8 Şubat 2018 Perşembe

Feghouli'nin forvet ve 10 numara özelliği var ama beklentim sağ kanatta


Feghouli'yle alakalı yükselen formunu ya da Belhanda'ya oranla Galatasaray'ı sahiplenmesini konuşmak istiyordum. Galatasaray'da oynadığı son maçların yükselen ismiydi, ligde forma giydiği 14 maçta 4 gol 4 asisti var. Belhanda'ya oranla Galatasaray'ı sahiplenmesi demem ise şundan, taraftarın daha çok hoşuna gidecek tarzda hareket ediyor.

Belhanda daha soğuk, Feghouli ise sıcak. Bu demek değil ki Belhanda bu takımı sahiplenmiyor, söylemek istediğim farklı. Taraftar Belhanda'nın da Feghouli gibi hareket etmesini istiyor. En küçük örneği vereyim, Osmanlıspor maçında attığı golden sonra ismi duyurulurken buna verdiği reaksiyon gibi.

Çok konuşuluyor, ben de bir şeyler yazmak istedim. Feghouli'nin kaçırdığı bir yaz kampı dönemi var, dönüşü Eylül ayını bulmuştu. Yaz dönemini hemen hemen hiç antrenman yapmadan geçirdi, hazır olması da büyük bir zaman aldı. Hatta hala tam anlamıyla hazır diyemiyoruz, kondisyonu beklenen seviyede değil. Daha çok forvet arkası oynaması da buna bağlanıyor, enerjisini biraz daha ekonomik kullanması noktasında.

Feghouli forvet özellikli bir futbolcu, rahatlıkla sahte 9 gibi kullanabilirsiniz mesela. Ya da çift forvete dönersiniz, tamamlayıcı isim o olur. Biraz da bu özelliğinden kaynaklı forvetin arkasında oynadığını düşünüyorum. Fatih Terim'in 10 numaradan beklediği özellikler bu olabilir, yani iş sadece kondisyon ile alakalı değil.

Belhanda daha orta saha özellikli bir isim, rakip ceza sahasının uzağında oynamayı tercih ediyor. Kaleye yaklaştığında da pek fazla gol özelliği gösteremedi, şut dahi denemiyor. Feghouli ise ısrarla şut deniyor ve etkili de. Bursaspor maçında attığı gol, Sivasspor maçının ilk yarısında denediği ama direğin hemen yanından çıkan top gibi. İki ayağıyla da şut çıkarabiliyor, bu da 10 numara için olmazsa olmaz özellikler.

Belhanda'nın rakip kaleye daha yakın oynaması gerekir, daha da önemlisi ceza sahasına daha sık girmeli. Onun da farklı yaptığı işler var, takım savunmasına verdiği katkı gibi. Yine de 10 numaradan beklenti başka olur, bu anlamda Fernando'nun dönüşünün ardından Belhanda'yı 8 gibi izleyebiliriz ya da 4-3-3 gibi bir formasyonda.

Feghouli'nin forvet ve 10 numara özelliği var ama nihayetinde bir sağ kanat. Her iki ayağını da kullanabilmesiyle kat da eder, çizgi üzerinde de oynar. Teknik ve pas özelliği fazlasıyla yüksek, kariyerini de sağ kanatta şekillendirdi. Haliyle beklentim de o pozisyonda yapacakları üzerinde, kağıt üzerinde Marino'yla birlikte Şampiyonlar Ligi ayarında bir sağ kanat diyordum. Bugün ise Mariano dahi düşüş gösteriyor.

Bir noktada Feghouli sağ kanada yine geçecektir, olması gereken de o. Fatih Hoca belli ki ondan vazgeçmeyecek ama taşların yerine oturması onun sağ kanada geçmesinden geçiyor. 4-2-3-1'de de 4-3-3'de de böyle olacak, olmalıdır. Belhanda'yı kanada atmak bana çok mantıklı gelmiyor, onu o pozisyonda kullanmak daha doğru. Garry Rodrigues'i de sola yazacağız bu durumda, bence onun da etkisi böyle daha yükselecek..

8 yorum:

  1. abi hatırlarsan kayseri maçında yasin çıkıp sinan girmişti ve sinan maç boyunca sol kanatta oynadı,hoca garry i sağ kanatta daha faydalı buluyor ki bence de öyle,sol da sıradanlaşıyor, garry sağ da daha etkili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Gümüş'ü Konya maçında da solda kullandı ama kat eden oyuncu bu, solda zor.

      Sil
  2. fatih terim'in kişisel olarak 4-2-3-1 dizilişini sevmemesi de ilginç. bu nedenle planları hep 4-4-2 (4-4-1-1) ya da 4-3-3 (4-3-1-2) üzerine.

    YanıtlaSil
  3. Tam formunu bulmuş Feghouli zaten bu ligin tartışmasız en iyi futbolcusu olur

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir