem de hiç iyi dönemedi. Görüntüsünün iyi olmadığını ben de kabul ediyorum da "Gaziantepspor'da dahi oynayamaz" ya da "Selçuk Şahin şu an ondan daha iyi" gibi yorumların anlamını çözmeye çalışıyorum. Daha dün bu adamı övüyordun, "yeni Aurelio" diyordun ve temposu üzerine destanlar yazıyordun. Birkaç ayda mı değişti her şey, bilmiyorum.

Tudor geldiği gün de yazdım, en önemli adamlarından biri Tolga Ciğerci olacak. Bunu zamanla göreceğiz, iş bir hazırlık kampına bakıyor, sonrasında eminim ki herkes çok daha farklı konuşacak ve bir u dönüşü daha izleyeceğiz. Bu adamın temposu hala yüksek, defansif katkısı iyi, hücumda da sorumluluk almaya çalışıyor. Yapamıyor ama kaçmıyor, deniyor. Almanya günlerinde bunları yapıyordu çünkü, şut özelliği de iyiydi, hücumda da bir etkisi vardı ki 10 numara orjinlidir aslında. Devamında orta sahanın ortasına geldi ve iki yönlü bir orta saha oldu.

Adanaspor karşısında öz güveni açısından iyi bir tablo vardı ama Nigel De Jong'la birlikte el freni çekildi takımın. Tolga Ciğerci'yi 3'lü stoperde izledik o dakikada ve olmasa daha iyiydi. Tudor deniyor, bir şey diyemem ama Tolga Ciğerci'nin şu an ihtiyaç duyduğu olay öz güven. Taraftarların algısı da kötü, böyle olmamalı. 

Gençlerbirliği maçında yaşananlarda belki de akıllar, o gün ben de tepki gösterdim ama o maçın en iyilerindendi Tolga Ciğerci. Temposu da yine iyi ama sorumluluk almaya çalıştığında bocalamaya başladı ama o da ısrarla basit oynamıyor. Jose Rodriguez muamesi yapmaya gerek yok, söylemek istediğim bu. Eminim ki, Tudor'un en önemli silahlarından biri olacak, tek bir hazırlık kampına bakıyor..

4 yorum:

  1. Halk olarak ortamiz yok sevdigimizde goklere cikartiyoruz kizdigimizda yerin dibine batiriyoruz. Tolganin sakatliktan dondugunu biraz zamana ihtiyaci oldugunu ne yazik ki gozardi ediyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Tolga da ne teknik var ne şut özelliği ne kilit pas ne dribling
    Abartmaya gerek yok Ceyhun gülselamın tempolusu başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
  3. Tolga riekerinkin pas oyununda, oyun geniş alanda oynandigi için takımın yıldızıydı, tüm açıkları kapatan oyuncuydu, tudorun sisteminde kompakt bir oyun var, sürekli git gel yapılıyor, tolganin temposu yine cok önemli, ama bu oyunda rakip oyuncuyla sürekli yakın oynandığı için hamleleri daha temiz oyuncular bir adım öne çıkıyor, josue gibi, tolga biraz sakar ve her müdahalesine faul çalınıyor, gençler maçında neden olduğu iki penaltı zaten bildiğimiz bu gerçeği iyice taraftarın gözüne soktu.. Ama bu oyunda topu oyuna sokarken cok daha az hata yapıyor, çünkü artik takım merkezde daha kalabalık, örneğin trabzon maçında, rakip sürekli pres yapmasına nerdeyse hiç hata yapmadı, oysa sezonun ilk yarisindaki fenerbahce maçında cok zorlanmıştı.. Evet, tudorun takımında da yerini bulacaktır, hatta bu sistemde değeri daha da artacaktir.. Mehmet Demirkol kötü niyetli, bunu sezon başından beri söylüyorum, Riekerinki yıpratmak için ülke spor medyası ilk günden inanılmaz bir çaba harcadı, şimdi riekerink haklıydı diyorlar,bu düpedüz terbiyesizlik.. Riekerink haklı ne demek, bu futbol, öyle de oynarsın, böyle de oynarsın, Riekerinke haksızlık yapıldı, bu başka bir şey, ama tudorun kompakt futbol anlayışı, üçlü savunması, bu kadroya uygun değil demek yine kötü niyetli bir yaklaşım, takım daha ne yapsın, tudorun taktiğine geldiği ilk günden cevap verdi, tempo var, disiplin var, skor var, bjk ve trabzona yenildi diye sistemi kaldırıp atacak misin?? Tolgayi selçuk sahinle kiyasliyor, iyi niyetliysen selçuk sahini josephle, ozanla, topalla karsilastir.. Selçuk zaten iyi bir oyuncu, ama tolganin hızi temposu, özverisi, gücü ve oyun bilgisi (bunu cok net söylüyorum) türk oyuncular arasında emsalsiz.. Hücuma katkısı yok deniyor, oysa hücuma katkısı çok fazla, gol atamıyor, asist yapamıyor ama takımı ileride tutuyor, ilk pasları gayet başarılı ki isabetli pas ortalamasında rekorlar kiriyordu ilk haftalarda.. bu adamın zaafları belli, onları giderse en azindan khedira seviyesinde bir oyuncu olur..

    YanıtlaSil
  4. Suat Kaya...Tanımayan birisi görseydi, belki halı saha maçına bile almak istemezdi..Tüm fiziki handikaplarına rağmen 17 Mayıs 2000 de ilk onbirde sahadaydı.Hemde tehlikeli bölgenin adamı onundu.Galatasaray tarihinin zirvesine adını yazdırdı.Bu çelimsiz adamı sahada büyüten neydi? Hep kafasıyla aklıyla sahada olmasıydı.Hep maçın içinde kalırdı Suat.Hiç kimseye özendiğini de hatırlamam, bildiği gibi oynardı.Defans yapmayı da gol bölgesinde olmayı da hiç aksatmazdı.Gücü kadar her mücadelede olurdu.Herkeste saygı uyandırmıştı.Uzatmayalım Tolgaya gelelim.Maçın içinde olan bir futbolcu o kornerde elini öyle kaldırmaz. Suat'ı anlatmak lazım Tolga'ya. Fiziken kendisinin yarısı kadar olan bir oyuncunun nasıl maçın içinde olduğunu defansta hücümda pozisyonların içinde nasıl var olduğunu, tüm "basit" haliyle atabildiği golleri göstermek lazım Tolga'ya.İmkanım olsa Suat'ı alır getiririm yanına...Başakşehir maçı eğer Tolga oynarsa onun açısından iyi bir sınav olacak.Galatasarayın maçı alması için kritik bölge Tolga nın oynadığı bölge olacak gibi.İnşallah oynar da geldiği mental seviyeyi tekrar görebiliriz.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir