27 Şubat 2018 Salı

Transfer tarzı "2018" #22; Marouane Fellaini


Fellaini ismini sürekli anıyoruz. Sezon başında da konuştuk, o dönem Mourinho "beni almak daha kolay" dedi. Ocak ayı için andık, şimdi de yaz dönemi için yazıyoruz. Sezon sonunda sözleşmesi bitiyor ve Fellaini'nin Manchester United'de devam etmek istemediği yazılıyor. Her ne kadar Mourinho'nun prensi gibi görünse de mevcut durum itibariyle o görüntü değişti.

Fellaini'nin şu aşamada bir sakatlığı var, Nisan ayında geri dönecek gibi görünüyor. Mourinho'nun prensi ama olmazsa olmazı değil. Onu daha çok joker olarak kullanıyor ve kenardan getiriyor. İşin pis yanını iyi yapar, oyunu tutma noktasında katkısı büyük oluyor. 1.94'lük boyuyla da iyi bir hava hakimiyeti var, oyunu hücuma yıktığınız anlarda da rakip ceza sahasını karıştırabiliyor. Mücadele özelliği de yüksek, hal böyle olduğunda Mourinho ondan vazgeçmek istemiyor.

Everton döneminde daha çok forvet arkasında oynuyordu ve rakip ceza sahası çevresinde etkisinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Hızlı bir futbolcu değil, tempolu olsa da ağır kalabiliyor. Pas ve teknik özelliği Türkiye şartları itibariyle fazlasıyla iyi, dün de 4-1-4-1'i düşünürken Fellaini doğru alternatif olur diye düşünüyorum. 4-2-3-1 gibi bir düzende 8 için tartışılırdı, 6 için ise ağır kalabilirdi. 4-3-3 için orta sahada iyi bir tamamlayıcı, 4-1-4-1 için ise forvetin arkasında fazlasıyla ideal.

Fatih Terim'in de jokeri olur, bu tarz futbolcuları çok sever. Bu transfer de fazlasıyla olası, burada yıllık ücret konuşur. Dev kulüplerin peşinde koşturacağını düşünmüyorum, Premier Lig'de kalması bir ihtimal olsa da Galatasaray gibi bir takımda şampiyonluğa oynamak, Şampiyonlar Ligi'nde boy göstermek (tabii katılırsak) isteyebilir. Galatasaray ve Beşiktaş anılıyor zaten, dış basındaki son haberler de Galatasaray'la 2+1 yıllık anlaştığını yazıyoruz.

Biraz sorunlu bir karakter tabii, Fellaini denildiğinde yine "gamsız" yorumları yapılacak. Gün itibariyle Belhanda ve Donk gibi isimlerin Fatih Hoca'nın elinde dönüştüğü yeri görünce de Fellaini için daha fazlasını düşünüyorum. Mourinho'yu sever, onun için saha içinde kafamı bırakabilirim der. Fatih Terim de bu tarz frekanslara girmesini iyi biliyor, Fellaini onun elinde fazlasıyla güçlü bir koz olur.

Orta sahayı hem daha sert kılmalı, hem de kalitesini yükseltmeliyiz. Donk'u kazanmış gibi dursak da hala sıkıntı var, ben en az 2 transfer yapılması gerektiğini düşünüyorum. Biri Fellaini olabilir, diğeri de biraz daha Badou Ndiaye tarzına yakın bir tempolu orta saha. Ocak ayında transferin son günü Samuel Bastien'i zorlamıştık, o tarz olarak Badou Ndiaye'ye daha yakın, "mazzela" dediğimiz tip. Yine onun için bir uğraş olabilir ve bu rotasyon fazlasıyla iş görür..

Fellaini için sezon başında yazdığım yazıları tekrar paylaşayım, oradan da alınacak cümleler var;
https://www.sportifcumleler.com/2017/07/marouane-fellaini-galatasaray-muallakta.html
https://www.sportifcumleler.com/2017/07/tercihim-ndiaye-olur-da-fellainiye-kim.html

20 yorum:

  1. Fernando-Fellaini orta sahası nasıl olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-2-3-1 gibi düzende ağır, temposuz kalır.

      Sil
  2. Bence bedava olarak makul mantıklı bir yıllık ücretle alınmalı. Mali sorunlar nedeniyle bonservisi elinde olan oyuncular alınabilir. En önemlisi ise tüm transferlerde karakterli ve gsye son para vurgunu yapılacak yer olarak bakmayan oyuncular alınmalı. Fellalini de bu kafadaysa alınmamalıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fellaini olmaz o isim bu durumda, daha farklı isimlere yönelmek gerekir..

      Sil
  3. Türkiye de her takımda çok iyi iş yapacağını düşünüyorum yıllardır premier ligde oynayan bir ismin bizim ligimiz için temposuz kalması ihtimal bile değildir. Takımı ayakta tutacak oyuna ruh katacak sağlam bir oyuncudur. Melo, engin baytar, colin kazım ve eboue gibi oyuncuları bir arada tutan terim için belhanda donk fellaini çok sıkıntı olmaz. Umarım gelir tek sorun bence yıllık maaşı olur. Sene sonuna bırakmadan alınabilse keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tempo derken kasıt şundan, ben bir ismin en az Badou temposunda olmasını istiyorum. Fernando /Fellaini yazınca da sorun olabiliyor.

      Sil
    2. N'diaye temposunda oyuncu almak için ya çok başarılı bir scouting yapmak ya da artik paraya kıymak gerekiyor.

      Sil
    3. Onu yazdım, benim de önceliğim o. Fellaini'yi Badou yerine düşünmedim.

      Sil
  4. Gelmesini hic istemem keza ManU taraftari kendisinin hala neden bu kadar sene orada oynadigini anlamis degil. Sirf fiziginden ekmek yiyen bir arkadas, umarim boyle bir yanlis yapmayiz.

    YanıtlaSil
  5. Fellaini konusunda görüşlerinizin tamamına katılıyorum ama yinede bu adam içime hiç sinmiyor! Hangi maçını izlesem ne oynuyor,nasıl oynuyor diye düşünsem yan topaçıkıp kafayı vurur ya da kramboldr ayak uzatır golu atar ekrana bakakalırım :) Gıcık bir oyuncu! kreatifliği sıfır ama pozisyon bilgisi ve hava hakimiyeti mükemmmel. Ben gelmemesi taraftarıyım çünkü bizim taraftarımız Belhanda ya bu tepkileri veriyorsa Fellaini yiher maç yerden yere vurur dertsiz başımıza dert almaya gerek yok. Transfer tarzı olarak şahsi fikrim, ısıran, basan, tempolu Badou tarzı zenci futbolcu çünkü avrupa arenasında bizim gibi takımların başarılı olması için tek şansı basan ısıran tempolu ortasaha!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş görüyor ama böyle adamlar da, gerekli. Sevmesek dahi her takımın ihtiyacı :)

      Sil
    2. Bu yoruma kesinlikle katiliyorum, Avrupa'da set oyununda ozellikle buyuk takimlara karsi hic sansimiz olmuyor istedigin kadar pozisyon bilgisi yuksek ya da ust duzey teknik adam al o sartlarda CL'de gidilebilecek yere zaten Galatasaray 2 kere gitti. Daha uste gidilecekse daha farkli seyler yapmak gerekiyor, Fellaini de o tip bir adam degil, bizim ligde her turlu fark yaratir ama bir Real macinda bize seviye atlatacak, tek basina yuruyup alip gidecek bir katki saglayamaz bana gore.

      Sil
    3. Katkı mutlaka sağlar ama doğru formasyonda. Orta sahanda Fernando / Fellaini yaparsan sorun yaşar, 4-3-3'e dönüp aralarına tempo sahibi, yaratıcı bir isim ister.

      Sil
  6. Futbol felsefemizde yenilik yapıp 4-1-2-3 oynayacaksak takımımıza zevk, şevk katar. Yıllık 4 milyon avro gibi bir paraya da tav olacaktır malum bizde vergi az zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paraya kesin tav olur, ben kafasında bu tarz liglerin olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  7. Fellaini Roma ile anlasti daha onemlisi Mbia serbest kaldi haberleri dolasiyor ortada, bi Mbia yazisi patlatsan hocam ya da eski yazdiklarindan tweet etsen belki scouttan goren olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jackson Martinez'i yazdım, Mbia'yı da yazacağım. Aslında Ocak ayı içinde de yazmıştım.

      Sil
  8. Martinez'i okudum eline saglik guzel yazi olmus hocam, bence de tam aranan tarz zira ozellikleriyle farkli bir oyuncu bitiriciligi de iyi keske su anlarda Mbia ve Martinezle anlasilabilse zira sezon sonunda sampiyon olamazsak o kalitede transfer yapmamiz zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakatlık durumuna iyi bakmak lazım, maalesef o konuda bilgim yok.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir