24 Eylül 2017 Pazar

Bursaspor 1-2 Galatasaray, "bir de geriye düştükten sonra izleyelim" diyenlere


Tudor'un b planı yok ya da Galatasaray'ı bir de geriye düştükten sonra izleyelim. Geçen haftaların eleştirileri bunlar, özellikle şu son hafta ısrarla yazıldı. İlk eleştiriye kısmen katılırım, katılmadığım nokta b planı söylemi. Katıldığım nokta eleştirinin içeriği, kenardan oyunu okuma anlamında sorun yaşıyordu. Geçen sezonu bir kenara bıraktım, Antalyaspor deplasmanı en önemli örnek.

Antalyaspor deplasmanı ilk ciddi sınavdı ve kaybettik. Bursaspor deplasmanı daha büyük bir sınavdı, maç öncesi sezonun ilk kırılma maçı demiştim. Kazandık, kırılma anını kırılmadan geçiyoruz. Bunu da Tudor'un kenardan yaptığı radikal hamlelerle başardık, o hamleler doğruydu ya da yanlıştı. Böyle bir galibiyet Tudor'un elini güçlendirir, güvenilirliğini arttırır. 

Bursaspor hızlı ve atlet oyunculardan kurulu, pas kaybı yaparsan değerlendirir. Oyunumuz riskli, o riski de göze alıyoruz ama ilk yarıdaki kadar pas hatası olmaz. Geriye düşmemiz sürpriz değildi, 2. golü de yiyebilirdik. 30 - 40. dakikalar arasında baskıyı kurduk ama yayamadık bunu, rakibin baskısını hissettik. Galatasaray'ın oyunuyla cevap verdiler, ön ve orta alanda baskı, kapılan toplarla hızlı hücumlar.

Hücumda sorumluluk gerekiyor, orada kalmalıydık. Belhanda'yı ilk yarıda da beğendim ama geçmiş haftalardaki gibiydi, yayamadı bunu. Top ayağına her değdiğinde pozisyon ya da tehlike oluşuyor zaten, işin içinde kalmalıydı. Badou Ndiaye de çok fazla geride çakıldı, Fernando'yu rahatlatacağız diye aşırı dizginledik. Tolga Ciğerci de solda etki etmedi, haliyle verimsiz bir hücum vardı. Şu olabilir, mesele Fernando'yu rahatlatmaksa Tolga Ciğerci oraya çekilebilir ve Badou Ndiaye'yi hücuma atabiliriz. Bu daha iyi bir plan.

2. yarıyı konuşmak lazım, mevzu orada. 45'de benim yapacağım hamle Ciğerci / Feghouli değişikliği olurdu. Tudor ise 64. dakikaya kadar bekledi, aynı 11'le devam ederken baskıyı kurdu. 64'e kadar kaçan pozisyonlar var, Bursaspor'un direncini kırmıştık. Kontra oyununu o kadar iyi oynayamamaya başladılar, pas oyunu oynamaya başladık, bu sefer Belhanda sorumluluk aldı, oyununu genele yaydı. Galatasaray'ın golü zaten geleceğim diyordu, Bursaspor baskıyı net hissetti.

64'den sonra gelen değişiklikler ilginç, kimse beklemezdi. Mariano / Latovlevici'nin yerine Feghouli ve Yasin Öztekin. Garry Rodrigues sola, Yasin Öztekin sağa, Feghouli ise Belhanda'yla serbest rolde. 3-4-2-1 oyunu gibiydi, geçen sezon bunu denemişti. Yasin Öztekin / Mariano değişikliğine yine mantık bulamadım, bu hamleler aşırı riskli de olabilir ama büyük takım kazanmak için bu riski göze almalı. Galatasaray zaten baskıyı kurmuştu ama etkisi ve kalitesi yükseldi.

Feghouli'nun golü usta işi, aynı şekilde Tolga Ciğerci'nin bitirişi. 2-1'den sonrası da önemli, Denayer hamlesiyle savunmamız hızlandı ve geriyi güvene aldık. Galatasaray savunması orta sahaya kadar çıkıyor, açık alan elbette verecek. Serdar Aziz orada ön plana çıkar, Stancu'ya pek geçit vermedi. Maçın adamı dahi olabilir, tüm tribünler ona tepki verirken o buna aldırış etmedi ve oyununu oynadı. 

Çok zor deplasman ve 1-0 geriye düştükten sonra oynamak istemeyeceğiniz bir rakip. Galatasaray savunma kalitesinin yükseldiğini düşünüyorum, yenilen gole rağmen. O riski alıyoruz, elbette pas hataları olacak, açık alanda yakalanacağız ama bunu ne kadar aza indirdiğimiz mesele. Biraz da topa sahip olmalı ve pas yapmalıyız ki 2. yarıda bunu da iyi yaparak Bursaspor'un direncini kırdık. Önemli bir galibiyet, özellikle de "Galatasaray'ı bir de geriye düştükten sonra" izleyelim diyenler için..

22 yorum:

  1. Yazıdığın gibi Tolga Badou değişikliğinde Badou koşacak depar atacak alanı da bulur sürekli savunmaya top çalmaya konsantre olmaktan sıkılmış hali var Badou hızıyla Garry gibi rakibi de tehdit eder boş alan bırakamazlar çok çıkartmaz rakibin sağ bekini.

    Serdar harikaydı.

    Maçı çözen Feghouli'nin kişisel becerisiyle (havadan atmasa yerden vursa gol olmazdı) attığı gol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Badou'yu anlamsız dizginlemeye başladık, bu anlamda sadece defansif katkı alırız. Ciğerci göbeğe çekildiğinde gol atamaz deniyor da, aksine ceza sahasına dikine koşuları, yine o şutları bulur. Fernando ile oynayacak, bu detay atlanıyor. Geçen sezon partner Selçuk İnan'dı.

      Sil
  2. Maiconu değerlendirebilir misin bu maç?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Golde hatası var, o tarz hataları yapacak maalesef. Süper bir maç çıkarmadı ama kötü de değildi. Ön alanda kullanıyoruz, geriden top kullanıyor, o sorumluluğu alıyor. Yeri geliyor sağ bek gibi oynuyor. Maçın yıldızı bence Serdar Aziz, o başka.

      Sil
  3. Galatasaray Mariano-Yasin, Feg-Lato değişikliklerini yaptıktan sonra net şekilde 3-4-2-1'e döndü. Fernando pas dağıtan stoper oldu. Maicon sağ bek gibi konumlandı hücumda. rakip yarı alanın sağ kanat 35-40 metresindeydi hep. Aslında devre başladığında Marianoyla bir süre tarttık rakibi. Ama ortada ,y, konumlanmış rakip. Tolga-Feg yapsan merkezde direnç azalacak. Bursa'nın zagen çıkmak gibi bir niyeti yok dolayısıyla bizim bek'e de ihtiyacımız yoktu. Rodri ve yasin çizgi kanat oldular Tolga badou ile ikiledi merkezi. Ama takımı yönlendiren sağdan Feghouli soldan Belhanda oldu. 2 Forvet arkası olan 3-6-1. Hücuma geçilince set 3-4-3'e varacak şekilde evrildi. Yasini asıl almaktaki amaç gole gidebilme ihtimali. Herkes bunu atlıyor. Bende o an yadırgadım. Beklenen bir değişiklik değildi kimse tarafından. Rakip tarafından da. Mariano iyi bir oyuncu iyi bir asistçi ve pasör ama Yasin her ne kadar bencil olduğunu düşünsemde Tersten gelen ortada arka direk koşusunu yapabilecek, ribaundda seken topa vurup gol çıkarabilecek bir oyuncu. Mariano ortada içere koşu yapma ihtimali yok. Zaten sıkıntılı karakterine rağmen bu özellikleri olduğu için yasin hala kadroda. Feghouli ve Belhanda ceza sahası yayına doğru katedince besledikleri pasla çizgilerden rodri-yasin diri ve hızlı bir şekilde çıktılar. Ama Tudor'un bu sistemi çalıştırdığı o kadar belliydi ki oyuncular ne yapacağız nasıl konumlanacağız kim nerede baskı yapacak vb. hiçbir sorun olmadı. Üzerine çalışılmış bir taktik. Antremanda denenmiş ve net şekilde çalışılmış. 3 puan bugün Tudor'a yazar.Bence bir yanlış yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen sana katılıyorum renktaş özellikle de Yasin konusunda. Dün de gördük ki bu adamın skora katkısı çok büyük ama ben Emre Çolak ile kendisini çok benzetirim.2 maç disiplinli bir şekilde oynarlar kadroya girmek için sonra oldum havasına girip (güya başıma CR7) bir salıvermişlik olur. Bunu kendilerine neden yaparlar anlamış değilim. Düzgün futbolunu oynasa belki Yasin şu takımda Tolga yerine çok farklı işler yapabilir ama disiplinli bir Yasin ona da ihtimal veremiyorum malesef... Sevdiğim bir futbolcu ama karakterini hiç sevmiyorum malesef.

      Sil
    2. Yasin konusunda ortalık yangın yeriyken, fikrime katılanı görmek güzel renktaş. :) Yasin oynadığında kondisyon ya da tempo sorunu yaşadığını kimse söyleyemez bence. Fizik olarak bitik olmadı hiç. Şutu iyi. Defoları da var çok fazla bencil ve kapalı savunmada sarkma sorunu yaşayabilir ama oyuna odaklandığında dediğin gibi katkı verme şansı çok yüksek, GS kadrosunda Feghouli sonrası en fazla skorer kanat potansiyeli olan oyuncu. Sinan'ı burada sayamıyorum çünkü mental olarakta fizik olarakta bitik durumda. Yasinle henüz sözleşme yapılmadı sene sonu kontrat bitiyor ve istediği sözleşmeyi alabilmek için yedek kadrodan kendini en kötü ihtimalle rotasyonun parçası yapmak zorunda. Para kazanabilmek için tek şansı GS. Aklını kullanmış olsa zaten başka talipleri de olurdu. Emre'nin şansı genç olmasıydı gitti. Yasin Türkiye'den sonra maksimum Bundesliga-2 olur gideceği yer ya da orta sıra hollanda-belçika-Avusturya takımları falan Alman Pasaportu sayesinde. Ama biz bu sezon Yasin'den de faydalanacağız. ilk 6 haftada hiç oynamayan neredeyse Eren'den de. O çok laf söylediğimiz Selçuk'tan da faydalanmak zorundayız. Opsiyon değil bu. Yedek rotasyonumuz hala dar maalesef. Ve yedekten girebilecek isimler bunlar. Recep Gül Atalay Babacan tamam oynatalım bu çocukları ama geride olduğumuz Bursa deplasmanında değil-ASY-'de kopardığımız maçlarda 45 dk ya da rotasyonda ilk 11. Baktın gitmiyor değiştir. Ama gençleri 35 bin kişilik cehenneme en kötü senaryoyla atarsan tepki göstermeye de başlarsın. Türkiye gerçekleri maalesef.

      Sil
    3. Yasin ile biraz daha tempoyu düşündü, Mariano'nun yorulabileceğini düşünerek. Ben olsam bu değişikliği yapmazdım, Mariano gerek hücumda gerek savunmada daha fazlasını verir ama kazandık yani, Tudor haklı çıktı. 3-4-2-1'e dönüşü keskindi ve şaşırttı. Taktik esneklik işte, ben Tudor'dan bu dokunuşları bekliyorum maç içinde.

      Sil
  4. Bursanin sansi bize de tuttu, gollerinde top Fernandoya carpip onlerine dustu neyse..Badou cok kotuydu ilk yari, Belhanda da, cok top kaybettiler pas hatasi yaptilar Tolga da onlardan eksik kalmayinca normal oyunun disina ciktik.İkinci yari tek kale oynadik.Bursa tempomuza dayanamadi 50.dk kramp girdi sag beklerine.Degistirdiler.Gol geliyordu zaten.Tudor bildigimiz Tudor.Bu tarz hamlelere her mac devam ederse sonu iyi olmaz.Feghuliyi sokmasi yeterliydi.Rodriges i biraz dinlendirmek lazim.Fiziken dususte.Feghuliyi derbilere kadar hazir etmeliyiz.Daha once de demistim bu adami cok konusacaklar insallah.Oyunumuzda gelisecek geldiginde.Bu hafta gorev tamam.Haftaya bjk-ts kapışması ilginç olacak.Yine kıymetli bir hafta bizi bekliyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda iyiydi, hakkını yiyemem. 2. yarı da maçı çeviren isimlerden biri. Dediğin gibi, baskıyı hissettirdik ve kazandık. Gol geliyordu, değişiklikler dokunuş oldu.

      Sil
  5. Simdi kazandik diye belki bazi hatalar pek fazla gøze carpmamis olabilir ama Tudor'un oyunu degistirmelerini daha da gelistirmesi gerek. Dogru yoldayiz,Tudor'un hakki buyuk. Oyun plani ve kafasindaki dusunceler guzel. Ama sadece su cikan ve giren oyuncu da dogru olsa veyata zamanlamasi. 3lu savunmaya dønecek tamam. Leto cikti diyelim yerine Feghouli. Ama diger cikacak Mariano olmamasi gerekirdi. Bence Gary cikip Yasin sol tarafa. Mariano'da sagda. Eminim daha iyi bir tercih olurdu. Mariano cok guzel bindiriyor ve malesef Gary gununde degil di. Ama kazandik ve guzel, yine de maci daha erken bitirebilirdi Tudor dogru oyuncu degisikligiyle ve zamanlamayla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanlama kötü değildi, çünkü köklü bir formasyon değişikliği geldi. Mariano / Yasin tartışılır tabi. 2. yarıda aynı kadroyla da baskı ve pozisyonlar geldi, beklemek doğaldi.

      Sil
    2. Yinede Feghouli yi daha erken alabilrdi oyuna.

      Sil
    3. Kazanan haklıdır, ben de öyle düşündüm ama 3-4-2-1'den sonra fikrim değişti.

      Sil
  6. Aslında yepyeni bir takımız ve oynadığımız her maç kırılma maçı ve Antalyaspor maçı da dahil olmak üzere bu maçların hepsinden ayakta çıktık..
    Diziliş önemli değil, Tudor'un mantalitesi net, dikine oynayan, basan, savaşan bir takım oyunu.. Mariano/Yasin çok önemli değil, elbette Mariano çıkmayabilirdi, bazı maçlarda çıkar bazılarında çıkmaz, 3-4-3 olunca böyle oynamak zorunda değiliz ama sonuçta elimizde bir kadro var ve o kadrodaki her oyuncudan faydalanmamız gerekir.
    Artık Tudor'un yeterliliğini tartışma dönemi bitmiştir; bundan sonra tuttuğumuz takımın kazanmasını bekleyecek ve futbolun keyfini çıkaracağız.. Bir de Sinan Gümüş bitik falan değil, bu takımda çok iş yapabilir ve henüz onu göremedik, o da bu takıma dahil olacaktır ve o zaman taktiksel zenginlik açısından daha da zenginleşeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tudor'dan bazı beklentilerim vardı ama o bekledigim şeyleri göremiyordum. Taktik esneklik en başta geliyor, bunu gördüğüm için mutluyum.

      Sil
  7. 2.yarı Tolga ortaya Belhanda sola geçince çok etkili oldu. Belhandanın bundan sonra soldan yapacağı driplingler ve şutlarla çok etkili olacağını düşünüyorum. Haftaya bu tarz bir diziliş olursa kimse şaşırmasın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-4-2-1'i zaman zaman denemeye devam eder ama asıl plandan sasmaz. Önemli olan birçok planı beraberinde bulundurmak, o eskekliğe sahip futbolculatının olması.

      Sil
  8. ORta alanı sayıca fazla tutan takımlara karşı da (ÖRN: Bjk maçındaki FB'nin kanatsız 4-3-2-1 dizlimi) ortanın daha kuvvetli olduğu 3-4-2-1 çok çok işe yarayabilir. Daha fazla çalışılıp denenmeli.
    Fakat ben sezonun başından bu yana defans çizgisinin çok önde olduğunu düşünüyorum, birkaç dikine pas ve arkaya sarkıtma yapabilen takımlara karşı ciddi sorun yaşayabiliriz diye içten içe ürkmüyor değilim. Ama geçtiğimiz senelerde yaşamadığım, fakat en çok da özlediğim his şu ki; Galatasaray geri düşse bile maçı çevirebiliriz deme lüksüne sahibiz. Eskiden içerde 0-0 iken galip geliriz rahatlığı, hele deplasmanda es kaza mağlup duruma düştüğümüz maçı çeviririz umudu sanki daha önce hiç yaşamamışımcasına yok olmuştu. Umarım daha iyi olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taktiksel esnekliği sağladığınızda bunları zaten uygularsınız, diğer planlardan kasıt bu.

      Sil
  9. Hocam şu sol bek olayına da değinirsen sevinirim, bu konuda yorumunu merak ediyorum, bana göre Linnes'in hakkı yeniyor şu an. Latovlevici maskeden mi bilmiyorum ama Linnes'e göre bir çok konuda geride kaldı, şu durumda ilk 11 kesinlikle Linnes'in hakkı ve forma adeletini kaybedersek geçen seneye döneriz diye korkuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değindim aslında. Linnes'in hakkı yenmedi, aksine verildi. Lato'nun sol ayaklı olması, iyi ya da kötü hücumda bir baskı yaratabilmesi, oyunu dengelemesi önemli oldu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir