19 Aralık 2017 Salı

Bakın şu fotoğraf çok önemli


Bakın şu fotoğraf çok önemli. 2010 / 2011 sezonunun enkazını kaldırmak hiç de kolay bir iş değildi. Camia olarak kaybetmeyi alışkanlık haline getirmiştik neredeyse, 2010 / 2011 sezonu da bunun zirvesi olmuştu. Sezon başında "başarısız olacağım" diye bağıran bir kadro bu, hiç şaşırtmadı. Enkazı da beraberinde geldi, haliyle o sezon 8. bitirildi. 

"Kümede kal" deniyordu ciddi ciddi, kim derdi o takımın 2 sezon içinde Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Real Madrid karşısında iddia yaratacağını. Ünal Aysal'ın vizyonunun altını çiziyorum, esas payı ise Fatih Terim'e veriyorum. Fatih Terim'siz Ünal Aysal'ı gördük çünkü, maalesef etrafındaki yanlış insanların yönlendirmesiyle şu tablo yaratıldı. Şu birlikteliği sürdürsek belki de hanedanlığı konuşacaktık, öyle imkan vardı.

Neyse, bu tartışma bitmez ve benim konum değil. Fatih Terim bugün adına ihtimal, haliyle konuşulması gereken isim o. Bugün enkaz yok üstelik, hedefi olan ve ilk 11'i itibariyle iyi diyeceğim  bir kadro. Hatta Fatih Terim'in seveceği karakterde futbolcularla dolu. Savaşan, tempo sahibi, agresif bir takım ve Fatih Terim'le çok daha iyisini konuşmamız mümkün.

Sürekli verdiğim örnek, Bayern Münih bir şey bilmiyor da Heynckes dönemini 4. kez başlatıyor, üstelik emeklilikten geri döndürüp. Diyorlar ya "Fatih Terim olmasa ne yapacağız" ya da "Fatih Terim'den sıkılmadık mı artık, her zora düştüğümüzde onu düşüneceğiz" diye. Aynen öyle, düşüneceğiz, gerekirse 15. Fatih Terim dönemini başlatacağız. Niye böyle bakıyoruz ki, bu camianın iyi ki böyle bir ismi var diyorum. 

Zaman kaybediyoruz, ben de bunu anlayamıyorum. Dursun Özbek'in teknik direktör seçiminde tüm ipleri eline aldığı yazılıyor, kongre kararı da aldık işte. Dün gece bitirilmeliydi bu iş, hala görüşülmediyse çok büyük bir hata. Ocak ayı boş geçirilmemeli, hedef sahibiyiz ve çok önemli bir kamp / transfer dönemi var. Kongre sürecini beklemek çok büyük bir facia, umarım bu düşünceye sahip değilizdir..

16 yorum:

  1. Heynckes' in 2009 dönemini saymak pek doğru olmayacak öncelikle, Nisan'da gelip sezon sonu da devam edemedi. İkincisi Bayern' in zora düştüğünde sarıldığı bir hoca değil, geçmişe bakarsak 54 resmi Bundesliga ligi var, bunların zaten 26sında şampiyon olmuşlar, pek dara düştükleri görülmemiştir, ayrıca TD olarak en çok maça çıkan Ottmar Hitzfeld 2, Beckenbauer 2 defa Munich başına geçmiştir. Detaylı incelemedim belki örnekler çoğaltılabilir. Bayern' in klüp yönetim yapısı da çok farklıdır, çalıştığı kulüplerde A' dan Z' ye her şeyle ilgilenmek isteyen, eninde sonunda yönetim ve futbolcularla sorunlar yaşayan Felix Magath' ın bile 3 yıl barınabildiği bir kulüpten bahsediyoruz. Heynckes' e dönecek olursak; 2 aylığına geldiğinde de, 4 sene görev yaptığı dönemin sonunda da ne kulüp yönetimi ile, ne taraftarla sorun yaşayarak ayrılmıştır, çalıştırdığı diğer kulüpler için de geçerli bu durum geçerli olduğu gibi, örneğin Bayern ile Şampiyonlar Ligi Kupası kazandığı gibi Real Madrid ile de kazanmıştır.
    Fatih Terim'e gelelim; ilk dönemi Türk futbolu için muntazam başarısı sonrası ayrılırken zikrettiği cümle "Şampiyonlar Ligi' ni de başkası alsın!".. İkinci döneminde 40 küsür faydasız transfer, kulübün kucağına bırakılan ekonomik ve sportif facia sonrası bırakıp gitme. Üçüncü döneminde kulüp yöneticisi ile yaşadığı ego savaşı sonrası, en olmadık zamanda bırakıp gitme.. Milli Takım'dan bir ayrılış İsviçre maçı sonrası insanlıktan çıkma sonucu, son ayrılışı bildiğiniz şehir magandalığının sonucu.. Türk futbol tarihinin en başarılı TD' sidir, eyvallah Sezar' ın hakkı Sezar' a. Ama Fatih Terim gelsin diyen arkadaşlarımın karakteri konusunda gerçekten içleri rahat mıdır? Ya da daha önce sorduğum soruyu yineleyim, amaca giden her yol mübah mıdır? Eğer öyleyse ne Fatih Terim' e, ne başka bir hocaya ihtiyaç var, hatta futbolcuya dahi gerek yok, bu topraklarda futbol söz konusu ise amaca giden en kısa yol, hakem ve medyayı satın almaktan geçer malumunuz, bonservise, yıllık ücretlere ödeyeceğimiz paraları hakeme medyaya basalım bizden kralı olmaz!
    Galatasaray sadece bir futbol kulübü değil, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşudur, ve bizler başarıya endekslenmeyen aidiyet duygusunu ne zaman geliştiririz, o zaman işte düze çıkarız. Başarı elbet de önemlidir, ancak insanların aidiyet duygusuna dokunacak asıl şey değerler olmalıdır!
    Yine daha önce söylediğimi tekrar ederek noktalayım, benim nazarımda Fatih Terim' e verilmekte olan bu destek; Ali Sami Yen, Baba Gündüz, Metin Oktay, Metin Kurt gibi ruhu güzel insanlar sayesinde oluşturulmuş Galatasaray değerlerine ihanetten başka bir şey değildir. Umarım bu ihanetten çok geç olmadan dönebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin bir yorumunu sildim yanlışlıkla bu arada, özür dilerim :)

      4. kez göreve geliyor, bu da önemli detay. Galatasaray Fatih Terim'e o kadar sarılmadı, öyle diyeyim. Şunu da ekleyeyim, Terim bu başarıları x kulüpte yakalasa nasıl heykelleri vardı tartışmam bile. Benim içim çok rahat.

      Sil
    2. Size muhalif olunca yorum silme gibi antidemokratik yollara mı başvuruyoruz Burak Bey :-)

      Heykel olayına 2 aşağıda cevap verdim ama, farklı camiaların farklı bakıl açıları, farklı beklentileri var bunu kıyaslamak çok manasız.. Hagi’nin heykeli yokken Fb’liler mevzu başarı ise Hagi’nin serçe tırnağı olamayacak Alex’in heykelini diktiker mesela.. Az aşağıda da değerlerimizi sayarken FT’nin dışarıda kalması haksızlık demişsiniz, FT, Galatasaray tarihinde başarısı ile yerini alacak bir futbol insanıdır, ancak değer olarak görmek asıl değerlerimize haksızlıktır.. Metin Oktay ile FT’yi aynı cümle içine almak bile günah aslında ya, tartışırken böyle mecbur kalıyoruz

      Sil
    3. Asıl önemli noktayı da yazmayı unutmuşum, gerçi bu blogda çok tekrar ettim ama, “onun başardıklarını kim başardı” cümlesini zikrediyor isek bir değer olarak satmak için FT’yi, yine mevzu dönüp dolaşıp aynı yere geliyor; Amaca giden her yol mübah yani sizlere göre? En büyük hataya bu düstura kaptırdığımız an düşüyoruz yazık..

      Sil
    4. Her yol mübah nedir Allah aşkına, 8 şampiyonluğun 6'sı helal şampiyonluk ya da Avrupa başarıları. Başka bir yoldan kaynaklı kazanıldı sanki bunlar. Kötü olan şu, sevmeyebilirsiniz, istemeyebilirsiniz da olanı, tarihi nasıl inkar ediyorsunuz. Fatih Terim nefreti gözleri böyle kör etmemeli :) Fatih Terim bu kulübün değerlerinden biri ve şu an boşta. Onu istemekten daha doğal ne olabilir.

      Sil
    5. + olarak 2 arkadaşın daha yorumunu yanlışlıkla sildim, antidemokratik olsam bunları hiç yayınlamam :)

      Sil
    6. Uzyn sayılabilecek bir süredir şu bloğu takip etmesem manipüle ediyorsunuz diyeceğim. Birden çok defa FT’nin başarılı olduğunu zaten söyledim, ne tarihi ne başarısını göz ardı ediyorum.. türk futbolunun gelmiş geçmiş en başarılısı dedim, Galatasaray tarihine başarılarıyla geçmiş futbol adamı dedim, bu çıkarıma nasıl varıyorsunuz aklım havsalam almıyor. FT sevdası böyle gözleri kör etmemeli :-) FT’nin her gidişinde camiaya o anki koşullar dahilinde mümkün olan en büyük zararı vererek gittiğini söyledim kaç defadır, her gidişine dair spesifik cümleler ile, yaptıklarını belirterek, milli takımda yaşattıklarını saydım FT’nin iyi bir insan olmadığına örnek olarak. Bunları inkar etmek aksini söylemek pek mümkün değil gerçi her birinin videosu şusu busu yani kaydı var, ama en azından FT’yi savunacaksak “ama çok başarılıydı, ama tarih!”ten başka birşeyle gelin, o kadar yazıştık şurada bir sefer de şurada söylediğin yanlış, ya da Ne bileyim öyle yaptı ama o anki koşullarda şu olmuştu bu olmuştu, giderken GS zarar görmesin diye şunu bunu yapmıştı diyen çıkmadı! ya da anlamıyorum ki, bir sonraki gidişinde yine bombok bi Galatasaray bıraksın ama gelsin bu sene şampiyon olsun önümüzdeki sene CL’de gruplardan çıkarsın yeter mi diyorsunuz?
      Amaca giden her yol mübah kısmı FT için değil, sizler için söylenmiş bir cümle, yani Galatasaray sportif başarıyı yakalasın bir süreliğine ama kiminle nasıl yakalarsa yakalasın mantığındasınız gibi diyorum..

      Antidemokrat kısmı tamamiyle gayri ciddi, ortam gerilmesin, başında ya da sonunda tartışmaların, bi gülücük bırakalım diye idi bu arada, yoksa ben bu bloğa yorum yapmaya başladım başlayalı herhalde %80 civarı muhalifim size :-)

      Sil
    7. Ben şuna takılıyorum, her yol mübah mı söyleminiz. Bu çok talihsiz, başka yerlere çekilir doğal olarak. Eleştirmek tamam ama bu söylem talihsiz :(

      Sil
  2. Fatih terim beşiktaş ta olsa şimdi çarşının ortasında heykeli vardı aynı şekilde fenerbahçe de olsa altıyolda boğa heykelinin yerinde terim in heykelini izliyorduk! Gerçekten ilginç bir camia olduk!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neler neler vardı, bunlar yetmez, az kalır..

      Sil
  3. Onların “amaca giden her yol mübah” düsturu beni ilgilendirmiyor.. öyle olsaydı Beşiktaş ya da Fenerbahçe’yi tutardım. Eğer yukarıda söylediklerime varsayım dışında doğrudan muhalefet edebileceğiniz noktalar, yalan ya da yanlış söylediğimi düşündüğünüz şeyler varsa dinlemek, tartışmak isterim, başım gözüm üstünde yeriniz. Varsayımlar üzerine tartışmak ise gereksiz, ne onlar Ne de aksi durumları ispatlayamayacağız nasıl olsa..
    Ama söylediğinize yine de kısa, benzer bir cevap vereyim; Baba Gündüz, Metin Oktay, Metin Kurt gibi değerler için Beşiktaş ya da Fenerbahçe’de olsaydı şeklinde bir varsayıma ihtiyaç yok_ki Gündüz Kılıç BJK ve GS de kaptanlık yapmış bir futbolcudur, taratftarı olduğu takım hangisi olursa olsun, art niyetli olmayan insanlar bu değerlere en az bizler kadar saygı duyar. Gerçekten ne acı ki ilginç camia olduk, şu güzel insanların temsil ettiği tüm değerleri çöpe atmaya çalışarak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değer sayarken Fatih Terim gibi bir ismi dışarıda bırakamayız, onun başardığını kim başardı. Büyük haksızlık var, çok büyük.

      Sil
    2. Yazınızda sizinle aynı fikirde olmadıpım noktalar şunlar; Öncelikle örnek verdiğiniz kişilerin hepsi galatasaray camiasına mal olmuş karakterler ama günümüz futbol ikliminde örneğin metin kurt un sosyalizm ve emekçilik üzerine yaptığı güzellemelerin hiçbir kıymeti yok malesef! Metin Oktay ın beyefendiliği, o centilmen yapısı karşısında can bartu gibi beyefendi futbolcular varken kıymetliydi? Düşünceleriniz temelde çok doğru olabilir fakat günümüz rekabetçi futbol ortamına uygun değil.Eğer spora bu kadar romatizm le bakarsak Galatasaray ın ligde oynamasına gerek bile yok bizim gibi bir kaç şovenist klüb bulur kendi aramızda maç yapar gelecek nesillere örnek oluruz! Fatih terim konusuna gelirsek şunu söylemem gerekir ki terim in 2. Gelişinde yaptırdığı transferlerin maliyeti terim i bu taraftara unutturmak için yapılan transferin maliyeti karşısında komik bir rakamdır! Ayrıca o sene beşiktaşın 100. Yılı olması dolayısıyla bizi sahada nasıl doğradıklarını çok net hatırlatırım o başka bir tartışma konusu neyse, Fatih terim in Gelmiş geçmiş en iyi td olduğunu siz söylemişsiniz yani elimizde böylr bir td varken biz bu adamı getirmeyelim daha önceki senelerde oldupu gibi başka td ler getirelim onlar çalışsın? Çünkü neden? Sizin düşünceniz fatih terim in karakter zaafiyeti içinde olduğu ki bu görüşünüze hiç bir şekilde katılmıyorum Terim her zaman Galatsaray menfaatlerini korumuş ve o yönde hareket etmiştir! Bu tartışma uzar gider bu sayfalara sığmaz :) Sadece Terim in nasıl bir karakter ve nasıl bir galatasaray lı oluğunu gösteren ufak bir anıyı yazayım canlı şahidi de dayım dır ve çok iyi bir galatasaraylıdır kendisi "1987 senesinde fenerbahçenin bizi ali sami yende 1 0 yendiği maç sonrası taksimde geziyorlar 2 gs atkılı taraftar 100 mt önlerinde yürüyor birden 10 kişilik bir fenerbahçeli gurub çıkıyor bizim çocukların önüne küfürleşmeler falan derken bizim 2 çocuğa saldırıyorlar ne oluyor demeye kalmadan o zaman fatih terim in kendi adını taşıyan spor mağazası var orda bunu da çok kişi bilmez terim futbol topu eşofman falan satıyor yani o zamanlar :) neyse dayım nerden çıktı anlamadık diyor terim elinde bir sopayla mağazadan fırlayıp fenerlilerin arasına dalıyor ortalık toz duman tabi :) yani terim böyle bir karakter neyse çok uzatmayalım burak bey de kızmasın:) saygılar....

      Sil
    3. Sevgili Güven, bu yazıya cevap vermeye nerden başlasam bilemiyorum.. neyse bi ucundan başlayım ben, umarım sonu gelir:
      1) Güzelleme dediğiniz Aşk konusunu işleyen lirik yani abartı duygular ile betimlenen şiirdir, Metin Kurt'un böyle abartı bir tek cümlesi bulunmadığı gibi, zaten sosyalizmi geçtim herhangi bir "....izm"e aşk pek mümkün olmadığı gibi bu ...izm'e güzelleme yapabilecek kadar fantastik değil futbolcu, sanatçı tanımıyorum.
      2) Günümüz rekabetçi futbol ortamı demişsiniz, rekabet hiç bitmedi, günümüzde de başlamadı. O günden bugüne rekabet değil, artan çirkinlikler. O yüzden en rekabetçi yerine belki şovenist diyebilirsiniz, ki şovenizm konusuna aşağıda geleceğim,
      3) Terim'in ikinci gelişindeki transfer fiyaskosu maliyetleri ile ilgili bi tespit yaptım, yine muğlak bir karşılaştırma üzerinden cevap vermişsiniz, o dönemki transfer politikası hatalı mıdır, maliyeti yüksek midir değil midir bunu konuşalım, faraza ya da muğlak olsun olmasın kıyaslamanın pek anlamı yok, söylediğinizde haklı dahi olsanız hiç bir yanlış, bir başka yanlışı düzeltmiyor malesef
      4) Spora romantizm ile değil hümanizm ile bakıyor olabilirim, ki hepimiz insan isek, eh bi zahmet herkes de insancıl bakıversin, sadece spora değil, insanın bir şekilde ucundan kıyısından dahil olduğu herşeye!
      5) Şovenizm, Napolyon'u, ülkesini abartı şekilde seven Chauvin isimli bir onbaşı'dan gelmektedir, içinde bulunulan grup, zümre, ırk, milliyetten olanları, diğerlerine yaşama hakkı tanımayacak seviyede üstün, önemli görme durumuna denir, abartı faşizanlık özetle, ve bu tip insanlara da şovenist denir. Bizim gibi bir kaç şovenist takım bulursak kendi aramızda maç değil, tek bir takım kalana dek savaşırız ancak.
      6)Muhalif olduğunuz yukarıdaki yorumda Fatih Terim'in Galatasaraylılığına dair tek bir kelime dahi etmedim, ama bu küçük hikayeden sonra o konuda da bi dolu soru işaretinden birini sorayım. O anlattığınız kavgada bir insan yavrusu eline bıçak alıp çıkıp bütün Fenerbahçelileri lime lime doğrasaydı, sanıyorum o insanı savunacaktınız ve mesela insan öldürme suçundan ceza almasını istemeyecektiniz, çünkü o, en uber en müthiş karakterli, en en en süper Galatasaraylı olacaktı öyle mi? Ben ele odun alıp kavgaya karışmanın insanlıkla bağını kuramıyorum, sizin Galatasaraylılık anlayışınızı çözemediğim gibi.
      Yine de "Şampiyonlar ligini de başkası alsın" cümlesini doğru buluyorsanız, ikinci dönemindeki transfer bombalarının (başka bir dönem ya da muğlak durum ile kıyası olmaksızın tek başına değerlendirildiğinde) kulübe ağır ekonomik yükler getirmediğini iddia ediyorsanız, üçüncü seferde Aysal ile tutuştuğu ego kavgasını haklı buluyor, az bile yaptı meşe odunu ile girişmeliydi diyorsanız, İsviçre maçından sonra oyuncu, teknik kadroya tam kadro girişmemizi haklı buluyor, keşke oracıkta hepsini öldürseydik diyorsanız, son milli takım macerasının bitmesine sebep olayla ilgili, yetmez keşke sedat peker ve silahlı adamları ile gidip restoranı tarasaydılar diyorsanız, oturup bunları tartışmaya devam edebiliriz :)
      Saygılar bizden size

      Sil
  4. o güzel günler geri gelmez dursun özbek varken.
    bu sene fb olsun (bjk 4'leme yapmasın)
    seneye bjk
    sonra yine bjk
    sonra fb yine araya girer
    tekrar bjk
    ve yıl 2023.. tekrar bjk
    2024 mayısına gelirken şampiyon kim olur bilmem ama herhalde bu seçime girmez özbek.
    2024 mayısına fb 21 gs 20 bjk 19 şeklinde girmek bence gs açısından ideal senaryodur. artık başarı hayali kurmayalım bu tür senaryolar yazalım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir