19 Aralık 2017 Salı

Geldiği gün itibariyle umutlu baktığım, inandığım ve desteklediğim bir isimdi Tudor


Geldiği gün itibariyle umutlu baktığım, inandığım ve desteklediğim bir isimdi Tudor. Önce şu sosyal medya algısını konuşmak lazım, Tudor gerçekten de tutulan, beğenilen bir teknik adamdı. Tek değil, birçok teknik adam gibi. Bugün de övülen çok teknik adam var ama Galatasaray şu adamı alsın denmiyor, eğer yönetim bu yönde hareket ediyorsa suç taraftarın değil. 

Karabükspor'un ligin ilk haftasında Galatasaray'a kaybettiği maçtan bu yana yakından takip ettiğim bir isim oldu. O kısıtlı kadroyla da iyi işler çıkardığını düşünüyorum, Tudor sonrası Karabükspor'un durumu ortada. Futbol için önemli bir isim Tudor, teknik direktörlük başka konu tabii. Potansiyel vaat ettiğini söyleyebilirim, Galatasaray sonrası da bir şeyler yapabilir, bilemem. 

Getiriliş süreci çok tartışıldı, o konuya tekrar girmeyeceğim. Konuşulacak konu şu olmalı, Galatasaray'a gelecek seviyede bir teknik adam mıydı ya da bu iş yaz dönemi mi olmalıydı? Hajduk veya Paok dönemi parlak sayılmaz, Karabükspor performansıyla böyle bir adım atıldı. O an da kaybedilen bir sezon yoktu, hedef sahibiydik. Yaz dönemi gelmiş olsa mutlaka daha büyük bir kredi sahibi olurdu, önceki sezonun başarısızlığı da Tudor'a olumsuz olarak yansıdı.

Tecrübesizlik mi şu yaptıkları bilmiyorum, bundan sonraki kariyerinde yapacağı hamlelere göre bugüne tekrar döneriz. Galatasaray'ın yenilenmesinde önemli bir pay sahibiydi, iyi kadro kurduk. Agresif, aç, mücadele eden, savaşan bir takım. Östersunds'a elenmek faciaydı ama o enkazı çok kısa bir zaman içinde kaldırdı ve lige girişi müthişti. Agresif oynayan, amansız bir tempo sahibiydik ve lige iyi başlangıçla da eli güçlendi.

Tecrübesizlik olarak mı adlandıralım bilmiyorum, kontrol sevdası neden? Kendi futbolunu oyna, düşürme şu tempoyu, kontrollü oyun diye bir şey çıkarma. Tüm sezon koş koş halinde oynamak bence de imkansız ama Tudor ortaya çıkardığı iyi felsefeyi yitirdi. Fenerbahçe maçıyla birlikte başlayan bir kontrol ve önlem arasında tercihleri oldu. Bundan da ısrarla vazgeçmedi, büyük maç olarak nitelendireceğimiz her maçta bu yönde hareket etti. Mevzu 3'lü, 5'li savunma değil, değişen felsefedir. Takımı dizginlemesi büyük sorun.

Düşüşü Badou Ndiaye'yle adlandırmak mümkün. Fernando baskı yediğinde zorlanıyor gibi bir durum doğdu, çareyi de Badou Ndiaye'ye orta sahayı geçmeme emriyle gidermeye çalıştı. Bu onu düşürdü, devamında Fernando stoperlerin arasında kaldı, Tolga Ciğerci'nin sakatlık dönemlerinde iyice sendeledi ve iş rotasyon noktasına geldiğinde iyice çuvalladı. Sezon başında bir iştahtan söz ediyorduk, bugün hangi futbolcu aynı heyecanı taşıyor?

Tudor'un mevcut kadrodan kazanımlarının da altını çiziyordum. Linnes, Tolga Ciğerci, Garry Rodrigues ve Serdar Aziz bunlara örnek. Önce Linnes'i kesti, o arada Linnes'i kaybetmiş oldu. Bence Linnes de yetersiz ama o dengeyi koruyamadı. Tolga Ciğerci'nin sakatlık dönemleri var, maalesef tek bir alternatifi yok. Denayer diyerek Serdar Aziz'i kestiği zamanlar da var ve tüm denge altüst oldu. Garry Rodrigues ise en büyük bomba, takım o olmadan hücuma dahi çıkamıyor, peki neden Garry yedek bırakılıyor.

Futbolcuları kaybetti Tudor, Gomis harici onu seven bir ismin kaldığını düşünmüyorum. Taraftar desteğini kaybedersin de futbolcularını kaybettiğin an orada kalamazsın. Malatyaspor maçında Maicon, Belhanda ve Feghouli gibi isimlerin ruh hali ortada, maalesef insan yönetimi noktasında da sınıfta kaldı Tudor. Doğal olarak takımda kalmasının bir esprisi olmuyor, bu saatten sonra Tudor'la her şeyin daha iyi olabileceğine inanan kalmış mıydı.

Ben de bu kadar sık teknik direktör değişiminden memnun değilim. Bu süreçte her türlü teknik adamı denedik neredeyse. Tudor'la da genç, gelecek vaat eden, takımla büyüyebilecek teknik adam hakkını da kullanmış olduk. Daha uzun süreli devam etmesini ve başarılı olmasını her şeyden çok isterdim ama bu süreçte Tudor'un da yönetim kadar hatası var. Yönetimin hatası Tudor'u yalnız bırakmak, ona destek olduğunu göstermemek. Tudor'un hatası da "hata" kelimesinde, bunu kabul etmemesi, bana sorarsanız egolu hareket etmesi.

Tudor'u bir türlü kabullenemedi medya. Sezon başındaki iyi gidişatta veya kurulan takımda Tudor'un katkısının büyük olmasına rağmen o hakkı vermediler. Takımın ilk 11 kalitesinin iyi olmasına bağladılar bu çıkışı, Tudor da "bu böyle değil" demek istemiş olabilir ve yaptığı değişiklikler belki de bu yüzden. Antrenör takımıydık oysa, bunu Tudor sağlamıştı ama kurmaya başladığı o düzeni de yıkmış oldu..

11 yorum:

  1. Yönetim onun arkasında çok durdu yalnız.Ama bi süreden sonra onlarda desteği çekti ki bu doğal bişey.Kendi kendini bitirdi.Galatasaray onu kovmadı o kendini Galatasaray'dan kovdu bundan sonra da büyük bi takım çalıştıracağını sanmıyorum.Düşük bi ihtimal belki Juventus'un başına geçer kulüple ilişkilerinin iyi olması sebebiyle ama düşük ihtimal bu bence.Kariyeri orta sıralarda veya düşmemeye oynayan takımlarda devam edecek bu kafa yapısını değiştirmezse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yeterince desteği gördüğünü düşünmüyorum, bir noktadan sonra ise tamamen çekildiler. Kredisi yok tabii, yazın gelmiş olsa böyle olmazdı.

      Sil
  2. Tudor neyi degistirdi, feghouli gelince ona yer aradi, tolga muthis bir cikis yapmisken garryi kesmeyi tercih etti, linnesin yerine latoyu denedi,sonra tolga sakatlandi, serdar o veya bu sebepten bir var bir yok konumuna geri dondu, bu arada takimin formu ve fiziksel gucu dusus yasadi, rakipler galatasarayin zaaflarina karsi onlemler aldi ve basaksehir macindan sonra takimin ozguveni buyuk olcude zedelendi.
    Tudoru bircok sebepten elestirebiliriz ama isleyen duzeni bozdu diyemeyiz, sadece bozulan duzeni tamir edemedi ki boyle galatasaray dusmani bir medya ve taraftarlarin arasina sokulmus parali trol ordusu varken bu cok ta kolay degildi..
    Olaya bakar misin, riekerink ve tudor basarisiz ilan edilince yabanci hocayla basarili olunamayacagi konusulmaya baslandi, tabii bunlar da basarili olamazsa kimse basarili olamaz, o derece basari beklentileri vardi cunku..
    Bielsa mesela lille den kovuldu diye bitik ilan edildi, boyle bir ulke olabilir mi, fatih terim, muthis bir isim ve o gelsin isterim, ama ne yapti milli takimda, ne futbol oynatti, mustafa denizliyi zaten konusmaya gerek yok, hamzaoglunun kadro muhendisligi faciasini da bursa da gorduk, ama yabanciyla olmaz, takimin yarisi brezilyali, yarisi fransiz ama turkten baskasi onlarin halinden anlamaz, galatasarayi oyuncak yaptilar, bir dugmeye basarak milyonlarca taraftara yapmak istedikleri seyleri soyletiyorlar..
    Hadi tudoru gonderdin, yerine getirecegin adamda ne ararsin, nasil bir futbol felsefesi olsun, bana sorarsan ayni tudor gibi, onde basan, hizli oynayan ama topa daha fazla sahip olmayi becertebilen birisi derim, ustelik tecrubeli oyuncularla iyi anlasan ve oyunculari tarafindan sevilen birisi olmali, bu ozelliklere uygun olarak aklima gelen ilk iki isim marcelo bielsa ve fatih terimdir, ne pahasina olursa bu iki isimden birisini getiririm, bu karari bile alamadi galatasaray yonetimi, yap bir oylama cogunlugun dedigi olsun, ama onlarin niyeti farkli, pis isler bunlar, bulent korkmazdan falan bahsediyorlar, muhtemelen dunya futbol tarihinin en kotu hocalari dan birisi, boyle bir sey olabilir mi, kimi kandiriyorsunuz, bunun bir toyayro oldugunu gormruen mi var, ama insan dayanamiyor, galatasaray sevgisi futbol sevgisi falan degil bu bkr bagimlilik ve her sartta bu rezil tiyatronun parcasi olmaya devam ediyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tudor felsefeyi değiştirdi, bir anda kontrol sevdasına döndü. Rakamlar değil konu, 3'lü 5li oynamak değil. Takımı dizginlemek bahsettiğim olay. Badou'yu savunmaya, Fernando'yu stoperlere atması gibi, bunlar örnek. Takımın hızı düştü, büyük maç diye adlandırdığımız maçlarda hızını kesti, tempoyu öldürdü.

      Sil
  3. Şu süreçte gördük ki bizim Gençlerbirliğinden hiç bir farkımız yok. Kurumsallık büyük takım bunlar bizim için boş. Futbol izlemeye başladığım 2007-2008 sezonundan bu yana 14 tane hoca değiştirmişiz. Yani 10 senede 14 hoca. Rakiplerimizden Fenerbahçe ve Beşiktaş 8 hoca ile geçmiş.
    Şuan internetin 80lerde,90larda olmadığına ve 2000 lerin başında yaygın olmamasına dua ediyorum. Yoksa biz bu zihniyet ile 85 senesinde Derwall i kovar, Fatih Terim i Fenerbahçeye 4-0 yenildiği için, Gerets i Fenerbahçeye karşı Uğur,Ferhat ile çıktığı için gönderildik. Bu yüzden de şuan çok övündüğümüz Uefa kupası, Derwall mentalitesi ve meşhur 16 dk beklediğimiz şampiyonluğu tadamazdık. Büyük ihtimal ile Trabzonspor un durumunda olurduk ki zaten o duruma doğru gidiyoruz. Her sezona şampiyonluk umudu ile girip 8 inci haftadan hocalarını kovuyorlar. Biz biraz daha bekleyip 16 ıncı haftada kovuyoruz. Geçen sene hocayı gönderdikte elimize ne geçti koca bir hiç, belki göndermesek bu sezonu bu kadar erken açmak zorunda kalmayacaktık.
    Rezil bir takımız sanki çok büyük başarılarımız var gibi Tudor u beğenmiyoruz, çünkü bizleri ancak Mourinholar, Guardiolar keser. Bu gidişle bizi Tudorları bırakın Yılmaz Vurallar istemeyecek.
    Tebrikler Galatasaray sonunu çok iyi hazırlıyor. Kapanışımız çok muhteşem olacak. Tebrikler Galatasaray lisesi, tebrikler Galatasaray yönetimi , tebrikler Galatasaray taraftarı. Bizlere bu uefa kupası fazla geldiğini çok iyi gösterdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Terim'i 4-0 yenildiği için mi gönderdik, ne alakası var? Çok yanlış bilgi nereden duyduysan.

      Sil
    2. Yavv ben Fatih Terim 4-0 yenildiği için gönderdik dedim mi? Yav zaten yok öyle birşey tarih içinde olmayan bir hadiseyi kim söyleyebilir. Zaten biz Fatih Terim i göndermedik ki. İlkinde İtalyadan teklif gelince tası tarağı toplayıp gitti. İkincisinde sonuçlar kötü gittiği için erdemli(ama bence yanlış) istifa etti gitti. Üçüncüsünde "milli duygular" ı ağır bastığı için(düpedüz takımı bıraktı) milli takıma gitti.
      O cümleden bunu nasıl çıkarttın anlayamadım.O cümlenin başında Derwall ve Gerets de var.

      Sil
    3. Fatih Terim i Fenerbahçeye 4-0 yenildiği için, Gerets i Fenerbahçeye karşı Uğur,Ferhat ile çıktığı için gönderildik.

      Noktalama işaretlerinden haberin yok, virgülü nereye koyduğuna bir daha bak :) Türkçeyi yanlış kullanıyorsun, buradan ne anlam çıkar Türkçe bilen arkadaşlarına bir daha sor.

      Sil
    4. "Yoksa biz bu zihniyet ile 85 senesinde Derwall i kovar, Fatih Terim i Fenerbahçeye 4-0 yenildiği için, Gerets i Fenerbahçeye karşı Uğur,Ferhat ile çıktığı için gönderildik." Fatih Terim kısmı cümlenin ilk başına bağlı.
      Evet Türkçeyi kötü kullanıyorum ancak bu cümleden başka bir anlam çıkarmak zor. Bir tek Fatih Terim ismi satırın başında ve büyük harf denk geldiği için cümlenin başı gibi gözükebilir bu da Blog yapısında kaynaklı birşey.

      Sil
    5. Aman neyse benim için Galatasaray ve Galatasaray ile ilgili herşey bitmiştir. En azından 1,5 sene hiçbir branşı takip etmeyeceğim.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir