18 Eylül 2017 Pazartesi

Ligin en kötüsüydük, şu an ise en iyilerinden


Yeni dönem Galatasaray'ı anlatan en iyi özelliklerden biri de bu. Takımın agresiflik ve mücadele gücünü gösteren en önemli istatistik. Galatasaray'ın top kapma girişiminin geçen yılla kıyası yapılmış ve tablo net. Bu konuda ligin en kötüsüydük, şu an ise en iyilerden.

Riekerink dönemi Galatasaray'ı pas ve topa sahip olma üzerine kurulu bir takımdı. Mevcut oyuncu yapısıyla başka bir oyunu oynamak imkansızdı ama hiç agresif değildik, mücadele gücümüz düşüktü. Rakibi ısırmanın altını ısrarla çiziyordum, Nigel De Jong gibi isimlerden de bu anlamda beklentim vardı. 

Pas oyunu oynarsınız, topa sahip olmak istersiniz ama müthiş bir hücum organizasyonunuz olur. Bu da yoktu Galatasaray'da, haliyle pas yapmanın bir esprisi yoktu ki. Tudor bunu değiştirmek istedi, önce formasyonla oynadı, sonra daha tempolu oyuncuları kullanmayı denedi ama istediği oyunu oynatması imkansızdı. Josue'yi hatırlayın, 6 numarada denedi onu, kısmen katkı da aldı. Sırf temposu yüzünden.

Değişim bu yüzden gerekliydi, neredeyse tüm 11'i sıfırlamış olduk. Bugüne bakınca daha tempolu, mücadele gücü yüksek, agresif bir takım var. Yine pas yapıyoruz, topa sahip olmak istiyoruz ama birinci öncelik bu değil, tempo birinci öncelik. Bu oyun içinde pas hataları olacak, rakibe açık alanlar da vereceğiz ama geriye hızlı koşuyoruz, kaptırılan top neredeyse 5 saniye içinde geri kazanılıyor.

Haliyle bu oyun da taraftara büyük keyif veriyor. Hücum organizasyonları hala yeterli seviyede değil, hızlı hücum ediyoruz ama çok organize değiliz. Buna rağmen alınan bir keyif var, Tudor bu noktada takımı doğru oynatıyor. Bazı istatistikler var, Belhanda girdiği 12 ikili mücadelenin 7'sini kazanmış, savunma katkısı da malum. Bu adam takımın 10 numarası ve mevcut düzende 10 numaranız dahi hareketli olmak, oyunun iki tarafında katkı vermek zorunda.

Bu değişimi görmek güzel, taşlar yerine oturmaya devam ediyor. Israrla pas yapmanın, amansız şekilde topa sahip olmanın devri bitiyor. Temponuz ve mücadeleniz kadar varsınız, mesele sonuca en hızlı şekilde ulaşmak. Tudor bu oyunu Karabükspor'a da oynatmayı deniyordu ve mevcut kadrosundan en iyi verimi almayı başardı. Onun attığı bu temelle Karabükspor hemen hemen aynı düzeyde devam ediyor. Galatasaray'da ise malzeme çok daha kaliteli, hoca da şu aşamada hakkını vermiş durumda..

12 yorum:

  1. hocam açık ve net soruyorum şu 11'e ne derdin? 3 sene bu takım oynayacak sadece benche ucuz transferler yapılacak.. :)
    muslera
    mariano maicon vida asamoah
    fernando ndiaye
    feghouli belhanda valbuena
    gomis
    (bir bakıma fb ve bjk'den 1'er adam çalarak yaptım)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valbuena olmaz, fizik gücü yok öyle olacak olsa Sneijder kalırdı

      Sil
    2. bence valbuena ile sneijder kıyaslanamaz bile. sneijder maç içinde inanılmaz statik. hatta kilolu vs..

      Sil
    3. Yazdığın 11 gayet iyi ve Valbuena tarzında bir ismi sol kanatta arıyoruz aslında. Valbuena ile Sneijder kıyaslanır, Valbuena tempolu bir futbolcu. Bu yaşta dahi aşırı yüksek bir temposu var, Sneijder ise sadece tekniğiyle ayakta. Ayrıca Valbuena kanada yakın oynuyor, kanat / oyun kurucu.

      Sil
  2. Takım çok kırılgan değil mi? Hele ilk golü biz yersek kolay toparlayamayız gibi geliyor, bi de ilk golü bulmakta zorluk çekiyoruz gibi, bundan önceki maçlarda genelde kornerden falan orta kafa golle bulduk, ama golü bulunca açılıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görmek lazım, öyle bir şey henüz gelmedi başımıza. Tempomuz, ateşimiz yukarıda olduğu sürece toparlarız bence, geri döneriz.

      Sil
  3. İlk golü biz yersek vereceğimiz tepkiyi merak ediyorum. Bursa maçı bizim için dönüm noktası olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda dediğim gibi, tempo düşmediği sürece sorun olmamalı.

      Sil
  4. Gerçekten ilk golü yiyen bir gs nasıl tepki verecek çok önemli bi husus. Tudor oyuna müdahele konusunda bence şimdiye kadar hep sınıfta kaldı. Gerçek hocalık oyunu okuyup müdahele etmektir.maç içinde geriye düşme skorun üzerine yatma gibi durumlara çalışılmış tepkiler vermek gerekir. A planımız hep tuttu one geçtik gol yesek de fazla attık kazandık. Bjk fb başakşehir bu maçlar bence kırılma maçları. Mücadele tamam ama bu maçlar akılla taktikle psikoloji ile kazanılır. Tudor bence harika antrene ediyor fakat taktik anlamında zayıf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda haklısın, Tudor'un oyuna müdahaleleri o kadar iyi değil, özellikle skoru aradığımız anlarda. Gerçi kulübede yeterli malzeme olduğunu da düşünmüyorum.

      Sil
  5. 1996-2000deki takım gibi tempolular; hagimiz yok sadece (oyun sıkışınca çilingir), daha atletik bir takım. beraber oynadıkça daha da organize olacaklar, bunun savunma yönünü çok iyi yapıyoruz, hucüm ise zaman alır.
    o takım 4. senesinde maksimuma çıktı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemek ve zaman tanımak lazım, katılıyorum..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir