1 Ocak 2018 Pazartesi

İnsanların hayali biraz da "sonrasına" yönelik


Fatih Terim'in kesinleşen tek yardımcısı Levent Şahin. Milli Takım'da da yardımcılığını yapmış, hocanın kendi ekibinden bir isim. Kendisini Adanaspor'da da hatırlarsınız, Saraçoğlu'nda Fenerbahçe'den puan aldıkları maçta konuşulur olmuştu. Potansiyeli olduğu söylenen, bu işe kafa yoran, spor alanında yüksek lisans, devamında doktora yapmış bir antrenör. Pro lisansı vea TFF'den futbol antrenörü yetiştirme alanında yetkisi var.

Uzun zamanın ardından ilk kez bir yardımcı teknik adamımız var diyorum. Mancini ve Prandelli gibi isimlerin ekiplerinden gerçek anlamda yararlanamadık, diğer hocaların ise güçlü bir ekibi yoktu. İnsanların hayali biraz da "sonrasına" yönelik. Herkes bekliyor ki Fatih Hoca'nın yanında birileri yetişsin ve o bıraktığında yerine gelecek ismi şimdiden bilelim. Böyle bir şey olur mu bilmiyorum ama Levent Şahin'in gerçek anlamda potansiyeli var.

Diğer yardımcılar için ise henüz kesinleşmiş bir durum yok. Taffarel ve Elmander gibi isimleri uzun zamandır konuşuyoruz, onların da kararını 2 Ocak'ta vereceği söyleniyordu. Elmander, henüz futbol yaşantısını bitirmemiş bir isim. İkna edilebilir ama çözülmesi gereken bir sözleşmesi var, karar vermesi gerekecek. Taffarel ise Brezilya Milli Takım'ında kaleci hocası olmanın ötesine geçmiş. Kalecileri o seçiyor mesela, teknik direktör bakmıyor o işe. 

Taffarel'i daha önce konuştuk, Muslera için olmazsa olmaz. Ayrıca takım içindeki Brezilyalılar açısından da önemi var, birleştirici bir isim. Elmander ise antrenörlük konusunda bir şeyler hayal ediyor muydu bilmiyorum. Söyleyebileceğim şu, çok önemli bir profesyonel ve figür. Taraftarların sevgisi çok büyük, varlığı hem takım, hem tribün için ateşleyici unsur. Fatih Terim gibi bir ismin yanında Elmander'i görmek isterim.

Fatih Hoca'nın bir hayali de var. Milli Takım'da bunu denemiş ama başarılı olamamıştı. Euro 2016 için Tümer Metin, Tuncay Şanlı ve Nihat Kahveci'li bir ekibi vardı, orada olmadı. Galatasaray'da ise bunu yapabilir, çünkü sonsuz bir kredi ve özgürlüğü var. Hedefi şu, ekibi mümkün olduğunca geniş tutmak ve FM'de bildiğimiz bir sistemi oturtmak. Hücum, savunma, taktik gibi konularda iyi olan isimleri bir arada tutmak ve her futbolcuyla birebir ilgilenmek istiyor. Alex Fergosun bunu Manchester United'de denemişti, 12 kişiye dayanan bir antrenör ekibi vardı. Fatih Terim'in de bunu istediğini düşünüyorum ve uygulamasını da yakın zamanda görürüz..

11 yorum:

  1. Kesinlikle çok doğru bildiğim bir sistem. Öncelikle neredeyse teknik direktör kadar bilgili bir baş yardımcı antrenör, yanına da kariyerinde başarılı olmuş farklı mevkilerden yardımcı antrenörler..Bu sayede her oyuncu için özel idmanlarda ayarlanabilir ve oyuncunun kişisel gelişimine de büyük katkı sağlar.Örnegin,çok inanmasam da Drogbanın adı geçti. Böyle birşey olursa eminim ki takımdaki forvet oyuncularının performansı çok artar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de umutluyum, umarım yürürlüğe geçirebilir hoca.

      Sil
  2. Bayern münih'te Beckenbauer, Barcelona'da Cruyff, Arsenal' de Wenger ve daha bir çok örnek verebiliriz . Bu gidip gelmeler Klübüde Hocayı da çok yordu.Hoca artık sistemi kurmalı ve futbol aklı olarak herşeyin tepesinde olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç gerek yoktu. Zaten kendisi de söyledi, Wenger'le aynı dönem göreve başladım, o kadar süre görevde kalsam acaba neler olurdu diye.

      Sil
  3. Artık spor klüpleri profesyonelleri eski futbolculardan değil akademide okumuş insanlardan seçmeliler bence. bu işin uzmanı olmuş insanlar sadece futbolun içinden gelen insanlar olmak zorunda değil sonuçta yapılan şeyler bilimsel ve fizyolojik temeller üzerine kurulu. eski futbolcudan doktor alınamıyorsa yardımcı antrenör de çok titizlik gösterilerek alınmalı. burhan uslu zamanında gs sakatlık yaşamıyordu neden çünkü adam dünyanın en iyi spor doktorlarından bir tanesiydi. alt yapı içinde keza aynı şekilde teknik taktik bir yana sporcu ve insan yetiştirmeyi bilen insanlar gelmeli evet belki alt yapı kordinatörü olarak Hagi gibi birisi gelse yanına da profesyoneller koyulsa muhteşem olur ama onun haricinde bence tamamen özellikle alt yapı psikologlar doktorlar fizyoterapistler spor akademisi doçentleri profesörleri ile dolu olmalı.

    Bir diğer konu ise geçenlerde değinmiştin bir yazında 1996 dan beri fatih terim kalsa kimbilir neler olurdu. ama bu hem Galatasaray hemde Fatih Terim için son şans. Galatasaray ekonomik anlamda çok kötü durumda ve Fatih Terim ucuz bir kişi değil (maaş anlamında değil harcadığı paralar bakımından) başarı büyüyerek olur küçülerek değil ama sonuçta bunun için bir sürdürülebilir kalkınmaya ihtiyaç var. dolayısı ile başarı olmazsa avrupa olmazsa hem fatih terim hemde galatasaray için gelecek çok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işe kafa yormak, eğitimini almak önemli. Futbol evriliyor, değişiyor. Söylediğinde çok haklısın.

      Sil
  4. Buyakırad yazılanların ve gelen yorumların doğrultusunda Hasan Şaş ne kadar doğru bir tercih olur? Eğer amaç motivasyon ise Taffarel Elmander gibi karakteri sağlam ve pozitif kişiler oyunculara güç verir.

    Ülkemizde ne yazık ki her sıcakkanlı samimi kişi iyimiş gibi bir algı var zaten Fatih Terim var başka sıkıntılı karaktere gerek yok. İnşallah doğru kişileri seçer hoca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verir de hoca ne düşünüyor ona bakmak lazım.

      Sil
  5. Ki bunu yapması da doğru ve gereken bi hamle çünkü hoca iyiden iyiye yaşlanıyor.En fazla 15 yıl daha teknik direktörlük yapar.O yüzden kendi yerine birilerini yetiştirmesi lazım artık.Bu isim Levent hoca olur Hasan Şaş olur veya Elmander olur isim farketmez açıkçası.Hangisini yetiştirebiliyorsa yetiştirmeli ama buna en yakın isim Levent hoca gibi duruyor an itibariyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca umarım böyle düşünüyordur, görüntü o yönde.

      Sil
  6. aman aman.. yine sorun çıkarıp gitmesin şöyle en az 5-6 sene kalsın artık. sonrasına bakarız :) terim ile 2024

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir