8 Kasım 2017 Çarşamba

Birbiriyle alakası ve bağlantısı olmayan üç adam ama gol yükünü çekiyorlar


Galatasaray bu sezon birçok istatistikte ilk sırada. Yine de bir istatistiği var ki bu fazlasıyla enteresan. Gol noktasında takımlarını taşıyan bazı üçlüler var, genellikle hücum hattında bir arada oynayan. Attıkları 26 golle Lyon forması giyen Fekir, Diaz, Depay üçlüsü gibi. 25 golle PSV'li Lozano, Locaida, Van Glinkel, 24 gollü PSG'li Cavani, Neymar, Mbappe ya da.

Galatasaray'ın üçlüsü ise Gomis, Tolga Ciğerci ve Maicon. Galatasaray'ın ligde attığı 26 golün 21'i bu üçlüye ait, ayrıca ligde 13 takımdan daha fazla gol atmışlar. Başakşehir ve Beşiktaş'tan daha fazla golleri var, Fenerbahçe'yle ise eşit, buradan pay biçin. Avrupa'nın en iyi üçlüleri arasında 4. sırada bu üçlü ayrıca.

Gomis'in 11 golü var ki bu son derece doğal bir sayı. Formda geldi Galatasaray'a, gole yakın bir isim ve farkını ortaya koydu. Yine de kariyerinin en golcü sezonlarından birini yaşıyor, gol krallığının bence en önemli adayı. Tolga Ciğerci'nin 6 golü var, o da kariyerinin en golcü sezonunu yaşıyor. Geçen sezon attığı şutları dahi eleştiriyorduk, neredeyse isabetli şutu dahi yoktu. Maicon'un ise 4 golü var, iddialıyım diyen çoğu forvetten çok daha fazla gol attı.

Enteresanlık şurada, üçlüler dediğimizde hücum oyuncularını ele alırız. Gomis forvet, Tolga Ciğerci sol kanat görünen orta saha, Maicon ise stoper. Birbiriyle alakası ve bağlantısı olmayan üç adam ama gol yükünü çekiyorlar. Gomis, Belhanda, Feghouli bu istatistiği yakalasa beklenen etki derdim, çok şaşırtıcı olmazdı. Bu üç isim ise farklı, kolay kolay görmeyiz böyle bir olay.

Tolga Ciğerci'ye odaklanıyorum, bu istatistiğin temeli onun futbolunda yaşadığı değişim. Sol kanat görünümlü orta saha dedim, solda görünüyor ama ortada aslında. Bir o kadar da rakip ceza sahasının içinde, sürekli giriyor, orayı karıştırıyor ve zorluyor. Gollerle başladı, devamını getiriyor, sürpriz bir durum değilmiş. Öz güveni de yerine geldi, attığı şutlar bile daha etkili. 

Sıkıntı şu olur, Gomis'in yokluğunda ne yapacağız mesela. Doğru alternatifi olduğunu düşünmüyorum ve aynı durum Tolga Ciğerci için de geçerli. Sakatlığı döneminde onun yerine oynayan yerini dolduramadı mesela. Maicon duran top kovalıyor, bir hayli etkili. Burada Belhanda'nın da altını çizelim, topu adrese teslim öyle ortalıyor ki..

11 yorum:

  1. Aslında bu bir riski handikapı da gösteriyor. Belhanda ve Feghouli nin daha fazla tabelaya direkt etki etmesi lazım (asist+gol) anlamında. Gelmesi muhtemel arda ve Asamoah da tabela yapan isimler değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda ediyor aslında, şu an asist kralı. Feghouli de 2 golü buldu, oynadığı maç kısıtlı. Katılmıyorum. Tabela var çünkü. Daha iyisi olabilir ama bunları görmemek ön yargı oluyor.

      Sil
  2. özellikle belhanda ara sıra kaleye vurmalı.
    esas ister misiniz negredo geyikleri üzerine gomis 35 atsın? her maç atıyor, boş geçiyor sonra 2 gol atıyor.. olur mu olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 35 iddialı rakam, zor. 25 civarı görüyorum ben :)

      Sil
  3. Devre arasina kadar gomisi ekonomik kullanmaya calismak nasil fikir ?
    Koskoca klubun elinde adamin fiziki degerleri vardir eger ustuste maclarda salatlik riski varsa ekonomik kullanilabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü fikir, çünkü yerine yazabileceğin bir isim yok.

      Sil
  4. Tolga'nın sakatlığı performansını çok ciddi etkiliyor bence trabzon maçında felaketti 2. golde yusuf kovalayamadı resmen gole onun yüzünden yedik. Bu sezon en iyi sezonunu geçirmesinden faydalanıp sezon sonu kesin satılmalı. Arda nın atleticodaki hali tolga nın yerinde olsa şimdi bu takım 2 basamak birden atlardı!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arda nın Atletico daki hali hangi takımda olsa seviye atlatırdı, zaten öyle olsa bize yedirmezlerdi

      Sil
    2. Etkiliyor ama yerine yazılacak kimse de yok. Arda o haline bir daha dönemez, ben güvenmiyorum.

      Sil
  5. Bizim gol yükümüzü çeken bir üçlü hücum hattımız yok demektir bu istatistik. Bu da bir sıkıntı. Feghouli'nin oynadığında sanki sağ iç gibi oynamasını Tudor mu istiyor bilmem ama bize esas lazım olan şey sağ çizgide oynayıp içeriye top atabilen adam geçip ceza sahasına topu gönderen adamdı. Soldan gelen her atakta ceza sahasına girmesi çok güzel.Sağdan gelenlere de Tolga giriyor ki bu kadar gol atıyor ama sağ kanattan gelen toplar tamamen Mariano eseri. Feghouli içeri girerek oynuyor. Rodriguez gibi çizgiden orta kavramı yok. Sol bekte öyle bir adam yok topu getiren zaten yok. Tolga serseri topları toplayıp bu sezon ayak içiyle de net vurarak goller atıyor. Bu sistemde topu ileri taşıyan bir Rodriguez var kanat olarak. Böyle bir yapıda bir Belhanda kalıyor ayağına baktığımız onun da yokluğunun nasıl bir yara olduğunu gördük. Ndiaye'nin ofansif katkısı da sınırlı olunca ileride bir üçlü kurmak zor. Zor ama elzem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gol yükünü çeken bir hat var, dahasını düşünmüyorum. Galatasaray'ın Uefa Kupası'nı kazandığı dönemde gol yükünü forvetleri değil, orta sahası çekerdi. Sistemle alakalı bu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir