27 Haziran 2017 Salı

Bafetimbi Gomis / Younès Belhanda Galatasaray'da


Bruma'nın Leipzig'e transferinin açıklanmasının ardından hareketlilik başladı. Yapılacak transferler Bruma'dan gelen paraya endeksli değil ama oradan gelen 12.5 milyon avro'luk bir nakit var, bu da akışı sağlıyor. Gomis ve Belhanda'yı transfer etmek için Bruma'dan gelen tüm parayı verdik gibi yorumlar hatalı. Bir teminat göstermek zorundayız ve banka teminatları kabul görmüyor artık, sıcak para lazım. Bu transferleri de peşin parayla yapmıyoruz, Bruma'nın bonservisini teminat olarak düşünün.

Daha önce detaylandırdım aslında bu transferleri. Kısa geçip, geçmiş yazıların linkini bırakacağım. Kap açıklaması gelmediği için rakamları da detaylı olarak bilmiyoruz ama Belhanda için 7 - 7.5 milyon avro'luk bir bonservis var. Gomis için de 3 milyon avro civarında bir rakam konuşuluyordu. Büyük paralar bunlar, transferlerin gecikme nedeni de hem Bruma'nın beklenmesi, hem rakamların büyük olması. Bu paralar doğru mu, yanlış mı konusu başka bir tartışma konusu ama Belhanda için ödenen rakam bir hayli çılgın, söylemek gerekiyor.

Gomis'i çok beklediğimi biliyorsunuz. büyük fark yaratacağına inanıyorum. Bu ülkede iş yapan forvet tarzı belli, ısrarla altını çiziyorum. Yaşa veya futbolcunun ne durumda olduğuna bakmıyor, istisnasız şekilde iyi iş çıkarıyorlar ve düşüş yaşayan isimler ayaklanıyor. Gomis formda geliyor, Marsilya'da müthiş bir sezon geçirdi, karakter gösterdiği bir sezondu. Marsilya tutmak istedi ama onların önceliği başka, Gomis için şartları zorlamadılar. Galatasaray'a transferi bu anlamda zor olabilirdi ama bizim seviyemize çıkan bir takım olmadı. 

Eren Derdiyok'a göre bir oyun tarzımız yok, Podolski ise mücadeleden çok uzakta bir futbol oynadı. Tudor daha hareketli, güçlü ve atlet bir forvet istiyordu. Gomis bu noktada üst profil bir isim, başarılı olacağını düşünüyorum. Son sezonlarında 30 maçın altına düştüğünü görmedim, bu noktada istikrarlı. Güçlü bir isim, hareketli, pozisyon beklemekten ziyade kendi ekmeğini taştan çıkarabilir dediğim bir isim ve mücadelenin içinde. Karakter itibariyle de Galatasaray'a çok yakışacaktır.

Belhanda'yı ise görmek lazım, Tudor ne düşünüyor bilmiyorum. Maliyeti bir hayli fazla, transferi için de çok ısrar edildi. Hücum jokeri diye nitelendirebileceğim bir isim, forvetin arkasında veya her iki kanatta da kullanabilirsiniz. O da iyi bir sezonu geride bıraktı, Nice'la iyi bir iş çıkardı ve Nice onun opsiyonunu kullanmak istedi ama Dinamo Kiev'le anlaşamadılar. Daha çok sol çizgide oynadı bu sezon, pas ve gol istatistiklerine bakıp "iyi sezon geçirmedi" diyenler oluyor ama bu rakamlar aldatıcı. Arda Turan'ın da Atletico Madrid'de benzer rakamları vardı ama sistem içinde bir rolü vardı ki iyi iş çıkarmıştı.

Dripling özelliği olan bir merkez oyuncumuz yoktu mesela, Belhanda sırf bu özelliğiyle bile mutlaka takım içinde fark yaratacak. Tek başına maç alabilecek bir yetenek, bu anlamda heyecanlıyım. Sneijder durumuna bakmak lazım, gidecek mi kalacak mı. Kalacak gibi görünüyor, bu durumda 3-4-2-1 üzerinde daha çok duruyorum, Gomis'in arkasında Sneijder ve Belhanda'nın oynayacağı. Ama Belhanda'nın değeri taktik esneklik konusunda kıymetli olacak..

Daha detaylı okumak isteyenler için ise, Gomis hakkında;
http://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2017/05/bafetimbi-gomis-galatasaray-keske-arada.html
http://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2017/05/gomisin-forma-istikrar-tartslyor-ya.html

Belhanda hakkında; 
http://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2017/06/younes-belhanda-galatasaray-tudorun.html
http://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2017/06/tudorun-belhanda-istegi-biraz-da-bu.html

21 yorum:

  1. Gomis konusuna hiç girmek istemiyorum, ihtiyacımız olan bir oyuncuydu, daha genç ve iyisi olabilirdi diyebilirim sadece. Ama Belhanda olayı bana göre tamamen fiyaskodur ve fiyat astronomik bile değil, daha felaket. 8 Milyon Euro ciddi bir para. Belhanda kötü oyuncu değil ama o paranın adamı kesinlikle değil. Kaldı ki benim izlediğim kadarıyla gamsız bir oyuncu. Umarım yanılırım ama Galatasaray son yılların en hatalı transferini yapıyor bence. İnşallah bi şeyler olur da gerçekleşmez bu.

    YanıtlaSil
  2. 3-4-2-1 icin canavar bir defansif ortasaha ve 2 tane cilgin kanat oyuncusu lazim. Ayrica arkadan oyun kuracak ve defansi cekip cevirecek bir CB. Sonra ki hamleleri izleyip gormek lazim fakat Belhanda'ya odenen bedel cok yuksek.

    YanıtlaSil
  3. Twitter'dan da yazdim ama bu kadar genis yorum yapamıyoruz malum. Gomis için diyecek bir şeyim yok umarim sakatlik gibi sorunlar yasamaz ve takimi tek basina sirtlar. Belhanda ise daha çok Lincoln gibi el bebek gül bebek davranmak lazim gibi geliyor. Uyum sorunu yasamazsa çok şey katacaktir. Maliyet dolayisiyla tepki var bu transfer'e ayni para Ben Arfa'ya verilse buralar yikiliyordu suan. Esasinda ikisi'de benzer yönde sorunlu oyuncular. Uyum ve adapte olma konusunda güven dereceleri az. Sanki bana başarılı olacak hissiyati veriyor. Umarım oyle olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Arfa'nın yıllık ücretini karşılamak zor, aynı parayı ona verip almak imkansız.

      Sil
  4. Gomis ve Belhanda'ya lafim yok. Ama biraz akil olacak da su U17 Avrupa sampiyonasini izleyip de oradan yetenekli ve cesitli ulkelerden oyuncu alinip bizim U17'li Turk oyuncularla birlikte bu ønumuzdeki 2-3 sene icinde guzel bir takim yaratilbilecek yønetim ve vizyon yok malesef. Unal Aysal'i elestiren cok du, adamin hic degilse vizyonu vardi. Sampiyonlar liginde takimi oldugumuzu hatirladik. Arsenal bile kendi evindeki turnuvaya davet etmisti. Bruma'yi U19 macinda izleyip de almislardi. Bu adami aldigimiz paraya sattik ya. Yazik. Ribery bedava kacti diye uzulurduk. Bu Bruma Leipzige giderek cok dogru yapti. Bir kac sene sonra Bayern, Barcelona, Real Madrid de gørururuz. Ribery'den daha buyuk oyuncu olacak yetenekte bu adam

    YanıtlaSil
  5. Blogunuza adsız ve mehmetkereminan adıyla birçok yorum yazmıştım. Belhanda ismi niye gündeme gelmişti? Sözleşmesinin son senesi, D.Kiev kesinlikle kadroda düşünmüyor ve 2 yıldır kiralık gözden düşmüş ama hala yaşı (27) ve potansiyeli olan, bu potansiyel ve yaşa göre UYGUN MALİYETLİ OLUR diye belhanda ya sıcak bakmıştık. Ama sen kalkıp 7.5 Euro verirsen kusura bakma enayisindir...

    D.Kiev 9.5m Euro'yu 27 yaşındaki düşüşte olan sözleşmesi bitmekte olan oyuncuya vermedi. 23 yaşında Fransa Şampiyonun en göze batan yükselişteki oyuncusuna verdi. Belhanda'nın yaşı gereği önünde enfazla 1 ya da 2 transferi olur. 23 yaşındaki fiyatı ile 27 yaşındaki fiyatı arasında %30-40 düşme sadece yaş kaynaklı olur zaten. Üstüne bir de 4 yılda ortaya koyduğu istikrarsız savruk performans ve portreyi ekleyin. Bir de kulübünün kadroda düşünmediği halde SÖZLEŞMESİN,İN SON SENESİNDE OLUŞUNU... burdan da ciddi bir değer kaybı olması lazımdı. Yani 23lük genç yıldız Belhanda 9.5 ise, 27 lik istenmeyen ve 1 yıllık sözleşmesi kalmış Belhanda 3-4 m Euro olmalıydı. Enayilik başka açıklaması yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nice dönemini iyi geçirdi ve Nice'nin 7 milyon'luk teklifini kabul etmedi bu arada Kiev. Bence de çılgın para ama ederi bu olmamalıydı yerine başka isim olamaz mıydı bence daha doğru bir soru.

      Sil
  6. Bir de Sneijder gitmeden, gitmesi kesin değilken Belhanda'yı almak ne ayak... Belhanda hızlı bir kanat değil ki... kanat özelliği olmakla birlikte aslen forvet arkası bir adam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda kanat değil doğrudur ama hızlı, dripling özelliği iyi, topla dikine kat eden bir isim. Sneijder daha statik, hareketsiz ama kalitesi çok daha yüksek, oyun zekasıyla da. Belhanda'nın bu anlamda gerekli olduğunu düşünüyorum ki birçok pozisyonda oynayabilmesi taktik esneklik noktasında kıymetli.

      Sil
  7. Bence bunlara verilen paranın yarısına asıl kangren olan ortasahamiza kucka ve imbula kiralanir sol stoperede Lazio dan genç Hollandalı hoedl alinabilirdi ve bence 28 üstü oyuncular satın alma opsiyonu ile kiralanmali bonservis odenmemeli bjk harika yapıyor biz niye yapmayalım. Yine bütçemizi savurduk yazık oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine alabiliriz, bence alacağız da. Şöyle diyeyim, önce stoper alıyoruz diyerek gelmesi mümkün isimleri kenara atamayız. Stoper ararken Gomis de kaçabilirdi.

      Sil
  8. Gomis konusunda sizinle aynı fikirdeyiz herkes gibi. Ancak Belhanda konusunda özellikle maliyeti hususunda çok eleştiri var ki ben çoğuna katılmıyorum. Belhanda bizim en önemli sıkıntımızı çözecek oyuncu. O da orta sahada topu alıp dikine olarak 2. bölgeden 4. bölgeye geçişi pas, dribbling veya çalımla geçebilecek adam. Bizde böyle bir oyuncu yoktu. Ya Bruma'nın bireysel çalımlarıyla ya da set oyunuyla geçiyorduk. Set oyununda da karşımızda hep kapanmış, yerleşmiş savunmalar oluyordu.Hele de Üstümüze gelen takımlara karşı ise hiçbir şey yapamaz hale geliyorduk. Belhanda bu sıkıntımızı çözecek oyuncudur. 9 milyonlar evet çok ama dediğiniz gibi Nice bu adama 7 verdi zaten. 27 yaş futbolun en verimli yaşı değil mi? O parayı da şu haliyle eder. Nice maçlarını geçen yıl izleyenler daha olumlu bakar diye düşünüyorum. Seneijder 2 sezondur durağan. Pas zekası, şut olayı muazzam ama gerek fiziki gerek mental problemleri onu faydasız yapıyor. Bence Sneijderi de -kalırsa- oynatacak adamdır Belhanda. Gönül elbette ucuz ve kaliteli ister ama ucuza kaliteyi de kaç sezondur görüyoruz. Maliyet benim işim değil ben yönetime göre zaten müşteriyim. O halde futbolcu izlemek istiyorum. Belhanda da gözümde futbolcudur. Gomis ise tam aradığımız adam. Yaşı başı hiç önemli değil tıpkı bugünlerde ismi geçen Bacary Sagna gibi ilaç olur mu bize? Olur. İnşallah MAİCON, SAGNA ve CLİCHY transferlerini de yaparız. Sizin ve taraftarların fikrini de öğrenmek isterim elbette.Hayırlısı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda için yorumum şu. Ederi bu, parası gayet doğal ama Belhanda'yı alana kadar başka isimler olabilir miydi, daha makul. Belhanda oyunu hızlandıracak, tempo kazandıracak isim.

      Sil
    2. Başka isimler kimler mesela? Türkiye ligine bu yaşlarda "kariyerli" oyuncu getirmek bence kolay değil.

      Sil
    3. Değil tabi ama scout etsen, daha genç / maliyetsiz isimler de bulursun. Belhanda'nın ederi, bence iyi de transfer, o konuda aynı noktadayız.

      Sil
  9. o değilde sezon açılışında takım niye toplu halde fotoğraf çektirmedi onu anlamadım.yoksa benmi görmedim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çektirmedi çünkü tam kadro değiliz.

      Sil
    2. fenerbahçede tam kadro değil ama teknik ekip ve futbolcular toplu halde fotograf çektiriyor.bir bütünlük resmi adeta bu.bizde ise sanırım gene kadro içi kamplaşmalar oldu.kötü bir başlangıc bu manevi açıdan

      Sil
    3. Fotoğrafta Çamdal ve Umut Gündoğan'ı falan görenler ne düşünecekti :)

      Sil
  10. piyasaya göre gayet normal belhanda nın bonservisi.saçma sapan oyunculara yıllarca bonservis ödedik.tabi bu işlerde indiragandi işleri oldu.

    gomis ve belhanda nokta atışı transferler.maicon hem soru işareti hem pahalı.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir