22 Ocak 2018 Pazartesi

Kayserispor 1-3 Galatasaray, bu yol kolay değil


"Bir şekilde kazanalım da nasıl olduğuyla ilgilenmiyorum" diyordum. Gomis, Fernando ve Maicon gibi kendi mevkilerinin en iyi 3 futbolcusu yok ve Kayserispor deplasmanına çıkıyorsunuz. Bu kadar eksik arasında Tudor döneminde şu maçı oynasak hiç düşünmezdim bile. Fatih Hoca'yla bir umut var, o da "yok" dediğimiz ama var olduğunu gösterdiği kulübeyle.

Eren Derdiyok'dan yana umutsuzdum, belki de maçın adamı oldu. Fernando yokluğunda Selçuk İnan düşündürüyordu, o da gayet iyi bir maç çıkardı. Kenardan Donk, Tolga Ciğerci gibi hamleleri ardı ardına yapıyorsunuz ve Donk'un da rakibi durdurma noktasında iş gördüğünü görüyoruz. Bu da bir sorun, Galatasaray Tudor döneminde düşüyordu ve rakibin hamlelerine çare bulamıyordu. Fatih Hoca ise 2 hamleyle birlikte tüm hızı kesebiliyor ve maça sizi ortak kılıyor. Bunu da yaptığı isim Donk, ligin ilk yarısında yüzüne bakılmayan adam.

İştah ve baskı, bu kelimelerin altını ısrarla çiziyorum. İştahımız yüksek ve maça öyle bir baskıyla giriyoruz ki bu bizi 1-0 önde başlatabiliyor. İlk yarıda 2-0'ı erken bulduk, skor 4'e de gelebilirdi. Rakibi de pozisyona sokmadık, en önemli noktalardan biri. 2-0'ı bulana kadar ön alan baskısını bırakmadık ve kanatlara her indiğimizde sonucu aldık. Özellikle de Garry Rodrigues ön plana çıktı, muhteşem bir enerji bu.

2-0'ın ardından ise tempo ister istemez düşerek, 45 dakika aynı etkide kalmak imkansız. O anlarda topa sahip olacaksınız, biraz daha sakin kılıp, hızlı oyuncularınızı kullanmayı deneyeceksiniz. Badou Ndiaye de dahil olmak üzere tüm hücumcular bu baskıyı iyi yaptı, rakibi çıkartmadı ve çok rahat bir ilk yarı izledik. Hata şu, fişi çekmeliydik. Dediğim gibi, Kayserispor iyi bir takım ve Sumudica da taktik esnekliği iyi bir teknik adam.


2. yarıya girerken yaptığı 2 kanat hamlesiyle bir anda rüzgarı arkasına aldı. 2. yarının başında buldukları golle de maça ortak oldular, hatta bir ara oyun da onlara bakıyordu. O ara pozisyonları geldi, dağıldık diyorduk ama Fatih Terim farkı burada ortaya çıkıyor. Tolga Ciğerci ve Donk hamlelerinin ardı ardına gelmesi rakibi yavaşlattı. O an Feghouli çıkar mı derken çıkabileceğini gördük ve bu hamleler bizi savunmada daha güçlü yaptığı gibi yeniden pozisyonlara da soktu. 

Sinan Gümüş'ü kaçırdıklarından kaynaklı eleştirdim, eminim ki herkes sinirlendi. 80 sonrası 3 net pozisyon var, bir noktadan sonra işi bitirmek eldeydi ama bitiremedik. Rakip organize gelmese bile uzun toplarla etkili olmaya çalıştı, korkuttular da. Donk hamlesi takımın boyunu uzattı mesela, bu da iş gördü. Denayer'in bazı kritik hataları olsa da maçın kopma anlarında yaptığı kritik müdahaleler de var. O imkanı vermedik, bir şekilde savunmayı başardık ve nihayetinde Garry Rodrigues'in golü geldi.

Belhanda'nın yedek kalması sürpriz, beklemiyordum. Gomis'in yokluğu sonrası böyle bir hamle geldi diye düşündüm, Feghouli'yi biraz daha forvete yakın oynatıp, 4-4-2 ve 4-4-1-1 arasında gidip gelmek gibi. Osmanlıspor maçındaki düzeni merak ediyorum, Gomis'in dönüşü sonrası bu devam mı edecek. Kayserispor deplasmanında iş gördü, Eren Derdiyok'un da iyi oyunuyla birlikte özellikle ilk yarıda fazlasıyla güçlü bir düzendi. Hocanın hamleleriyle birlikte de oyunun rakibe bakan noktalarında yeniden dengeyi sağladık, bir noktadan sonra da üstünlüğü ele geçirdik.

42 yorum:

  1. ilk yarı tam bir terim ve tudor farkıydı. tudor olsa banko beklerdik. rakip topla oynar dururdu. ilk devreden mağlup olurduk. ikinci devre zor geçti ama rakip de güçlü.. artık önümüz açık seri yapacağız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklerdik, beklerken gol yerdik. Rakibe göre kurgulanırdık, bu da bizi hücumda asla iyi kılmazdı.

      Sil
  2. Sinan'ı eleştirmiyorum atamadığı için kızdık çunku maç zor gidiyordu skoru bulmak önemliydi. Ama kaçırdığı pozisyonlarda yaptığı vuruşlar asla kötü vuruşlar değildi. Dağlara taşlara vurmadı doğru şiddette ve doğru stille vurdu az farkla gol olmadı.

    Misal belhanda'nın kupa maçında 2 net gol pozisyonu vardı birini 90 a atmak için zorlamasına kızdım ötekinde ise karşısındaki kaleye rahat pozisyonda ayağının üst dışıyla öyle kötü vurdu ki top resmen savruldu çok kötü yere gitti. Belhanda'nın ayağı duzgun değil misal.

    Ama Sinan gol atamasa da şutları vuruşları düzgündü gol olmadı sadece. Zamanlama doğru yere koşu şut ştili ve şiddeti iyiydi direğin dibinden auta gitti zaten.

    Kazanmak önemliydi çok zor şartlarda 3 puan çok iyi oldu. Yine zaman kazandık. Osmanlı maçını alırsak Sivas'ta puan kaybı luksumuz olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atmalı ama, şans geliyor ve bu maç 2-2 bitse ne olacak..

      Sil
  3. sinan'a tekme tokat dalabilirim. onun yüzünden son anlarda kan kustuk.. lato ile de koca sezon çok zor geçer. bir sol bek bulamadık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol bek işini bu hafta çözmek gerekiyor..

      Sil
  4. garry günün yıldızlarından. severim zaten onu bugünden bağımsız. ama oyun zekası aşırı düşük be abi. bazı pas tercihleri inanılmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas atabilse çoook önceleri keşfedilirdi de Yunanistan'a hiç uğramazdı dostum.

      Sil
    2. Oyun zekası yüksek olsa şu an Galatasaray forması giymezdi :)

      Sil
    3. mehmet ve burak beyler çok klişe cevap vermişsiniz. kusura bakmayın. messi olsun diyen yok. aşırı düşük diyorum. normalin çok çok altında. 3 kişi boşken müsait olmayan 4. kişiye pas atıyor o derece.

      Sil
    4. Klişe değil, aşırı düşük de değil ama düşük tabii ki. Şu an takımın en iyi durumda olan isimlerinden, iş görüyor. Şu tempoya dediğin olayı da eklemiş olsa gerçekten de Galatasaray olmazdı adresi. Asist rakamı da ortada..

      Sil
  5. son anlarda çok topa vurdu denayer ama sakın aldatmasın. net kötü stoper. ilk devre hakem kırmızı çekse bitmiştik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 kritik hatası var, geri dönüşü olmayabilirdi. Katılıyorum bu yoruma.

      Sil
  6. denayer hataları olsa da genel olarak iyiydi ama öyle kritik hatalar yapıyor ki resmen yerimizden zıplıyoruz,bence koray çok daha iyi oynar ,mesela umutun o golünde o hava topuna çıkar uzaklaştırırdı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rakibin ceza sahasına top doldurduğu anlarda Denayer iş gördü, kritik müdahaleleri var ama ben o 2 kez ki sektirdiği toptayım.

      Sil
  7. Belhanda'nın bir maç olsun kesilmesi de iyi oldu. Tudor döneminde formsuz da olsa asla kesilmiyor oyundan bile çıkmıyordu nerdeyse. Biraz da çalışmalı konsantre olmalı.

    İyi bir Belhanda Yasin'i keser.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gomis'in yokluğuyla alakalıydı o bence, farklı kurgulandık.

      Sil
  8. Sinana kizmamak lazım Fatih Hocayla daha da ileriye gidebilecek gibi bence... Fatih Hoca da söyledi zaten o pozisyonlara girmesi bile büyük başarı diye

    YanıtlaSil
  9. Fatih Terim kolay olunmuyor! Bu galibiyet net olarak Fatih Hoca'ya yazar! İlk olarak Gomis'in Fernando'nun maicon un olmadığı bir ortamda Belhanda'yı kesip Kayseri gibi deplasmanda galibiyeti alabiliyorsan bu 3 puandan çok daha fazlasıdır! Takımın bütün ipleri bu saatten sonra Fatih hocanın elindedir! İkinci olarak eğer Tudor olsaydı bu maçın ikinci yarısında maç 2-2 geçtim rahat 3-2 olur Tudor 3 ten sonra ancak oyuncu değiştirir maçta 4-2 biterdi! Beşiktaş maçını hatırlayın ikinci yarıda Beşiktaş 20 dk baskı yapıp maçı koparırken Tudor maçı bizim gibi izliyordu! Fatih Hoca oyuncu değiştire değiştire maçı tuttu ve oyuna aldığı oyunculardan da verim aldı! Bu maç ilk yarıdaki Bursa maçında başlayan şampiyonluk öyküsünün ikinci ayağıdır! Önümüz açık Allah utandırmasın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk yarıda bu kadar eksikle böyle üstün oynamak, 2-1 sonrası yaptığı değişikliklerle ipleri yeniden eline almak teknik direktör becerisidir.

      Sil
  10. Üst düzey mücadele, aradan sonra tempolu ve güzel bir başlangıç ve belki de en zor rakiplerden birinin sahasinda 15-20 dakika haric üstün oynamak gayet güzeldi ama bugun bir kez daha belli oldu ki bu sezon Lato ile geçmez, umarım sol bek alırız yoksa işimiz çok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, bu hafta sol bek işini çözmek lazım.

      Sil
  11. bugün güray vural çok iyi bi hucüm beki görevi gördü kayseride alıyor gidiyor oyun kuruyor sol bek kıtlığı çektiğimiz şu zamanda gürayı alsak nasıl olurdu sence? Fatih hocanın elinde çok iyi işler yapabilir ersun yanal dönemindeki caner erkin etkisi yapabilir. Kayseride çok mutlu değilmiş bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ugur çiftçi den se net Güray alınır yoksa başka şansımız katılıyorum

      Sil
    2. Yerli anlamsız kılıyor, gereksiz bonservisler konuşacak çünkü. Uğur Çiftçi'ye kıyasla Atilla Turan da iyi ama abuk paralar konuşulacak.

      Sil
    3. Kayseri den yaziyorum abi..Atilla Turan i canli izlemis biri olarak kesinlikle bizim seviyede topcu degil olamazda..guray atilladan daha en az 1 gomlek ustun..en azindan iyi orta aciyor

      Sil
    4. Uğur Çiftçi ile kıyasla yazdım, elbette almam ben de. Güray Vural daha da iyidir, hücum beki nihayetinde. Bana kalsa Aziz Behich en iyileri ama hepsi Galatasaray'ın seviyesinde değiller.

      Sil
  12. Bana kalırsa ilk yarı gerçekten şok etkisi yarattı Galatasaray fakat 2 yarı bu kadar çok gömülmek takımın isteği dehildi terim çıkın diye kızarken.
    Bu fizik anlamda o ortasaha nin alarmı ve çakirin çok basit faul duduklerininde etkisi oldu biraz da. Kendine fizik olarak güvenmeyen oyuncu ürkek karşılar çünkü kolay düdük var baskı oluşmuş ortada basilamiyor topa ve anlamsız hızlı kontra çabaları ki bu hiç de etkili olamadı değişikliklere kadar tolga nerdeyse golden önce dahi girebilirdi. Beklemenin anlamı yoktu 5 poz aynı donen 2.toplari tutamadıkca. Kayserinin oyununa serseri mayın di kenar ortalarına mahkum merkezden gol sorasi 2 yı atmak şansları da vardı ki tek denemelerinde buda bizim şansımız oldu. Anladık ki atmakta ozguveni yerinde bi Galatasaray in yeterli hız ve zekayı sergilediğinde 3 pasta gol bulması çok mümkün. Önemli olan futbolun adeta yaması (tamemen hava topu ve karambol kurgulu) çağdisi oyunlarda savunmayı doğru yaparak bu kadar imkanı tanımamak burada da eksik net fernando idi sakinliği çok arandı. Selcuk donk gayretler güzel fakat kimse 90 dk lik verimi hayal etmesin takviye anlamda hem 11 için itici güç istekli yedeklerin olması hemde formasyon çeşitliliği önemli silah. Takım fizik mental ve motivasyon olarak yedek grubu çoğaldıkça emin rahat keyifli ve stressiz hazırlanır biz bu havayı yakaladık şuan bayrağı gücümüz yettiğince aşağı çekiyoruz tam kavradigimizda öyle bir sağlayacağız ki tadından yenmeyecek. Ekip çok motive ve bu inanç bir tarih daha yazacaktır hesapta birileri için en çekişmeli olan lig. Mademki alehimize olan kararlar bu kadar doğal karşılanıyor. Tam tersini olduğunu düşünün biz fb basaksehir ts maçlarından hatalarla o puanları edinsek hangi cekisme vardi, ozaman da normal karşılanır miydi asla. Olsun su akar yolunu bulur imparatoru sayenizde getirmiş olduk bi nevi. Siz kaşındınız!
    Çok ciddiyim.. :) saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca da dedi, fiziğimiz yeterli durumda değil. Biraz da Tudor dönemi alışkanlıkları aslında, zamanla giderilecek.

      Sil
  13. Yediğimiz golden sonra Denayer Puyol kesildi başımıza :))

    Bu maçta erken yorulmamızı zemine bağlıyor musun? zemin nasıldı? Bana çok ağır gibi geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denayer özellikle atılan o uzun toplarda çok iyiydi. Zemin değil de maalesef tam anlamıyla hazır değiliz. Feghouli gibi isimler çabuk düştü bir noktadan sonra.

      Sil
  14. Eksik futbolcuların yerine oynayan isimler gayet iyi iş çıkardı.Ha ama hâlâ bi kanat özelliği olan yedek forvet şart.Bu sinanla olacak iş değil.Benfica diye ağladığı günden beri itici geliyor bana.Maçı izlerken de çıldırdım onlar nasıl kaçar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de şart, oraya biraz daha kalite getirmek gerekiyor.

      Sil
  15. Ligin geri kalanıyla ilgili tek korkum özellikle savunmada sayı olarak yetersiz kadromuz.Net olarak denayer kötü stoper ve bunu oynadığı her maç ispatlıyor.Bu da demek oluyor ki maicon-serdar ikilisi daima sağlıklı olmalı. Sol bekimiz 1 tane bile yok.Sağ bekte marianonun herhangi bir cezası veya sakatlığı bizi çok zor duruma düşürür. Maça gelecek olursak Belhanda'nın olmamasına çok sevindim.Kurguyla alakalı veya başka bir sebep..Ne olursa olsun onun için bir uyarı olmuştur umarım ve kendini toparlar. Anormal şeyler olmadıkça önümüz açık. Fenerbahçe maçına kadar kayıp yaşamassak ki bu yüksek olasılığı olan bir durum psikolojik olarak da puan olarak da şampiyonluğa çok yaklaşırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetersisiz ama 2 hamleyle birlikte birçok sorunu da çözmüş olacağız. Şu aşamada yapacak bir şey yok.

      Sil
  16. Ya benim anlamadığım herkes şunda hemfikirdi. Tudor sonuna kadar eleştiriliyordu ama en acımaz eleştirinin bile sonunda, iyi bir çalıştırıcı fizik olarak takım üst düzeyde diye ekleniyor, taktik zaaflar çok biraz da kadro deniyordu. Bir şey oldu ve fizik olarak da iyi kapasiteye gelmesi zaman alacak demeye başladı. Ben bunu cidden tuhaf buluyorum. Tehlikeli. Fizik problemden çok ekonomik ve doğru anlarda bölememek bence sorun tempmuzu. 25 dakika ölümüne baskı yapıp tükenmektense maça yayıp 5 6 tane 5-6 dakikalık tempolar yapabilsek çok daha iyi olacak. Öyle bir güneşe kar dayanmaz çünkü.

    Eren Derdiyok üzmedi bizi. Keşke daha fazla da şans bulabilse, bu kadarcık hareketlenmesi bile Gomis'i daha da yukarı çekecektir.

    Bu arada bir iki laf da size Burak Kardeşim. Sakın ola ki blogu bırakmayın. Bence bu blog bir gün sizin olmak istediğiniz yerin anahtarı olacak. Ben sürekli takip ediyor ve tanıdığım herkese tavsiye ediyorum.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı isimlerin temposu sorun yaşayabiliyor, onlar da genelde sezon başı kampını tam anlamıyla yaşayamamış futbolcular. Feghouli mesela, ilk düşen o olmuştu. Ayrıca maç kondisyonu sorun, şu an alternatif isimler şans bulabiliyor ama ligin ilk yarısında yüzlerine dahi bakmamıştık.

      Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ediyorum :)

      Sil
  17. Kayseri maçında 3 puandan daha fazla kazanımlarımız oldu. Performans olarak kimlerden vazgeçemeyiz desek çoğumuz Gomis ve Fernando ve Maicon’u sayar. Bunların sakat ve cezalı olarak olamadığı bir maçta istediğimizi alamasak da alternatifi olmayan Belhanda’yı yedek bırakarak çıktı maça. Nasıl bir maça hem de bütün rakiplerin kazanmış, kaybetsen 3. sıradasın, rakip formda Kayseri ve deplasmandasın. Maçı daha ilk 20 dakikada kolaylıyorsun. 3-1 lik galibiyetin ardından takımdaki her oyuncu bundan sonra vazgeçilmez olmadığını biliyor, her yedek oyuncu (Donk’a bakarak) ümitsiz olmadığını biliyor. Futbolcular maçın içinde tıkandıkları anda kenarda ibreyi takımları adına değiştirecek bir hamle yapacak bir hoca olduğunu bliyor. Gelelim rakiplere Aykut Kocaman artık suni cümlesini kullanamayacağını biliyor, Avcı hata yaptığı ilk hafta liderliğe veda edeceğini, Güneş 3. Şampiyonluğun çok zor olduğunu biliyor. GS’la karşılaşacak her takım Tudor’un neyi yapamayacağını biliyordu. Bundan sonra karşılarında iyi ama hamle özürlü, çözüm üretemeyen bir hocası olan GS olmadığını biliyor. “Nerede kalmıştık” twitiyle başlayan psikolojik üstünlük Kayseri maçı sonrası takımımız lehine perçinlenmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da hocanın farkı işte, takımın başında bir hoca olmasının getirdikleri..

      Sil
  18. Fernanado'yu çok aradık. Selçuk ne olursa olsun eski dinamizminde değil. Durağan oynuyor. Yorulunca top hakimiyetimizi de kaybettik. O nedenle Fatih Hoca önce Tolga sonra Donk ile savunma oyununa geçti. Aslında Fatih Hocanın çok tarzı bir oyun da oynamadık. İkinci yarıda orta saha geçişlerini iyi yapamadık. Topu ileri taşımada Ndiaye ve Rodriguez'e kaldık. Eksiktik ve eksik oyuncularımız omurgamızdı. Mücadelemizi beğendim. Sol bekimiz idare etti lakin transfer lazım. İkinci Santrofor da şart bunu gördük. Şampiyonluk yürekte başlar inşallah bize nasip olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertlik gerekiyor orada biraz daha, Selçuk İnan'la topu tutar ve yönlendirirsiniz ama tempo noktasında verebilecekleri bir yere kadar.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir