24 Ağustos 2017 Perşembe

Galatasaray'ın kalbi diyorum, sistemin en güçlü dişlisi ya da beyni


Galatasaray'ın yeni düzeninin kalbi Fernando. 2 haftada gördüğümüz bu, tüm bağlantı onun üzerinden dönüyor. Geriden oyunu kuran ve o topu hücuma taşıyan isim. İyi taraf şu, böyle bir futbolcuya sahipsiniz, bu sizde olmayan bir şeydi. Kötü taraf ise Fernando şu aşamada yalnız, onun üzerine baskı uygulandığında sorun yaşayabiliriz. 

Bunu aşmanın yolu ise beklerin de oyun kurabilmesi. Asamoah'ın varlığı bu yüzden önemli, Fernando'nun pas yükünü hafifleteceğini düşünüyorum. Belhanda'yı da ekleyelim, o da henüz yüzde 50'sinde ve hazır bir Belhanda'nın da bu yükü hafifleteceğini söyleyebilirim. Orta sahaya yakın oynuyor çünkü, pas alıyor ama dağıtım noktasında sıkıntı var, uyumu arıyoruz hala.


Beinsports'un verdiği bir istatistik, geçen haftanın en güçlü pas bağlantıları. Fernando / Belhanda ilk sırada, yukarıda verdiğim örnek işte. Fernando topu getiren isim, çok basit oynuyor, gerekli olan da bu. Belhanda orta sahaya yakın, topu alan isim o oluyor. Asamoah gelse daha rahatlar mesela, bu rakamlar aşağı düşer ki düşmesi de gerekir. 

Fernando / Maicon da ikinci sırada. Stoperlerimizin geriden oyun kurabilme yetisi düşük. Serdar Aziz basit oynamaya çalışıyor ama onda dahi sorun yaşayabiliyor. Maicon bu olayı zorluyor, uzun toplar deniyor ve çok da başarılı değil. Fernando burada önemli, 3. bir stoper gibi ve stoperlerin arasına giriyor, hem lider ihtiyacını, hem de geriden oyun kurma durumunu taşıyor.

Galatasaray'ın kalbi diyorum, sistemin en güçlü dişlisi ya da beyni diyelim. Şu an en önemli transfer o oldu gibi görünüyor ki Selçuk İnan yapmaya çalışırdı bu işleri. Tolga Ciğerci de onun boşalttığı 8 numarayı doldurayım derken hücumda sorumluluk alıyordu, o da onu yapamıyordu. Galatasaray orta sahasının sorunu tam olarak bundan kaynaklıydı ve değişimi yaşadığımızda çıkan tablo ortada.

5 yorum:

  1. Rakiplerin bu sene pek fernandoya baskı yapmaya cesaret edemeyeceğini düşünüyorum, zira ndiaye, belhanda, rodrigurez, feghouli üzerinden ışık hızında kontralara maruz kalabilirler, gözü iyice karartmalari gerekir, örneğin bjk da böyle atletik oyuncuları olmasa da oğuzhan, quaresma ve aboubakar tehditiyle atibayi baskıdan korumayı başardı geçen sene, bir tek trabzona karşı zorlandılar..
    Asamoah transferini bekliyoruz ama lucas digne ile ilgilendiğimiz yazıyor, böyle bir şey gerçeklesirse bence transfer tamamlanır, sütunun
    en özel taşı olur, tabii mucize olması gerekir böyle bir şey için..
    Elbette geriden oyun kuran, defansın lideri, denge taşı olacak bir stopere de ihtiyacimiz var, ancak bu cok maliyetli olur ve ikisini birden tamamlamamız pek mümkün olmaz, önceliğin sol beke verilmesi gerekir..
    İlgilendiğimiz isimlere bakar misiniz, digne, asamoah, iwobi.. İnanılmaz bir kararlılık var, bir sistem belirlenmiş ve nokta atışı transferler yapılıyor, işler planlandığı gibi giderde bu takim önümüzdeki 3 yıla damga vurur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle ve Asamoah geldiğinde Fernando geriden oyun kurma noktasında daha rahatlayacak.

      Sil
    2. Digne'nin geliştirmesi gereken çok şeyi var bence hazır bir oyuncu değil abartı fiyata gitti Ferhat Öztorun gibi ince kemikli savunması zayıf bir oyuncu. K.Gibbs D.Santon 'u tercih ederim. İwobi sol açık Asamoah olmazsa İwobi gelir bence.

      Sil
    3. Asamoah olmaz diye bir şey yok artık.

      Sil
  2. Fernando bir stopere göre elbette oyun kurmada (çabuk ve yüzdeli top aktarmada) başarılı. Savunmada 3.stoper işlevi de önemli bekleri rahat çıkarmak anlamında.

    Ama top bizdeyken ve rakip boş alan bırakmadığında sırtından baskı varken topu alıp dönebilmesidir kıymetli ortasaha oyuncusunun meziyeti Emre Aurelio hatta Selçuk Atiba Melo'yu hucumda değerli kılan buydu. Özbek Sarp Donk Topal Souza'nın yapamadığı. Sırtın rakip kaleye dönük ve arkanda adam varken al gülüm ver gülüm oynarsak sürekli sonra niye maicon şişiriyor derler. Boş alana aktarmak en doğrusu. Ama boş yerde kalmamışsa 95 model Ajax gibi dakikalarca yan pas yapmanında (Van Gaal Rikerink Leo Benhaaker) vakit kaybına neden olduğu gerçek.

    Fernando NDiaye Belhanda baskı altında topu alıp yüzünü kaleye dönebilmeli önemli olan budur.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir