26 Şubat 2018 Pazartesi

Fernando'nun dönüşü sonrası 4-1-4-1?


Fatih Hoca'nın Galatasaray'daki 3. döneminde ilk tercihi 4-1-4-1'di. Hatırlarsınız, ağırlıklı olarak bu düzeni deniyorduk ve başarılı olamadık. Nedenleri de basit aslında, forvetin arkasındaki ikili Selçuk İnan / Sabri Sarıoğlu'ydu. Sağ tarafta Kazım, sol tarafta ise Eboue dahi denenmişti. Forvetin arkasında böyle bir ikiliyle ayakta kalmak elbette imkansız, Selçuk İnan en iyi döneminde dahi 10 numara değildi, olamazdı. 

Sezona da zaten kötü başlamıştı, 4-4-2'e dönüş sonrasında müthiş bir çıkış göstermiş ve belki de o şampiyonluğun en önemli ismi olmuştu. Fatih Hoca'nın iyi tarafı da bu, taktik esnekliğe fazlasıyla açık ve belli kalıplar üzerinden değerlendiremeyiz. 4-2-3-1'e o kadar sıcak olmadığını biliyorum, onun dışında Fatih Hoca döneminde 3'lü savunmalar dahil birçok düzeni gördük.

Bugüne dönecek olursak bence yine bir formasyon arayışı var. Felsefe belli olsa da formasyonumuz şu diyemem. Son zamanlarda 4-3-3 gibi diziliyoruz, Belhanda'yı biraz daha 8 numara gibi kullanmaya başladık ve yerini bulduk diyoruz. Şu da var, hocanın Feghouli için de asıl tercihi forvetin arkasında oynamasıydı. Kayserispor deplasmanını hatırlayın, o dönemde de Belhanda kenardaydı mesela.

Twitter'da Serhan Türk isimli arkadaşım bana bir kadro attı ve fazlasıyla mantıklı geldi. Bugün de birkaç yerde Fernando'nun dönüşü sonrası 4-1-4-1'e dönülebileceği yazılıyor. Önce kadroyu paylaşayım;

Muslera
Linnes Maicon Serdar Nagatomo
Fernando
Mariano Feghouli Belhanda Garry
Gomis


Bana mantıklı geldi, bu düzeni gayet oynayabiliriz. Yasin Öztekin / Sinan Gümüş ikilisi beklenen etkide değil ve hoca da Linnes / Mariano'yu arkalı önlü kullanabileceğini söyledi. Belki de bu ikiliyi kupa maçında izleriz, beklentim var. Mariano'nun sağ bek için yaşıyla alakalı temposu doğal olarak düşüyor ama büyük bir oyun aklı ve tekniği var. Orta sahada da kullanılabilir denilmesi bu yüzden, orayı da kaldırır. Sağ önde de yapabileceğini düşünüyorum, oyun aklı çok yüksekte.

Feghouli için sorun var. Temposu biraz sıkıntı, orada büyük boşluklar da doğabilir, oynaması durumunda fark da yaratabilir. Onun da temposu düşük, hala kendini tam anlamıyla bulabilmiş değil. Galatasaray'da en iyi maçlarını ise merkeze biraz daha yakın oynadığında oynadı. Böylelikle yerini bulmuş oluyor, her ne kadar sağda oynamalı desem de böyle bir kurguda katkısı yüksek olur. Belhanda da biraz daha iki yönlü oynayacak, yine 8'e daha yakın.

Fernando'nun nasıl döneceği önemli, umarım formayı giyer giymez katkı sağlar. Öyle bir isim ki kurguyu dilediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Tudor döneminde de başlangıç 4-1-4-1'di ve Fernando sezona müthiş girmişti. Badou Ndiaye'nin temposu orada önemli olsa da oyun kurma noktasında sorun yaşadık. Burada Feghouli / Belhanda bir arada, diğer yandan Tolga Ciğerci'yi de sezon başındaki görüntüsüne döndürebiliriz. Belhanda oyun kurma işini yapar, geriden top da çıkarır, 8'i iyi oynuyor.

Hücum ağırlıklı bir kadro gibi görünüyor, özellikle iç sahada büyük iş göreceğini düşünüyorum. Zaten iyiyiz, biraz daha üzerine koyabilir. Maçına göre de Selçuk İnan, Donk gibi tercihlerle de orta saha desteklenebilir. Şu düzen benim için sürpriz olmayacak, 4-3-3'ü 4-1-4-1'e evirmek mümkün..

24 yorum:

  1. Mariano sağ kanatta verimli olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence olur, ülke standartında teknik özelliği ve oyun aklı yüksek. O pozisyon için.

      Sil
  2. dediğin gibi iç saha da iş yapabilecek kadro ama fernandoya çok yük binecek, belhanda zaten defans katkısı olan bir oyuncu ama feghouli nin ise o valencia dönemlerinde ki gibi çalışkanlığı olmadığı için sıkıntı olabilir ama tabi ki denenebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli'de bitiyor iş, ben de bunu yazdım. Keşke Badou gibi bir isim olsaydı, tempoyu bu sayede elde tutardık.

      Sil
  3. Sezonun başından beri tek görmek istediğim Mariano-Linnes kanadıydı. Linnes'in temposu, Mariano'nun kalitesi muazzam katkı sağlar. Bu yazıda ki konuşulan 11 Kadıköy hasretine son verecek cinsten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım öyle olur. Beni Feghouli korkutuyor :)

      Sil
  4. Fatih hoca mariano-linnes arkalı önlü oynayabilir diyorsa bunu mutlaka deneyecektir, Boşa konuşmaz yani! Hatta zorluk derecesi yüksek maçlarda linnes-mariano yapıp fernando'nun yanınada donk'u koyar ki, donk tan bu kadar verim aldıktan sonra formu düşmedikçe donk'u hayatta kesmez! Donk fernando mariano belhanda rodrigez gomis yapar feghouli'yi kenardan gelecek hamle oyuncusu yapmak isteyecektir çünkü eren de sakatlandıktan sonra hamle oyuncumuz kalmadı! Yasin rezalet bu aralar keza sinan da öyle eren sakat kenarda maça müdahale edebileceği bir oyuncusu yok. Hele ki eren sakatlandıktan sonra bu fotmasyonu kesinlikr deneyecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akhisar maçında bunun denemesi gelebilir diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Fernando devre arası kampını kaçırdı, maç eksiği var. Kısa vadede o bölgenin anahtarını tek başına Fernando'ya bırakmak akıl karı gelmiyor bana, nasıl dönecek ne kadar hazır dönecek. Belhanda var diyeceksen, ben onun daha serbest oynadığını tam bir 8 olarak düşünülebileceğini zannetmiyorum. Ayrıca Linnes/Mariano macerasına hiç gerek yok şu aşamada bence. Mariano ilk yarının en iyi sağ beki idi. Performansı iyi olan oynar, ikisini aynı anda oynatmak için kimya bozmaya gerek yok. Elde sağ önde oynayabilecek bu kadar alternatif varken kadro adaletini de bozar böyle bir tercih. Bana mantıksız geldi açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da sorun, nasıl döneceğini bilmiyorum. Yine de mantıksız görmüyorum, özellikle ön alanın enerjisinin ardından.

      Sil
  6. Belhanda havaya giröişken 4-4-1-1 oynasak daha iyi olmaz mı sizce de renktaşlar? Malum Gomis biraz statik bir santrafor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando yanındaki ismin kim?

      Sil
    2. Fernando'ya defansif olarak biraz fazla yük bindirecek ama selçuk olur en uygun galiba. Ama bunu birazbdaha düşününce 4-1-4-1 daha oynanılası.

      Sil
    3. Mevcut alternatifler arasında zor durum..

      Sil
  7. Çok hoşuma gitti kadro. Bence çok başarılı olur, her takımda cidii anlamda önlem almak zorunda kalır. Her zaman kendi oyunumuzu oynayıp, brakip takım baskısını da kaldırabilecek bir düzen olur bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando'nun dönüşü ve Feghouli'ye bakıyor biraz da..

      Sil
  8. Oyunun hücum yönünü çok iyi yapabilecek bir kadro ancak, sakatlıktan yeni çıkacak Fernando'nun tek başına o bölgeyi savunmasını beklemek.. Sahada Feghouli olduğu sürece, zaten savunmada bir kişi eksiğiz diye düşünüyorum, an azından bu sezon için net olarak görülebiliyor bu durum.

    Ben bu kadronun savunma yönünde sorun yaşamamak adına, Tudor'un yapabildiği belki de tek doğruyu uygular, Tolga'yı sola atardım. Solda oynadığında oyuna katkısı üst düzeydi, hücumda sürpriz koşuları, attığı gollerinin yanında; oyunun savunma tarafında hem Fernando'ya hem Nagatomo'ya katkı verir. Ne dersiniz?

    Garry sağa, Mariano-Linnes'ten formda olan da sağ beke.

    Linnes-Mariano kanadını Fatih Hoca mutlaka deneyecektir, sinyali verdi. Kadıköy deplasmanında bunu yapması mantıksız da olmaz, ama Sami Yen'de böyle oynamaz hoca.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli benim için de düşündürücü olmaya başladı, temposu düştü, hızlanamıyor bile. Hücumda oyun aklı tamam da savunma noktası düşündürdü.

      Sil
  9. Anadolu takımlarıyla oynarken bu formasyon kesinlikle doğru ve etkili bir formasyon olabilir. Ancak Belhanda ve Feghouli'nin aynı anda oynaması büyük takımlarla oynadığımız korakor maçlarda orta sahada bizi zayıf düşürür. Belhanda da Feghouli de faul yapmadan top kapabilen adamlar değiller. Fernanado tek başına nasıl yapar bu da bilinmezlik. Ben Feghouli'nin kanatta Donk'un da Fernando yanında oynadığı bir formasyon tercih ederim. Mariano zaten ilk 11.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona göre de Donk tercihi gelebilir, biraz daha orta saya güçlendirilir.

      Sil
  10. Tolga solda, Rodriguez sağda, Mariano ortada oynasa? Ya da Rodriguez sol, Fwghouli sağ, Mariano orta?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hoca'nın Tolga'yı orada oynatacağını hiç zannetmiyorum.

      Sil
  11. Bildiğimiz Mariano bu sistemde yazıldığı bölgede iyi iş yapar ama hâlâ sakatlığını atlatamamış gibi bi görüntüsü var şu an için.Umarım düzelir çünkü önemli bi isim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Linnes'i bu yüzden öne koyuyordum, forma adaleti bunu gerektirdiğinden.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir