16 Ocak 2018 Salı

Hazırlık maçlarının yıldız isimlerinden biri de Mariano oldu


Futbolcular özelinden gitmeye devam ediyoruz, sırada Mariano var. Sürekli bir Fatih Terim etkisinden bahsediyorum, onun daha farklı dokunuşu ne olabilir üzerine. Tudor döneminde bazı iyi isimler vardı, Mariano da onlardan biri. Son döneme doğru performansı düşüş gösterse de genele vurunca olmazsa olmazlardan biri olduğunu gösterdi.

Sağ bek Galatasaray için sıkıntılı bir pozisyon, Eboue'nin son sezonu da dahil olmak üzere orayı dolduramadık. Mariano'nun transferi bu açıdan kıymetliydi, o da şu ana kadar beklentiyi karşıladı. Yine de ondan gördüğümüz performansın da yüzde 60 seviyesinde olduğunu düşünüyorum. Farkını ortaya koysa da daha fazlası var.

Fatih Hoca'nın düzeninde bekler olduğundan çok daha önemli. Beklerle hücumu zorlamayı, oyunu onlar üzerinden kurmayı seviyor. Eboue / Riera örneği mesela, Riera'nın teknik özelliği ve oyun aklı sayesinde Şampiyonlar Ligi beki çıkardı ondan. Eboue zaten iyi bir isimdi, kariyeriyle de ortada olan. O da 2 sezon maksimum katkı verdi.

Bu anlamda Mariano'yu düşününce hocanın eli rahat. Solda sıkıntı var, bu tarzda bir isim bulmanın önemi büyük. Sağda ise Mariano, hatta Linnes önemli kozlar. Göztepe maçına bakınca en iyi Linnes performansı izlediğimizi söyleyebilirim. Linnes'i ilk kez Molde günleri gibi görmüştüm, işleyen bir düzende o da iyi çarklardan. O gün de yazdım, Mariano'yu düşünün bir de. Bu düzende o ne yapardı.

Hazırlık maçlarının yıldız isimlerinden biri de Mariano oldu. Viitorul maçı mesela, 2. yarıda maçı kopartan isimdi. İşlemeye yüz tutmuş bir hücum oyunumuz var, Mariano'nun da etkisi büyüktü. Feghouli'yi de sağ tarafta daha sık izleyeceğiz, Mariano / Feghouli uyumu sağlandığında da Şampiyonlar Ligi düzeyinde bir sağ koridor oluşturmuş olacağız. 

15 maçta 1 gol 2 asist yaptı, bana sorarsanız bu rakamlar az ve yükselecektir. Özellikle asist rakamı diyeyim, düzen içinde Mariano'yu o kadar da iyi kullandık diyemem. Yine Gomis yorumu, yaptığı her şey onun bireysel kalitesiydi. Düzen içinde görelim bir de, oyun aklı, geriden oyunu kurabilmesi ve hücum bindirmeleriyle yüzde 100'u görmüş olacağız. Keşke bir de sol tarafa bu ayarda birini bulsak, o zaman Mariano'nun etkisini de katlardık, yükü biraz daha onun sırtından alıp..

4 yorum:

  1. abi tudor döneminde hiç mi iyi birşey yoktu ? sürekli bireysellikten bahsediyorsun, o kadar değil.tudorun da yaptığı güzel işler vardı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi şeyler vardı ama tüm iyiyi kendi eliyle bir kenara itti, hata kendisinin. Gomis ve Mariano yorumlarım farklı, diğer isimler özelinde.

      Sil
  2. Mariano ayarında bir sol bek bulsak var ya...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir