30 Haziran 2017 Cuma

Yevhen Konoplyanka & Galatasaray, 2 sene önceye dönüyor insan


Adı geçen futbolcuların hemen hemen hepsi çok iddialı, farklı ve özlenen tarzda bir transfer dönemi geçiyoruz. Agresifiz ama sağa sola saldırıldığını düşünmüyorum, bir plan var gibi ve bu doğrultuda hareket ediliyor. Geçen 2 seneyi düşününce buna inanmak güç ama Gomis, Belhanda ve Maicon gibi isimlerin kampa yetiştiğini görmek, bilemedim.

Konoplyanka ismi de sürpriz bir hareket, hiç adı çıkmamıştı ve beklenen hamle olduğunu söylemek güç. Galatasaray'ın bir kanat oyuncusuna ihtiyacı vardı ama Konoplyanka gibi bir ismin de gündeme gelmesini beklemezdim. 

2 sene önceye dönüyor insan, sözleşmesi bitmişti o dönem. 2005 - 2006 sezonunun bir önemi de Konoplyanka gibi çok önemli futbolcuların bonservislerinin elinde olmasıydı ama o havuzdan tek hamle yapmadık. Konoplyanka o dönem de gündemdi, önce Beşiktaş için konuşuluyordu ama o konuda Galatasaray daha ciddiydi. Anlaşıldığı da söylenmişti ama dönemin vetosu işte, "Sneijder'le aynı pozisyon" denilerek. Oysa hiç alakası yoktu.

O dönem Konoplyanka Sevilla'ya imza attı ve 1.5 sezon bu formayı giydi. Bedavaya aldıkları ismi de 12.5 milyon avro'ya Schalke'ye sattılar. Geçtiğimiz sezonun ortasında kiralanmıştı ama belirli maç sayısını geçtiği için satın alma opsiyonu devreye girdi. Sevilla günleri de müthiş geçti diyemeyiz ayrıca. Schalke döneminde ise teknik direktörle sorun yaşadı, sonra yeni teknik adam geldi ve bir şansı oldu ama bu sefer de sportif direktörle sorun yaşadığı söyleniyor.

Bu opsiyon henüz devreye girdiği için ilk etapta ihtimal vermedim bu transfere ama Schalke'nin Konoplyanka'yı düşünmediği söyleniyor. Bonservisini almak imkansız ama kiralamak bir ihtimal. X bir takımın çıkıp, bonservisi için bu paraları vereceğini yine düşünmüyorum. Kiralık ihtimali var başka takımlar adına da ama Galatasaray ciddiyse bir şansı var. Yine aynı haberlere göre futbolcu cephesi sıcak, beklemek lazım. Zor bir hamle ama keşke dedirtecek tipte.

Konoplyanka'yı her iki kanatta da oynatabilirsiniz. Sağ ayaklı bir isim, daha çok solda oynamayı seviyor. Solda oynadığında içe kat ederek oynar, teknik özelliği yüksektir. Sağda da oynar ama, solda oynamayı olmazsa olmaz olarak görmez ve sağ kanatta aranan "çizgide oynayan" oyuncu ihtiyacını karşılar. İçe kat eder ama orta özelliği de var, bizim kanatlarımızda olmayan bir özellik. Temposu yüksektir, 4-4-2 kanadı gibi de oynar, alanı bütünüyle oynar ve takım savunmasına katkısı vardır. 

17 yorum:

  1. Faydası olmakla birlikte abartıldığı kadar etkili oyuna ağırlığını koyabilen bir oyuncu değil bence. Sol tarafta içe kat ederek oynamayı daha çok seviyor sağ kanatta çizgiye giderek oynamaktansa... Ekstra hızlı bir adam değil nispeten genç olması iyi tabi ama benim ilk tercihim olmazdı Konoplanka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanadını bütünüyle git / gel oynayabiliyor ve takım savunması noktasında katkısı yüksek. Bruma beklemeyeceğiz tabi, tarzlar farklı. Ben büyük kalite katabileceğini düşünüyorum.

      Sil
  2. Gomis transferinin şartları camiaya ve dünya futbol piyasasına bizde para çok önemli olan istediğimiz oyuncu olsun yeter mesajı vermiştir. Sonuçları bundan sonra kimseden hiçbir oyuncudan indirim talep etmeye yüzü hakkı kalmamıştır yönetimin eren 2.15 serdar 2 tolga 2 normalleştirilmiştir. Asıl haksızlık 700 bin alan Carole Sinan gibi oyuncularadır adamlar oynamasa artık laf etmem
    Diğer bir sonuç madem para var gidin iyi oyuncu alınacağıdır İmbula lemina vs aşağısını artık acımasızca eleştirme hakkı doğmuştur. 3 ise 4-5 sene sonra bir Riva daha lazım beyaz ışığı görmeye az kaldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. FFP cezası nedeniyle geçen sene maaş bütçemiz 65M euro üst sinir olacak şekilde kisitlandi, işler iyi gittiği zaman futboldan yillik 100M eurodan fazla gelir elde edebildigimizi göz önüne alarak önerdiler bu yaptırımı..
      Yönetimin hesabı da bu gelire dayanıyor, onlar oncelikle futbol gider kalemlerini futbol takimi masraflariyla sınırlandırmayi hedefliyor, riva bunun için satıldı, faiz yükü gibi göz ardı edilen ve kontrol edilemeyen cok büyük bir gider kalemini ortadan kaldırmaya ve hesabı daha kolay kontrol edilebilir bir formüle indirmeye çalışıyor..
      Şimdi buradan yola çıkarsak, yönetim başarısız kadroyu yenilemeye çalışıyor, çünkü gelirlerin devamlılığı için sportif başarı şart, bunun için ortaya bir sermaye koyacaklar, buna yatırım diyebiliriz..
      Dikkat ettikleri temel husus, bu yatırımın önemli bölümünün tek seferlik olması, yani bonservis ve imza parası gibi.. Maaş bütçesini geçen seneye yakın bir yerde tutmak istiyorlar. Bunu yapmak için en mantıklı strateji az sayıda ve kalitesi belli oyuncu almak, onlar da bunu yapmaya çalışıyor..
      Gomis podolskinin aldığı maaşı alacak, maicon chedjounun.. Wes ve dejongu elden cikarabilirlerse belhanda ve belki 2 orta saha transferinin maaşı karşılanacak..
      Hakan balta, sabri, donk gönderilen/gönderilmesi planlanan oyuncular, bunların maaşı da alınması planlanan iki benim maaşını büyük oranda karşılayabilir..
      Yani buraya kadar görünen, işlerin uzun süredir ilk kez bir plan çerçevesinde yürütüldüğü..
      Faruk süren bu klübü 100 milyon dolar borçla bıraktığında rivanin tahmini değeri 100 milyon dolardan azdı, şimdiki durum da benzer.. Yani son 17 yılda galatasaray ekonomisi belirli bir dengede, süren zamanındaki dengesizliğin nedeni ise buyumeydi. Galatasaray belirli bir seviyeye gelmek için yatırım yaptı ve hedeflediği seviyeye geldi, ve yıllardır o seviyede kalmak için olmayan parayı döndürmeye çalışıyor..
      Işte bu riva satışı artik bu seviyede stabiliteyi sağlayacak..
      Galatasarayin yeni bir riva satmak zorunda kalması için yeni bir yatırım yaparak farklı bir seviyeyi hedeflemesi lazım ki mevcut koşullarda bu pek kolay değil, buna gerek olup olmadığı da tartışılır..
      Yani yorumcular doğruları konuşmuyorlar, zaten konusamazlar çünkü bilmiyorlar, seviyeleri ortada..
      Galatasaray türkiyenin öncü klubudur, bir yol açar ve diğerleri takip eder, 17 yıl önce böyle oldu, bundan sonra da böyle olacak, bence iyimser olalım..

      Sil
    2. Eren ve Serdar klüplerinde 1,5 milyon civarında kazanan oyunculardı, Eren bir önceki sene ligin Gomezden sonra en flaş santraforuydu ve 4M euro bonservisle transfer edildi, maaşına da doğal olarak zam yapıldı. Serdar transferi eleştirilebilir ama o da öyle veya böyle ligin kalburüstü defans oyuncularından birisi ve milli takımın stoperi olarak transfer edildi, 2M Euro maaşı o günün koşullarında Türkiye standartları için normaldi zira İsmail, Hasan Ali, Olcan gibi oyuncuların ücretleriyle karşılaştırabiliriz. Bununla birlikte her iki transferin gerekliliği ve camianın beklentilerini ne derece karşıladıkları tartışılır..
      Carole Fransa ikinci liginden transfer edildi, aldığı ücret o güne kadar yaptıklarına karşılık olarak belirlendi, ve henüz Galatasaray'da çok da fazlasını üretemedi, ayrıca geldiği şampiyon takım onun katılımından sonra ligi sırasıyla 6. ve 4. bitirdi, herhalde bu koşullarda hiç bir futbolcu zam beklentisi içinde olamaz.
      Sinan Gümüş ise potansiyelli genç yetenek olarak geldi ve henüz beklenen ilerlemeyi gösteremedi, gösterdiği anda hak ettiğini fazlasıyla alacağından emin değil miyiz?
      Tolga transferi bambaşka bir konu, ona verilen maaşı ilk günden beri anlayamadım, bununla birlikte beklentilerin üzerinde bir futbolcu olduğunu düşünüyorum ve aldığı ücret DeJong ve Selçuk'un yanında çok da batmıyor gözüme..
      Gomis'e gelirsek, kariyeri ortada, geçen sezon klübünün seviye atlamasında attığı 20 golle katkı vermiş, kariyeri ortada olan bir oyuncu. Fransa'da geçen sene vergilerle birlikte yaklaşık 4,5M maaş ödenmiş kendisine, takımın en pahalı oyncusuymuş. Elbette kariyerinin son transferini yapıyor, talipleri var ve bizim zamanımız yok; tüm şartlar onun lehineyken kazanabileceğinin maksimumunu kazanmaya çalışması anlaşılabilir, yine de yapılan sözleşme makul sayılabilir.
      Belhanda eğer Sneijder'in yerine düşünülen bir oyuncuysa mantıklı bir hamle, bonservisle birlikte oyuncunun toplam maliyeti 20M euro, 4 yıllık bir anlaşmayı kapsıyor ve yaklaşık yıllık 5 M Euro'ya denk geliyor, üstelik kontratı bitmeden elden çıkarılma ihtimali de var.
      Yaşlanan ve hocasıyla sorunları olan Sneijder'in yerine aynı yıllık maliyetle, piyasası olan, yetenekli, form durumu yüksek ve sneijder'den altı yaş genç bir oyuncuyu transfer etmiş oluyoruz, hem de haziran ayında..
      Maicon çok maliyetli bir transfer, ödenen bonservis çok yüksek, ama beklenti de öyle, bu alınması gereken bir risk. Balta, Chedjou, belki Koray gibi oyuncuları elden çıkartmaya çalışarak mali tablo dengelenebilir.

      Sil
    3. Şöyle anlatayım, Gomis'in ücreti Marsilya'da bu noktalardaydı. Belhanda da öyle ve burası Türkiye. Maalesef bu adamları buraya getirmenin maliyeti bu. Şu olabilir, illa almak zorunda mıyız diyebilirsiniz ki haklısınız. Ama acele edilmek durumunda, ön eleme maçları var, piyasanın düşmesini bekleyemiyoruz derken hamleler geldi. İpin ucu kaçık, o net ve saha içine bakıyorum bu yüzden. Önemli futbolcular ve bu takımın değişime ihtiyacı olduğu gibi, taraftarın da üzerindeki ölü toprağını atmak lazımdı. Heyecan arıyoruz, bir şey diyemiyorum. Umarım katkıları büyük olur ve 4-5 hafta sonra bu paraları hatırlamayız bile.

      Sil
  3. Konoplyanka kaliteli bir oyuncu olduğu aşikar. Fakat ben tercihi O`nun yerine orta saha oyuncusu için kullanırım. Tudor`un kafasın da ne var bilmiyoruz. Her ne kadar 4 lü oynayacağını söylesede zaman zaman 3 lü oynayacakmış ve beğenirse devam edicekmiş hissiyatı var içim de. Bizim esas ihtiyacımız olan orta alan da daha dinamik hızlı çabuk bir oyuncu eksikliği. Esasın da yaş olarak ve maliyet olarak Badou biçilmiş kaftan. Benbasın da çıktığı kadar yüksek bir maliyet le alınacağını sanmıyorum. Her halükar da Konoplyanka yerine orta sahaya daha dinamik oyuncu tercih ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sahaya dinamik bir isim alsan bile kanatlara hamle gerektiğini düşünüyorum.

      Sil
  4. Kanat olarak hatta kalite olarak da Milli takım arkadaşı Andriy Yarmolenko çok daha iyi bir isim. Konoplyanka'nın öyle aman aman bir hucum gucu yok. Ama Burak'ın dediği sanırım biraz da 2011'de Engin Baytar Emre Çolak gibi ortasaha özelliği fazla göbeğe destek veren savunma özelliği olan bir kanat olması noktasında. Toparlarsam öyle hızıyla tehdit yaratacak tipte bir kanat değil gol tehditi de zayıftır. Ama toplamda iyi oyuncudur Ukrayna pazarı oyuncuları haliyle pahalı sayılır 28 yaşında. Aslında oyun olarak Sneijder'e benzer birinin ilk mevkisi göbek ikincil mevkisi kanat Konoplyanka'nın ilk mevkisi kanat ikincil mevkisi göbek.

    Diğer bir nokta Belhanda asla skorer değil off the ball gol sezgisi vs yok. Konoplyanka da skorer gol sezgisi olan bir adam değil Gomis tek santrfor + Belhanda + Konoplyanka kulağa hoş gelse de gol açısından kısır kalabilir.
    F.Bahçe'de kanatlarda Sow Kyut varken iyiydi geçen sezon ise Lens'e rağmen (gol sezgisi iyidir) kısırlık çektiler (Volkan Şen vb oyuncuların gol atamama sorunu)

    Konoplyanka***Gomis***Belhanda yerine çift santrfor oynamayı yeğlerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-3-3 adına bu hücum bence gayet kaliteli. Orta sahaya bakacak tabi ve Gomis'in ne kadar beslendiğine.

      Sil
  5. 2011 'in 4-4-2 sine benzer şekilde kanatlarda Konoplyanka-Belhanda forvette Gomis-Eren(Sinan) göbekte alınacak 2 oyuncu (lemina-Vanqiuer) olursa olur...

    YanıtlaSil
  6. Son olarak Konoplyanka iyi de sol kanat oynar genelde. belhanda forvet arkası ya da sol kanat. Yasin sol Garry sol... Yahu niye sağ açıkta oynamayı seven kaliteli bir adam almıyoruz da solda oynamaya meyilli 4. oyuncuyu almaya çalışıyoruz?? bilen var mı...

    Bildikleri bir şey vardır vardır bir plan demeyeceğim çunku Kewell-Lincoln-Arda-Baros lu muhteşem 4 lu de de sağ açık sorunu vardı. Futbol aklımız bize Kewell'ı arda'ya alternatif değil birlikte oynasın diye aldık demişti ama sağ açık hep sorun oldu sonrasında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konoplyanka'nın meyili Yasin Öztekin, Garry Rodrigues gibi değil ama, fark var. Sağ tarafta oynadığında o kanadın hakkını verir, kanadı bütünüyle kullanır, çizgi oyuncusu gibi oynar. Hatta 3'lü savunmanın sağ kanadında dahi oynar.

      Sil
  7. Schalke'den aldığımız her oyuncuda LİNCOLN aklıma geliyor. Biz Lincoln'u alırken onlar yerine gencecik İvan Rakitic'i almışlardı. İvan Rakitic şimdi Barcelona'da sahi Lincoln nerede? :) Bunlar bir tarafa Konoplyanka iyi oyuncu. Denge Dengeoğlu'nun bize attığı da bir kazık. Zamanında bedava alınabilecek adamı şimdi dünya paraya almayız umarım maliyet uygun olur. Bize güç katacağı ise kesin. Bir defa şutör. Sneijder'in gidişinden sonra bu önemli bir açık olacaktı. Yalnız bir Bruma asla değil. O kadar çabuk veya süratli bir oyuncu değil. Set oyunundaki başarısı da tartışılır. Bruma'dan iyi yönleri iyi şut atar, en öenmlisi çok çok kaliteli olmasa da orta yapar. Enfes gollerin adamıdır bize hayırlı olur inşallah. 3 transferimiz ayarında 2 bek ve bir box to box orta saha ile transferi kapatırsak bu sezon Dursun ÖZBEK'e pek laf etmem. Gerisi TUDOR'a kaldı...

    YanıtlaSil
  8. Konoplyanka mı Feghouli mi aynı yaştalar... Bence güncel performanslarını bilmek izlemiş olmak önemli bu transferde.Güncel performanslarını takip etmedim ancak potansiyelleri klasları ve özelliklerine göre karşılaştırabilirim. İkiside hem kanat hem 10 numara özellikli sağ ayaklılar ama Konoplyanka sol Feghouli sağ kanatta daha başarılı daha uzun yazarım ufak tefek farklar var aralarında tercihim eğer Son dönemde çok büyük düşüş yaşamadıysa Feghouli olur. Belhanda'yla daha uyumlu olurlar spacing anlamında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli diyorum. İlk başta nedeni ise bizim sağ kanada daha çok ihtiyaç duymamız. Çizgide oynayacak, servisçi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir